Kotimaa

Karhu eksyi lähelle Mikkelin keskustaa ja seurasi kahta poikaa: Mikä ajaa karhun keskelle asutusta?

Tiistaina karhu eksyi asutusalueelle Mikkelissä, sunnuntaina poliisi lopetti Joensuussa piha-alueilla liikkuneen karhun.

Tiistaina Mikkelin keskustan lähelle Kalevankankaalle ilmestyi karhu. Kaksi kymmenvuotiasta poikaa oli pyöräillyt koulun jälkeen Raviradantiellä, ja karhu oli lähtenyt seuraamaan poikia.

Sunnuntaina poliisi puolestaan lopetti piha-alueella tavatun karhun Joensuussa. Touko–elokuussa Huhtilammen, Uskalin ja Palon alueilla on kirjattu yli 20 ilmoitusta piha-alueilla liikkuneista karhuista.

Paikalliset ovat joutuneet hätistelemään karhuja pihoiltaan. Seuraava ilmoitus roska-astioita kaataneesta karhusta tehtiin jo maanantaina.

Mikä ajaa karhun kaupunkiin tai asutusalueille? Helsingin yliopiston Lammin biologisen aseman johtajan Janne Sundellin mukaan osittain syitä voi vain spekuloida.

”Yleensä ihmisasutuksen lähelle päätyvät karhut ovat kuitenkin nuoria yksilöitä, jotka etsivät elinpiiriään”, karhuja tutkinut Sundell sanoo.

Karhun päätyminen keskusta-alueelle on Sundellin mukaan harvinaisempaa kuin sen liikkuminen esikaupunkialueella. Tavattomia käynnit keskustoissa eivät silti ole.

Sundell muistaa tapauksen, jossa karhu kulki läpi Hämeenlinnan keskustan. Toisessa tapauksessa karhu liikkui yöllä Hangossa ja päätyi keskustan liepeille, kun sitä ajettiin kaupunkialueelta pois.

”Päätyminen asutusalueelle on pikemminkin vahinko kuin tarkoituksellista. Nuoret karhut ovat toisaalta vielä kokemattomia ja saattavat herkemmin etsiä helppoa ravintoa ihmisten elinalueelta, roskia ja sellaista.”

Sundell lisää, että etenkin huonon marjasadon aikaan karhu saattaa tulla puutarhaan omenoiden perässä.

Luontaisesti karhu pyrkii välttelemään ihmistä. Kun tutkijat ovat lähestyneet karhuja, aikuiset uroskarhut ovat Sundellin mukaan useimmiten joko alkuun piiloutuneet ja sitten kaikonneet paikalta tai poistuneet saman tien.

Kokeissa on silti havaittu karhun uteliaisuus. Joissain tapauksissa ohitettu karhu on kokeissakin lähtenyt jonkin matkaa seuraamaan tai kulkenut jäljillä.

”Karhu voi lähestyä ihmistä siinä tapauksessa, ettei saa vainua kohteesta. Se koittaa selvittää, mikä meni ohi tai lähestyy, onko se ihminen vai tuleeko sieltä ruokaa. Silloin se voi tulla vähän lähemmäksi.”

Vaikka karhukannan kasvu on taittunut, pihakäyntejä tulee sitä todennäköisemmin, mitä tiheämpi kanta alueella on. Karhukannan painopiste on edelleen itäisessä Suomessa ja etenkin Pohjois-Karjalassa ja Kainuussa.

”Yksi alue on myös Keski-Suomi, josta karhu on levittäytynyt länteen Ähtärin suunnalle. Siellä on perinteisesti ollut toinen vahva alue. Karhuja voi kuitenkin tavata missä tahansa.”

Luonnonvarakeskus arvioi Suomen metsissä liikkuvan ennen syksyn metsästyskauden alkua 2020–2130 karhuyksilöä.

Nuorten karhujen liikkeistä ei tiedetä kovin paljon, sillä niille ei ole voitu laittaa seurantapantoja. Isot petoeläimet saattavat Sundellin mukaan liikkua pitkiäkin matkoja.

Mitä tiheämpi karhukanta alueella on, sitä pidemmälle karhu joutuu lähtemään löytääkseen vapaan alueen. Naaraspoikaset jäävät yleensä lähemmäs emonsa elinaluetta kuin urokset.

”Karhulla ei kuitenkaan siinä mielessä ole varsinaista reviiriä, että ne ajaisivat toisiaan pois. Tietysti nekin hakevat vähän omaa koloaan”, Sundell sanoo.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Google laajentaa Haminan datakeskusta 600 miljoonalla ja aloittaa koulutusohjelman SAK:n kanssa

  2. 2

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  3. 3

   Milla Welling halusi lastenvaateompelimon kovan työttömyyden Joensuuhun, ely-keskuksen virkailija ehdotti tehdasta Pietariin

  4. 4

   Gravity-elokuvan virhe onkin tahallinen ja vitsi

  5. 5

   Takkia heilauttanut tuulenvire paljasti, että Donald Trump kuljettaa mukanaan seteleitä: ”Tykkään jättää tippiä hotelleissa”

  6. 6

   HS löysi historiallisen kuvan 15-vuotiaasta Teemu Pukista – Super­tähden ensimmäisessä ottelussa kuuluttaja kaljoitteli ja järjestystä yritti valvoa tuleva ministeri

   Tilaajille
  7. 7

   Puudutusaine muutti naisen veren siniseksi Yhdysvalloissa

  8. 8

   Nälkäiselle Cristiano Ronaldolle hampurilaisia antanut nainen ilmoittautui: ”Hän oli kaikista ujoin”

  9. 9

   Naapuri paljasti aiemman asukkaan omin päin teettämän kylpyhuoneremontin – Voiko asunnon ostaja joutua vastuuseen amatööriasentajan virityksistä?

  10. 10

   Kapitalismi kasvoi kieroon ja uhkaa nyt horjuttaa jopa demokratiaa, kirjoitti Financial Times – Mikä meni vikaan?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  2. 2

   Antti Rinnettä poikkeuksellisesti arvostellut vasemmiston Merja Kyllönen sai heti palautetta pää­ministeriltä – ”En varmaan koskaan enää piiskaa pää­ministeriä”

  3. 3

   Poliisi julkaisi kuvan Milliklubin ovella tapahtuneesta välikohtauksesta: Kamerassa näkyy mies, joka löi ja potkaisi jonossa

  4. 4

   Lopetuspäätös Sannikka & Ukkola -ohjelmasta tehtiin jo viikkoja sitten: ”Minulla ei ole tekemistä keskiviikon tapahtumien kanssa”, sanoo Ylen Riitta Pihlajamäki

  5. 5

   Tervetuloa 1970-luvulle: Vantaalla on autokorjaamo, jota on vaikea uskoa todeksi merkkikorjaamojen aikakautena

  6. 6

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  7. 7

   Teknologiasivusto: Nokian työn­tekijän virheestä aiheutunut tieto­vuoto paljasti, miten Venäjä valvoo kansalaisiaan yhtiön laitteiden avulla

  8. 8

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  9. 9

   Pakarat ja vinot vatsalihakset ovat usein coren heikko lenkki – Viisi helppoa liikettä, jotka treenaavat keskivartaloa

   Tilaajille
  10. 10

   Valtteri Bottas saapui Singaporen F1-varikolle paidassa, jonka teksti ei jätä mitään epäselväksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  4. 4

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  5. 5

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  6. 6

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  7. 7

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  8. 8

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  9. 9

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  10. 10

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää