Kotimaa

Työajan pituudesta on väännetty Suomessa kättä yli sata vuotta: Nyt virallista työ­aikaa ei ole lyhennetty pitkään aikaan, mutta eläkkeellä vietetty vapaa-aika on lisääntynyt

Liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marinin pohdinta nelipäiväisestä työviikosta ja kuusituntisesta työpäivästä herättää keskustelua myös työn hinnasta ja tuottavuudesta.

Työajan pituudesta on väännetty kättä koko Suomen itsenäisyyden ajan ja sitä ennenkin. Runsaat sata vuotta sitten työpäivät olivat jopa 16-tuntisia, eikä lomia juuri ollut.

Kahdeksan tunnin työpäivä oli 1900-luvun alussa työväenliikkeen keskeisimpiä tavoitteita. Se toteutui vuonna 1917, jolloin tuli voimaan laki kahdeksan tunnin työpäivästä. Työviikosta tuli 48-tuntinen.

Nykyisin keskimääräinen säännöllinen viikkotyöaika on nykyisin 37 tuntia, eli noin 7,5 tuntia päivässä viitenä päivänä viikossa.

Viikonvaihteessa keskusteluun nousi liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marinin (sd) ajatus siitä, että suomalaiset tekisivät tulevaisuudessa nelipäiväistä työviikkoa ja kuuden tunnin työpäiviä.

Työajan lyhentämisellä ihmiset saisivat Marinin mukaan nykyistä enemmän vapaa-aikaa ja aikaa olla perheidensä, läheistensä, harrastusten ja sivistyksen parissa. Marin totesi, että kyse voi olla utopiasta, mutta hän toivoi asiasta keskustelua.

Keskustelunavaus herätti kritiikkiä muun muassa kilpailukyvyn sekä työn hinnan ja tuottavuuden näkökulmasta. Etenkään oppositiossa ajatusta ei pidetä realistisena.

Laki 40-tuntisesta työviikosta tuli Suomessa voimaan vuonna 1966, ja vuoteen 1970 mennessä oli siirrytty laajalti viisipäiväiseen työviikkoon.

Ajatus työajan lyhentämisestä ei ole radikaali, muistuttaa Pellervon taloustutkimuksen PTT:n ennustepäällikkö Janne Huovari.

”Virallista työaikaa ei ole lyhennetty pitkään aikaan, mutta sen sijaan keskimääräinen suomalaisten elinikäinen työaika on lyhentynyt koko ajan merkittävästi. Elinikä pitenee ja samalla eläkkeellä vietetty vapaa-aika on lisääntynyt.”

Huovarin mukaan pitkällä aikavälillä työajan lyhentäminen todennäköisesti parantaisi työn tuottavuutta hieman, koska työntekijä palautuu ja jaksaa paremmin.

”Työt tehdään yleensä tehokkaammin lyhyessä ajassa. Kuudessa tunnissa saa vähän enemmän aikaan tuntia kohden kuin kahdeksassa tunnissa, kun esimerkiksi tyhjäkäynti jää pois”, Huovari pohtii.

”Työkustannus tosin nousee, jos palkkaa ei lasketa. Palkkaa ei kuitenkaan tarvitsisi laskea niin paljon kuin tunteja, koska tuottavuus nousee.”

1990-luvulla Suomessa tehtiin teollisuudessa ja kunnissa kokeiluja, joissa työajan lyhentämisen todettiin vähentäneen työntekijöiden rasitusta ja nostaneen myös työn tuottavuutta. Myös Sanna Marin itse on perustellut ehdotustaan 90-luvun hyvillä kokemuksilla.

Laajassa ruotsalaistutkimuksessa puolestaan havaittiin, että 25 prosentin työajan lyhennyksellä oli lieviä myönteisiä vaikutuksia uneen, vireyteen ja stressiin. Tämä oli havaittavissa sekä työ- että vapaapäivinä.

”Muutokset eivät kuitenkaan olleet dramaattisia”, toteaa ohjelmapäällikkö Mikael Sallinen Työterveyslaitoksesta.

Hänen mukaansa työpäivän lyhentäminen kahdeksasta kuuteen tuntiin parantaa todennäköisesti palautumista ja vähentää stressiä.

Ruotsalaistutkimuksen valossa Työterveyslaitoksen Sallinen pitää myönteisiä vaikutuksia todennäköisinä, mutta muistuttaa, että kokeilussa työntekijöiden palkka ei laskenut, vaikka työaika lyheni. Mukana olleet julkisen alan työpaikat saivat myös ylimääräistä rahoitusta, jotta ne saivat rekrytoitua lisää henkilökuntaa.

”Työajan mahdollista lyhentämistä mietittäessä on tärkeä miettiä myös sitä, miten meneteltäisiin erityisesti työstä saatavaan korvauksen, työtahdin sekä töiden sujuvuuden suhteen”, Sallinen sanoo.

Eurooppalaisessa vertailussa suomalaisten sekä koko- että osa-aikaisten työviikot ovat lyhyitä, käy ilmi esimerkiksi hiljattain julkaistusta Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan raportista.

Etla muistuttaa, että Suomessa myös lomat, arkivapaat ja muut poissaolot lyhentävät työaikaa enemmän kuin useimmissa muissa Euroopan maissa.

Fakta

Elinikäinen työaika on vähentynyt


 Suomalaisten työaika on vähentynyt reilusti sadassa vuodessa. Niin päivittäinen, viikoittainen, vuosittainen kuin elinikäinenkin työaika on vähentynyt.

 Laki kahdeksan tunnin työpäivästä tuli voimaan vuonna 1917.

 Viisipäiväinen työviikko säädettiin lailla vuonna 1966.

 Kouluissa lauantait tulivat vapaapäiviksi lukuvuonna 1971–1972.

 Vuonna 2016 voimaan tullut kilpailukykysopimus puolestaan pidensi työaikaa.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Aalto-yliopiston professori nimitti korkeakoulua arvostelleita opiskelijoita ”kaheleiksi”, yliopiston mukaan kommentit ovat asiattomia

  2. 2

   Palvelukeskuksen dementoitunut asukas ei enää tunnista omaisiaan, mutta tämän 230-kiloisen ja karvaisen vakiovieraan hänkin muistaa tavanneensa

  3. 3

   Vihreiden Ohisalo bensa­verosta: Onko keski­luokalle tärkeämpää muutama euro kuussa vai se, että yhteis­kunta on kunnossa?

  4. 4

   Sen piti olla tavallinen opinnäyte: Järven­pääläinen Ilja Oikarinen, 25, repäistiin suoraan koulusta Maseratin huippu­suunnittelijaksi Italiaan

  5. 5

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  6. 6

   Halla-aho Ylen haastattelussa: Perussuomalaiset ei halua halpatyövoimaa, tässä suuri näkemysero kokoomuksen kanssa

  7. 7

   Bisneseliitin raamattu varoitti koronkiskoja­kapitalismin vaarantavan läntiset arvot, mutta vielä suurempi uhka saattaa olla hyperkilpailun kyllästämä Kiina

  8. 8

   Teal Swan kertoo olevansa Arcturus-tähdeltä ja antaa neuvoja niin rahan kuin kannabiksenkin käytöstä: Nykyajan kultti­johtajat manipuloivat ihmisiä verkossa

   Tilaajille
  9. 9

   HS-analyysi: Merivoimat on saamassa kaikessa hiljaisuudessa suunniteltua suurempia taistelualuksia – miksi Puolustusvoimat on puhunut asiasta vähätellen?

  10. 10

   ”Kanadan kultapojasta” kuoriutui kohusta toiseen seilaava poliitikko, jonka kannatus syöksyy: mitä Justin Trudeaulle tapahtui?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  2. 2

   Sen piti olla tavallinen opinnäyte: Järven­pääläinen Ilja Oikarinen, 25, repäistiin suoraan koulusta Maseratin huippu­suunnittelijaksi Italiaan

  3. 3

   Äiti teki Aada Hämäläisestä vahingossa someilmiön, ja pian harrastajapiirtäjälle sateli kymmeniä työtarjouksia – Jotkut kuitenkin yllättyivät, paljonko viikkojen työ maksaa

  4. 4

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  5. 5

   Raittiiden opiskelijoiden määrä kasvaa: Tilastot näyttävät, minkä alan opiskelijat juovat eniten ja minkä vähiten

  6. 6

   Helsingin Etelärannassa pitää majaansa vain kaksi vuotta vanha yritys, joka on hankkinut jo lähes 5 000 asuntoa Suomesta

  7. 7

   Mies porasi ryyppykaveriaan päähän Lohjalla, hovioikeus piti vankeustuomion

  8. 8

   Jyrki Kataiselle Sitran johtopaikan hävinnyt Markku Wilenius purkaa tuntojaan Kalevassa: ”En tiedä kenellä olisi enemmän natsoja hommaan kuin minulla”

  9. 9

   Vihreiden Ohisalo bensa­verosta: Onko keski­luokalle tärkeämpää muutama euro kuussa vai se, että yhteis­kunta on kunnossa?

  10. 10

   Naapuri paljasti aiemman asukkaan omin päin teettämän kylpyhuoneremontin – Voiko asunnon ostaja joutua vastuuseen amatööriasentajan virityksistä?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  2. 2

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  3. 3

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  4. 4

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  5. 5

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  6. 6

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  7. 7

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  8. 8

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  9. 9

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  10. 10

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  11. Näytä lisää