Kotimaa

Romahtaneiden talojen raunioilla piileksii vuosisataisia humala­lajeja – pienpanimo Fat Lizard löysi omansa espoolaisen talomuseon pihasta

Suomessa kasvaa satoja ainoalaatuisia humalakantoja, mutta oluet tehdään tuontihumalista. Tilanne on muuttumassa.

Moni suomalaisten suosikkiolut tehdään kotimaisesta viljasta mutta maustetaan ulkomaisella humalalla. Tulevaisuuden oluen humalakin voi olla kotimaista, sillä Suomessa kasvaa satoja humalakantoja, jotka ovat maailmassa ainutlaatuisia.

Se selvisi, kun Luonnonvarakeskus (Luke) keräsi ja tutki Suomessa kasvavia humalakantoja viiden vuoden aikana. Niitä löytyi yli tuhat.

Luke etsi parhaita aromihumaloita kolmessa eri hankkeessa. Tavoite on saada ne panimoiden ja yritysten käyttöön. Sadoista löytyneistä humalakannoista tutkittiin 26 tarkemmin ja 21 on lisäyksessä. Niitä odotetaan myyntiin lähivuosina.

”Panimot ovat kiinnostuneita kotimaisesta humalasta, etenkin pienpanimot”, Luken erikoistutkija Teija Tenhola-Roininen kertoo.

”Arktinen humala on erikoisuus ja myyntivaltti.”

Lopputuote voisi olla luomuolut, joka maustetaan kotimaisen humalan aromeilla, tai käsityöläisoluen kaltainen erikoistuote.

Luken kyselyssä ainakin puolet panimoista ilmoitti olevansa valmis ostamaan suomalaista humalaa, jos laatukriteerit täyttyvät. Historiallista taustaa pidettiin tärkeänä.

Tornion panimon omistava Sangen Oy kasvatti viime vuonna humalaa Pyhäsalmen kaivoksessa 660 metrin syvyydessä. Tulokset olivat rohkaisevia.

Espoolainen Fat Lizard -panimo kokeili talomuseo Glimsin pihassa kasvavaa ”muinaista” humalaa viime vuonna.

”Olen maistellut ja haistellut Suomessa kasvavia humalia. Monet ovat olleet epämiellyttäviä tai eivät kovin hyviä”, Fat Lizardin panimomestari Tuomas Koskipää sanoo.

”Glimsin humala oli oikein miellyttävä. Keksimme vuosi sitten, että voimme tehdä sen avulla wet hop ale -olutta, tuorehumalaolutta. Sitä ei ole tehty Suomessa, koska ei ole tuoretta humalaa.”

Fat Lizardin humalat tulevat kuivattuina Yhdysvalloista. Glimsin humala saatiin pataan puolen tunnin kuluessa poimimisesta.

”Olisin ollut tyytyväinen, jos olut olisi ollut OK”, Koskipää muistelee.

”Siitä tulikin oikein hyvää. Olut oli kevyttä ja lagermaista. Aromi oli herkkä ja persoonallinen.”

Luonnonvarakeskus tutki humalan ja totesi sen ainutlaatuiseksi. Samaa kantaa ei ole muualla.

Erikoisolut myytiin ravintoloissa ja yrityksen myymälässä. Palaute oli myönteistä:

”Siitä tykättiin. Suurin arvo oli hyperpaikallisuus. Tänä vuonna teemme ainakin kaksinkertaisen erän.”

Humala kiinnostaa myös Ilpo Markkolaa Hämeenkoskella. Haapamäen tilalla kasvaa kuutta eri humalakantaa sekä maltaiksi sopivaa ohraa, vehnää, ruista ja kauraa. Humalat on tutkittu ja puolet todettu aromeiltaan hyviksi.

Tavoitteena on aluksi sahti, jota Markkola muistaa maistaneensa pikkupoikana. Sitä tehtiin Lammilla vielä 1950-luvulla muutaman kerran vuodessa, talojen omasta viljasta ja humalasta.

”Isä toi humalaa Lammin Vilkkilästä lähes 50 vuotta sitten”, Markkola kertoo.

”Se on ollut talon takana hoitamatta.”

Hoitamattomuutta on vaikea uskoa, sillä kasvusto on rehevää. Nelimetriset puupylväät ovat tummanvihreiden köynnösten peitossa.

Elinvoimainen köynnös kiipeäisi vielä korkeammalle, jos pylväitä riittäisi.

”Ensi vuonna meillä on oikea humalisto, jossa on lanka 6–8 metrin korkeudessa”, Markkola sanoo.

Elokuun myötä köynnöksiin ilmaantuu vaaleanvihreitä käpyjä, jotka turpoavat vielä kolmin–nelinkertaisiksi.

Suomessa kasvatetaan myös ulkomaista alkuperää olevia humalalajikkeita. Ne kasvavat hyvin mutta eivät tee käpyjä, koska kesä loppuu kesken.

”Kun kävyissä näkyy ruskehtavia suomuja, käpyjä hierotaan ja keltaisissa rauhasissa olevat hapot tulevat esiin. Ne tekevät aromin”, Markkola näyttää.

Aromit ovat saksalaisen luokituksen mukaan sitrusmainen, hedelmäinen, yrttimäinen, mausteinen ja kukkainen. Suomalaiset humalat ovat enemmän aromihumaloita, katkerat humalat ovat harvinaisempia, hän kertoo.

Aromiaineet ovat parhaimmillaan syksyllä. Markkolan muutama vuosi sitten perustama Kosken mallas tekee syys–lokakuussa koe-erän sahtia tilan viljasta ja humalasta.

Tähtäin on pitemmällä:

”Maltaasta tulee enemmän kuin viljelyn sivuelinkeino”, Markkola sanoo.

”Tavoite on käyttää tilan viljantuotanto maltaisiin. Olutta pitää tehdä sen verran, että tietää, mitä tilan maltaasta saa.”

Mielessä ovat myös viski ja gin. Kaikkien tekemisestä Markkola on käynyt kurssit.

Vanhoja kotimaisia humalia kasvaa edelleen vanhojen talojen nurkilla. Talojen oli 1300-luvulta alkaen pakko viljellä humalaa, koska sen kävyillä maksettiin veroa.

”Sotia käyvä Ruotsi maksoi osan sotilaiden palkasta oluena”, Markkola selittää.

”Olut saatiin säilymään humalan avulla.”

Suomen vanhimpaan lainsäädäntöön kuuluva vuoden 1734 rakennuskaari määrää, että talonpojan pitää istuttaa joka vuosi hyviä juuria 40 humalasalon varalle, kunnes humalistossa on 200 salkoa.

Jos ei istuta, pitää maksaa sakkoa talari jokaiselta vuodelta jolloin ei istuta humalaa.

Kun 200 salkoa on pystyssä, salkoja pitää maakaaren mukaan lisätä edelleen, jos voi. Jos taas päästää humalistonsa rappiolle, pitää maksaa sakkoa.

Olutharrastaja Jussi Kangas aloitti oluenpanon ostohumalalla mutta harrastaa nyt myös vanhoja humalakantoja.

”Liikun työni puolesta pitkin Suomea”, hän kertoo.

”Ajan välillä sivuteitä vaihtelun vuoksi ja katselen entisiä asuinsijoja. Olen löytänyt humalia rauniotalojen ja aittojen nurkilta.”

Kangas ottaa löytämästään humalasta juurenpalan pistokkaaksi ja monistaa sen useaksi kasviksi.

”Olen löytänyt seitsemän selvästi toisistaan eroavaa lajiketta”, Kangas sanoo.

”Vanhin on Seinäjoen Joupin talon seinustalta, missä se on kasvanut perimätiedon mukaan 200 vuotta.”

Kangas sai juuri valmiiksi 50 litraa olutta, jossa hän käytti Ähtäristä löytämäänsä viimevuotista humalaa. Hän luonnehtii makua saksalaisen jalohumalan kaltaiseksi. Oluestakin tuli perinteisen saksalaisen kaltaista.

”Suomalaiset humalat ovat hyviä ja sopivat saksalaislajikkeiden tapaan lagereihin. Lajikkeistani seitsemän muistuttaa aromiltaan jalohumalaa.”

Yläneeltä löytynyt humala oli yllätys. Autiotalon pihassa keskellä metsää kasvoi humala, jonka aromi olikin sitruksen ja trooppisten hedelmien kaltainen. Se sopii apaan (american pale ale), joka on yksi pintahiivaoluen tyyppi.

Fakta

Sitkeä köynnös myös puutarhaan


 Kotimainen humala voisi olla hyvä köynnös myös puutarhoihin, koska se on rehevä ja sitkeä.

 Kasvi menestyy luonnonvaraisena aina Lappiin asti. Pohjoisin havainto on Sodankylästä.

 Humala kasvaa ravinteikkaassa ja kosteassa maassa 5–7 metrin korkuiseksi. Kuivassa maassa ja aurinkoisessa paikassa se saa helposti tuholaisia, kuten kirvoja.

 Käpyjä kasvaa vain emikasveihin, ei hedekasveihin. Viljellyt humalat ovat yleensä emikasveja.

 Käpyjä on käytetty myös kansanlääkinnässä. Kuivatuilla kävyillä täytetyn tyynyn on uskottu voivan tuoda apua huonoon uneen.

Kommentit

Kommentit

    Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

    Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

    Näytä lisää
    Luetuimmat
    • Juuri nyt
    • Päivä
    • Viikko
    1. 1

      Kolmoismurhasta epäillyt kanadalais­miehet jättivät jälkeensä videoviestin

    2. 2

      Päätä jomottaa, väsymys ei hellitä ja lopulta selkään kasvaa kyttyrä – Piinaava niska­kyhmy yleistyy, näin estät sen synnyn

      Tilaajille
    3. 3

      Donald Trumpin arvo­maailma haisee, ja hän on Euroopalle vakavampi ongelma kuin Venäjä

    4. 4

      Valon nopeus lähestyy: Uusi teknologia lupaa saavuttaa Maan kaltaisen planeetan vain 20 vuodessa

      Tilaajille
    5. 5

      Haluttomuus voi johtua testosteronin puutteesta – ja muita asioita, joita en tiennyt vaginasta

    6. 6

      ”Poskettomia määriä” lihaa syönyt Teemu Lampinen lähti kahdeksi vuodeksi pyöräilemään maailman ympäri, eikä kotiin palaa enää sama mies

    7. 7

      Eettinen valinta on usein kallis, mutta hinta ei ole koko totuus – Katso, miten uudet lihan­korvikkeet pärjäävät vertailussa sika-nauta­jauhelihan kanssa

    8. 8

      Farmiin joutuminen tuli Eeli Tolvaselle sokkina, kesällä hän meni luistelu­valmennukseen ja pudotti painoaan

    9. 9

      Mitä tehdä, kun oma lapsi hävettää? Näin käsittelet häpeää ja valitset sanasi turvallisesti

      Tilaajille
    10. 10

      Koulujen kieli­tarjonta yksi­puolistuu ja epätasa-arvoistuu, vaikka toisin piti käydä – Mitä oikein tapahtui?

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Helsingin edustalle ilmestyi palkkien päällä lepäävä hulppea paviljonki: Mistä on kyse?

    2. 2

      Vanhemman on turha yrittää muokata lastaan kasvatuksella, sanoo maailmankuulu tutkija: Lopulta geenit muotoilevat elämämme

      Tilaajille
    3. 3

      Yhteisiä juhlia ja kiusallinen valokuva: Britannian prinssi Andrew joutui jälleen myrskyn silmään Jeffrey Epsteinin takia

    4. 4

      Ranskalaispariskunta yritti kuljettaa Sardinian valkeaa hiekkaa ”matka­muistona” koti­maahansa, nyt heitä uhkaa jopa vuosien vankeus­rangaistus

    5. 5

      Joonas Pesonen asuu Helsingin huippu­hotellissa ilmaiseksi vuoden – ja siitä on kiittäminen y-sukupolvea

      Tilaajille
    6. 6

      ”Mitäs te nyt meinaatte?” käpyläläinen Helena Halonen kysyi aamun hämärässä hääränneiltä pyörä­varkailta ja hetken kuluttua poliisi löysi autollisen varastettua tavaraa

    7. 7

      ”Greatest of all time” – Teemu Pukki villitsee ympäri Eurooppaa, nyt ranskalainen uutis­toimisto AFP listasi kolme erikoista Pukki-faktaa

    8. 8

      Päivän Byrokraatti on tunnettu sivusto, joka aloitti naljailemalla virkamiehille ja Sääntö-Suomelle – kunnes siitä tuli vuosi vuodelta poliittisempi

      Tilaajille
    9. 9

      Poliisi tutkii Milliklubin ovella sattunutta pahoin­pitelyä, ravintola kiistää väitteen ovimiehen osallisuudesta

    10. 10

      Kuuden tunnin työpäivä ja neljä työ­päivää viikossa: Mitä seuraisi Sdp:n Sanna Marinin ”utopian” toteutumisesta?

      Tilaajille
    11. Näytä lisää
    1. 1

      Kalle Oikari jätti Audinsa Helsinki-Vantaalle pysäköitynä, ja loman aikana joku oli ajanut sillä 130 kilometriä

    2. 2

      HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

      Tilaajille
    3. 3

      Suomalainen kauppa löysi maailman­laajuisen asiakas­kunnan: ”Meillä on paljon asiakkaita, joilla ei ole puutetta rahasta”

      Tilaajille
    4. 4

      Tuomas Rajala erosi, kun perheen toisen lapsen syntymään oli kaksi kuukautta – Nyt hänellä on eronneille miehille yksi elintärkeä neuvo

      Tilaajille
    5. 5

      Vain viisivuotiaan kerrostalon keittiökalusteet näyttävät ikivanhoilta – lykkäävätkö valmistajat sekundaa hitas-taloihin?

    6. 6

      Internetissä leviää video, joka näyttää bisneseliitin ”hupimetsästyksen” järjettömyyden – kokoomuksen ex-johtaja Pertti Salolainen raivostui: "Oksennan. Te tyhmät!"

    7. 7

      Tutkimuksissa on löydetty ylivertainen päästövähennyskeino, mutta ilmastotekolistoilta se puuttuu kokonaan

      Tilaajille
    8. 8

      Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

      Tilaajille
    9. 9

      Näistä merkeistä tietää, että ystävyys kannattaa lopettaa

      Tilaajille
    10. 10

      Washington Post: Monimiljonääri Epsteinin ruumiinavauksessa todettiin kieliluun murtuma, joka herättää kysymyksiä

    11. Näytä lisää