Kotimaa

Sodan luonne on muuttunut, ja siksi Venäjä on nopeammin valmis toimintaan, kertoo tuore väitös

Venäjä valmistautuu iskemään nopeasti, sanoo everstiluutnantti (evp) Pentti Forsström.

Venäjän näkemyksen mukaan sodan luonteessa on tapahtunut merkittävä muutos, koska sodan ja rauhan välinen raja on muuttunut epäselvemmäksi. Perinteinen sodan uhka-aika on jäänyt käytännössä historiaan.

Muutoksen taustalla ovat teknologian kehittyminen ja sotalaitosjärjestelmän muuttuminen. Sodan luonteen muutoksen takia Venäjä valmistautuukin nyt käyttämään sotilaallista voimaa entistä nopeammin ja yllätyksellisemmin.

Näihin tuloksiin on päätynyt everstiluutnantti (evp) Pentti Forsström, 56, väitöskirjassaan, joka tarkastetaan perjantaina Maanpuolustuskorkeakoulussa Helsingissä. Venäjän sotilasstrategia muutoksessa -nimisessä väitöskirjassa tutkitaan Venäjän sotilasstrategiaa Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen 1990-luvun alusta vuoden 2016 loppuun.

Väitöstutkimuksen mukaan Venäjä on kehittänyt strategisen pidäkejärjestelmän, jolla pyritään luomaan suotuisat olosuhteet ja ennakoimaan uhkaavat tilanteet. Pidäkkeellä tarkoitetaan ennalta ehkäisevää pelotetta, joka on muuttunut ydinaseisiin turvautumisesta laajemmaksi keinovalikoimaksi, josta sotilaallinen voima on vain yksi osa.

Forsströmin mukaan Venäjän sotilasstrategiassa on tapahtunut muutos, jossa sotilaallinen pidäke voidaan muuttaa viiveettä asevoimien ennakoivaksi käytöksi. Venäjä pyrkiikin sotilasstrategiassaan vaikuttamaan kohteeseen tai vastustajaan mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.

Tutkimuksessa päätellään, että ”Venäjä pyrkii kehittämään myös suorituskykyjä, joilla pystytään ennalta vaikuttamaan häiritsevästi tai lamauttavasti tai jopa tuhoavasti sotilaallisen toiminnan kohteeseen ennen kuin se muuttuu sotilaalliseksi uhaksi Venäjän sotilaalliselle turvallisuudelle”.

Käytännössä Venäjä on pyrkinyt tavoitteeseensa kymmenen viime vuoden aikana kehittämällä puolustusvoimistaan jatkuvan valmiuden asevoimia. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että nykyisten perussotatoimiyhtymien eli prikaatien olisi kyettävä lähtemään tehtäväänsä tunnin sisällä käskystä.

Se on vielä hiukan arvoitus, kuinka hyvin Venäjä on onnistunut.

Esimerkiksi sotilasprofessori Petteri Lalu arvioi HS:n haastattelussa vuoden 2017 lopulla, ettei Venäjä ole päässyt tavoitteeseensa. Syynä on se, että maavoimien prikaatit ovat myös varusmiesten koulutusyksikköjä. Varusmiehiä ei voida käyttää taisteluissa ennen kuin heillä on takanaan vähintään puolen vuoden koulutus.

Lalun mukaan lopputulos on se, että 5 000–6 000 sotilaan pysyvän valmiuden prikaatit ovat käytännössä noin tuhannen hengen pataljoonan kokoisia taisteluosastoja, joita prikaatissa on yksi tai kaksi.

Forsström pitää oleellisena osana jatkuvan valmiuden kehittämisessä Venäjän siirtymistä viiteen sotilaspiiriin, joiden alueilla olevat joukot muodostavat voimaryhmän. Kukin voimaryhmä on alistettu omalle operatiivis-strategiselle johtoportaalle.

Voimaryhmät muodostuvat eri puolustushaarojen joukoista. Niiden arvioidaan muodostavan riittävän pidäkkeen alueellisten ja paikallisten konfliktien syntymiselle.

”Voimaryhmän sotilaallinen voima on arvioitu riittäväksi tilanteeseen ja resursseihin nähden. Sen nopea lisääminen jossakin suunnassa merkitsee vähentämistä toisessa”, Forsström kirjoittaa.

Käytännössä Venäjän asevoimat toimivat siis maantieteellisesti viidessä strategisessa suunnassa eli läntisessä, eteläisessä, keskisessä, itäisessä ja pohjoisessa. Kaksi näistä on Suomen naapurissa: läntinen sotilaspiiri ja viisi vuotta sitten perustettu pohjoinen Sever-johtoporras, joka on rakennettu Venäjän pohjoisen laivaston pohjalle.

Neuvostoliiton hajotessa vuonna 1991 sen asevoimat jäivät 15 eri valtion alueelle. Asevoimissa oli sotilaita peräti 4,2 miljoonaa. Tästä kokonaisuudesta Venäjä peri valtaosan.

Neuvostoaikaisten asevoimien uudistaminen ja jatkuva supistaminen nykyiseksi vajaan miljoonan sotilaan sotavoimaksi on vienyt Venäjältä lähes kolme vuosikymmentä. Varsinainen tehokas reformi alkoi vasta vuonna 2008 Dmitri Medvedevin tullessa presidentiksi.

Esimerkiksi vuonna 2008 Venäjän asevoimissa oli vielä noin 1 100 kenraalia, yli 25 000 everstiä ja yli 87 000 everstiluutnanttia.

Tämä kertoi siitä, että Venäjän asevoimissa oli valtava ylitarjonta korkeista upseereista, koska heidän määränsä oli mitoitettu 4,2 miljoonan sotilaan asevoiman tarpeiksi. Sen kokoiseen sotavoimaan Venäjällä ei ollut varaa eikä tarvetta.

Forsströmin mukaan asevoimien uudistaminen viivästyi Venäjällä kolmesta syystä. Ensimmäinen oli asevoimien kehittämisen ja taloudellisten voimavarojen välinen epäsuhta: asevoimat olivat aivan liian suuret käytettävissä olevaan rahaan nähden.

Toisena tekijänä oli rakenteen epätasapaino: joukkoja oli liikaa käytettävissä olevaan henkilöstön ja erityisesti varusmiesten vahvuuteen nähden.

Kolmanneksi poliittinen johto ei kyennyt tai halunnut ratkaista ongelmaa, eikä sotilaallinen johto halunnut hyväksyä todellisuutta ja päästää irti menneestä.

Tärkeän kolmannen tekijän Forsström katsoo ratkenneen siten, että kovat päätökset teetettiin ”anonyymillä managerilla”.

Käytännössä tämä tarkoitti sitä, että ennen uudistusten alkua vuonna 2008 Vladimir Putinin seuraajaksi presidentiksi nostettiin Dmitri Medvedev ja hänen puolustusministerikseen Anatoli Serdjukov. Heistä kumpikaan ei ollut palvellut turvallisuusorganisaatioissa kuten väistyvä presidentti Putin ja hänen puolustusministerinsä Sergei Ivanov.

Forsströmin mukaan Venäjän ylimmän sotilaspoliittisen johdon vaihto viittaakin siihen, etteivät KGB-taustaiset Putin ja Ivanov ”halunneet ottaa harteilleen vaaraa poliittisesta itsemurhasta, mikä liittyi satojentuhansien ’armeijasilovikkien’ irtisanomiseen ja asevoimien todelliseen uudistamiseen, vaan he jättivät sen ’ulkoa haetuille managereille’.”

Käytännössä siis Medvedeville ja Serdjukoville.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kuka?

Pentti Forsström


 Everstiluutnantti (evp) ja yleisesikuntaupseeri, jolla on pitkä kokemus Venäjästä.

 On toiminut muun muassa Maanpuolustuskorkeakoulussa tutkijana ja sotilastiedustelun tehtävissä kuten puolustusasiamiehenä Venäjällä ja Valko-Venäjällä.

 Opiskellut Venäjän asevoimien yleisesikunta-akatemiassa vuosina 2008–2009.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Nyt se on virallista: Kvanttitietokone saavutti herruuden eli laski 200 sekunnissa sen, mikä olisi vienyt supertietokoneelta 10 000 vuotta

  2. 2

   Poliisi: Kauniaisissa liikkuu häiriköivä nuorisojoukko – ”Erittäin vakavasti otettava asia”

  3. 3

   Osa saa nuhan ja kuumeen helposti ja toiset eivät juuri koskaan – Professori listaa viisi syytä, jotka selittävät eron

   Tilaajille
  4. 4

   Rekan kontista löytyi 39 ruumista Britanniassa

  5. 5

   Viestintätoimistojen työntekijät miehittivät vihreiden johdon – Vaikuttiko se puoluelehden lakkauttamiseen?

  6. 6

   Miten Tapiolan Ainoa pärjää kauppakeskusten kilpailussa? Laajennus aukeaa torstaina, sekavat kulkureitit poistuvat

  7. 7

   Suurlähettiläs Mikko Pyhälä kuvaa, miten Venezuelan presidentti Chávez syöksi kansansa rikkauksista ryysyihin ja palkkasi jopa jengejä avukseen

  8. 8

   Metsikköön ilmestyi yön pimeydessä 250 kiloa chilikastiketta Vuosaaressa: ”En pysty ymmärtämään”

  9. 9

   Paralympiavoittajan elämä päättyi armokuolemaan

  10. 10

   Valkotakkinen mies yritti raahata pojan pois Pohjois-Tapiolassa, epäilty saatu kiinni

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen – Seurasi palaute­vyöry, josta paljastuivat some­markkinoinnin kyseenalaiset käytännöt

  2. 2

   Suuri veronmaksaja Supercell huolestui: Suomi menettämässä miljoonien edestä vero­tuloja, jos verotukseen kaavailtu jätti­uudistus toteutuu

  3. 3

   Henriikka Virtanen, 16, meni autokouluun suorittamaan kevytautoilijan kursseja ja hämmästyi – ”En kyllä liikenteeseen lähtisi”

  4. 4

   Suomella oli ”käsittämätön runsaudensarvi”, ja nyt se on ajamassa meitä turmioon, julistaa Björn Wahlroos

   Tilaajille
  5. 5

   EU:n komissio huolestui Rinteen hallituksen rahankäytöstä – valtiovarainministeri Lintilä: ”Pitää suhtautua vakavasti”

  6. 6

   Väärä uskomus itsestä voi paljastaa itsetunto-ongelman, sanoo asiantuntija – Moni puhuu huonosta itsetunnosta, vaikka tarkoittaa aivan toista asiaa

  7. 7

   Oslon ambulanssi­kaappaus: Molemmat epäillyt saatu kiinni, varastetusta ambulanssista löytyi haulikko ja kone­pistooli

  8. 8

   Metsikköön ilmestyi yön pimeydessä 250 kiloa chilikastiketta Vuosaaressa: ”En pysty ymmärtämään”

  9. 9

   Vakavasti sairaiden nuorten mielenterveysongelmia hoidetaan Helsingin seudulla väärin, sanoo kaksi kaiken nähnyttä ammattilaista

   Tilaajille
  10. 10

   Alahuone meni äänin 329–299 Boris Johnsonin brexit-lain taakse, mutta torppasi pikakäsittelyn äänin 322–308 – EU-eroa tuskin lokakuussa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  4. 4

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  5. 5

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  6. 6

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  7. 7

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  8. 8

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen – Seurasi palaute­vyöry, josta paljastuivat some­markkinoinnin kyseenalaiset käytännöt

  9. 9

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  10. 10

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää