Kotimaa

Tukes selvittää Lappeen­rannan kiihdytys­ajojen onnettomuutta – vastuu­vapaus­lomakkeella ei ole oikeudellista merkitystä

Kuljettajat allekirjoittivat vastuuvapauslomakkeen. Sillä ei ole kuitenkaan oikeudellista merkitystä.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes ryhtyy selvittämään Lappeenrannan lentokentällä pidettyjen kiihdytysajojen tapahtumia. Ilmailupäivien yhteydessä järjestetyssä niin sanotussa huippunopeustapahtumassa kuoli sunnuntaina pohjalainen mies.

Vuonna 1988 syntynyt mies oli osallistunut kiihdytysajoon viritetyllä Audilla, joka eteni onnettomuushetkellä noin 300 kilometrin tuntinopeudella. Auto oli lähtenyt heittelehtimään jarrutusvaiheessa tuntemattomasta syystä ja ajautunut radan sivuun. Sen jälkeen auto oli pyörinyt useita kertoja katon kautta ympäri.

”Sen verran voin vahvistaa, että tapaus on meillä selvittelyssä. En voi muuten kommentoida nimenomaista tapausta, sillä se on keskeneräinen”, ylitarkastaja Kari Koponen Tukesista kertoo.

Tukes tekee selvityksen kuluttajaturvallisuuslain perusteella. Virasto on vastannut vuodesta 2016 alkaen kuluttajapalveluiden kuten esimerkiksi yleisötapahtumien turvallisuusvalvonnasta. Aiemmin valvontavastuu oli kunnilla ja aluehallintoviranomaisilla.

Onnettomuustutkintakeskus Otkes ei käynnistä tutkintaa onnettomuudesta.

Koponen kertoo, että selvityksen tavoitteena on etsiä keinoja, joilla estetään, että vastaavaa onnettomuutta ei tapahdu uudelleen. Selvityksen tietoja jaetaan niin kyseiselle tapahtumajärjestäjälle kuin muille vastaavia tapahtumia järjestäville.

”Tehokas tapa jakaa tietoa on yhteistyö lajiliittojen kanssa. Olemme esimerkiksi selvittäneet viimevuotisessa SM-rallissa Pohjanmaalla tapahtunutta onnettomuutta, jossa kuoli katsoja. Tämän tapauksen pohjalta teemme yhteistyötä lajijärjestöjen kanssa. Järjestöissä viedään eteenpäin tietoa ralliyleisölle sallituista ja kielletyistä alueista”, Koponen sanoo.

Lappeenrannan onnettomuus on toinen Tukesin selvittämä kiihdytysajo-onnettomuus. Ensimmäinen selvitys koski Etelä-Suomessa tapahtunutta onnettomuutta, josta selvittiin ruhjevammoilla.

”Toisiaan vastaan kisanneiden kuskien jarrutus jäi myöhäiseen vaiheeseen, ja molemmat autot ajautuivat radalta ulos. Tapahtumajärjestäjän velvollisuus on merkitä radalle riittävän hyvin se, milloin jarrutus aloitetaan. Järjestäjän pitää myös opastaa asia etukäteen kuljettajille”, Koponen sanoo.

Kuluttajaturvallisuuslain mukaan tapahtumajärjestäjän velvollisuus on antaa osallistujalle riittävästi tietoja tapahtumasta ja sen turvallisuudesta.

Lappeenrannan kiihdytysajoihin osallistuneet olivat kirjoittaneet vastuuvapauslomakkeen ennen osallistumistaan. Vastuuvapauslomakkeen mukaan asiakas vapauttaa palveluntarjoajan vastuusta mahdollisissa vahinkotapauksissa.

Lomake ei kuitenkaan vapauta järjestäjää vastuussa.

”Palveluntarjoaja ei voi luopua lakisääteistä velvollisuuksistaan sopimalla tai pyrkimällä sälyttämään niitä asiakkaalle. Joskus vastaavissa lomakkeista näkee jopa rikosoikeudellisista tai vahingonkorvausvastuista vapauttamisen pyrkimyksiä”, ylitarkastaja Inna Kulla Tukesista kertoo.

Vaikka Tukes on tiedottanut vastuuvapauslomakkeiden harhaanjohtavuudesta, Tukesin tarkastajat törmäävät niihin säännöllisesti. Lomakkeita on käytetty muun muassa kiipeilypalveluissa, trampoliinipuistoissa ja sisäleikkipaikoissa.

Kulla korostaa, että lomakkeiden käyttöä ei voida yleistää tietylle palvelusektorille. Asiaan liittyy myös paljon tietämättömyyttä.

Palveluntarjoajan pitää tarjota kuluttajalle riittävästi ennakkotietoja palvelun turvallisuudesta. Tieto on annettava ymmärrettävässä muodossa. Kari Koposen mukaan lomakkeiden luonne voi muuttua huonosti muotoillun tekstin takia.

”Annetaanko tällaisessa lomakkeista turvallisuustietoja vai yritetäänkö niissä siirtää vastuuta toimijalta kuljettajalle? Pitää muistaa, että niin kuluttaja kuin palveluntarjoaja huolehtivat turvallisuudesta, mutta järjestäjän tulee valvoa, että turvallisuus on mahdollisimman hyvällä tasolla”, Koponen toteaa.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   EU-lähteet FT:lle: Boris Johnson lyyhistyi tuolissaan tajutessaan lounaan äärellä, miten ulalla hän oli Britannian neuvottelu­asemasta

  2. 2

   Verottaja tiedottaa: Joka kolmannen veroprosentti on liian pieni

  3. 3

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  4. 4

   Isäpuoli tuomittiin 11 vuoden vankeuteen vakavasti sairaan tytön taposta Nurmi­järvellä

  5. 5

   Hallitus pyrkii helpottamaan pienituloisten tilannetta, mutta purevatko toimet? Näin tutkijat arvioivat

  6. 6

   Matemaatikkojen vaikea laskelma tuotti vihdoin kaivatun luvun 42

  7. 7

   New Yorkin metroon ei saa viedä koiria, elleivät ne ole jonkinlaisessa kantolaukussa – Näin luovasti ihmiset kiertävät kieltoa

  8. 8

   Sata päivää ilman alkoholia, muusikko Emma Kemppainen päätti, mutta se ei jäänytkään siihen – Nyt alkoholista luopuvat nekin, joille se ei koskaan ollut ongelma

   Tilaajille
  9. 9

   Kerrostalon rakennus­työt pysähtyivät keskellä Helsingin uutta merellistä kaupungin­osaa: ”Rahat ei liiku, niin ei sitten etene työtkään”

  10. 10

   Saudi-Arabia on käyttänyt miljardeja huippu­luokan ilma­torjuntaan, mutta silti se oli voimaton lennokki-iskun edessä – miten se on mahdollista?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Matemaatikkojen vaikea laskelma tuotti vihdoin kaivatun luvun 42

  2. 2

   Tuore tutkimus: Rasvamaksa on käytännössä jo kansantauti, ja siitä kärsivän tulisi välttää alkoholia täysin

  3. 3

   R-kioski harkitsee lopettavansa matkakorttien lataamisen HSL:n palkkiopäätöksen takia

  4. 4

   Tämäkin jugend-kaunotar on Helsingin kaupungin vuokratalo: Helsingin valtuuston enemmistö ei heittäisi hyvätuloisia ulos puoli-ilmaisista asunnoista

  5. 5

   Sata päivää ilman alkoholia, muusikko Emma Kemppainen päätti, mutta se ei jäänytkään siihen – Nyt alkoholista luopuvat nekin, joille se ei koskaan ollut ongelma

   Tilaajille
  6. 6

   HS-analyysi: Tuoreen äidin julkinen ampuminen sai Ruotsin harkitsemaan Suomessa ongelmalliseksi havaittua todistamistapaa

  7. 7

   Parisuhteet ovat muutoksessa, ja yhdessä asiassa astumme sata vuotta ajassa taakse­päin, sanovat asian­tuntijat – Näistä merkeistä tunnistat ”työ­pari­suhteen”

   Tilaajille
  8. 8

   Verotus kiristyy, bensa kallistuu: HS:n laskurit kertovat, miten budjetti vaikuttaa kukkaroosi

  9. 9

   Kerrostalon rakennus­työt pysähtyivät keskellä Helsingin uutta merellistä kaupungin­osaa: ”Rahat ei liiku, niin ei sitten etene työtkään”

  10. 10

   Aalto-yliopisto tekee selvityksen muotilinjan simputus- ja suosimisväitteistä, lehtorin nimittämisprosessi keskeytettiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  5. 5

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  6. 6

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  7. 7

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  8. 8

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää