Kotimaa

Kysely: Joka neljäs suomalainen potee ilmastoahdistusta, mutta lamaannuksen sijaan se saa toimimaan

Ilmastonmuutos herättää erilaisia tunteita turhautumisesta toivoon, kertoo Sitran tuore tutkimus. Valtaosa vaikeita tunteita kokeneista suomalaisista ilmoittaa, että kestävien elämäntapojen harjoittaminen auttaa tunteiden hallinnassa.

Noin neljännes suomalaisista arvioi potevansa ilmastoahdistusta, kertoo Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitran teettämä kyselytutkimus. Kielteinenkään ilmastotieto ei kuitenkaan lamaannuta vaan aktivoi ihmisiä toimimaan ja muuttamaan elämäntapojaan.

Kyselyyn vastanneista 27 prosenttia arvioi, että sana ”ahdistus” kuvaa erittäin tai melko hyvin heidän tuntemuksiaan ilmastonmuutosta kohtaan. Eniten ahdistusta kokevat nuoret, alle 30-vuotiaat. Heistä 38 prosenttia vastasi kysymykseen myöntävästi.Ilmastonmuutos kiinnostaa suomalaisia, ja siitä halutaan lisää tietoa. Ihmiset ovat myös löytäneet keinoja käsitellä niin myönteisiä kuin kielteisiäkin ilmastonmuutosta koskevia tunteita. Niistä kaikkein yleisin on kiinnostus, jonka 58 prosenttia vastanneista ilmoitti päällimmäiseksi aiheen herättämäksi tunteekseen.

Seuraavaksi yleisimpiä ovat turhautuminen ja riittämättömyyden tunne (44 prosenttia vastanneista), voimattomuus (39 prosenttia) ja toivo (36 prosenttia).

Vähiten ilmastonmuutos synnyttää lamaantuneisuutta (12 prosenttia vastanneista), voimaantumista (13 prosenttia) tai masentuneisuutta (14 prosenttia).

”On rohkaisevaa, että vain harva kokee lamaantuneisuutta ilmastonmuutoksen vuoksi. Sekä kielteiset että myönteiset tunteet ovat sellaisia, että niille voidaan tehdä jotain ja ne saavat ihmiset toimimaan”, sanoo Sitran Kestävä arki -projektin johtaja Markus Terho.Moni on myös kääntänyt tunteet aktiivisuudeksi. Eniten aktiivisuutta lisäävät myönteiset tunteet, kuten kiinnostus, into ja toivo, mutta myös vaikeammat tunteet syyllisyys, pelko ja ahdistus saavat enemmistön tarttumaan toimeen.

”Ihmiset ovat myös muuttaneet asumisen, ruokailun ja liikkumisen tapoja ilmastonmuutoksen vuoksi”, Terho toteaa.

Omiin elämäntapoihin liittyvillä valinnoilla on tutkimuksen mukaan merkittävä rooli ilmastotunteiden käsittelyssä.

Peräti 80 prosenttia ahdistusta tai muita vaikeita tunteita kokeneista ilmoitti, että kestävien elämäntapojen harjoittaminen auttaa tunteiden hallinnassa.

Myös tavalliset arjen keinot, kuten luonnossa liikkuminen ja keskustelu, helpottavat, samoin aiheeseen perehtyminen ja tiedonhankinta. Ilmastonmuutokseen liittyvistä kysymyksistä halutaan myös lisää tietoa.Avainroolissa sekä myönteisten että kielteisten tuntemusten heräämisessä on media. Uutiset ovat kyselyyn vastanneiden mukaan merkittävin sekä vaikeita että rohkaisevia ilmastotunteita aiheuttaneista tekijöistä.

Uutisten lisäksi rohkaisevia tunteita herättävät esimerkit toisten ihmisten käyttäytymisestä ilmastonmuutoksen suhteen sekä lähipiirissä käydyt keskustelut.

”Jokainen voi toimia monissa rooleissa: kotona, tuttavapiirissä, työpaikalla, opinnoissa tai harrastusten parissa. Myös erilaisista ratkaisuista ja valinnoista puhuminen voi olla merkittävä ilmastoteko”, Terho toteaa.

Kaiken kaikkiaan suomalaiset arvioivat näkevänsä ilmastonmuutoksen aiheuttamia tunteita muissa ihmisissä huomattavasti enemmän kuin itsessään. Tämä pätee etenkin ilmastonmuutoksen torjuntaan tai kieltämiseen – niitä vastaajat uskovat muiden kokevan, mutta eivät niinkään koe itse.

Tuore kyselytutkimus on ensimmäinen ilmastotunteita koskeva selvitys Suomessa. Kysely toteutettiin touko–kesäkuussa markkinatutkimusyritys Kantar TNS:n internetpaneelissa. Tutkimukseen vastasi yli kaksituhatta yli 15-vuotiasta suomalaista.

Sitran aiemmin heinäkuussa julkaiseman tutkimuksen mukaan valtaosa suomalaisista, lähes 70 prosenttia, uskoo, että kulutukseen liittyvillä valinnoilla on vaikutusta ilmastonmuutoksen hillinnässä.

Vielä useampi, liki 80 prosenttia, piti kestävien elämäntapojen noudattamista tärkeänä. Muiden kannustamisessa ympäristöystävällisten ratkaisujen käyttöönottoon suomalaiset ovat ujompia.

Erityisesti nuoret ovat vaihtaneet ilmastoahdistuksen toiminnaksi ja muuttaneet arjen valintojaan. Nuoret myös kannustavat lähipiiriään kestäviin ja ympäristöystävällisiin valintoihin.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  2. 2

   Helsinkiin aukeaa maailman suurimman hotelli­ketjun huippu­hotelli – Taustalla häärii jälleen eläkeläinen Kasperi Saari, jonka mukaan luksus ei ole enää se juttu

   Tilaajille
  3. 3

   Matematiikan ylivalta korkeakoulujen opiskelijavalinnassa voi johtaa kielten opiskelun kuolemaan, sanovat opettajat

  4. 4

   Käänne alkoi sala­kavalasti, ja nyt Stockmann on uppoamassa – Miten kriisin­ratkaisija Lauri Ratia aikoo pelastaa perinteisen tavara­talon?

   Tilaajille
  5. 5

   Opioidikriisistä todennäköisesti miljardikorvauksiin joutuva Sacklerien perhe siirtänyt omaisuuttaan Sveitsiin

  6. 6

   Lankku on teholiike, mutta nämä 5 muunnelmaa ovat vielä tehokkaampia – saat myös vahvat pakarat ja paremman ryhdin

   Tilaajille
  7. 7

   Näin kodin viikko­siivous sujuu kahdeksan sijaan 1,5 tunnissa – Kansalais­opistojen opettajat kertovat, miten arkea voi helpottaa

  8. 8

   HS-analyysi: Mihin valtion miljardit ensi vuonna käytetään? Hallituksen ensimmäinen testi

  9. 9

   Ihmisiin tarttuva jänisrutto yleistyy Suomessa, tautia levittävät etenkin hyttyset

  10. 10

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  2. 2

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  3. 3

   Käänne alkoi sala­kavalasti, ja nyt Stockmann on uppoamassa – Miten kriisin­ratkaisija Lauri Ratia aikoo pelastaa perinteisen tavara­talon?

   Tilaajille
  4. 4

   Jeffrey Epsteinin menestyksen salaisuus oli pieni musta muisti­kirja – Seksi­rikos­skandaali paisuu yhä, ja se voi tahria kaksi presidenttiä

  5. 5

   ”Pukki Pukki Pukki, sinä sinä sinä” – Teemu Pukki noussut Englannin jalka­pallon ykkös­puheen­aiheeksi, ikoninen britti­näyttelijäkin riehaantui

  6. 6

   Kersti Juva keksi suomen kieleen sanan örkki, ja nyt hän kertoo, miksi yksin­kertaistenkin sanojen kääntäminen englannista suomeen on usein moni­mutkaista

  7. 7

   Ihmisiin tarttuva jänisrutto yleistyy Suomessa, tautia levittävät etenkin hyttyset

  8. 8

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  9. 9

   Vantaalla on hautausmaa, jonka puutarhuri Heli Hyystinmäki ei ole nähnyt yhtään omaista 20 vuoteen

  10. 10

   Historian suurin tutkimus­hanke tapahtuu napajään keskelle jäätyneessä laivassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   15-vuotias Inka otti hatkat vuosi sitten, eikä häntä etsi enää kukaan – osa laitoksesta karanneista lapsista jää täysin heitteille

   Tilaajille
  4. 4

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  5. 5

   Seitsemän vuoden parisuhdekriisi on vanhentunut käsite: On olemassa toinen hetki, jolloin eroriski kasvaa selvästi

   Tilaajille
  6. 6

   Maailman parhaat luontokuvat valitaan taas kymmenientuhansien kuvien joukosta: HS näyttää 14 huippuotosta

  7. 7

   Elämme viheliäistä ja mitätöntä aikakautta, sanoo historioitsija Teemu Keskisarja – ”Hävettävää elää näin typerässä ajassa”

   Tilaajille
  8. 8

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  9. 9

   Suomella on työhullu ulkoministeri, joka lähettää alaisille sähköpostia keskellä yötä ja joka puuhasi ensitöikseen yhden rauhansopimuksen

  10. 10

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  11. Näytä lisää