Kotimaa

Upseerit suuttuivat uudesta ”käräytä kaveri” -kanavasta, jossa voi ilmoittaa epä­kohdista Puolustus­voimissa

Upseeriliitto vastustaa jyrkästi uuden laillisuusvalvontakanavan käyttöönottoa Puolustusvoimissa.

Upseeriliitto ja Puolustusvoimien johto ovat joutuneet kiistaan uudesta perusteilla olevasta laillisuusvalvontakanavasta.

Upseeriliiton puheenjohtaja Ville Viita on puhunut sosiaalisessa mediassa jopa ”stasikanavasta”, jota ”ajetaan kuin käärmettä pyssyyn”.

Liiton internetsivuilla käytetään nimitystä ”käräytä kaveri” -kanava. Upseerien piirissä laillisuusvalvontakanavasta on puhuttu myös ”vasikkakanavana”.

Keskisuomalainen-lehti kertoi keskiviikkona, että Puolustusvoimat ottaa käyttöön vielä tänä vuonna sähköisen ilmoituskanavan, jossa työntekijät voivat nimettöminä ilmoittaa havaitsemistaan epäkohdista.

Kanava tulee ensin koekäyttöön viidessä yksikössä, jonka jälkeen päätetään jatkosta.

Puolustusvoimat on pohtinut uudenlaista laillisuusvalvontakanavaa jo pitkään. Pääesikunta on kuitenkin odotellut poliisin kokemuksia omasta eettiseksi kanavaksi nimetystä järjestelmästä, joka on laajennut tänä vuonna koko maan kattavaksi.

”Meitä hiertää tässä se, että jos tehdään tällainen nimetön systeemi ja se on Pääesikunta-johtoinen, niin epäilyjä tulee mielestämme aivan liikaa. Luotamme siihen, että paikallinen komentaja pystyy ratkaisemaan asiat”, Ville Viita sanoo HS:lle.

Viita epäilee, että ilmiannettu voi joutua epäillyksi pitkäksi aikaa, eikä hän edes tietäisi, mistä on kyse tai kuka on kannellut.

”Se on kohtuutonta upseerille ja virkamiehelle, että näin tapahtuu. Meidän porukoissa leimakirves iskee heti, että tämä on syyllinen”, Viita sanoo.

”Sitten et saa ylennystä, et pääse kansainvälisiin tehtäviin, harjoituksiin tai operaatioihin, etkä pääse virkaurakursseille niin kauan kun juttu on kesken. Tässä on hyvin vahva inhimillinen tekijä.”

Myöskään Päällystöliitto ei innostu uudesta kanavasta vaikka korostaakin laillisuusvalvonnan tärkeyttä.

”Tämä on vähän kuin ammuttaisiin tykillä kärpästä”, sanoo Päällystöliiton puheenjohtaja Jyrki Lukkarinen.

Hänen mielestään Puolustusvoimissa on jo riittävästi keinoja tuoda epäkohtia nimettömästi esiin.

Päällystöliitto pelkää muun muassa sitä, että uutta kanavaa käytettäisiin väärin, jolloin ihmisistä tehtäisiin ilkivaltaisesti aiheettomia ilmiantoja.

Mahdollisesti pitkiksi venyneiden tutkintojen uskotaan vaikuttavan urakiertoon, vaikka ilmianto osoittautuisi perättömäksi.

”Ammattiliittona olemme eniten huolissaan siitä, mikä on virkamiesten oikeusturva tässä”, Lukkarinen sanoo.

”Iso pelko on se, että tämä on onnen omiaan heikentämään työilmapiiriä ja rapauttamaan sotilaallista johtamiskulttuuria.”

Lukkarinen epäilee, että edessä on myös resurssipula, koska työntekijät voivat tehdä työkoneeltaan ilmiantoja hyvin matalalla kynnyksellä.

”Sitten pitäisi työnantajalla olla resurssit niiden perkaamiseen ja katsomiseen, mitkä ovat aiheettomia ja mihin menee linja, minkälaisia asioita ruvetaan käsittelemään. Meillä johtamiskulttuuri on omanlainen. Siinä helposti syntyy esimies–alais-asettelua.”

Aliupseeriliiton puheenjohtaja Jyrki Surkka arvioi, ettei aliupseereiden kanta ole niin jyrkkä kuin upseereilla mutteivät hekään näe uutta kanavaa tarpeelliseksi.

”Meidän näkemys on se, että nykyinen systeemi jo mahdollistaa nimettömän viestin antamisen, jos on tarvetta siihen”, Surkka sanoo.

”Ilmiantojen määrä voi olla aika kovakin. Kun ne ovat anonyymejä, niin ne voivat aiheuttaa negatiivista kierrettä siihen. Sikäli kyllä ymmärrämme asian tärkeyden, että on hyvä, että on mahdollisuus antaa palautetta ja on hyvä että puututaan.”

Surkka epäilee, että ”ilmianto- ja kielimiskulttuuri” ei istu suomalaiseen ajatusmaailmaan. Aliupseeriliitto olisi myös toivonut, että laillisuusvalvontakanavan kokeilujakso olisi ollut pitempi kuin puoli vuotta.

”Tämä tulee nyt koekäyttöön ja on selvä, että tämän kanssa eletään. Tuloksia käydään yhdessä työnantajan kanssa läpi kun kokeilujakso on päättynyt.”

Uuden laillisuusvalvontakanavan perustamisen on arveltu saaneen puhtia Puolustusvoimissa viime aikoina havaittujen ja epäiltyjen väärinkäytösten takia.

Eniten julkisuutta on saanut Ilmavoimien vapaaehtoinen harjoitus syksyllä 2017 Lemmenjoella Inarissa.

Harjoituksen aikaisten tapahtumien seurauksena Karjalan lennoston entinen komentaja tuomittiin hovioikeudessa sakkoihin esimiesaseman väärinkäyttämisestä, palvelusrikoksesta ja kunnianloukkauksesta.

Samassa yhteydessä Ilmavoimien entinen komentaja tuomittiin sakkoihin palvelusrikoksesta, koska hän viivytteli esitutkinnan aloittamisessa.

Myös Puolustusvoimain entistä komentajaa Jarmo Lindbergiä epäillään rikoksesta Lemmenjoen tapahtumiin liittyen. Hän on kiistänyt syyllistyneensä asiassa rikokseen.

Keskusrikospoliisi tutkii parhaillaan myös kahta korkeisiin upseereihin liittyvää esteellisyysepäilyä, joista toinen liittyy Ilmavoimien Ilmasotakouluun ja toinen Merivoimiin.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Sofi Kallio siivosi pientä kaksiota kymmenen tuntia, mutta lopputulos ei kelvannut Hoasille

  2. 2

   Tämä Porvoon ja Pirkanmaan ampumisista tiedetään: poliisi otti kaksi kiinni, poliisia kohti ammuttiin takaa-ajossa

  3. 3

   Tuomari Nurmio heitti viimeiset ”pulverit nokkaan” vuosituhannen vaihteessa, ja nyt hän kertoo HS:lle lopettavansa biisien tekemisen: ”Elämä on muualla”, artisti sanoo

   Tilaajille
  4. 4

   Euroopan ”viime vuosi­kymmenien suurin työaika­kokeilu” jäi torsoksi – Mitä tapahtui Ranskan 35 tunnin työviikolle?

  5. 5

   Anna Kelo oli punkkari, jolle tarjottiin vain topless-tarjoilijan töitä, mutta nyt hän ohjaa Kansallisoopperassa maailman suurimman oopperaklassikon

  6. 6

   Viisi avointa kysymystä Porvoon poliisiampumisista

  7. 7

   Tunnettua islamintutkijaa Tariq Ramadania epäillään myös joukkoraiskaukseen osallistumisesta

  8. 8

   Suomalais­yritys tekee miljoonien liike­vaihtoa myymällä käytettyjä rannekelloja – Voiko kallis kello olla sijoitus?

   Tilaajille
  9. 9

   Silminnäkijä Pirkanmaan operaatiosta: Iso farmariauto pakeni perässään suuri joukko poliisiautoja

  10. 10

   Hollywoodin talorähjästä oli glamour kaukana, kun suomalaisnäyttelijä sen osti: toukat asuivat kokolattiamatossa ja takkatiiletkin oli varastettu

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tämä Porvoon ja Pirkanmaan ampumisista tiedetään: poliisi otti kaksi kiinni, poliisia kohti ammuttiin takaa-ajossa

  2. 2

   Tunnettua islamintutkijaa Tariq Ramadania epäillään myös joukkoraiskaukseen osallistumisesta

  3. 3

   Alko päätti aseistautua – Keskellä nurmijärveläistä metsää seisoo viinamonopolin kenties erikoisin investointi

   Tilaajille
  4. 4

   Hollywoodin talorähjästä oli glamour kaukana, kun suomalaisnäyttelijä sen osti: toukat asuivat kokolattiamatossa ja takkatiiletkin oli varastettu

   Tilaajille
  5. 5

   Tukholmassa perinteikkään Slussenin paikalla on nyt valtava kraatteri, joka maksaa veron­maksajille 300 000 euroa joka päivä

   Tilaajille
  6. 6

   Kello 14.02 syntyi poika, ja siinä päivä sitten olikin – Kainuun keskus­sairaalan seinällä on taulu, joka kertoo lohdutonta tarinaa nälkä­maan kohtalosta

   Tilaajille
  7. 7

   Trump kaivoi esiin vuoden 1977 lain, jonka avulla hän aikoo kieltää yrityksiä toimimasta Kiinassa

  8. 8

   Itävallassa kammoksutaan ”lasista ihmistä”, ja siksi käteisen käyttöä ajetaan nyt perustuslakiin

  9. 9

   Nuuka isoäitini kävisi ilmasto­sankarista, jos hän ei olisi tehnyt neljää ratkaisevaa ”virhettä”

  10. 10

   ”Haluamme vain katsoa, minkä näköisiä ihmisiä täällä on” – silmin­näkijät kertovat Porvoon suuresta poliisi­operaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   McDonald’sin paniikki vaihtui massa­hurmokseen – Kana­nugetti on suomalaistenkin suosikki, ja nyt HS:n erikois­artikkeli paljastaa, mitä sen sisältä löytyy

   Tilaajille
  2. 2

   ”Miksei lapsia siepata kadulta?” Amerikkalaisvieraat tulivat Suomeen, ja viikon jälkeen he miettivät, voisiko tänne muuttaa

  3. 3

   Tämä Porvoon ja Pirkanmaan ampumisista tiedetään: poliisi otti kaksi kiinni, poliisia kohti ammuttiin takaa-ajossa

  4. 4

   Sade aiheutti ”valtavia vahinkoja” Helsingin rauta­tie­asemalla, metro liikennöi lauantaina mutta Rautatientorin metroasema pysyy suljettuna

  5. 5

   Ravintola puuttui lapsen itkuun ja sai vastaansa some-ryöpyn, joka romahdutti paikan maineen – ”Olemme antaneet jo periksi”

  6. 6

   Sara Malinen lähti remonttia pakoon lomamatkalle ja järkyttyi palattuaan: ”En ole ikinä nähnyt näin epäkäytännöllistä keittiötä”

  7. 7

   Kylpyhuoneen lattia oli kodin paras paikka juoda – Näyttelijä Natalil Lintala joi päivästä toiseen ja syötti someen särötöntä elämää

   Tilaajille
  8. 8

   Mies valitsee nuoren ja kauneimman, ja lopulta kaikki häviävät: Deittisovellusten data piirtää raadollisen kuvan parinmuodostuksesta

   Tilaajille
  9. 9

   Helsingin Lehtisaaresta on nyt todella vaikea myydä asuntoja, seurakuntien päätös jätti Erkki Anttilan kahden asunnon loukkuun

  10. 10

   Päätä jomottaa, väsymys ei hellitä ja lopulta selkään kasvaa kyttyrä – Piinaava niska­kyhmy yleistyy, näin estät sen synnyn

   Tilaajille
  11. Näytä lisää