Kotimaa

Ilmastonmuutos, työttömyys ja maahanmuutto huolettavat lapsia – Asiantuntija kertoo, kuinka isoja aiheita tulisi käsitellä yhdessä

Lapset kokevat, etteivät he tule kuulluiksi tai saa tarpeeksi tietoa heitä koskevasta päätöksenteosta, selviää Pelastakaa lapset ry:n raportista.

Ilmastonmuutos, työllistyminen ja maahanmuutto huolestuttavat lapsia, mutta vain alle 40 prosenttia heistä uskoo voivansa vaikuttaa Suomen tulevaisuuteen.

Tämä selviää Pelastakaa Lapset ry:n toteuttamasta kyselystä ja Lapsen ääni 2019: Tulevaisuuden Suomi -raportista, jotka julkaistiin keskiviikkona.

13–17-vuotiaille suunnattu verkkokysely toteutettiin touko–kesäkuussa, ja siihen vastasi 565 lasta ja nuorta eri puolilta Suomea.

Lasten mielestä unelmien Suomi olisi turvallinen, ympäristöystävällinen ja tasa-arvoinen. Kyselyn perusteella lapset ja nuoret on kuitenkin jätetty keskusteluissa ulkopuolelle eivätkä he tunne saavansa riittävästi tietoa heihin vaikuttavista asioista.

”Politiikassa puhutaan koko ajan ikääntyvästä väestöstä, työpaikkojen pulasta ja ilmastonmuutoksesta. Ei siinä tilanteessa voi tehdä muuta kuin huolestua tulevaisuudesta”, kirjoittaa eräs vastaajista.

Mutta miten näitä vaikeita aiheita tulisi lasten kanssa käsitellä, ja kuinka heidät saataisiin mukaan vaikuttamaan asioihin?

Eniten lapsia huolestuttaa ilmastonmuutos

78 prosenttia kyselyyn vastanneista kertoi pitävänsä ilmastonmuutosta kaikkein suurimpana tulevaisuuden huolenaiheena.

Lapset ja nuoret kokevat, etteivät aikuiset tee tarpeeksi estääkseen ilmastonmuutosta tai ota heidän huoltaan ympäristöstä tosissaan. He toivovat, että Suomi olisi suunnannäyttäjä ilmastokysymyksissä ja peräänkuuluttavat nopeaa reagointia maan päättäjiltä.

Huoli ilmastonmuutoksesta on noussut esille monissa muissakin tutkimuksissa, kertoo Pelastakaa lapset ry:n Eväitä Elämälle -ohjelman koordinaattori Aino Sarkia.

”Lapsille kannattaa pyrkiä antamaan positiivinen ja realistinen kuva tulevaisuudesta ja omista vaikutusmahdollisuuksista. Ei kannata turhaan maalata uhkakuvia tai luoda mielikuvaa tilanteesta, jossa emme voi asialle yhtään mitään”, Sarkia sanoo.

”Lapset pystyvät, voivat ja saavat tehdä asioita, eikä tulevaisuus ole ennalta määrätty.”

Sarkia kuitenkin muistuttaa, ettei ilmastonmuutos saa määrittää arkea kokonaan eikä lapsen tulisi kokea syyllisyyttä tekemistään valinnoista. Hän rohkaisee vanhempia näyttämään esimerkkiä ja opettamaan lapsilleen perusasioita, kuten kierrättämistä ja energiansäästöä.

”Terveen järjen käyttäminen on tässä asiassa hyvä ohjenuora”, hän toteaa.

Työttömyys toiseksi suurin huolenaihe

Yli puolet kyselyyn vastanneista lapsista ja nuorista kokee huolta työllistymisestä.

Lapset, joiden kotona vähintään toinen huoltaja on työttömänä, kokevat suurempaa huolta omasta työllistymisestään tulevaisuudessa kuin ne, joiden huoltajat ovat työssä.

Lapsia ja nuoria huolestuttaa muun muassa se, löytyykö itselle tulevaisuudessa mieluinen ja sopiva työ. Kyselyyn vastanneet ilmaisivat huolensa myös työpaikkojen siirtymisestä ulkomaille ja ihmistyön korvaamisesta teknologialla.

”Nyt on julkisuudessa ollut paljon puhetta aktiivimalleista ynnä muista, ja monet 13–17-vuotiaat jo seuraavat näitä keskusteluja. Myös omien vanhempien tilanne tietysti vaikuttaa lapsen suhtautumiseen”, Sarkia sanoo.

Hänen mukaansa rehellisyys ja avoimuus ovat tärkeitä lähtökohtia esimerkiksi vanhemman työttömyyttä käsiteltäessä, mutta aikuisen ei tulisi kaataa lapsen niskaan omaa huolta ja stressiä. Lapset nimittäin kokevat herkästi syyllisyyttä perheen tilanteesta.

Sen sijaan Sarkia kannustaa vanhempia rohkaisemaan lapsia unelmien tavoittelemiseen sekä tarjoamaan mahdollisuuksien mukaan tukea myös silloin, kun nuoren uratoive ei ole vielä täysin selvillä.

Rasismi, maahanmuutto ja eriarvoisuus askarruttavat

Maahanmuuttoon liittyvät kysymykset ovat kyselyn perusteella lapsille vaikeita. Lapset ja nuoret kokevat ongelmaksi myös sen, että julkisella keskustelulla vaikutetaan heidän mielipiteisiinsä.

Noin kolmasosa vastaajista pitää maahanmuuttoa Suomen turvallisuutta uhkaavana tekijänä. Sarkia ei osaa arvioida, onko tässä tuloksessa alueellisia eroja.

Vielä maahanmuuttoakin suurempana huolena lapset pitävät kuitenkin rasismia.

”Monilla vastaajilla on kaveriporukassa maahanmuuttajataustaisia nuoria, jolloin rasismia saatetaan nähdä jokapäiväisessä elämässä”, Sarkia kertoo.

Maahanmuuttokeskustelu on hänen mukaansa ollut näkyvää ja monitahoista, eikä lapsilla välttämättä ole selkeää kuvaa aiheesta. Maahanmuuton riskit ovat lisäksi monelle abstrakti ja vaikeasti käsiteltävissä oleva asia.

”Vanhempien puheilla on tässäkin asiassa suuri merkitys, sillä asenteet ja ajatukset siirtyvät usein lapselle. Kannattaa siis miettiä, millä tavalla lapselle puhutaan”, Sarkia sanoo.

”Turhan huolen lietsominen ja tiettyjen ihmisryhmien leimaaminen ei ole rakentava tapa viedä asiaa eteenpäin.”

Moni vastaaja nosti kyselyssä esille myös huolen transihmisten oikeuksien toteutumisesta. Sarkian mukaan taustalla on osittain asian julkisuudessa viime aikoina saama huomio.

”Sukupuolten moninaisuus on lisäksi tämän päivän nuorille kenties aiempaa tavallisempi asia, ja vähemmistöjen oikeuksia ja tasa-arvoa halutaan puolustaa.”

Omat vaikutusmahdollisuudet nähdään heikkoina

Kyselyn perusteella noin 60 prosenttia lapsista ja nuorista katsoo, ettei pysty vaikuttamaan Suomen tulevaisuuteen.

Lähes puolet vastaajista kokee, ettei lapsia kuulla heitä itseään koskevassa valtakunnallisessa päätöksenteossa eivätkä he saa siitä myöskään tietoa. Lapset toivovat, että esimerkiksi kouluissa kerrottaisiin enemmän poliittisesta päätöksenteosta ja päätösten konkreettisista seurauksista.

Lisäksi he esittävät, että vaikutusvaltaisiin tehtäviin saataisiin lisää nuoria edustajia, jotka ymmärtäisivät paremmin tämän päivän lasten ja nuorten maailmaa. Vastaajien mielestä äänestysikäraja tulisi laskea 16 vuoteen, jotta yhteiskunnalliset kysymykset tulisivat aidosti osaksi lasten arkea.

Sarkia rohkaisee niin vanhempia kuin esimerkiksi opettajiakin kertomaan lapsille erilaisista vaikutusmahdollisuuksista ja osoittamaan, että aikuiset ovat kuulleet näiden huolenaiheet.

Yleisesti hän pitää nykypäivän lapsia ja nuoria ilahduttavan valveutuneina.

”He selvästi seuraavat asioita ja osaavat pukea ajatuksiaan myös sanoiksi. Kyselyyn tuli todella fiksuja ja kypsiä vastauksia”, Sarkia kehuu.

”Tämä on kuitenkin heidän tulevaisuutensa, johon pitäisi nyt puuttua, mutta aikuiset eivät valitettavasti tunnu ottavan huolta tosissaan.”

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Häiriköintiä kesällä Vuosaaressa tutkinut ylikomisario: Monissa tapauksissa aikuiset hakivat itse konfliktia nuorten kanssa

  2. 2

   Seitsemän päivää ja kymmeniä miljoonia kuolleita – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten itäblokki aikoi laittaa läntisen Euroopan polvilleen ydinaseilla

   Tilaajille
  3. 3

   HS:n erikoisartikkeli vie matkalle yhteen maailman syrjäisimmistä paikoista, jossa juodaan sulavien jäävuorten vettä ja syödään raakaa hylkeenmaksaa

   Tilaajille
  4. 4

   ”En olisi voinut kuvitella, että vielä joskus asun noiden jättiläisten kanssa”, paljastaa Saija Saarela ajatelleensa miehensä Ilkka Mattilan 400 kiloa painavasta kaiutinparista

  5. 5

   Jos edes holokaustin muisto ei saa ihmisiä järkiinsä, mihin Eurooppa on menossa?

  6. 6

   Sydänlihastulehduksen voi saada vuodelevossakin, lääkärin mukaan valtaosa tulehduksista on oireettomia

  7. 7

   Miksi Suomessa ei osata puhua raiskausten syistä? Monika Fagerholm haluaa rikkoa hiljaisuuden uhrien ympäriltä

   Tilaajille
  8. 8

   Amerikkalaisten erot ovat miljardien toimiala, ja nyt sen surulliseksi mannekiiniksi on noussut Trumpin omin­takeinen lähi­piiriläinen

   Tilaajille
  9. 9

   Kiskurihintaiset huijaritaksit vaanivat suomalaisia Tallinnan satamassa

  10. 10

   Valkoposkihanhet ovat Helsingille aarre ja turistinähtävyys, mutta kaupunki ei tajua sitä – fanien mielestä helsinkiläisten olisi korkea aika oppia elämään hanhien kanssa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Seitsemän päivää ja kymmeniä miljoonia kuolleita – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten itäblokki aikoi laittaa läntisen Euroopan polvilleen ydinaseilla

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie matkalle yhteen maailman syrjäisimmistä paikoista, jossa juodaan sulavien jäävuorten vettä ja syödään raakaa hylkeenmaksaa

   Tilaajille
  3. 3

   Palvelukeskuksen dementoitunut asukas ei enää tunnista omaisiaan, mutta tämän 230-kiloisen ja karvaisen vakiovieraan hänkin muistaa tavanneensa

  4. 4

   Yhdysvalloissa muhii poliittinen skandaali, johon kytkeytyvät Trump, Ukraina ja sala­peräinen ilmi­antaja – Tästä on kyse

  5. 5

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  6. 6

   ”En olisi voinut kuvitella, että vielä joskus asun noiden jättiläisten kanssa”, paljastaa Saija Saarela ajatelleensa miehensä Ilkka Mattilan 400 kiloa painavasta kaiutinparista

  7. 7

   Jennifer Lopez käytti niin tyrmäävää mekkoa, että Googlen oli pakko kehittää kuva­haku­palvelu – nyt laulaja kohahdutti samassa asussa Milanon muoti­viikoilla

  8. 8

   Onko Sitra jälleen uusi todiste poliittisista virka­nimityksistä? Kataiselle hävinnyt Wilenius ihmettelee, miksi haku piti järjestää, jos paikalle haluttiin poliitikko verkostoineen

  9. 9

   Televisiosarja M/S Romantic sai oman faniristeilyn: Yllättäen laivalle saapuneet ”Jocke” ja ”Gusu” otettiin vastaan huutomyrskyllä

  10. 10

   Sen piti olla tavallinen opinnäyte: Järven­pääläinen Ilja Oikarinen, 25, repäistiin suoraan koulusta Maseratin huippu­suunnittelijaksi Italiaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  2. 2

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  3. 3

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  5. 5

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  6. 6

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  7. 7

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  8. 8

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  9. 9

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  10. 10

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  11. Näytä lisää