Kotimaa

Saako vuokran­antaja pitää asunnon avaimen, pitääkö ikkunat pestä lähtiessä? Tässä 12 neuvoa, joilla asunnon vuokraaminen sujuu ongelmitta

Syksy on vuokramarkkinoilla kiireistä aikaa. HS kokosi vastauksia vuokralaisia askarruttaviin kysymyksiin.

Yliopistokaupungeissa on vuoden vilkkain aika vuokramarkkinoilla, kun uudet opiskelijat kaipaavat asuntoa. Näitä 12 täsmäneuvoa noudattamalla vuokraus käy sutjakasti eikä ongelmia tule edes silloin, kun vuokrasuhde päättyy.

1. Saako vuokranantaja kysyä vuokralaiskandidaatin uskontoa?

Ei saa, eikä myöskään seksuaalista suuntautumista. Vuokranantaja voi kysyä sellaista, mikä vaikuttaa vuokranmaksukykyyn, kuten tulojen suuruutta. Hän saa pyytää nähtäväksi palkkatodistusta tai vastaavaa ja selvittää vuokralaisen luottotiedot. Luottotietojen tarkistus on yleistä.

Asunnon kulumiseen vaikuttavia seikkoja, kuten lasten ikiä ja mahdollisia lemmikkejä, voi udella.

Molemmin puolin on lisäksi kohteliasta näyttää henkilötodistuksia. Näin varmistutaan, kenen kanssa ollaan tekemisissä.

Vuokranantaja saa vaatia vuokralaista ottamaan kotivakuutuksen. Se on vuokralaisenkin etu, sillä vakuutus antaa turvaa monen vahingon varalta.

2. Mitä vakuudesta saa periä?

Vuokranantaja voi pyytää enintään kolmen kuukauden vuokran suuruista vakuutta. Se annetaan joko vuokranantajan tilille tai pannaan erilliselle vakuustilille, joka on vuokralaisen kannalta parempi vaihtoehto. Vuokralainen saa vakuuden takaisin parin viikon kuluessa siitä, kun vuokrasuhde aikanaan päättyy.

Vakuusrahat eivät palaudu täysimääräisesti, jos vuokria on jäänyt maksamatta tai vuokralainen on hajottanut jotain, halkaissut lavuaarin tai tehnyt lattiaan näyttävän naarmun.

Jos koko lattian uusiminen maksaa 500 euroa, vuokranantaja ei voi välttämättä periä koko summaa vakuudesta, vaan esimerkiksi vain 100 euroa. Vuokralaisen tarvitsee nimittäin korvata ainoastaan aiheuttamansa vahinko.

Loput kuin korjaukseen varatut vakuusrahat on palautettava vuokralaiselle heti eikä vasta korjauksen jälkeen.

Jos vuokralainen on viasta tai korjaussummasta eri mieltä, hän voi valittaa kuluttajariitalautakuntaan tai viedä asian oikeuteen.

On hyvin tärkeää, että vuokralainen ja vuokranantaja tarkastavat asunnon yhdessä ennen vuokralaisen sisäänmuuttoa. Silloin kirjataan ja mielellään kuvataankin asunnon viat ja kolhut. Ulosmuuton aikaan on sitten helppo todeta, mitkä ovat juuri tämän vuokralaisen aiheuttamia vaurioita.

3. Mitkä naarmut ovat niin sanottua normaalia kulumaa?

Asunto saa kulua vuokralaisen käytössä ”normaalisti”. Tauluja voi ripustaa seinälle, ja niistä voi jäädä muusta seinästä väriltään erottuva läiskä. Pinnat, saranat ja lukot toki kuluvat ajan mittaan.

Asumisaikakin vaikuttaa. Viilto lattiassa voi olla vuosikymmenten vuokrasuhteen jälkeen normaalia kulumaa, vuoden vuokraamisen jälkeen ei.

Esimerkiksi koiran puremajäljet tai kissan merkkauspissan haju eivät ole normaaleja, vaikka vuokranantaja olisikin sanonut, että lemmikkejä saa pitää.


4. Kuka kimppakämpässä kantaa vastuun vuokrasta?

Jos kimppakämpässä yksi on päävuokralainen, hän myös kantaa vastuun vuokranmaksusta ja asunnon kunnosta. Muut ovat hänen alivuokralaisiaan, ja hän voi valita heidät itse.

Mikäli jokaisella asukkaalla on asunnonomistajan kanssa oma sopimus, vuokranantaja voi valita lähtijän tilalle uuden vuokralaisen.

Tässä kuviossa jokainen on vastuussa omista töppäyksistään. Silti muiden rikkomien paikkojen maksajaksi voi joutua, jos tekijää ei tiedetä.

Mikäli kommuunin asukkaat tekevät yhteisen vuokrasopimuksen, sen voi vuokralaisten puolelta irtisanoa vain, jos kaikki asukkaat niin haluavat.

5. Saako asuntoa vuokrata edelleen, jos lähtee hetkeksi ulkomaille?

Riippuu lähdön syystä. Vuokralainen voi vuokrata asuntonsa jollekin toiselle, jos hän lähtee enintään kahdeksi vuodeksi töiden tai opiskelujen vuoksi toiselle paikkakunnalle. Silloin hän lain mukaan tilapäisesti luovuttaa asunnon toiselle eikä varsinaisesti jälleenvuokraa sitä.

Muiden lähtösyiden takia – esimerkiksi kumppanin luokse muuton vuoksi – jälleenvuokraukseen tarvitaan asunnonomistajan lupa.

Vuokralainen saa ottaa alivuokralaisen eli antaa asunnostaan vaikkapa huoneen jollekin toiselle. Asunnonomistajan lupaa ei tarvita, jos alivuokralaisella on alle puolet asunnosta.

Toki on aina syytä ilmoittaa asunnon omistajalle, keitä siellä asuu.

6. Saako vuokranantaja pitää asunnon avaimen?

Saa. Vuokranantaja voi käydä katsomassa asunnon kuntoa tai esimerkiksi remonttitarpeita. Silloin hänen pitää hyvissä ajoin kysyä vuokralaisilta, milloin käynti sopisi.

Vuokranantaja ei saa tulla asuntoon omin luvin tai yllättäen. Sovittunakin aikana hän saa käyttää omaa avaintaan vain, jos siitä on erikseen sovittu. Vuokranantaja soittaa siis ovikelloa kuten kaikki muutkin vieraat.

7. Paljonko putkiremontti laskee asunnon vuokraa?

Jos talon remontti haittaa asumista, vuokraa pitää alentaa. Alennuksen määrä on neuvottelukysymys.

Putkiremonteissa alennus on huomattavin, usein 50 prosenttia. Se voi myös olla enemmän tai vähemmän riippuen remontin aiheuttamasta vaivasta.

Voiko kylpyhuonetta käyttää? Jos ei, onko taloyhtiö järjestänyt suihkun esimerkiksi viereiseen rappuun? Tällaiset tekijät vaikuttavat vuokranalennuksen määrään.

8. Voiko vuokraa korottaa kuinka paljon vain?

Vuokrasopimuksessa lukee, millä perusteella vuokra nousee. Korotus voi olla tietty euromäärä vuodessa tai sidottu esimerkiksi elinkustannusindeksiin.

Jos vuokrasopimuksessa ei ole sovittu asiasta, vuokranantajan on aloitettava neuvottelut korotuksesta kuusi kuukautta etukäteen. Hyvän vuokratavan mukaan enimmäiskorotus on 15 prosenttia ellei asunnon arvo ole merkittävästi noussut remontin vuoksi.

9. Voiko määräaikaisen vuokrasopimuksen katkaista?

Periaatteessa ei. Määräaikaisen vuokrasopimuksen voi tehdä nykyään kuinka moneksi vuodeksi vain, ja sopimus sitoo sekä vuokralaista että vuokranantajaa.

He voivat kuitenkin yhdessä päättää sopimuksen lopettamisesta. Usein vuokranantaja vaatii vuokralaista hankkimaan tilalle toisen vuokralaisen.

Määräaikaisen sopimuksen irtisanomiselle voi hakea lupaa käräjäoikeudesta, jos elämäntilanteessa on tapahtunut iso muutos, kuten esimerkiksi työpaikan saaminen toisesta kunnasta.

10. Kuinka pitkä on irtisanomisaika?

Jos vuokralaisella on jatkuva (ei määräaikainen) vuokrasopimus, hän voi sanoa asunnon irti täyttä kalenterikuukautta aiemmin. Jos irtisanominen tapahtuu 1. kesäkuuta, hän maksaa vielä heinäkuunkin vuokran.

Vuokranantajan puolelta irtisanomisajat ovat huomattavasti pidemmät. Jos vuokrasuhde on jatkunut alle vuoden, irtisanomisaika on kolme kuukautta, pidemmässä suhteessa puoli vuotta.

11. Vuokrasopimus päättyy lauantaina 31. 8. Mikä on ulosmuuttopäivä?

Se on maanantai 2. 9., ellei vuokrasopimuksessa ole muuta sovittu.

Lain mukaan muuttopäivä on sopimuksen päättymispäivää seuraava arkipäivä. Eli lauantaina päättyvän sopimuksen jälkeen muuttaa saa yhä maanantaina. Avaimet on jätettävä vuokranantajalle sitä seuraavana päivänä eli tiistaina 3. syyskuuta.

Tällöin voi käydä niin, että seuraava asukas on muuttamassa sisälle, kun edellinen muuttaa vielä ulos. Laki ei ota kantaa siihen, kuka saa nukkua muutto- ja avaimenjättöpäivän välisen yön asunnossa.

Tilanne on tietysti hankala, ja sitä kannattaa välttää.

12. Pitääkö muuttosiivouksessa pestä ikkunat?

Vuokramarkkinoille on muodostunut seuraava kriteeri: jos ikkunat on pesty muutamaa kuukautta aiemmin ja niistä näkee hyvin läpi, niitä ei tarvitse pestä.

Jos ikkunat ovat olleet pitkään pesemättä, voi odotella vuokranantajalta siivouslaskua.

Uuni ja jääkaappi pitää ottaa irti seinästä, ja niiden takaa täytyy siivota. Keittiöstä ja kylpyhuoneesta on puhdistettava kaakelit. Kaikki kaapit on pyyhittävä sisältä. Nämä saattavat toisinaan unohtua.

Muuttosiivouksessa on erilaisia ohjenuoria. Yksi on se, että asunto pitää jättää sellaisessa kunnossa kuin sen aikanaan sai. Toisen mukaan pitäisi miettiä, millaiseen asuntoon haluaisi itse muuttaa.

Lähteitä: Vuokralaisten toiminnanjohtaja Anne Viidan haastattelu, Vuokralaiset ry, Suomen vuokranantajat, Hyvä vuokratapa

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Mysteerimies osti maailman kalleimman uuden auton – sen huippunopeus on 420 kilometriä tunnissa

  2. 2

   Helsingin Lehtisaaresta on nyt todella vaikea myydä asuntoja, seurakuntien päätös jätti Erkki Anttilan kahden asunnon loukkuun

  3. 3

   Uhatun hiidenkourun puolustajille takaisku, ely-keskus ei estä louhimista – Vapaavuorta ja Sinnemäkeä rienataan rajusti ratikkatyömaalla

  4. 4

   Olen syvähaastatellut isoa sinkkujoukkoa ja todennut: deittailussa ennen oli paremmin

  5. 5

   Kylpyhuoneen lattia oli kodin paras paikka juoda – Näyttelijä Natalil Lintala joi päivästä toiseen ja syötti someen särötöntä elämää

   Tilaajille
  6. 6

   Vasemmistoliiton Li Andersson uskoo koulutusrahoista syntyneen kiistan olevan ”väärinymmärrys”

  7. 7

   Uusi tietokirja antaa ajattelemisen aihetta: Menestystä ei tuokaan varhainen erikoistuminen eikä jälkeen jäämistä pidä pelätä

   Tilaajille
  8. 8

   Pakettiauto jyräsi useita autoja koulu­aamun alkaessa, kaahailu koulun edessä suututtaa vanhempia Vantaalla

  9. 9

   Sara Malinen lähti remonttia pakoon lomamatkalle ja järkyttyi palattuaan: ”En ole ikinä nähnyt näin epäkäytännöllistä keittiötä”

  10. 10

   Hevosen kyljestä valunut veri katkaisi huippuratsastajan EM-kilpailut ja poisti Englannin EM-mitalin, sosiaalinen media hyökkää rajusti ratsastajaa vastaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Malinen lähti remonttia pakoon lomamatkalle ja järkyttyi palattuaan: ”En ole ikinä nähnyt näin epäkäytännöllistä keittiötä”

  2. 2

   Kylpyhuoneen lattia oli kodin paras paikka juoda – Näyttelijä Natalil Lintala joi päivästä toiseen ja syötti someen särötöntä elämää

   Tilaajille
  3. 3

   Pakettiauto jyräsi useita autoja koulu­aamun alkaessa, kaahailu koulun edessä suututtaa vanhempia Vantaalla

  4. 4

   Pistävä tunne kyljessä paljastaa huonon lihaskunnon – Kahden tunnin sääntö helpottaa lenkkeilijän kestoriesaa

  5. 5

   Helsingin Lehtisaaresta on nyt todella vaikea myydä asuntoja, seurakuntien päätös jätti Erkki Anttilan kahden asunnon loukkuun

  6. 6

   Päätä jomottaa, väsymys ei hellitä ja lopulta selkään kasvaa kyttyrä – Piinaava niska­kyhmy yleistyy, näin estät sen synnyn

   Tilaajille
  7. 7

   Tee tämä liike, etkä tarvitse muita – Turkkilainen ylösnousu on klassikko, joka vahvistaa nopeasti sekä käsiä, keskivartaloa että jalkoja

   Tilaajille
  8. 8

   Haluttomuus voi johtua testosteronin puutteesta – ja muita asioita, joita en tiennyt vaginasta

  9. 9

   Kaksi kolmekymppistä miestä sai tuomion tunteja jatkuneesta silmittömästä väkivallasta Helsingissä

  10. 10

   Trump lykkää tapaamista Tanskan pääministerin kanssa, koska tämä ei halua myydä Grönlantia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  2. 2

   Tuomas Rajala erosi, kun perheen toisen lapsen syntymään oli kaksi kuukautta – Nyt hänellä on eronneille miehille yksi elintärkeä neuvo

   Tilaajille
  3. 3

   Vain viisivuotiaan kerrostalon keittiökalusteet näyttävät ikivanhoilta – lykkäävätkö valmistajat sekundaa hitas-taloihin?

  4. 4

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  5. 5

   Internetissä leviää video, joka näyttää bisneseliitin ”hupimetsästyksen” järjettömyyden – kokoomuksen ex-johtaja Pertti Salolainen raivostui: "Oksennan. Te tyhmät!"

  6. 6

   Tutkimuksissa on löydetty ylivertainen päästövähennyskeino, mutta ilmastotekolistoilta se puuttuu kokonaan

   Tilaajille
  7. 7

   Sara Malinen lähti remonttia pakoon lomamatkalle ja järkyttyi palattuaan: ”En ole ikinä nähnyt näin epäkäytännöllistä keittiötä”

  8. 8

   Näistä merkeistä tietää, että ystävyys kannattaa lopettaa

   Tilaajille
  9. 9

   Päätä jomottaa, väsymys ei hellitä ja lopulta selkään kasvaa kyttyrä – Piinaava niska­kyhmy yleistyy, näin estät sen synnyn

   Tilaajille
  10. 10

   Washington Post: Monimiljonääri Epsteinin ruumiinavauksessa todettiin kieliluun murtuma, joka herättää kysymyksiä

  11. Näytä lisää