Kotimaa

Helsinki-Vantaalle uusi ruoka­koira syynäämään matka­tavaroita: Tavoitteena on estää sika­ruton leviäminen Suomeen

Matkustajan ruokatuliainen voi tuoda lihateollisuutta uhkaavan sikaruton Suomeen, ja siksi Tullin toinen ruokakoira aloittaa työnsä Helsinki-Vantaalla ensi kesänä.

Ruokakoira Ainon tuleva työkaveri on nyt selvillä. Tulli on valinnut tehtävään labradorinnoutaja Niinilammen Elmon, kutsumanimeltään Ricon.

Tullin toinen ruokakoira koulutetaan etsimään eläinperäisiä elintarvikkeita Helsinki-Vantaan lentoasemalla, Tulli kertoo tiedotteessa. Se aloittaa työnsä ensi kesänä tullikoiran peruskoulutuksen jälkeen.

Sen tehtävänä on haistaa Euroopan unionin ulkopuolisista maista matkustavien kantamuksista kielletyt liha- ja maitotuotteet, jotka voivat levittää vaarallista sikaruttoa.

Asemapaikaksi valikoitui kansainvälinen lentoasema, sillä afrikkalainen sikarutto on levinnyt viime vuosina useisiin Aasian maihin, joissa on taudin leviämisen estämiseksi tapettu jo miljoonia sikoja.

Tauti on levinnyt rajusti etenkin Kiinassa, josta matkustaa Suomeen yhä enemmän ihmisiä.

Afrikkalainen sikarutto on sikojen, villisikojen ja minisikojen helposti leviävä verenvuotokuumetauti. Sen aiheuttaa ASF-virus.

Tauti ei tartu ihmiseen, eikä sairastuneen sian lihan syöminen ole vaarallista. Suomeen levitessään tauti uhkaisi kuitenkin sikatiloja ja siten lihateollisuutta.

Sikarutto on levinnyt Suomen lähialueille, ja sitä on tavattu esimerkiksi Virossa, Latviassa, Liettuassa, Venäjällä, Valko-Venäjällä ja Puolassa. Ruokaviraston mukaan riski taudin leviämisestä Suomeen on kasvanut.

Tullin valvontajohtaja Mikko Grönberg kertoi HS:lle kesäkuussa, että muista Euroopan maista on selkeää näyttöä siitä, että matkailijoiden maahan tuomissa elintarvikkeissa esiintyy taudinaiheuttajia.

Viime vuonna Tulli takavarikoi matkustajaliikenteestä 5 700 kilogrammaa kiellettyjä liha- ja maitotuotteita. Suuri osa ruokatakavarikoista tehdään Venäjän rajaliikenteestä.

Tullin ensimmäinen ruokakoira Aino aloitti työnsä itärajalla viime vuoden kesäkuussa. Sen asemapaikka on Nuijamaalla, mutta ainoana ruokakoirana se on kiertänyt myös muissa rajanylityspaikoissa.

Ensimmäisen vuoden aikana Aino haistoi takavarikkoon yli tuhat kilogrammaa kiellettyä ruokaa. Sen suurin yksittäinen saalis on yli 40 kilogrammaa.

Tullin valvontajohtaja Grönberg kertoo tiedotteessa, että uuden ruokakoiran odotetaan moninkertaistavan elintarvikkeiden haltuunottoja lentoasemalla.

HS seurasi ruokakoira Ainon työtä Helsinki-Vantaalla kesäkuussa. Koiran tuleva kollega oli juuri haettu kasvattajalta koulutettavaksi.

Jo kesäkuussa lentoasemalla oli ongelma: koira oli työssään niin tehokas, että pakastimien koko ei tahtonut riittää ruokalöydösten säilömiseen ennen niiden hävittämistä. Lentotullissa suunniteltiin uusia tiloja aiempaa suuremmille pakastimille.

Lentoasemalla kiellettyä ruokaa löytyy pääasiassa ruumaan kirjatuista matkatavaroista. Eniten takavarikoituja artikkeleita ovat salamimakkara ja raaka liha.

Sikarutto kestää prosessointia viheliäisen hyvin. Virus voi säilyä pakastetussa lihassa vuosia ja kuumentamattomissa lihatuotteissakin useista kuukausista vuoteen.

Matkustajatuomisina kielto on ehdoton, oli tuote sitten raakaa, prosessoitua tai pakastettua. Ruokakoira haistaa jopa tiiviisti pakatun säilykelihan hajun.

Lentoaseman lisäksi Ricoa käytetään myös pääkaupunkiseudun satamissa etsimässä unionin sisäliikenteessä matkustavien matkatavaroista villisian lihaa.

”Isoissa liikennevirroissa koirat sopivat valvontaan, sillä ne eivät hidasta kenenkään matkaa. Jos koira ei merkitse matkustajan laukkua, tämä jatkaa matkaansa keskeytyksettä”, Grönberg kertoi kesäkuussa.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Arkkitehti Aleksi Rastas ilahtui ja pettyi Triplassa: ”Jokaiselle jotain on ei mitään kellekään”

  2. 2

   ”Saattaa mennä viikkokausia, ettei käy ketään” – Muoniolainen kalastaja Jopi Saari on asunut vuosikymmeniä lähes täydellisessä eristyksessä ilman puolisoa tai ystäviä, ja hänen kaltaistensa määrä kasvaa

   Tilaajille
  3. 3

   Tutkijat löysivät pahoin runnellun valkohain Atlantilta, suuri puremajälki saattaa auttaa tutkimustyössä

  4. 4

   Vaateteollisuus saastuttaa enemmän kuin lentoliikenne, vaikka kaupasta voi löytää myös eliniän kestäviä vaatteita – Näin tunnistat kestävän vaatteen ja teet siitä vielä pitkäikäisemmän

   Tilaajille
  5. 5

   Valtion pitäisi aloittaa positiivinen syrjintä ja palkata muun muassa maahanmuuttajia ja vammaisia, sanoo Tullin pääjohtaja Hannu Mäkinen

  6. 6

   Andy McCoy ei halua muuttua ja vihaa sitä, että musiikkibisnes on pilalla, mutta mitä hän ajattelee onnellisuudesta?

   Tilaajille
  7. 7

   Unicafen päätös luopua naudanlihasta on huono

  8. 8

   Mercedes-Benzin uusi sähköauto EQC on äärimmäisen mukava ja hiljainen, mutta vie sähköä kuin omakotitalo

   Tilaajille
  9. 9

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  10. 10

   Aivojamme kuormittavat lukemattomat turhat asiat, sanoo neuropsykologi Nina Uusitalo ja kertoo keinon, jonka avulla hän oppi keskittymään olennaiseen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  2. 2

   Raiskauksen uhriksi väitetty lapsi kertoo keksineensä koko jutun: Oikeus kumosi viiden vuoden tuomion

  3. 3

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  4. 4

   Suomi otti taas lisävelkaa, Ruotsilla jäi jälleen rahaa yli: Mistä ero syntyy?

  5. 5

   Alppihiihtolupaus Nette Kiviranta nukkui auton takapenkillä, kun nokkakolari muutti elämän suunnan – Nyt Kiviranta kävelee, vaikka jalat ovat halvaantuneet

   Tilaajille
  6. 6

   Finnkinon toimitusjohtaja irtisanottiin kaikessa hiljaisuudessa yli kuukausi sitten

  7. 7

   Kuinka otan itseäni niskasta kiinni ja saan enemmän aikaan? Psykologi antaa neljä neuvoa, joita voi soveltaa niin treenaamiseen kuin työtehtäviin

   Tilaajille
  8. 8

   Tutkijat löysivät pahoin runnellun valkohain Atlantilta, suuri puremajälki saattaa auttaa tutkimustyössä

  9. 9

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  10. 10

   HS-analyysi: Erdoğan voitti Trumpin mutta hävisi Putinille, Syyriassa Turkkia odottavat venäläiset joukot

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  5. 5

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  6. 6

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  7. 7

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  8. 8

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  9. 9

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  10. 10

   Yrittäjät pakenivat uudesta kauppa­keskuksesta Espoossa, Juha Kumaran liikkeessä kävi päivässä alle kymmenen asiakasta: ”Ihan floppi”

  11. Näytä lisää