Kotimaa    |   Kolumni

Ihmisoikeus­asioissa ei kaivata moni­kulttuurista ymmärrystä

Niin kutsuttu kunniaväkivalta on häpeällistä kulttuuritaustasta riippumatta. Maassa maan tavalla on ihan hyvä sääntö, kunhan muistamme, että huonoja tapoja ei kannata jäljitellä, kirjoittaa arabian kielen ja islamin tutkimuksen professori Jaakko Hämeen-Anttila.

Maassa maan tavalla tai maasta pois! Tätä vanhaa sanontaa ovat viime aikoina viljelleet innokkaimmin maahanmuuttovastaiset piirit, jotka tuntuvat asettavan niin uskonnon kuin ihonvärinkin vaihtamisen maan tavalla elämisen ehdoksi. Toisaalla taas korostetaan maahanmuuttajan oikeutta säilyttää oma kulttuurinsa uudessa maassakin.

Mutta pitääkö maassa elää maan tavalla? Ääritapauksissa on helppo yhtyä vaatimuksiin maan tavan mukaan elämisestä: tyttöjen ympärileikkaukset tai niin kutsuttu ”kunniaväkivalta” eivät kuulu suomalaiseen elämäntapaan eikä niiden tulekaan kuulua. Maassa maan tavalla.

HS kirjoitti sunnuntaina, miten Suomessakin elää tyttöjä ja naisia, joiden elämää rajoitetaan vahvasti vetoamalla perheen ja suvun kunniaan.

Toisaalta tuntuisi naurettavalta ulottaa maan tapa ruokakulttuuriin: samosat ja hummus eivät ole yhtä lailla perisuomalaisia kuin karjalanpiirakat ja mämmi, mutta kukaan tuskin vaatisi maahanmuuttajaa luopumaan ruokakulttuuristaan käydäkseen suomalaisesta. Sianlihasta tai alkoholista kieltäytymistä ei voi pitää pahana.

Päinvastoin, sillä sekä eettisestä että terveydellisestä näkökulmasta kantaväestöllekin tekisi hyvää ainakin vähentää sianlihan ja alkoholin käyttöä.

Vaikeammaksi tilanne menee silloin kun kulttuurisilla säännöillä rajoitetaan toisen ihmisen, esimerkiksi lapsen, käytöstä. Saako maahanmuuttaja vaatia tytärtään käyttämään huivia tai burkhaa tai olemaan yöpymättä poikaystävän luona?

Entä sitten ne rajoitukset, joita kantaväestöön kuuluvat vanhemmat asettavat omien lastensa pukeutumiselle, käytökselle tai sukupuolisuhteille?

Yksiselitteistä vastausta ei varmastikaan ole. Jossakin iässä, viimeistään aikuisena, voidaan ajatella, että yksilön täytyy saada tehdä omat ratkaisunsa omassa elämässään ilman, että muut painostavat häntä.

Tosin varmasti suomalaisperheissäkin riidellään aikuisen lapsen valinnoista, kun lakimiesperheen poika tahtoo muuttaa hippikommuuniin tai vegaaniperheen vesa tähtää turkistarhaajaksi.

Mutta yhtä selvä on, ettei kovin moni päästäisi aivan nuorta lasta ulos liian paljastavassa asussa tai yökylään ventovieraan luokse.

Ongelmallista on, jos maahanmuuttajayhteisön normit poikkeavat selvästi valtaväestön normeista.

Ongelmallista tämä on jo senkin takia, että nuori joutuu ristiriitaisten odotusten paineeseen ja pahimmassa tapauksessa hänen täytyy tehdä valinta perheensä ja muun yhteiskunnan välillä. Varsinkin jos tuo yhteiskunta ei kuitenkaan täysin hyväksy häntä vaikkapa ihonvärin takia. Jo käytännön syistäkin maahanmuuttajayhteisön normien olisi hyvä ajan myötä lähestyä valtaväestön normeja.

Maassa maan tavalla on ihan hyvä sääntö, kunhan muistamme, että huonoja tapoja ei kannata jäljitellä. Esimerkiksi alkoholiongelman hankkiminen ei ole kotoutumista Suomeen.

Kannattaa myös muistaa, että monet tavat eivät mitenkään liity arvoihimme: kunnon kansalainen voi laittaa niin samosoja kuin karjalanpiirakoitakin, syödä kinkkua tai olla syömättä.

Ihmisoikeuksiin liittyvien asioiden kohdalla ei kaivata monikulttuurista ymmärrystä tai kulttuurirelativismia: kunniaväkivalta on häpeällistä kulttuuritaustasta riippumatta. Yhteiskunta, joka sen hyväksyy, on siltä osin kehittymättömämpi kuin yhteiskunta, joka ei sitä hyväksy.

Siihen väliin jää harmaa alue, jossa niin maahanmuuttajien kuin kantaväestönkin on hyvä pohtia omia arvojaan ja sitä, mikä on turhaa kulttuurista painolastia, mikä arvokasta ja säilytettävää, mikä on oman identiteetin ydintä, mikä vain satunnainen tapa.

Jos kieltää poikaansa pukeutumasta hameeseen, on hieman vaikea lähteä syyttämään maahanmuuttajaa, joka kieltää tytärtään liikkumasta ilman huivia. Puututaanhan molemmissa lapsen oikeuteen päättää pukeutumisestaan.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Vanhemman on turha yrittää muokata lastaan kasvatuksella, sanoo maailmankuulu tutkija: Lopulta geenit muotoilevat elämämme

  2. 2

   Joonas Pesonen muutti Korpilahdelta Helsinkiin ja päätyi asumaan vuodeksi luksushotelliin, ilmaiseksi – se on hänen työtään

  3. 3

   Viikon päästä peliyhtiö Remedy saa tietää, oliko kymmenien miljoonien panostus oikea päätös: ”Täydellisen seko”, arvioi pelilehti

  4. 4

   Donald Trump vahvisti haluavansa ostaa Grönlannin

  5. 5

   Palkankorotus ei purrut varhais­kasvatuksen opettaja­pulaan, kuormittuneet lasten­hoitajat vaihtavat alaa

  6. 6

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  7. 7

   Ikoninen keittiökaappi luotiin ennen kaikkea kestämään, ja siksi tuhannet keittiöt ympäri Suomea ovat toistensa kopioita

  8. 8

   Helsingin keskustan alittavasta tunnelista tehdään päätöksiä pian – Sinnemäki: ”Kaikilla liikennehankkeilla täytyy saada aikaan päästövähennyksiä”

  9. 9

   HS kiersi Kymiringin uuden moottoriradan, jonka takasuoralla voidaan tavoitella jopa 360 kilometrin haamunopeutta

  10. 10

   Jussi Halme halusi funkin kuninkaaksi, mutta päätyi tekemään kaikkien tuntemia tv-tunnuksia – 36 vuotta myöhemmin unelma toteutui erikoisella tavalla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkimuksissa on löydetty ylivertainen päästövähennyskeino, mutta ilmastotekolistoilta se puuttuu kokonaan

   Tilaajille
  2. 2

   Maria Tuominen haluaa murtaa romaneja koskevia stereo­typioita, mutta yksi niistä pitää hänen mukaansa paikkansa: ”Telkkari huutaa, urut huutaa, koirat huutaa ja lapset huutaa”

  3. 3

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  4. 4

   Ikoninen keittiökaappi luotiin ennen kaikkea kestämään, ja siksi tuhannet keittiöt ympäri Suomea ovat toistensa kopioita

  5. 5

   Uusi miesihanne on peräkamarinpoika, joka pukeutuu haudassakin rippipukuun

  6. 6

   70-luvulla rakennettu omakotitalo voi olla riskiostos, mutta Anu Turklinin tasakattoinen punatiilitalo hurmasi

  7. 7

   Britannia vei kansalaisuuden Isisin joukkoihin liittyneeltä ”Jihadi-Jackilta”

  8. 8

   Juha Rautaheimo on selvittänyt satoja henkirikoksia: ”Täydellinen rikos pitäisi tehdä yksin”

  9. 9

   Kuljettaja kuoli kiihdytysajoissa Lappeenrannassa: ajoi onnettomuushetkellä 300 kilometrin tuntivauhtia

  10. 10

   Pulaa ruuasta ja lääkkeistä, ruuhkia ja mielenosoituksia: vuodettu salainen asiakirja ”Operation Yellowhammer” paljastaa brittihallituksen valmistautumisen kovaan brexitiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kalle Oikari jätti Audinsa Helsinki-Vantaalle pysäköitynä, ja loman aikana joku oli ajanut sillä 130 kilometriä

  2. 2

   Festareiden silmiinpistävät: Helsinkiläinen Otto, joka laittoi Flow-festivaalille ihan tavalliset vaatteet

  3. 3

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalainen kauppa löysi maailman­laajuisen asiakas­kunnan: ”Meillä on paljon asiakkaita, joilla ei ole puutetta rahasta”

   Tilaajille
  5. 5

   Tuomas Rajala erosi, kun perheen toisen lapsen syntymään oli kaksi kuukautta – Nyt hänellä on eronneille miehille yksi elintärkeä neuvo

   Tilaajille
  6. 6

   Vain viisivuotiaan kerrostalon keittiökalusteet näyttävät ikivanhoilta – lykkäävätkö valmistajat sekundaa hitas-taloihin?

  7. 7

   Internetissä leviää video, joka näyttää bisneseliitin ”hupimetsästyksen” järjettömyyden – kokoomuksen ex-johtaja Pertti Salolainen raivostui: "Oksennan. Te tyhmät!"

  8. 8

   Näistä merkeistä tietää, että ystävyys kannattaa lopettaa

   Tilaajille
  9. 9

   Washington Post: Monimiljonääri Epsteinin ruumiinavauksessa todettiin kieliluun murtuma, joka herättää kysymyksiä

  10. 10

   Moni tekee kyykätessään saman virheen, mutta se on helppo korjata: Asian­tuntija neuvoo 5 liikkeen kyykky­treenin, joka parantaa suoritus­kykyä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää