Kotimaa

Karhu eksyi lähelle Mikkelin keskustaa ja seurasi kahta poikaa: Mikä ajaa karhun keskelle asutusta?

Tiistaina karhu eksyi asutusalueelle Mikkelissä, sunnuntaina poliisi lopetti Joensuussa piha-alueilla liikkuneen karhun.

Tiistaina Mikkelin keskustan lähelle Kalevankankaalle ilmestyi karhu. Kaksi kymmenvuotiasta poikaa oli pyöräillyt koulun jälkeen Raviradantiellä, ja karhu oli lähtenyt seuraamaan poikia.

Sunnuntaina poliisi puolestaan lopetti piha-alueella tavatun karhun Joensuussa. Touko–elokuussa Huhtilammen, Uskalin ja Palon alueilla on kirjattu yli 20 ilmoitusta piha-alueilla liikkuneista karhuista.

Paikalliset ovat joutuneet hätistelemään karhuja pihoiltaan. Seuraava ilmoitus roska-astioita kaataneesta karhusta tehtiin jo maanantaina.

Mikä ajaa karhun kaupunkiin tai asutusalueille? Helsingin yliopiston Lammin biologisen aseman johtajan Janne Sundellin mukaan osittain syitä voi vain spekuloida.

”Yleensä ihmisasutuksen lähelle päätyvät karhut ovat kuitenkin nuoria yksilöitä, jotka etsivät elinpiiriään”, karhuja tutkinut Sundell sanoo.

Karhun päätyminen keskusta-alueelle on Sundellin mukaan harvinaisempaa kuin sen liikkuminen esikaupunkialueella. Tavattomia käynnit keskustoissa eivät silti ole.

Sundell muistaa tapauksen, jossa karhu kulki läpi Hämeenlinnan keskustan. Toisessa tapauksessa karhu liikkui yöllä Hangossa ja päätyi keskustan liepeille, kun sitä ajettiin kaupunkialueelta pois.

”Päätyminen asutusalueelle on pikemminkin vahinko kuin tarkoituksellista. Nuoret karhut ovat toisaalta vielä kokemattomia ja saattavat herkemmin etsiä helppoa ravintoa ihmisten elinalueelta, roskia ja sellaista.”

Sundell lisää, että etenkin huonon marjasadon aikaan karhu saattaa tulla puutarhaan omenoiden perässä.

Luontaisesti karhu pyrkii välttelemään ihmistä. Kun tutkijat ovat lähestyneet karhuja, aikuiset uroskarhut ovat Sundellin mukaan useimmiten joko alkuun piiloutuneet ja sitten kaikonneet paikalta tai poistuneet saman tien.

Kokeissa on silti havaittu karhun uteliaisuus. Joissain tapauksissa ohitettu karhu on kokeissakin lähtenyt jonkin matkaa seuraamaan tai kulkenut jäljillä.

”Karhu voi lähestyä ihmistä siinä tapauksessa, ettei saa vainua kohteesta. Se koittaa selvittää, mikä meni ohi tai lähestyy, onko se ihminen vai tuleeko sieltä ruokaa. Silloin se voi tulla vähän lähemmäksi.”

Vaikka karhukannan kasvu on taittunut, pihakäyntejä tulee sitä todennäköisemmin, mitä tiheämpi kanta alueella on. Karhukannan painopiste on edelleen itäisessä Suomessa ja etenkin Pohjois-Karjalassa ja Kainuussa.

”Yksi alue on myös Keski-Suomi, josta karhu on levittäytynyt länteen Ähtärin suunnalle. Siellä on perinteisesti ollut toinen vahva alue. Karhuja voi kuitenkin tavata missä tahansa.”

Luonnonvarakeskus arvioi Suomen metsissä liikkuvan ennen syksyn metsästyskauden alkua 2020–2130 karhuyksilöä.

Nuorten karhujen liikkeistä ei tiedetä kovin paljon, sillä niille ei ole voitu laittaa seurantapantoja. Isot petoeläimet saattavat Sundellin mukaan liikkua pitkiäkin matkoja.

Mitä tiheämpi karhukanta alueella on, sitä pidemmälle karhu joutuu lähtemään löytääkseen vapaan alueen. Naaraspoikaset jäävät yleensä lähemmäs emonsa elinaluetta kuin urokset.

”Karhulla ei kuitenkaan siinä mielessä ole varsinaista reviiriä, että ne ajaisivat toisiaan pois. Tietysti nekin hakevat vähän omaa koloaan”, Sundell sanoo.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Vanhemman on turha yrittää muokata lastaan kasvatuksella, sanoo maailmankuulu tutkija: Lopulta geenit muotoilevat elämämme

   Tilaajille
  2. 2

   Joonas Pesonen asuu Helsingin huippu­hotellissa ilmaiseksi vuoden – ja siitä on kiittäminen y-sukupolvea

   Tilaajille
  3. 3

   Viikon päästä peliyhtiö Remedy saa tietää, oliko kymmenien miljoonien panostus oikea päätös: ”Täydellisen seko”, arvioi pelilehti

   Tilaajille
  4. 4

   Palkankorotus ei purrut varhais­kasvatuksen opettaja­pulaan, kuormittuneet lasten­hoitajat vaihtavat alaa

  5. 5

   Donald Trump vahvisti haluavansa ostaa Grönlannin

  6. 6

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  7. 7

   Monen suositun mökkijärven pinta on poikkeuksellisen alhaalla

  8. 8

   Ikoninen keittiökaappi luotiin ennen kaikkea kestämään, ja siksi tuhannet keittiöt ympäri Suomea ovat toistensa kopioita

  9. 9

   Helsingin keskustan alittavasta tunnelista tehdään päätöksiä pian – Sinnemäki: ”Kaikilla liikennehankkeilla täytyy saada aikaan päästövähennyksiä”

  10. 10

   HS kiersi Kymiringin uuden moottoriradan, jonka takasuoralla voidaan tavoitella jopa 360 kilometrin haamunopeutta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkimuksissa on löydetty ylivertainen päästövähennyskeino, mutta ilmastotekolistoilta se puuttuu kokonaan

   Tilaajille
  2. 2

   Maria Tuominen haluaa murtaa romaneja koskevia stereo­typioita, mutta yksi niistä pitää hänen mukaansa paikkansa: ”Telkkari huutaa, urut huutaa, koirat huutaa ja lapset huutaa”

  3. 3

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  4. 4

   Ikoninen keittiökaappi luotiin ennen kaikkea kestämään, ja siksi tuhannet keittiöt ympäri Suomea ovat toistensa kopioita

  5. 5

   Uusi miesihanne on peräkamarinpoika, joka pukeutuu haudassakin rippipukuun

  6. 6

   70-luvulla rakennettu omakotitalo voi olla riskiostos, mutta Anu Turklinin tasakattoinen punatiilitalo hurmasi

  7. 7

   Britannia vei kansalaisuuden Isisin joukkoihin liittyneeltä ”Jihadi-Jackilta”

  8. 8

   Juha Rautaheimo on selvittänyt satoja henkirikoksia: ”Täydellinen rikos pitäisi tehdä yksin”

  9. 9

   Kuljettaja kuoli kiihdytysajoissa Lappeenrannassa: ajoi onnettomuushetkellä 300 kilometrin tuntivauhtia

  10. 10

   Pulaa ruuasta ja lääkkeistä, ruuhkia ja mielenosoituksia: vuodettu salainen asiakirja ”Operation Yellowhammer” paljastaa brittihallituksen valmistautumisen kovaan brexitiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kalle Oikari jätti Audinsa Helsinki-Vantaalle pysäköitynä, ja loman aikana joku oli ajanut sillä 130 kilometriä

  2. 2

   Festareiden silmiinpistävät: Helsinkiläinen Otto, joka laittoi Flow-festivaalille ihan tavalliset vaatteet

  3. 3

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalainen kauppa löysi maailman­laajuisen asiakas­kunnan: ”Meillä on paljon asiakkaita, joilla ei ole puutetta rahasta”

   Tilaajille
  5. 5

   Tuomas Rajala erosi, kun perheen toisen lapsen syntymään oli kaksi kuukautta – Nyt hänellä on eronneille miehille yksi elintärkeä neuvo

   Tilaajille
  6. 6

   Vain viisivuotiaan kerrostalon keittiökalusteet näyttävät ikivanhoilta – lykkäävätkö valmistajat sekundaa hitas-taloihin?

  7. 7

   Internetissä leviää video, joka näyttää bisneseliitin ”hupimetsästyksen” järjettömyyden – kokoomuksen ex-johtaja Pertti Salolainen raivostui: "Oksennan. Te tyhmät!"

  8. 8

   Näistä merkeistä tietää, että ystävyys kannattaa lopettaa

   Tilaajille
  9. 9

   Washington Post: Monimiljonääri Epsteinin ruumiinavauksessa todettiin kieliluun murtuma, joka herättää kysymyksiä

  10. 10

   Moni tekee kyykätessään saman virheen, mutta se on helppo korjata: Asian­tuntija neuvoo 5 liikkeen kyykky­treenin, joka parantaa suoritus­kykyä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää