Kotimaa

Upseerit suuttuivat uudesta ”käräytä kaveri” -kanavasta, jossa voi ilmoittaa epä­kohdista Puolustus­voimissa

Upseeriliitto vastustaa jyrkästi uuden laillisuusvalvontakanavan käyttöönottoa Puolustusvoimissa.

Upseeriliitto ja Puolustusvoimien johto ovat joutuneet kiistaan uudesta perusteilla olevasta laillisuusvalvontakanavasta.

Upseeriliiton puheenjohtaja Ville Viita on puhunut sosiaalisessa mediassa jopa ”stasikanavasta”, jota ”ajetaan kuin käärmettä pyssyyn”.

Liiton internetsivuilla käytetään nimitystä ”käräytä kaveri” -kanava. Upseerien piirissä laillisuusvalvontakanavasta on puhuttu myös ”vasikkakanavana”.

Keskisuomalainen-lehti kertoi keskiviikkona, että Puolustusvoimat ottaa käyttöön vielä tänä vuonna sähköisen ilmoituskanavan, jossa työntekijät voivat nimettöminä ilmoittaa havaitsemistaan epäkohdista.

Kanava tulee ensin koekäyttöön viidessä yksikössä, jonka jälkeen päätetään jatkosta.

Puolustusvoimat on pohtinut uudenlaista laillisuusvalvontakanavaa jo pitkään. Pääesikunta on kuitenkin odotellut poliisin kokemuksia omasta eettiseksi kanavaksi nimetystä järjestelmästä, joka on laajennut tänä vuonna koko maan kattavaksi.

”Meitä hiertää tässä se, että jos tehdään tällainen nimetön systeemi ja se on Pääesikunta-johtoinen, niin epäilyjä tulee mielestämme aivan liikaa. Luotamme siihen, että paikallinen komentaja pystyy ratkaisemaan asiat”, Ville Viita sanoo HS:lle.

Viita epäilee, että ilmiannettu voi joutua epäillyksi pitkäksi aikaa, eikä hän edes tietäisi, mistä on kyse tai kuka on kannellut.

”Se on kohtuutonta upseerille ja virkamiehelle, että näin tapahtuu. Meidän porukoissa leimakirves iskee heti, että tämä on syyllinen”, Viita sanoo.

”Sitten et saa ylennystä, et pääse kansainvälisiin tehtäviin, harjoituksiin tai operaatioihin, etkä pääse virkaurakursseille niin kauan kun juttu on kesken. Tässä on hyvin vahva inhimillinen tekijä.”

Myöskään Päällystöliitto ei innostu uudesta kanavasta vaikka korostaakin laillisuusvalvonnan tärkeyttä.

”Tämä on vähän kuin ammuttaisiin tykillä kärpästä”, sanoo Päällystöliiton puheenjohtaja Jyrki Lukkarinen.

Hänen mielestään Puolustusvoimissa on jo riittävästi keinoja tuoda epäkohtia nimettömästi esiin.

Päällystöliitto pelkää muun muassa sitä, että uutta kanavaa käytettäisiin väärin, jolloin ihmisistä tehtäisiin ilkivaltaisesti aiheettomia ilmiantoja.

Mahdollisesti pitkiksi venyneiden tutkintojen uskotaan vaikuttavan urakiertoon, vaikka ilmianto osoittautuisi perättömäksi.

”Ammattiliittona olemme eniten huolissaan siitä, mikä on virkamiesten oikeusturva tässä”, Lukkarinen sanoo.

”Iso pelko on se, että tämä on onnen omiaan heikentämään työilmapiiriä ja rapauttamaan sotilaallista johtamiskulttuuria.”

Lukkarinen epäilee, että edessä on myös resurssipula, koska työntekijät voivat tehdä työkoneeltaan ilmiantoja hyvin matalalla kynnyksellä.

”Sitten pitäisi työnantajalla olla resurssit niiden perkaamiseen ja katsomiseen, mitkä ovat aiheettomia ja mihin menee linja, minkälaisia asioita ruvetaan käsittelemään. Meillä johtamiskulttuuri on omanlainen. Siinä helposti syntyy esimies–alais-asettelua.”

Aliupseeriliiton puheenjohtaja Jyrki Surkka arvioi, ettei aliupseereiden kanta ole niin jyrkkä kuin upseereilla mutteivät hekään näe uutta kanavaa tarpeelliseksi.

”Meidän näkemys on se, että nykyinen systeemi jo mahdollistaa nimettömän viestin antamisen, jos on tarvetta siihen”, Surkka sanoo.

”Ilmiantojen määrä voi olla aika kovakin. Kun ne ovat anonyymejä, niin ne voivat aiheuttaa negatiivista kierrettä siihen. Sikäli kyllä ymmärrämme asian tärkeyden, että on hyvä, että on mahdollisuus antaa palautetta ja on hyvä että puututaan.”

Surkka epäilee, että ”ilmianto- ja kielimiskulttuuri” ei istu suomalaiseen ajatusmaailmaan. Aliupseeriliitto olisi myös toivonut, että laillisuusvalvontakanavan kokeilujakso olisi ollut pitempi kuin puoli vuotta.

”Tämä tulee nyt koekäyttöön ja on selvä, että tämän kanssa eletään. Tuloksia käydään yhdessä työnantajan kanssa läpi kun kokeilujakso on päättynyt.”

Uuden laillisuusvalvontakanavan perustamisen on arveltu saaneen puhtia Puolustusvoimissa viime aikoina havaittujen ja epäiltyjen väärinkäytösten takia.

Eniten julkisuutta on saanut Ilmavoimien vapaaehtoinen harjoitus syksyllä 2017 Lemmenjoella Inarissa.

Harjoituksen aikaisten tapahtumien seurauksena Karjalan lennoston entinen komentaja tuomittiin hovioikeudessa sakkoihin esimiesaseman väärinkäyttämisestä, palvelusrikoksesta ja kunnianloukkauksesta.

Samassa yhteydessä Ilmavoimien entinen komentaja tuomittiin sakkoihin palvelusrikoksesta, koska hän viivytteli esitutkinnan aloittamisessa.

Myös Puolustusvoimain entistä komentajaa Jarmo Lindbergiä epäillään rikoksesta Lemmenjoen tapahtumiin liittyen. Hän on kiistänyt syyllistyneensä asiassa rikokseen.

Keskusrikospoliisi tutkii parhaillaan myös kahta korkeisiin upseereihin liittyvää esteellisyysepäilyä, joista toinen liittyy Ilmavoimien Ilmasotakouluun ja toinen Merivoimiin.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Näin kodin viikko­siivous sujuu kahdeksan sijaan 1,5 tunnissa – Kansalais­opistojen opettajat kertovat, miten arkea voi helpottaa

  2. 2

   Lankku on teho­liike, mutta nämä 5 muunnelmaa ovat vielä tehokkaampia – saat myös vahvat pakarat ja paremman ryhdin

   Tilaajille
  3. 3

   Yhdysvallat: Nämä kuvat osoittavat, että iskut Saudi-Arabian öljylaitoksiin tehtiin Iranin tai Irakin suunnasta

  4. 4

   Helsinkiin aukeaa maailman suurimman hotelli­ketjun huippu­hotelli – Taustalla häärii jälleen eläkeläinen Kasperi Saari, jonka mukaan luksus ei ole enää se juttu

   Tilaajille
  5. 5

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  6. 6

   Statusstressi kiristää hermoja ja pilaa terveyttä – oman yhteiskunta-aseman tiedostaminen vaikuttaa suoraan onnellisuuteen

   Tilaajille
  7. 7

   Korkeakouluihin tähtäävät lukiolaiset pänttäävät nyt matematiikkaa kielten kustannuksella, ja se voi johtaa jopa kielten opiskelun kuolemaan, sanovat opettajat

  8. 8

   Ihmisiin tarttuva jänisrutto yleistyy Suomessa, tautia levittävät etenkin hyttyset

  9. 9

   Alkavalla viikolla on luvassa yöpakkasia, mustaa jäätä ja jopa lumikuuroja

  10. 10

   Opioidikriisistä todennäköisesti miljardikorvauksiin joutuva Sacklerien perhe siirtänyt omaisuuttaan Sveitsiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  2. 2

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  3. 3

   Käänne alkoi sala­kavalasti, ja nyt Stockmann on uppoamassa – Miten kriisin­ratkaisija Lauri Ratia aikoo pelastaa perinteisen tavara­talon?

   Tilaajille
  4. 4

   Jeffrey Epsteinin menestyksen salaisuus oli pieni musta muisti­kirja – Seksi­rikos­skandaali paisuu yhä, ja se voi tahria kaksi presidenttiä

  5. 5

   ”Pukki Pukki Pukki, sinä sinä sinä” – Teemu Pukki noussut Englannin jalka­pallon ykkös­puheen­aiheeksi, ikoninen britti­näyttelijäkin riehaantui

  6. 6

   Ihmisiin tarttuva jänisrutto yleistyy Suomessa, tautia levittävät etenkin hyttyset

  7. 7

   Kersti Juva keksi suomen kieleen sanan örkki, ja nyt hän kertoo, miksi yksin­kertaistenkin sanojen kääntäminen englannista suomeen on usein moni­mutkaista

  8. 8

   Vantaalla on hautausmaa, jonka puutarhuri Heli Hyystinmäki ei ole nähnyt yhtään omaista 20 vuoteen

  9. 9

   Alkavalla viikolla on luvassa yöpakkasia, mustaa jäätä ja jopa lumikuuroja

  10. 10

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Seitsemän vuoden parisuhdekriisi on vanhentunut käsite: On olemassa toinen hetki, jolloin eroriski kasvaa selvästi

   Tilaajille
  5. 5

   Maailman parhaat luontokuvat valitaan taas kymmenientuhansien kuvien joukosta: HS näyttää 14 huippuotosta

  6. 6

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  7. 7

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  8. 8

   Suomella on työhullu ulkoministeri, joka lähettää alaisille sähköpostia keskellä yötä ja joka puuhasi ensitöikseen yhden rauhansopimuksen

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää