Kotimaa

Ahvenanmaalla etsittiin kadonnutta kengurua, mutta kuinka eksoottisia eläimiä Suomessa saa ylipäätään pitää?

Eksoottisten lemmikkieläinten pitoon saattaa tulla rajoituksia uudessa eläinsuojelulaissa.

Perjantaina Ahvenanmaalla etsittiin kiivaasti valkoista kengurua. Myös HS uutisoi Australiasta tutun pussieläimen loikkauksista Ahvenanmaan maaperällä.

Heinäkuussa Tampereella järjestettiin Särkänniemen akvaariosta karkuun luikerrellutta käärmettä. Anakondan poikanen löytyi parin viikon karkumatkan jälkeen akvaarion sisäänkäynnin ulkopuolelta asiakastiloista. Lue HS-juttu täältä.

Kengurunkin seikkailu ahvenanmaalaisessa maastossa päättyi perjantaina puoliltapäivin, kun vapaaehtoiset etsijät saivat sen kiinni nukutusnuolien avulla.

Nya Åland -lehden mukaan kyseessä oli 1,5-vuotias uroskenguru, jonka omistaja oli ostanut kasvattajalta Ruotsista. Se on ollut Ahvenanmaalla vasta parin viikon ajan.


Eksoottisten eläinten edesottamuksia nousee esiin Suomessakin aika ajoin. Milloin karkuteille on livahtanut käärme, milloin papukaija ja nyt yllättäen kengurukin.

Saako Suomessa pitää mitä tahansa eläintä?

Muun muassa eläinten hyvinvoinnin valvontaa ohjaavassa Ruokavirastossa ei tunneta kyseisen kengurun tapausta tarkemmin.

Ruokaviraston ylitarkastajan Taina Mikkosen mukaan Ahvenanmaalla on voimassa oma eläinsuojelulaki, mutta se on pitkälti yhteneväinen Suomen eläinsuojelulain kanssa.

Nykyinen eläinsuojelulaki ei estä kengurun tai muun eksoottisen eläimen pitoa lemmikkinä.

Eksoottisenkin eläimen voi ostaa lemmikiksi, mikäli esimerkiksi eläintautisäännökset ja Cites-säännökset eivät sitä estä. Cites-säännökset koskevat luonnonvaraisia uhanalaisia eläimiä. Eläintauteihin liittyvät rajoitukset koskevat usein myös tuotantoeläiminäkin pidettäviä hieman eksoottisempia eläimiä.

”Tällä hetkellä meillä ei ole erikseen kielletty minkään eläinlajin pitoa lemmikkinä”, Mikkonen sanoo.

”Vaikka ei ole säädetty erikseen lemmikkinä pidettäviä eläimiä, niin Suomen luonnosta ei voi ottaa luonnonvaraista nisäkästä tai lintua lemmikiksi. Se on yksiselitteisesti kielletty. Mutta jos tuodaan ulkomailta joku eksoottisempi eläin, sitä eläinsuojelulainsäädäntö ei estä tällä hetkellä.”

EU:n ulkopuolelta tuleville eksoottisille villieläimille ei myönnetä tuontilupia, sanoo Ruokaviraston rajaeläinlääkäri Elina Viitasaari Ylelle. EU:n sisämarkkinoilta sen sijaan on helppo tuoda lemmikiksi eksoottisia eläimiä. Ahvenanmaalainen kenguru on syntynyt Ruotsissa, omistaja sanoo Ilta-Sanomille.

Kaikkien eläinten pitoa koskevat yleiset eläinsuojelusäädökset ja vaatimukset esimerkiksi eläinten ruokavaliosta, elinolosuhteista ja elintilasta.

”Kenguru on niin eksoottinen eläin, että kyllä se vaatii syvällistä perehtymistä eläinlajin ominaisuuksiin, käyttäytymiseen ja tarpeisiin”, Mikkonen sanoo.

”Ne ovat hyvin liikkuvia eläimiä, jotka tarvitsevat paljon tilaa. Eivätkä ne välttämättä ole tarkoitettu tänne meidän leveysasteille, vaikka osa kenguruista selviää kylmissäkin olosuhteissa.”

Mikkosen käsityksen mukaan Suomessa kenguruita on lähinnä eläintarhoissa ja pysyvissä eläinnäyttelyissä, joita koskevat omat säännökset.


Eläintarhoissa alle 10-kiloisilla kenguruilla tulee olla tilaa vähintään 12 neliötä, josta kaksi neliötä on lämmitettyä sisätilaa sekä lisäksi 50 neliön ulkotarha.

10–40-kiloisella kengurulla tulee olla käytössään vähintään 20 neliön tila, josta vähintään kolme neliötä on lämmitettyä sisätilaa sekä lisäksi 500 neliötä ulkotarhaa.

Mikkosen mukaan monilla eläinlajeilla vaatimukset ovat kuitenkin erilaiset riippuen siitä, pidetäänkö niitä tuotantoeläiminä, eläintarhassa vai lemmikkinä. Esimerkiksi kanin tilavaatimukset ovat pienemmät lemmikkikanilla kuin eläintarhan kanilla.

”Mutta tästä saa jotain osviittaa siihen, mitä pitää ottaa huomioon, kun tämän tyyppistä eläintä pitää”, Mikkonen sanoo.

Mikkonen pitää suomalaisia melko järkevinä eläinpidollisissa asioissa. Joissakin maissa tilanne on toinen. Mikkosen mukaan joissain läntisenkin Euroopankin maissa on jouduttu määrittelemään tarkasti lemmikiksi sopivat eläimet, koska ihmiset ovat ottaneet lemmiksi jopa kissapetoja.

Eksoottisten lemmikkieläinten pitoon saattaa tulla rajoituksia uudessa eläinsuojelulaissa, joka on valmisteilla.

Uuteen eläinsuojelulakiluonnokseen on suunniteltu niin sanottua positiivilistaa: laissa nimettäisiin erikseen eläinlajit, joita voi Suomessa pitää lemmikkinä. Eläinlajit, joita listalla ei mainita, olisivat kiellettyjä lemmikkeinä.

”Mitä lajeja positiivilistalle mahdollisesti otetaan, siitä ei ole tietoa. Vaikea sanoa, tuleeko siellä olemaan esimerkiksi kenguru vai ei. Sen ratkaisee lainsäätäjä”, Mikkonen sanoo.

Uutta eläinsuojelulakia on valmisteltu pitkään. Lain uudistus kaatui viime hetkellä maaliskuussa, koska sillä oli kytkös maakunta- ja soteuudistukseen. Myös maakunta- ja soteuudistus vesittyi keväällä.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Vanhemman on turha yrittää muokata lastaan kasvatuksella, sanoo maailmankuulu tutkija: Lopulta geenit muotoilevat elämämme

  2. 2

   Joonas Pesonen muutti Korpilahdelta Helsinkiin ja päätyi asumaan vuodeksi luksushotelliin, ilmaiseksi – se on hänen työtään

  3. 3

   Viikon päästä peliyhtiö Remedy saa tietää, oliko kymmenien miljoonien panostus oikea päätös: ”Täydellisen seko”, arvioi pelilehti

  4. 4

   Palkankorotus ei purrut varhais­kasvatuksen opettaja­pulaan, kuormittuneet lasten­hoitajat vaihtavat alaa

  5. 5

   Donald Trump vahvisti haluavansa ostaa Grönlannin

  6. 6

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  7. 7

   Monen suositun mökkijärven pinta on poikkeuksellisen alhaalla

  8. 8

   Ikoninen keittiökaappi luotiin ennen kaikkea kestämään, ja siksi tuhannet keittiöt ympäri Suomea ovat toistensa kopioita

  9. 9

   Helsingin keskustan alittavasta tunnelista tehdään päätöksiä pian – Sinnemäki: ”Kaikilla liikennehankkeilla täytyy saada aikaan päästövähennyksiä”

  10. 10

   HS kiersi Kymiringin uuden moottoriradan, jonka takasuoralla voidaan tavoitella jopa 360 kilometrin haamunopeutta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkimuksissa on löydetty ylivertainen päästövähennyskeino, mutta ilmastotekolistoilta se puuttuu kokonaan

   Tilaajille
  2. 2

   Maria Tuominen haluaa murtaa romaneja koskevia stereo­typioita, mutta yksi niistä pitää hänen mukaansa paikkansa: ”Telkkari huutaa, urut huutaa, koirat huutaa ja lapset huutaa”

  3. 3

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  4. 4

   Ikoninen keittiökaappi luotiin ennen kaikkea kestämään, ja siksi tuhannet keittiöt ympäri Suomea ovat toistensa kopioita

  5. 5

   Uusi miesihanne on peräkamarinpoika, joka pukeutuu haudassakin rippipukuun

  6. 6

   70-luvulla rakennettu omakotitalo voi olla riskiostos, mutta Anu Turklinin tasakattoinen punatiilitalo hurmasi

  7. 7

   Britannia vei kansalaisuuden Isisin joukkoihin liittyneeltä ”Jihadi-Jackilta”

  8. 8

   Juha Rautaheimo on selvittänyt satoja henkirikoksia: ”Täydellinen rikos pitäisi tehdä yksin”

  9. 9

   Kuljettaja kuoli kiihdytysajoissa Lappeenrannassa: ajoi onnettomuushetkellä 300 kilometrin tuntivauhtia

  10. 10

   Pulaa ruuasta ja lääkkeistä, ruuhkia ja mielenosoituksia: vuodettu salainen asiakirja ”Operation Yellowhammer” paljastaa brittihallituksen valmistautumisen kovaan brexitiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kalle Oikari jätti Audinsa Helsinki-Vantaalle pysäköitynä, ja loman aikana joku oli ajanut sillä 130 kilometriä

  2. 2

   Festareiden silmiinpistävät: Helsinkiläinen Otto, joka laittoi Flow-festivaalille ihan tavalliset vaatteet

  3. 3

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalainen kauppa löysi maailman­laajuisen asiakas­kunnan: ”Meillä on paljon asiakkaita, joilla ei ole puutetta rahasta”

   Tilaajille
  5. 5

   Tuomas Rajala erosi, kun perheen toisen lapsen syntymään oli kaksi kuukautta – Nyt hänellä on eronneille miehille yksi elintärkeä neuvo

   Tilaajille
  6. 6

   Vain viisivuotiaan kerrostalon keittiökalusteet näyttävät ikivanhoilta – lykkäävätkö valmistajat sekundaa hitas-taloihin?

  7. 7

   Internetissä leviää video, joka näyttää bisneseliitin ”hupimetsästyksen” järjettömyyden – kokoomuksen ex-johtaja Pertti Salolainen raivostui: "Oksennan. Te tyhmät!"

  8. 8

   Näistä merkeistä tietää, että ystävyys kannattaa lopettaa

   Tilaajille
  9. 9

   Washington Post: Monimiljonääri Epsteinin ruumiinavauksessa todettiin kieliluun murtuma, joka herättää kysymyksiä

  10. 10

   Moni tekee kyykätessään saman virheen, mutta se on helppo korjata: Asian­tuntija neuvoo 5 liikkeen kyykky­treenin, joka parantaa suoritus­kykyä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää