Kotimaa

Miten satelliitti voi 850 kilometrin korkeudessa havaita mökkipalon Pohjois-Savon metsissä?

Sääsatelliittien tietoa on käytetty metsäpalojen havainnointiin Suomessa jo pitkään, mutta nykyisenlainen järjestelmä on ollut käytössä noin vuoden.

Tieto sunnuntaisesta kesämökkipalosta Varkaudessa välittyi pelastuslaitokselle satelliittitiedon avulla.

Varkauden Kangaslammilla syttyneessä tulipalossa kuoli yksi ihminen. Tuli tuhosi kesämökin ja aitan sekä poltti maastoa mökin ympäriltä. Pohjois-Savon pelastuslaitos sai hälytyksen paikalle pelastustoimen satelliittijärjestelmän kautta.

Se ei ole tavallista.

Sääsatelliittista saatavia kuvien ja datan avulla tehdään havaintoja muun muassa valtameriltä ja arktisilta alueilta. Tietoja käytetään muun muassa säämallien kehittämisessä ja jääkentän rakenteen havainnointiin.

Metsäpalojen havaitseminen on yksi sääsatelliittien käyttökohteista.

Sisäministeriön pelastusosasto tilaa Ilmatieteen laitokselta palvelua, jossa yritetään havaita tulipaloja sääsatelliittien välittämän tiedon avulla. Sääsatelliittien tietoa on käytetty metsäpalojen havainnointiin jo pitkään, mutta nykyisenlainen järjestelmä on ollut käytössä viime vuoden kesästä saakka.

Ajatuksena on, että satelliitit voivat välittää ympäri vuorokauden tietoa etenkin maastopaloista ja etenkin suurilta erämaa-alueilta, joilla ei ole paljon ihmissilmiä havainnoimassa.

Sääsatelliiteissa on erilaisia instrumentteja, jotka keräävät erilaisia tietoja. Osa laitteista reagoi herkästi lämpösäteilyyn.

Kun satelliitti havaitsee kriteerit täyttävän kuuman pisteen, automaattinen järjestelmä välittää tiedon hätäkeskuksille ja pelastuslaitoksille.

Paloihin liittyvät satelliittikuvat vastaanotetaan Ilmatieteen laitoksen arktisessa avaruuskeskuksessa Sodankylässä.

Pohjoisen sijaintinsa ansiosta Sodankylässä voidaan vastaanottaa hyvin etenkin napoja kiertävien satelliittien tietoa. Tällä hetkellä Ilmatieteen laitos vastaanottaa Sodankylässä tietoja kolmesta sääsatelliitista ja Helsingissä 14 sääsatelliitista.

Ilmatieteen laitoksen mukaan maan napojen yli kiertävät sääsatelliitit lentävät 600–850 kilometrin korkeudessa. Yksi kerros kestää noin sata minuuttia.

Varkauden mökkipalon kuuman pisteen havaitsi Suomi NPP -niminen sääsatelliitti.

”Satelliitin instrumentti voi havaita sen, jos palopiste on tarpeeksi kuuma ja tarpeeksi suuri. Eikä pisteessä ole estäviä tekijöitä kuten paljon savua tai pilviä. Ja tietenkin että satelliitti sattuu olemaan sopivalla kohdalla kiertoradallaan”, sanoo ryhmäpäällikkö Marja Aarnio-Frisk Ilmatieteen laitoksesta.

”Kyseinen talopalo, joka on kohteena pieni, on ollut silloin varmaan kuumimmillaan.”

Ilmatieteen laitos kyseli hätäkeskuksilta ja pelastuslaitoksilta järjestelmän toimivuudesta viime vuonna. Aarnio-Friskin mukaan kyselyn perusteella 26 tapauksessa satelliittijärjestelmä on antanut ensitiedon maastopalosta.

Hätäkeskusten ja pelastuslaitosten näkökulmasta ensimmäinen tieto tulipalosta tulee kuitenkin useimmiten jostain muusta lähteestä kuin satelliitista.

Esimerkiksi Pohjois-Savossa satelliittijärjestelmän kautta on päästy vasta harvoin käsiksi todellisiin tulipaloihin, kertoo Pohjois-Savon pelastuslaitoksen päivystävä palomestari Arssi Heiskanen. Varkauden palo oli alueella ensimmäisiä, ehkä jopa ensimmäinen todellinen tulipalo, jossa hälytys palosta tuli järjestelmän kautta.

Oulun hätäkeskuksen päällikkö Jukka Aleniuksen mukaan satelliittijärjestelmä on hyvä lisä pelastustoimelle. Useimmiten tieto tulipalosta tulee kuitenkin maanpinnalta.

”Valtaosa satelliitti­järjestelmästä tulevista ilmoituksista on muuta kuin ensimmäinen tieto maastopalosta. Suomessa on kattava lentotähystystoiminta maastopalojen varalta. Valtaosa paloista havaitaan lentotähystyksen kautta tai kansalaisten tekemistä hätäilmoituksista”, Alenius kertoo.

Satelliittijärjestelmä on tuottanut alkuvaiheessa jonkin verran myös vääriä hälytyksiä. Koska satelliitti reagoi kuumiin pisteisiin, se reagoi myös esimerkiksi paljon lämpöä tuottaviin tehtaisiin kuten metallisulattamoihin.

Järjestelmä tuotti siis alussa pelastuslaitoksille tietoa kuumista lähteistä, joiden syynä ei ollut tulipalo. Sittemmin kuumuutta tuottavia tuotantolaitoksia on pystytty sulkemaan järjestelmän ulkopuolelle.

Aarnio-Friskin mukaan kesän päätyttyä Ilmatieteen laitos kyselee hätäkeskuksilta ja pelastuslaitoksilta uudelleen kokemuksia järjestelmästä. Kokemusten perusteella sitä voidaan kehittää.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Yksi ainoa superliike vahvistaa nopeasti lihaksia päästä varpaisiin – Testaa, sujuuko sinulta turkkilainen ylösnousu

  2. 2

   Kylpyhuoneen lattia oli kodin paras paikka juoda – Näyttelijä Natalil Lintala joi päivästä toiseen ja syötti someen särötöntä elämää

  3. 3

   Nollakorkojen maailma sai suur­sijoittajat muuttamaan suuntaa – Mitä pien­sijoittaja voi tehdä?

  4. 4

   Pakettiauto jyräsi useita autoja koulu­aamun alkaessa, kaahailu koulun edessä suututtaa vanhempia Vantaalla

  5. 5

   Jari Mönkkönen halvaantui, eikä pysty enää liikkumaan lainkaan – sitten elämään saapui yllättävä pilkahdus ja elämänilo palasi

  6. 6

   Pistävä tunne kyljessä paljastaa huonon lihaskunnon – Kahden tunnin sääntö helpottaa lenkkeilijän kestoriesaa

  7. 7

   Avaruudessa on valtava musta aukko, jonka reuna yltäisi kauas Aurinko­kunnan ulko­puolelle

  8. 8

   Sara Malinen lähti remonttia pakoon lomamatkalle ja järkyttyi palattuaan: ”En ole ikinä nähnyt näin epäkäytännöllistä keittiötä”

  9. 9

   Päätä jomottaa, väsymys ei hellitä ja lopulta selkään kasvaa kyttyrä – Piinaava niska­kyhmy yleistyy, näin estät sen synnyn

   Tilaajille
  10. 10

   HS-analyysi: Niinistön ja Putinin tavatessa maiden suhteet ovat ”niin hyvät kuin ne nyky­oloissa voivat olla”, mutta pohjalla on epäluulo

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Päätä jomottaa, väsymys ei hellitä ja lopulta selkään kasvaa kyttyrä – Piinaava niska­kyhmy yleistyy, näin estät sen synnyn

   Tilaajille
  2. 2

   Sara Malinen lähti remonttia pakoon lomamatkalle ja järkyttyi palattuaan: ”En ole ikinä nähnyt näin epäkäytännöllistä keittiötä”

  3. 3

   Haluttomuus voi johtua testosteronin puutteesta – ja muita asioita, joita en tiennyt vaginasta

  4. 4

   Pistävä tunne kyljessä paljastaa huonon lihaskunnon – Kahden tunnin sääntö helpottaa lenkkeilijän kestoriesaa

  5. 5

   Kolmoismurhasta epäillyt kanadalais­miehet jättivät jälkeensä videoviestin

  6. 6

   Valon nopeus lähestyy: Uusi teknologia lupaa saavuttaa Maan kaltaisen planeetan vain 20 vuodessa

   Tilaajille
  7. 7

   Donald Trumpin arvo­maailma haisee, ja hän on Euroopalle vakavampi ongelma kuin Venäjä

  8. 8

   Pakettiauto jyräsi useita autoja koulu­aamun alkaessa, kaahailu koulun edessä suututtaa vanhempia Vantaalla

  9. 9

   ”Poskettomia määriä” lihaa syönyt Teemu Lampinen lähti kahdeksi vuodeksi pyöräilemään maailman ympäri, eikä kotiin palaa enää sama mies

  10. 10

   Uutta tietoa Kampin ampumisen taustoista: Epäilty pahoin­pideltiin espoolaisella huolto­asemalla, kaikki vaikenevat motiivista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  2. 2

   Tuomas Rajala erosi, kun perheen toisen lapsen syntymään oli kaksi kuukautta – Nyt hänellä on eronneille miehille yksi elintärkeä neuvo

   Tilaajille
  3. 3

   Vain viisivuotiaan kerrostalon keittiökalusteet näyttävät ikivanhoilta – lykkäävätkö valmistajat sekundaa hitas-taloihin?

  4. 4

   Internetissä leviää video, joka näyttää bisneseliitin ”hupimetsästyksen” järjettömyyden – kokoomuksen ex-johtaja Pertti Salolainen raivostui: "Oksennan. Te tyhmät!"

  5. 5

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  6. 6

   Tutkimuksissa on löydetty ylivertainen päästövähennyskeino, mutta ilmastotekolistoilta se puuttuu kokonaan

   Tilaajille
  7. 7

   Näistä merkeistä tietää, että ystävyys kannattaa lopettaa

   Tilaajille
  8. 8

   Washington Post: Monimiljonääri Epsteinin ruumiinavauksessa todettiin kieliluun murtuma, joka herättää kysymyksiä

  9. 9

   Päätä jomottaa, väsymys ei hellitä ja lopulta selkään kasvaa kyttyrä – Piinaava niska­kyhmy yleistyy, näin estät sen synnyn

   Tilaajille
  10. 10

   Miljardööri osti legendaarisen Kämpin ja yhdeksän muuta helsinkiläishotellia

  11. Näytä lisää