Kotimaa

Ensi vuonna hyvin todennäköisesti voimaan astuva polttoaineveron korotus herättää autoilijoissa ymmärrystä, harmitusta ja suuttumusta

Valtiovarainministeriö on ehdottanut, että polttoaineverotusta kiristettäisiin tuntuvasti. Ehdotuksen toteutuessa liikennepolttoaineiden hinta nousisi ensi vuoden elokuusta alkaen 6,5 senttiä litraa kohti.

”Suututtaa tosi paljon. Sitä maksaa valmiiksi jo paljon veroja tänne, ja sitten tulee vielä tällaista.”

Loviisalaista taksikuskia Lasse Rosvallia, 58, harmittaa. Hänen täytyy maksaa ajamansa taksin bensat itse, ja polttoaineen todennäköinen kallistuminen tulisi tuntumaan merkittävästi omassa rahapussissa. Polttoaineeseen kuluvat rahat olisivat suoraan pois jostakin muusta.

”En minä ole varannut rahaa tähän. Nyt täytyy varmaan alkaa miettimään, mitä sitä ostaa ja mihin kauppaan menee”, hän sanoo Helsingissä sijaitsevan Eläintarhan huoltoaseman parkkipaikalla odottaessaan lääkärissä käyvää asiakastaan.

Huoltoasemalla kahvia juova lohjalainen Juho Kokko, 29, on samaa mieltä. Hän ajaa säännöllisesti autolla töihin Lohjalta Helsinkiin.

Kokko uskoo, että vuositasolla korotus tulee olemaan tuntuva.

”Kyllä te varmaan minun mielipiteeni tiedätte. Tämä on ihan perseestä.”

Valtiovarainministeriö esitteli perjantaina budjettiesityksensä, jossa ehdotettiin kiristyksiä moniin kulutusveroihin. Jos budjettilinjaukset toteutuvat, myös polttoainevero tulee kiristymään.

Autoilijat on listattu yhdeksi suurimmiksi häviäjiksi, jos valtiovarainministeriön ehdotukseen kirjatut toimet toteutuvat. Hallitus tekee lopullisen päätöksen budjetista syyskuun budjettiriihessä.

Liikennepolttoaineiden verotusta on tarkoitus korottaa 250 miljoonalla eurolla. Veronmaksajien keskusliiton laskelman mukaan käytännössä tämä tarkoittaa toteutuessaan sitä, että liikennepolttoaineiden hinta kallistuu ensi vuoden elokuun alusta 6,5 senttiä litralta.

Tupakkaveroa on puolestaan tarkoitus korottaa 50 miljoonalla eurolla, ja virvoitusjuomien vero nousisi ensi vuonna sokeripitoisia juomia painottaen 25 miljoonalla eurolla.

Tarkastele laskurin avulla, kuinka tämä vaikuttaa sinuun:Enemmistö suomalaisista suhtautuu kielteisesti polttoaineverotuksen kiristämiseen, selviää Helsingin Sanomien teettämästä gallupista.

Kyselyn mukaan yhteensä 68 prosenttia suomalaisista vastustaa kiristystä ja 24 prosenttia kannattaa sitä. Polttoaineveron korotusta vastustavat myös hallituspuolueiden kannattajat. Vihreistäkin vain runsas puolet on kiristysten kannalla.

Monet valtiovarainministeriön ehdotuksista ovat peräisin suoraan alkukesällä julkaistusta pääministeri Antti Rinteen (sd) hallituksen ohjelmasta. Muutoksella pyritään muun muassa tukemaan hallituksen ilmastotavoitteiden toteutumista.


Helsingin Sanomat kävi kysymässä autoilijoiden mielipidettä korotuksesta Helsingissä sijaitsevalla Eläintarhan Nesteen huoltoasemalla perjantaina. Monia asia tuntui harmittavan, mutta myös ymmärrystä korotuksen taustalta löytyvistä syistä löytyi.

Osa vastaajista sanoi, ettei korotus tule lopulta vaikuttamaan heidän elämäänsä millään tavalla. Suurin osa sanoi kuitenkin tuntevansa myötätuntoa niiden autoilijoiden puolesta, joilla ei ole mahdollisuutta käyttää julkista liikennettä, tai jotka joutuvat esimerkiksi työnsä puolesta autoilemaan paljon.

Kaasuautolla ajava helsinkiläinen Paulina Korpelainen, 27, on yksi niistä autoilijoista, jonka arkeen tuleva polttoaineveron korotus ei tule vaikuttamaan. Hän kulkee itse autolla työmatkansa Kalliosta Konalaan, sillä on todennut matkan kestävän turhan kauan julkisella liikenteellä.

Korpelainen sanoo, että polttoaineverotuksen kiristäminen tulee varmasti olemaan monelle autoilijalle huono asia. Hän ei kuitenkaan usko, että liikennepolttoaineiden hintojen korottaminen tulisi lopulta vaikuttamaan kenenkään autoiluun.

”Kaikki, joiden on pakko ajaa, ajavat varmasti jatkossakin. Ymmärrän ilmastosyyt päätöksen taustalla, mutta tavalliseen autoiluun pitäisi tarjota tällaisessa tilanteessa myös vaihtoehtoja.”

Korpelainen ajaa itse kaasuautolla, koska hän on huomannut sen olevan ekologisempaa ja halvempaa kuin tavallinen autoilu. Korpelainen huomasi ulkomailla asuessaan, että moni käytti siellä juurikin kaasuautoja. Häntä harmittaa, ettei Suomessa moni ole tietoinen tästä vaihtoehdosta.


Helsinkiläiset kaverukset Aleksi Montin, 26, ja Teemu Partikainen, 24, uskovat, että liikennepolttoaineiden hinnan korottamisella yritetään saada ihmiset käyttämään muita vaihtoehtoja liikkumiseen, kuten kimppakyytejä ja julkista liikennettä.

Molemmat pitävät bensan hinnan korottamista lopulta hyvänä asiana.

”Kyllähän sitä näkee joka aamu, kuinka paljon ruuhkissa seisoo autoja, vaikka pystyisi menemään myös bussilla. Maaseudulla tilanne on tietenkin aivan toinen”, sanoo Montin.

Ravintola-alan yrittäjät ovat juuri hyppäämässä Punaiseksi Paroniksi ristimänsä pakettiauton kyytiin. Montin arvelee ajavansa firman autolla noin 30 000–40 000 kilometriä vuodessa. Silloin bensat maksaa työnantaja.

Oman autonsa Montin on suunnitellut jo myyvänsä pois, sillä sen ylläpito on käynyt jo nyt liian suureksi. Hän sanoo, että liikennepolttoaineiden hinnan nouseminen tulee automaattisesti vaikuttamaan johonkin ainakin omalla työpaikalla.

”En voi vielä tietää miten, mutta ehkä se lopulta näkyy asiakkaiden juomien hinnoissa”, sanoo baarissa ja panimossa työskentelevä mies.


Helsingin Sanomat kysyi perjantaina Helsingin Eläintarhan huoltoasemalla tapaamiltaan autoilijoilta, mitä he ajattelevat polttoaineveron kiristämisestä:

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Koko Suomi kaatui minun vastaanotolleni”, sanoo lääke­kannabiksen reseptien kirjoittamisen lopettanut lääkäri

  2. 2

   Kotityöt kasautuvat naisille miesten tajuamatta – Helsinkiläispari jakaa työt tasan: ”Excel on nostanut tyytyväisyyttäni enemmän kuin kosinta”

   Tilaajille
  3. 3

   Maksoin hoitajan ojentamasta kumiletkusta 64 euroa: onko hoitokuluvakuutuksista tullut lääkäriasemille rahastusautomaatti?

  4. 4

   Kaksoisolentokilpailun voittajasta ei ollut epäselvyyttä, kun kameramies löysi katsomosta oikean Teemu Selänteen

  5. 5

   Uni ja liikunta puhdistavat aivot, mutta korkea verenpaine heikentää pään pesukoneen tehoa

   Tilaajille
  6. 6

   Hätätila laajenee Chilessä, presidentin mukaan maa on ”sodassa voimakasta vihollista vastaan”

  7. 7

   Helsingin keskustaan tarvitaan lisää pientaloja, ajatteli arkkitehti Laura Rajakorpi ja piirsi rohkeat ehdotukset

  8. 8

   Australian sanomalehdet mustasivat etusivunsa protestina lehdistönvapauden kaventamiselle

  9. 9

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  10. 10

   Anna Perho mokasi Twitterissä, häpesi ja pyysi kasvotusten anteeksi – Nyt hän kertoo, miten kiusalliset keskustelut kannattaa hoitaa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  2. 2

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  3. 3

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  4. 4

   Omakotitalolle ei löydy ostajaa edes Järvenpäässä – Kari Sirola kertoo, miten vanhaa taloa voi pitää kunnossa halvalla

   Tilaajille
  5. 5

   Viron poliisi: Tallink Siljan laivalta löytyivät 25-vuotiaan ja 21-vuotiaan suomalaisen ruumiit

  6. 6

   Suomalaiset turistit ovat ”yleensä parhaita asiakkaita”, ja thaimaalaisen lomasaaren yrittäjät kertovat, mistä se johtuu

  7. 7

   Poliisi puolustaa etälamauttimen käyttöä Turkki-mielenosoituksessa: ”Olisiko sitten patukalla pitänyt lyödä?” – Ohisalo pyytää selvitystä poliisin pelisäännöistä

  8. 8

   Suvi Auvinen oli vuosia Suomen tunnetuin anarkisti, mutta nyt hän tekee töitä kokoomusvaikuttajien viestintätoimistossa

   Tilaajille
  9. 9

   Pirkka-Pekka Petelius lakkasi olemasta hauska ja hakeutui eduskuntaan niin synkistä syistä, että niistä on tuskaista puhua

   Tilaajille
  10. 10

   ”Koko Suomi kaatui minun vastaanotolleni”, sanoo lääke­kannabiksen reseptien kirjoittamisen lopettanut lääkäri

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  4. 4

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  5. 5

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  6. 6

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  7. 7

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  10. 10

   Yrittäjät pakenivat uudesta kauppa­keskuksesta Espoossa, Juha Kumaran liikkeessä kävi päivässä alle kymmenen asiakasta: ”Ihan floppi”

  11. Näytä lisää