Kotimaa

Tukes selvittää Lappeen­rannan kiihdytys­ajojen onnettomuutta – vastuu­vapaus­lomakkeella ei ole oikeudellista merkitystä

Kuljettajat allekirjoittivat vastuuvapauslomakkeen. Sillä ei ole kuitenkaan oikeudellista merkitystä.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes ryhtyy selvittämään Lappeenrannan lentokentällä pidettyjen kiihdytysajojen tapahtumia. Ilmailupäivien yhteydessä järjestetyssä niin sanotussa huippunopeustapahtumassa kuoli sunnuntaina pohjalainen mies.

Vuonna 1988 syntynyt mies oli osallistunut kiihdytysajoon viritetyllä Audilla, joka eteni onnettomuushetkellä noin 300 kilometrin tuntinopeudella. Auto oli lähtenyt heittelehtimään jarrutusvaiheessa tuntemattomasta syystä ja ajautunut radan sivuun. Sen jälkeen auto oli pyörinyt useita kertoja katon kautta ympäri.

”Sen verran voin vahvistaa, että tapaus on meillä selvittelyssä. En voi muuten kommentoida nimenomaista tapausta, sillä se on keskeneräinen”, ylitarkastaja Kari Koponen Tukesista kertoo.

Tukes tekee selvityksen kuluttajaturvallisuuslain perusteella. Virasto on vastannut vuodesta 2016 alkaen kuluttajapalveluiden kuten esimerkiksi yleisötapahtumien turvallisuusvalvonnasta. Aiemmin valvontavastuu oli kunnilla ja aluehallintoviranomaisilla.

Onnettomuustutkintakeskus Otkes ei käynnistä tutkintaa onnettomuudesta.

Koponen kertoo, että selvityksen tavoitteena on etsiä keinoja, joilla estetään, että vastaavaa onnettomuutta ei tapahdu uudelleen. Selvityksen tietoja jaetaan niin kyseiselle tapahtumajärjestäjälle kuin muille vastaavia tapahtumia järjestäville.

”Tehokas tapa jakaa tietoa on yhteistyö lajiliittojen kanssa. Olemme esimerkiksi selvittäneet viimevuotisessa SM-rallissa Pohjanmaalla tapahtunutta onnettomuutta, jossa kuoli katsoja. Tämän tapauksen pohjalta teemme yhteistyötä lajijärjestöjen kanssa. Järjestöissä viedään eteenpäin tietoa ralliyleisölle sallituista ja kielletyistä alueista”, Koponen sanoo.

Lappeenrannan onnettomuus on toinen Tukesin selvittämä kiihdytysajo-onnettomuus. Ensimmäinen selvitys koski Etelä-Suomessa tapahtunutta onnettomuutta, josta selvittiin ruhjevammoilla.

”Toisiaan vastaan kisanneiden kuskien jarrutus jäi myöhäiseen vaiheeseen, ja molemmat autot ajautuivat radalta ulos. Tapahtumajärjestäjän velvollisuus on merkitä radalle riittävän hyvin se, milloin jarrutus aloitetaan. Järjestäjän pitää myös opastaa asia etukäteen kuljettajille”, Koponen sanoo.

Kuluttajaturvallisuuslain mukaan tapahtumajärjestäjän velvollisuus on antaa osallistujalle riittävästi tietoja tapahtumasta ja sen turvallisuudesta.

Lappeenrannan kiihdytysajoihin osallistuneet olivat kirjoittaneet vastuuvapauslomakkeen ennen osallistumistaan. Vastuuvapauslomakkeen mukaan asiakas vapauttaa palveluntarjoajan vastuusta mahdollisissa vahinkotapauksissa.

Lomake ei kuitenkaan vapauta järjestäjää vastuussa.

”Palveluntarjoaja ei voi luopua lakisääteistä velvollisuuksistaan sopimalla tai pyrkimällä sälyttämään niitä asiakkaalle. Joskus vastaavissa lomakkeista näkee jopa rikosoikeudellisista tai vahingonkorvausvastuista vapauttamisen pyrkimyksiä”, ylitarkastaja Inna Kulla Tukesista kertoo.

Vaikka Tukes on tiedottanut vastuuvapauslomakkeiden harhaanjohtavuudesta, Tukesin tarkastajat törmäävät niihin säännöllisesti. Lomakkeita on käytetty muun muassa kiipeilypalveluissa, trampoliinipuistoissa ja sisäleikkipaikoissa.

Kulla korostaa, että lomakkeiden käyttöä ei voida yleistää tietylle palvelusektorille. Asiaan liittyy myös paljon tietämättömyyttä.

Palveluntarjoajan pitää tarjota kuluttajalle riittävästi ennakkotietoja palvelun turvallisuudesta. Tieto on annettava ymmärrettävässä muodossa. Kari Koposen mukaan lomakkeiden luonne voi muuttua huonosti muotoillun tekstin takia.

”Annetaanko tällaisessa lomakkeista turvallisuustietoja vai yritetäänkö niissä siirtää vastuuta toimijalta kuljettajalle? Pitää muistaa, että niin kuluttaja kuin palveluntarjoaja huolehtivat turvallisuudesta, mutta järjestäjän tulee valvoa, että turvallisuus on mahdollisimman hyvällä tasolla”, Koponen toteaa.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinkiin aukeaa maailman suurimman hotelli­ketjun huippu­hotelli – Taustalla häärii jälleen eläkeläinen Kasperi Saari, jonka mukaan luksus ei ole enää se juttu

   Tilaajille
  2. 2

   Lankku on teholiike, mutta nämä 5 muunnelmaa ovat vielä tehokkaampia – saat myös vahvat pakarat ja paremman ryhdin

   Tilaajille
  3. 3

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  4. 4

   Näin kodin viikko­siivous sujuu kahdeksan sijaan 1,5 tunnissa – Kansalais­opistojen opettajat kertovat, miten arkea voi helpottaa

  5. 5

   Käänne alkoi sala­kavalasti, ja nyt Stockmann on uppoamassa – Miten kriisin­ratkaisija Lauri Ratia aikoo pelastaa perinteisen tavara­talon?

   Tilaajille
  6. 6

   Matematiikan ylivalta korkeakoulujen opiskelijavalinnassa voi johtaa kielten opiskelun kuolemaan, sanovat opettajat

  7. 7

   Opioidikriisistä todennäköisesti miljardikorvauksiin joutuva Sacklerien perhe siirtänyt omaisuuttaan Sveitsiin

  8. 8

   Ihmisiin tarttuva jänisrutto yleistyy Suomessa, tautia levittävät etenkin hyttyset

  9. 9

   HS-analyysi: Mihin valtion miljardit ensi vuonna käytetään? Hallituksen ensimmäinen testi

  10. 10

   Henkilöauton kuljettaja kuoli Lahdenväylällä liikenneonnettomuudessa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  2. 2

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  3. 3

   Käänne alkoi sala­kavalasti, ja nyt Stockmann on uppoamassa – Miten kriisin­ratkaisija Lauri Ratia aikoo pelastaa perinteisen tavara­talon?

   Tilaajille
  4. 4

   Jeffrey Epsteinin menestyksen salaisuus oli pieni musta muisti­kirja – Seksi­rikos­skandaali paisuu yhä, ja se voi tahria kaksi presidenttiä

  5. 5

   ”Pukki Pukki Pukki, sinä sinä sinä” – Teemu Pukki noussut Englannin jalka­pallon ykkös­puheen­aiheeksi, ikoninen britti­näyttelijäkin riehaantui

  6. 6

   Kersti Juva keksi suomen kieleen sanan örkki, ja nyt hän kertoo, miksi yksin­kertaistenkin sanojen kääntäminen englannista suomeen on usein moni­mutkaista

  7. 7

   Ihmisiin tarttuva jänisrutto yleistyy Suomessa, tautia levittävät etenkin hyttyset

  8. 8

   Vantaalla on hautausmaa, jonka puutarhuri Heli Hyystinmäki ei ole nähnyt yhtään omaista 20 vuoteen

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Historian suurin tutkimus­hanke tapahtuu napajään keskelle jäätyneessä laivassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   15-vuotias Inka otti hatkat vuosi sitten, eikä häntä etsi enää kukaan – osa laitoksesta karanneista lapsista jää täysin heitteille

   Tilaajille
  4. 4

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  5. 5

   Seitsemän vuoden parisuhdekriisi on vanhentunut käsite: On olemassa toinen hetki, jolloin eroriski kasvaa selvästi

   Tilaajille
  6. 6

   Maailman parhaat luontokuvat valitaan taas kymmenientuhansien kuvien joukosta: HS näyttää 14 huippuotosta

  7. 7

   Elämme viheliäistä ja mitätöntä aikakautta, sanoo historioitsija Teemu Keskisarja – ”Hävettävää elää näin typerässä ajassa”

   Tilaajille
  8. 8

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  9. 9

   Suomella on työhullu ulkoministeri, joka lähettää alaisille sähköpostia keskellä yötä ja joka puuhasi ensitöikseen yhden rauhansopimuksen

  10. 10

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  11. Näytä lisää