Kotimaa

Suomalaiset ovat seksin suhteen vapaa­mielisempiä kuin koskaan: Naisten kumppaneiden määrä on seitsen­kertaistunut 1970-alusta

Maailman terveysjärjestö WHO varoitti kesäkuussa deittisovellusten lisänneen seksitautien määrää. Tutkimusprofessori Osmo Kontulan mukaan suomalaisten seksitautitartunnat eivät ole lisääntyneet samaa tahtia kumppanien määrän kanssa.

Jos vielä 1950-luvulla enemmistö naisista meni naimisiin ensimmäisen ja ainoan seksikumppaninsa kanssa, nykyään keski-ikäisellä naisella on ollut keskimäärin 10–13 seksikumppania.

Seksi ei ole enää niin vakavaa kuin ennen, ja seksielämästään saa päättää rauhassa itse.

”Ennen lähdettiin Suomessakin siitä, että seksi on sallittua vain avioliitossa”, Väestöliiton tutkimusprofessori Osmo Kontula sanoo.

Kontulan mukaan suhtaudumme tänä päivänä vapaamielisemmin kuin koskaan siihen, mikä on sitoutumattoman ihmisen seksielämässä luvallista.

”Iso trendi on se, että lukuun ottamatta laittomaksi tulkittuja asioita suomalaiset suhtautuvat aiempaa hyväksyvämmin siihen, mitä voi tehdä ja kenen kanssa. Hyväksymme periaatteessa kaiken, kunhan kumpikin osapuoli sitä haluaa.”

 

Seksi ei enää vaadi kiintymyksen tai rakkauden tunteita.

Toinen suuri muutos suomalaisten seksiin liittyvissä asenteissa on Kontulan mielestä ehkäpä merkittävin: seksi ei enää vaadi kiintymyksen tai rakkauden tunteita, ja tilapäiset suhteet koetaan entistä tyydyttävämmiksi ja palkitsevammiksi.

Siksi sinkkujen välinen sitoutumaton seksi hyväksytään paljon aiempaa yleisemmin, ja suomalaisilla on muutaman vuosikymmenen takaiseen aikaan verrattuna enemmän seksikumppaneita.

Jotkut raportoivat elämässään jopa satoja kumppaneita. Siksi keskiarvot ovat mediaania eli keskilukua huomattavasti suurempia.

35–44-vuotiaan naisen siihenastisten yhdyntäkumppanien mediaani oli vuonna 1971 yksi. Vuonna 1999 keskiluku oli viisi, vuonna 2015 seitsemän. Saman ikäryhmän miesten seksikumppanien mediaani oli vuonna 1971 kolme ja vuosina 1999 ja 2015 seitsemän.

”Yhdeksän kymmenestä hyväksyy seksin ilman rakkautta ja sitoutumista. Riittävä peruste on molemminpuolinen halu”, Kontula kertoo.

Kun suomalainen tänä päivänä sitoutuu, tämä on entistä uskollisempi. Uskottomuus on vähentynyt, ja enää noin viisi prosenttia naisista ja kymmenen prosenttia miehistä voisi hyväksyä kumppaninsa suhteen.

 

”Kumppanille ei kuitenkaan hyväksytä muita suhteita senkään vertaa kuin ennen.”

Kontulan mukaan kysymys seksielämään liittyvistä asenteista ja arvoista onkin aivan erilainen, kun sen esittää parisuhteessa oleville.

”Siihen ei puututa, minkälaista seksiä parisuhteessa harrastetaan. Kumppanille ei kuitenkaan hyväksytä muita suhteita senkään vertaa kuin ennen.”

Yhä useammista seksikumppaneista huolimatta suomalaisten yhdyntöjen määrä on vähentynyt läpi 2000-luvun. Merkittävimmin kehitys näkyy Kontulan mukaan keski-ikäisillä parisuhteessa olevilla.

Vuonna 2015 aktiivisimpia olivat noin 20-vuotiaat naiset ja 50-vuotiaat miehet sekä parisuhteessa olevat aikuiset, jotka asuivat eri osoitteissa.

”Sinkuilla seksi on usein satunnaisempaa. Siksi yhtä selviä trendejä ei ole havaittavissa kuin parisuhteessa olevilla.”

Viimeisin suomalaisten seksuaalielämää ja siihen liittyviä asenteita kartoittanut Finsex-tutkimus toteutettiin vuonna 2015. Kyselytutkimus on tehty noin kahdeksan vuoden välein.

Uusien seksitapojen ja itsetyydytyksen hyväksyntä on kasvanut läpi vuosituhannen ja erityisesti 2010-luvulla, kun taas maksulliseen seksiin suhtautuminen on pysynyt vakaana sitten 1990-luvun alun.

”Moni asenne- tai arvoasia ei muutu hirveän nopeasti, vaikka niitä tutkisi nykyistä tiheämmin”, Kontula perustelee.

Toisaalta julkinen keskustelu voi heijastua myös ihmisten arvomaailmaan. Kontulan esimerkki on 1970-luvun alkupuolelta. Silloin seksiä ja seksuaalisuutta alettiin ylipäänsä tuoda julki, mikä vaikutti merkittävästi asenteisiin.

Nuoret ovat olleet vanhempia ikäryhmiä hyväksyvämpiä kautta aikojen, ja kokeilunhalu on Kontulan mukaan lisääntynyt.

Arvoasenteissa on silti tapahtunut sukupolvimuutos.

Kesäkuussa Maailman terveysjärjestö WHO varoitti deittisovellusten lisänneen seksitautien määrää. Sen mukaan ihmiset ovat aiempaa välinpitämättömämpiä ehkäisystä ja deittisovellusten kaltaiset apukeinot helpottavat seksikumppanien löytämistä.

Kontula on varovainen arvioidessaan deittisovellusten vaikutuksia suomalaisten seksielämään, sillä varsinaista tutkimusta aiheesta ei ole. Tilastoja seksitautitartunnoista pitäisi Kontulan mukaan lisäksi tarkastella ennen kaikkea väestökohtaisesti.

”Toki sovellusten avulla tavoittaa kiinnostavilta vaikuttavia ihmisiä aiempaa helpommin. Missä määrin se vaikuttaa seksiin, on vaikeampi asia arvioida.”

Norjan teknis-luonnontieteellinen yliopisto selvitti viime vuonna deittisovellusten vaikutusta nuorten norjalaisten aikuisten seksikäyttäytymiseen. Tinderiä käyttävillä sinkuilla ei ollut sen useampia seksikumppaneita kuin sinkuilla, jotka eivät olleet ladanneet sovellusta.

 

”Valinnanvara voi myös aiheuttaa hämmennystä. Ei tiedä, mihin kannattaisi tarttua.”

Kontula arvelee, että deittisovellusten monipuolistama tapailukulttuuri on vasta muotoutumassa.

”Valinnanvara voi myös aiheuttaa hämmennystä. Ei tiedä, mihin kannattaisi tarttua, jos nurkan takana onkin jotain kiinnostavampaa. Valintaa lykätään ja epäröidään.”

Suomessa seksitautitartuntojen määrä on pysynyt 2010-luvulla suhteellisen tasaisena.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tilastojen mukaan viime vuosina merkittävää kasvua on ollut vain tippurin tartuntamäärissä. Klamydiatartuntojen määrä on viime vuosina kasvanut hienoisesti.THL:n erikoistutkija Kirsi Liitsola huomauttaa, että tietoon tulevien tartuntojen määrään vaikuttavat testausaktiivisuus ja -menetelmät.

”Vuoden 2015 jälkeen klamydian ja tippurin kotinäytteenotto on yleistynyt. On mahdollista, että tavoitamme niitä, jotka eivät muuten hakeutuisi testeihin”, Liitsola sanoo.

Sotavuosina tippuritartuntoja todettiin yli 20 000 ja kuppatartuntoja yli 5 000 vuodessa. Viime vuonna tippuritartuntoja tilastoitiin noin 500, kuppatartuntoja vajaat 200.

Finsex-kyselytutkimuksissa vastaajat voivat raportoida tautitartunnoista itse. Pitkällä aikavälillä merkittävää lisäystä tartuntojen määrässä ei Kontulan mukaan ole siitäkään huolimatta, että seksikumppaneiden määrä on kasvanut.

Nuorilla tartuntojen määrä on jopa osittain laskenut aiemmasta.

 

”Pääsääntöisesti suomalaiset varautuvat sangen hyvin.”

Suomalaiset ovat toisaalta kansainvälisessä vertailussa kuuliaisia ehkäisyn käyttäjiä. Kontulan mukaan jo 1980-luvulla kondomin käyttö oli Japanin jälkeen yleisintä juuri Suomessa.

Vuonna 2015 viisi prosenttia ehkäisyä tarvitsevista aikuisista oli ollut viimeisimmällä yhdyntäkerralla ilman ehkäisyä.

”Pääsääntöisesti suomalaiset varautuvat sangen hyvin.”

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinkiin ilmestyi uusia kaupunkipyöriä, joilla voi ajaa yli 40 kilometrin tuntivauhtia ympäri vuoden

  2. 2

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  3. 3

   Tässä riittää juhlittavaa: Teemu Pukki on nyt maailmanluokan hyökkääjä, joka nousi heti ryminällä Valioliigan tähdeksi

  4. 4

   Norwichin tähtihyökkääjä Teemu Pukki siirtyi Valioliigan maalipörssin kärkeen hattutempulla ja johdatti joukkueen 3–1-voittoon

  5. 5

   HS-analyysi: Pitäisikö äärioikeistolaista väkivaltaa kutsua terrorismiksi?

  6. 6

   Vantaan Tikkurilantien liikenne poikki kivivyöryuhan takia – poliisi tavoittelee louhintaurakoitsijaa

  7. 7

   Lapsena Antti Rönkä haettiin kotoa hakattavaksi, nyt hän muistuttaa, että koulukiusaamisen jäljet seuraavat monia aikuisia

   Tilaajille
  8. 8

   Tuusulanjärven rannalla seisoo valtava rakennus, jossa on peräti 90 huonetta ja seitsemän saunaa

  9. 9

   Epätavallisen kuuma ja sateeton vuosi on kuivattanut metsät pystyyn Saksassa

  10. 10

   Tubettaja Mandimai kertoo faneilleen aivan kaiken ja nyt hän selittää, miksi jopa ero poikaystävästä piti käsitellä satojentuhansien katsojien nähden

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  2. 2

   Mikä meni vikaan, Sdp? Historian menestynein suomalaispuolue juhlii alamaissa, ja syynä saattaa olla ”suuri virhe”

   Tilaajille
  3. 3

   Näistä merkeistä tietää, että ystävyys kannattaa lopettaa

   Tilaajille
  4. 4

   Lapsena Antti Rönkä haettiin kotoa hakattavaksi, nyt hän muistuttaa, että koulukiusaamisen jäljet seuraavat monia aikuisia

   Tilaajille
  5. 5

   Tuusulanjärven rannalla seisoo valtava rakennus, jossa on peräti 90 huonetta ja seitsemän saunaa

  6. 6

   Internetissä leviää video, joka näyttää bisneseliitin ”hupimetsästyksen” järjettömyyden – kokoomuksen ex-johtaja Pertti Salolainen raivostui: "Oksennan. Te tyhmät!"

  7. 7

   Salaperäinen keuhko­sairaus yhdistettiin sähkö­tupakan käyttöön USA:ssa: etenkin teini-ikäisiä joutunut sairaala­hoitoon

  8. 8

   Humala ilman krapulaa ja autolla kotiin – Britti­tutkija kehittää synteettistä alkoholia, näin se toimi

   Tilaajille
  9. 9

   Everstiluutnantti suoritti neljä tutkintoa ennen 40 ikävuotta: ”Olen luonteeltani aika laiska”

  10. 10

   Janos Valmunen yritettiin 90-luvulla pakottaa muottiin ja hänestä tehtiin vitsi – Nyt hän olisi hittiartisti, jos eläisi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kalle Oikari jätti Audinsa Helsinki-Vantaalle pysäköitynä, ja loman aikana joku oli ajanut sillä 130 kilometriä

  2. 2

   Festareiden silmiinpistävät: Helsinkiläinen Otto, joka laittoi Flow-festivaalille ihan tavalliset vaatteet

  3. 3

   Jalkapallo. Kielletty. Farkut. Kielletty. Seurustelu. Kielletty – Nuoret naiset kertovat, miten heidän elämäänsä rajoitetaan Suomessa perheen kunniaan vedoten

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalainen kauppa löysi maailman­laajuisen asiakas­kunnan: ”Meillä on paljon asiakkaita, joilla ei ole puutetta rahasta”

   Tilaajille
  5. 5

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  6. 6

   Tuomas Rajala erosi, kun perheen toisen lapsen syntymään oli kaksi kuukautta – Nyt hänellä on eronneille miehille yksi elintärkeä neuvo

   Tilaajille
  7. 7

   Vain viisivuotiaan kerrostalon keittiökalusteet näyttävät ikivanhoilta – lykkäävätkö valmistajat sekundaa hitas-taloihin?

  8. 8

   Internetissä leviää video, joka näyttää bisneseliitin ”hupimetsästyksen” järjettömyyden – kokoomuksen ex-johtaja Pertti Salolainen raivostui: "Oksennan. Te tyhmät!"

  9. 9

   Kun ketään ei saa loukata, sanan­vapauden malli­maasta on tullut lässyttäjien valtakunta

   Tilaajille
  10. 10

   Helsingin edustalla on salainen saari, johon ei saa tulla maihin ilman erillistä lupaa ja henkilöllisyystodistusta

  11. Näytä lisää