Kotimaa

Poliisi: Hallituksen lupaamat 300 lisäpoliisia eivät riitä, vasteaikojen lyhentäminen vaikeaa

Poliisien liiton mukaan hallitusohjelman tavoite ”on visio ilman toimeenpanokykyä”.

Poliisin mukaan hallitusohjelmaan kirjattu tavoite 300 uudesta poliisista ei vielä riitä. Tällöin poliiseja olisi vuoteen 2022 mennessä noin 7 500.

Poliisijohtaja Sanna Heikinheimo sanoo, että 300 lisäpoliisia on hyvä alku ja oikea suunta.

”Mutta kuten tiedetään, se on paljon vähemmän, mitä me olemme tarpeena esittäneet useamman vuoden ajan”, hän sanoo.

Poliisijohdon toive on ollut 650 lisäpoliisia.

Hallitusohjelmassa linjataan myös, että poliisille määritellään enimmäisvasteajat koko Suomeen. Vasteajalla viitataan siihen, kuinka kauan poliisilla kestää päästä tapahtumapaikalle.

Enimmäisvasteaikojen määrittely tarkoittaa lisää poliisin läsnäoloa etenkin harvemmin asutuilla alueilla maakunnissa.

”Hyvä näin, jos se halutaan määritellä. Hallitusohjelmakirjauksessa ei ole todettu, miten se halutaan tehtävän. Halutaanko, että enimmäisvasteajat ovat kaikkialla maassa samanpituiset vai onko alueellisia eroja”, Heikinheimo sanoo.

”Se vaatii työtä, että ne voidaan määritellä. Tärkeintä on samalla määritellä, millaisia resursseja poliisitoimelle tulee osoittaa, että ne pystytään saavuttamaan. Nyt tilanne on se, että nykyisillä resursseilla vasteajan lyhentäminen on miltei mahdoton tehtävä.”

Hänen mukaansa vasteaikojen lyhentämiseksi on esimerkiksi operatiivisella puolella jo tehty kaikki mahdollinen eikä taikatemppuja ole enää tehtävissä.

Lisäpoliisien saamisesta syrjäseuduille ei ole välttämättä helppoa, sillä poliisilla on ollut jo pitkään ongelmana saada virkoja täytettyjä varsinkin idässä ja pohjoisessa.

Poliisissa onkin puhuttu erityisestä syrjäseutulisästä, mutta sekään ei ole helposti ratkeava asia. Poliisihallitus pohtii parhaillaan poliisin palkkausjärjestelmää.

Suomen poliisijärjestöjen liitto on poliisijohdon kanssa samoilla linjoilla hallituksen suunnittelemasta poliisien määrän lisäyksestä.

”Suunta on oikea, mutta paukkuja liian vähän”, sanoo SPJL:n puheenjohtaja Jonne Rinne.

Liittokin kaipaisi huomattavasti suurempaa uusien poliisien määrää. Rinne kutsuu tilannetta ”kaksoisepäonnistumiseksi”.

Hänen mielestään 650 uutta poliisia tarkoittaisi sitä, että rikostutkinnan ja hälytysvalvontatehtävien taso pysyisi siedettävänä.

”Mutta nyt jäädään sen määrän alle, ja sen lisäksi tulee vielä uusia tehtäviä, niin siinä mielessä tämä on kaksoisepäonnistuminen. Ensin siis jäädään suunnitellusta vajaaksi ja sitten tulee vielä lisäduunia”, Rinne sanoo.

Lisätehtäviä ovat muun muassa lähiöpoliisitoiminnan vahvistaminen, raskaan liikenteen valvonta ja verkossa tapahtuvan rikollisuuden, ihmiskaupparikosten, terrorismin ja rahanpesun tehokkaampi torjunta.

SPJL näkee, että pelkästään näiden tehtävien hoito liiton tavoittelemalla lisävoimalla olisi jo sekin haasteellista.

Siten liitto uskoo, että poliisi joutuu jättämään jotain tekemättä, jotta se voi kohdistaa voimia hallituksen priorisoimiin tehtäviin. Valinta lakisääteisten tehtävien välillä ei ole Rinteen mielestä kestävä.

”Tässä on visio ilman vastaavaa toimeenpanokykyä. Sehän on hallusinaatiota”, hän sanoo.

Oikaisu 16.8. kello 12.30: Hallitusohjelmaan on kirjattu tavoite 300 uudesta poliisista. Jutussa kirjoitettiin aiemmin virheellisesti poliisijohdon toiveen lisäpoliisien määrästä olleen puolet enemmän. Tosiasiassa poliisijohto on toivonut lisäpoliiseja noin kaksinkertaista määrää eli noin 650 uutta poliisia.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Viikon päästä peliyhtiö Remedy saa tietää, oliko kymmenien miljoonien panostus oikea päätös: ”Täydellisen seko”, arvioi pelilehti

  2. 2

   Vanhemman on turha yrittää muokata lastaan kasvatuksella, sanoo maailmankuulu tutkija: Lopulta geenit muotoilevat elämämme

  3. 3

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  4. 4

   Autojen päästöillä on nyt väärä suunta

  5. 5

   Joonas Pesonen muutti Korpilahdelta Helsinkiin ja päätyi asumaan vuodeksi luksushotelliin, ilmaiseksi – se on hänen työtään

  6. 6

   Ikoninen keittiökaappi luotiin ennen kaikkea kestämään, ja siksi tuhannet keittiöt ympäri Suomea ovat toistensa kopioita

  7. 7

   Edes palkankorotus ei purrut opettajapulaan: Mistä löytyisi työntekijöitä päiväkoteihin?

  8. 8

   Helsingin keskustan alittavasta tunnelista tehdään päätöksiä pian – Sinnemäki: ”Kaikilla liikennehankkeilla täytyy saada aikaan päästövähennyksiä”

  9. 9

   Maria Tuominen haluaa murtaa romaneja koskevia stereo­typioita, mutta yksi niistä pitää hänen mukaansa paikkansa: ”Telkkari huutaa, urut huutaa, koirat huutaa ja lapset huutaa”

  10. 10

   Tutkimuksissa on löydetty ylivertainen päästövähennyskeino, mutta ilmastotekolistoilta se puuttuu kokonaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkimuksissa on löydetty ylivertainen päästövähennyskeino, mutta ilmastotekolistoilta se puuttuu kokonaan

   Tilaajille
  2. 2

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  3. 3

   Maria Tuominen haluaa murtaa romaneja koskevia stereo­typioita, mutta yksi niistä pitää hänen mukaansa paikkansa: ”Telkkari huutaa, urut huutaa, koirat huutaa ja lapset huutaa”

  4. 4

   Ikoninen keittiökaappi luotiin ennen kaikkea kestämään, ja siksi tuhannet keittiöt ympäri Suomea ovat toistensa kopioita

  5. 5

   Uusi miesihanne on peräkamarinpoika, joka pukeutuu haudassakin rippipukuun

  6. 6

   70-luvulla rakennettu omakotitalo voi olla riskiostos, mutta Anu Turklinin tasakattoinen punatiilitalo hurmasi

  7. 7

   Juha Rautaheimo on selvittänyt satoja henkirikoksia: ”Täydellinen rikos pitäisi tehdä yksin”

  8. 8

   Yli 50 nuoren joukko yritti tunkeutua festivaalille väkisin ilman lippua Tampereella, poliisi puuttui ryntäykseen

  9. 9

   Britannia vei kansalaisuuden Isisin joukkoihin liittyneeltä ”Jihadi-Jackilta”

  10. 10

   Kävelyvauhti saattaa paljastaa, millainen on ikääntyneen kuolemanriski

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kalle Oikari jätti Audinsa Helsinki-Vantaalle pysäköitynä, ja loman aikana joku oli ajanut sillä 130 kilometriä

  2. 2

   Festareiden silmiinpistävät: Helsinkiläinen Otto, joka laittoi Flow-festivaalille ihan tavalliset vaatteet

  3. 3

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalainen kauppa löysi maailman­laajuisen asiakas­kunnan: ”Meillä on paljon asiakkaita, joilla ei ole puutetta rahasta”

   Tilaajille
  5. 5

   Tuomas Rajala erosi, kun perheen toisen lapsen syntymään oli kaksi kuukautta – Nyt hänellä on eronneille miehille yksi elintärkeä neuvo

   Tilaajille
  6. 6

   Vain viisivuotiaan kerrostalon keittiökalusteet näyttävät ikivanhoilta – lykkäävätkö valmistajat sekundaa hitas-taloihin?

  7. 7

   Internetissä leviää video, joka näyttää bisneseliitin ”hupimetsästyksen” järjettömyyden – kokoomuksen ex-johtaja Pertti Salolainen raivostui: "Oksennan. Te tyhmät!"

  8. 8

   Näistä merkeistä tietää, että ystävyys kannattaa lopettaa

   Tilaajille
  9. 9

   Washington Post: Monimiljonääri Epsteinin ruumiinavauksessa todettiin kieliluun murtuma, joka herättää kysymyksiä

  10. 10

   Moni tekee kyykätessään saman virheen, mutta se on helppo korjata: Asian­tuntija neuvoo 5 liikkeen kyykky­treenin, joka parantaa suoritus­kykyä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää