Suomalaiset lasten­psykiatrit eivät usko geenien yli­valtaan: ”Ei ole todellakaan ihan sama, miten lastaan kasvattaa” - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa

Suomalaiset lasten­psykiatrit eivät usko geenien yli­valtaan: ”Ei ole todellakaan ihan sama, miten lastaan kasvattaa”

Käyttäytymisgenetiikan tutkimusten mukaan ympäristön vaikutus useimpiin psykologisiin tai käyttäytymisen piirteisiin on vähäinen. Suomalaisprofessorien mukaan lasten kasvatustavoilla on kuitenkin suuri merkitys.

Lastenpsykiatrian professorin mukaan vanhemmuudessa ja lasten kasvatuksessa on tapahtunut viime vuosikymmeninä suuria muutoksia. Sillä, että vanhemmat antavat lapsille annetaan enemmän aikaa, on suuri merkitys. Kuva: Anna Matilda Valli

Julkaistu: 21.8.2019 2:00, Päivitetty 21.8.2019 6:04

Onko ihan sama, miten lastaan kasvattaa? Kärjistetty kysymys voi hiipiä mieleen kasvatuksen ja kotiolojen vaikutusta kyseenalaistavista käyttäytymisgenetiikan tutkimuksista, joista HS kertoi maanantaina.

Yhdysvaltalaisprofessori Robert Plominin mukaan vanhempien on turha yrittää muokata lastaan kasvatuksella, sillä vain geenit muotoilevat järjestelmällisesti elämämme. Kotiympäristön vaikutus useimpiin psykologisiin tai käyttäytymisen piirteisiin on olematon tai vähäinen.

Seuraa uutisia tästä aiheesta