Kotimaa

Ampiaisia houkuttelevat erityisesti makea ja grillibroileri – asiantuntija neuvoo, miten pistoja voi yrittää välttää

Viime kesän kaltaista ampiaisinvaasiota ei näytä olevan tulossa.

Ampiaispesien elämää sotkee loppukesästä ikävä yhtälö. Pesät ovat suurimmillaan samaan aikaan kun ruoka hupenee. Ihmiselle ampiaisten hätä näkyy ruokapöytiin hyökkäilynä.

”Meillä [ihmisillä ja ampiaisilla] on hyvin samanlaiset ravintomieltymykset”, sanoo ampiaisasiantuntija Jouni Sorvari.

”Kun hyönteisravinto ja kukkien mesi alkavat loppua, ampiaiset tulevat mielellään etsimään ihmisten pöydistä sokeri- ja lihapitoista ravintoa”, Sorvari sanoo.

Liikkeellä ovat naaraat, jotka etsivät ruokaa vielä toukkavaihetta eläville sisaruksilleen.

Tälle kesälle ei Sorvarin mukaan ole odotettavissa samanlaista ampiaisinvaasiota kuin viime vuonna, jolloin ampiaisia oli jopa 20 kertaa enemmän kuin edellisvuonna.

”Mutta jos pesä on pihalla, ei eroa huomaa”, Sorvari sanoo.

Kuokkavieraan torjumiseksi käsillä ovat nyt viimeiset hetket. Itä-Suomen yliopistossa Kuopiossa työskentelevän Sorvarin mukaan paras ja ampiaisystävällisin keino on perustaa puutarhan kaukaisimpaan nurkkaan ampiaisbaari.

Baarissa ampiaisille tarjotaan ruokaa, josta ne pitävät. Ihmisen tähteet ja hävikkiruoka, kuten ylikypsät hedelmät tai kaluamattomat luut, maistuvat ampiaisille erinomaisesti.

”Jos on pysyvä baari, niin ne käyttävät mieluummin varmaa ravinnonlähdettä kuin tulevat pöytiin.”

Sorvarin mukaan vielä ei ole liian myöhäistä opettaa lähiseudun ampiaisille, missä ruokabaari sijaitsee.

”Vielä ne oppivat. Ja jos olisi laittanut aikaisemmin, niin vielä paremmin olisivat oppineet.”

Apulaisprofessori Sorvari on tutkinut ampiaisia 11 vuoden ajan, ja koko tänä aikana ampiainen ei ole häntä pistänyt.

”Vältän hengittämästä kiivaasti ja pyrin liikkumaan rauhallisesti, jos osun parveen. Ne kiinnostuvat hajusta etenkin, jos ihminen on juonut makeaa tai syönyt grillibroileria.”

Ampiaista houkuttelee siis makea ja lihaisa. Ikävä pistos saattaa syntyä, jos ampiainen löytää apajan avatusta juomatölkistä.

”Yksi hyvä konsti on pitää sormi tölkin suuaukolla sillä välin kun ei itse hörpi”, Sorvari neuvoo. Lasissa tai lasipullossa ampiaisen näkee, eikä pistos pääse yllättämään.

Vakavimmillaan ampiaisen pisto on juuri suussa tai kaulassa henkitorven tienoilla. Silloin on syytä ainakin valmistautua lääkärissä käyntiin. Kyypakkauksen sisältämä hydrokortisoni auttaa.

Sairaalaan on syytä hakeutua myös, jos tietää olevansa ampiaisen pistolle allerginen. Sitä taas on vaikea varmasti tietää, sillä allergia saattaa Sorvarin mukaan kehittyä vähitellen.

Jos ensimmäisestä pistoksesta ei tule oireita, toisesta tai kolmannesta voi jo tulla.

Ampiaistutkijoilla on juuri nyt käsillä vuotuinen seuranta, jonka aikana tutkijat virittävät maastoon makeita pyydyksiä.

Mitä ainetta pyydyksessä on, sitä Sorvari ei suostu ampiaisten ystävänä kertomaan. Sitä, millä ampiaisia voisi karkottaa, hän ei edes tiedä.

”Parfyymitkin voivat olla enempi houkuttelevia.”

Maastossa kulkijoita vaanivat maassa pesivät ampiaiset, joille mieluisia pesäpaikkoja ovat kumpareet ja hakkuuaukiot, jotka vetävät loppukesästä puoleensa myös vadelmien poimijoita.

Kumisaappaatkaan eivät auta, jos pesää sattuu vahingossa häiritsemään.

”Sitten vain jalat alle”, Sorvari sanoo. Nopeuden puolesta ampiaista ei pääse juoksemalla pakoon, mutta ampiaiset eivät seuraa ihmistä kovin pitkään. Niille riittää, että pesän häiritsijä on häädetty.

”Olen itsekin joutunut parikymmentä metriä spurttaamaan. Eivät ne niin kauhean aggressiivisia oikeasti ole, mutta varovainen kannattaa olla.”

Eikä pidä huitoa.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Vanhemman on turha yrittää muokata lastaan kasvatuksella, sanoo maailmankuulu tutkija: Lopulta geenit muotoilevat elämämme

  2. 2

   Joonas Pesonen muutti Korpilahdelta Helsinkiin ja päätyi asumaan vuodeksi luksushotelliin, ilmaiseksi – se on hänen työtään

  3. 3

   Viikon päästä peliyhtiö Remedy saa tietää, oliko kymmenien miljoonien panostus oikea päätös: ”Täydellisen seko”, arvioi pelilehti

  4. 4

   Donald Trump vahvisti haluavansa ostaa Grönlannin

  5. 5

   Palkankorotus ei purrut varhais­kasvatuksen opettaja­pulaan, kuormittuneet lasten­hoitajat vaihtavat alaa

  6. 6

   Ikoninen keittiökaappi luotiin ennen kaikkea kestämään, ja siksi tuhannet keittiöt ympäri Suomea ovat toistensa kopioita

  7. 7

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  8. 8

   HS kiersi Kymiringin uuden moottoriradan, jonka takasuoralla voidaan tavoitella jopa 360 kilometrin haamunopeutta

  9. 9

   Helsingin keskustan alittavasta tunnelista tehdään päätöksiä pian – Sinnemäki: ”Kaikilla liikennehankkeilla täytyy saada aikaan päästövähennyksiä”

  10. 10

   Jussi Halme halusi funkin kuninkaaksi, mutta päätyi tekemään kaikkien tuntemia tv-tunnuksia – 36 vuotta myöhemmin unelma toteutui erikoisella tavalla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkimuksissa on löydetty ylivertainen päästövähennyskeino, mutta ilmastotekolistoilta se puuttuu kokonaan

   Tilaajille
  2. 2

   Maria Tuominen haluaa murtaa romaneja koskevia stereo­typioita, mutta yksi niistä pitää hänen mukaansa paikkansa: ”Telkkari huutaa, urut huutaa, koirat huutaa ja lapset huutaa”

  3. 3

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  4. 4

   Ikoninen keittiökaappi luotiin ennen kaikkea kestämään, ja siksi tuhannet keittiöt ympäri Suomea ovat toistensa kopioita

  5. 5

   Uusi miesihanne on peräkamarinpoika, joka pukeutuu haudassakin rippipukuun

  6. 6

   70-luvulla rakennettu omakotitalo voi olla riskiostos, mutta Anu Turklinin tasakattoinen punatiilitalo hurmasi

  7. 7

   Britannia vei kansalaisuuden Isisin joukkoihin liittyneeltä ”Jihadi-Jackilta”

  8. 8

   Juha Rautaheimo on selvittänyt satoja henkirikoksia: ”Täydellinen rikos pitäisi tehdä yksin”

  9. 9

   Kuljettaja kuoli kiihdytysajoissa Lappeenrannassa: ajoi onnettomuushetkellä 300 kilometrin tuntivauhtia

  10. 10

   Pulaa ruuasta ja lääkkeistä, ruuhkia ja mielenosoituksia: vuodettu salainen asiakirja ”Operation Yellowhammer” paljastaa brittihallituksen valmistautumisen kovaan brexitiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kalle Oikari jätti Audinsa Helsinki-Vantaalle pysäköitynä, ja loman aikana joku oli ajanut sillä 130 kilometriä

  2. 2

   Festareiden silmiinpistävät: Helsinkiläinen Otto, joka laittoi Flow-festivaalille ihan tavalliset vaatteet

  3. 3

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalainen kauppa löysi maailman­laajuisen asiakas­kunnan: ”Meillä on paljon asiakkaita, joilla ei ole puutetta rahasta”

   Tilaajille
  5. 5

   Tuomas Rajala erosi, kun perheen toisen lapsen syntymään oli kaksi kuukautta – Nyt hänellä on eronneille miehille yksi elintärkeä neuvo

   Tilaajille
  6. 6

   Vain viisivuotiaan kerrostalon keittiökalusteet näyttävät ikivanhoilta – lykkäävätkö valmistajat sekundaa hitas-taloihin?

  7. 7

   Internetissä leviää video, joka näyttää bisneseliitin ”hupimetsästyksen” järjettömyyden – kokoomuksen ex-johtaja Pertti Salolainen raivostui: "Oksennan. Te tyhmät!"

  8. 8

   Näistä merkeistä tietää, että ystävyys kannattaa lopettaa

   Tilaajille
  9. 9

   Washington Post: Monimiljonääri Epsteinin ruumiinavauksessa todettiin kieliluun murtuma, joka herättää kysymyksiä

  10. 10

   Moni tekee kyykätessään saman virheen, mutta se on helppo korjata: Asian­tuntija neuvoo 5 liikkeen kyykky­treenin, joka parantaa suoritus­kykyä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää