Kotimaa

Ilmastonmuutos, työttömyys ja maahanmuutto huolettavat lapsia – Asiantuntija kertoo, kuinka isoja aiheita tulisi käsitellä yhdessä

Lapset kokevat, etteivät he tule kuulluiksi tai saa tarpeeksi tietoa heitä koskevasta päätöksenteosta, selviää Pelastakaa lapset ry:n raportista.

Ilmastonmuutos, työllistyminen ja maahanmuutto huolestuttavat lapsia, mutta vain alle 40 prosenttia heistä uskoo voivansa vaikuttaa Suomen tulevaisuuteen.

Tämä selviää Pelastakaa Lapset ry:n toteuttamasta kyselystä ja Lapsen ääni 2019: Tulevaisuuden Suomi -raportista, jotka julkaistiin keskiviikkona.

13–17-vuotiaille suunnattu verkkokysely toteutettiin touko–kesäkuussa, ja siihen vastasi 565 lasta ja nuorta eri puolilta Suomea.

Lasten mielestä unelmien Suomi olisi turvallinen, ympäristöystävällinen ja tasa-arvoinen. Kyselyn perusteella lapset ja nuoret on kuitenkin jätetty keskusteluissa ulkopuolelle eivätkä he tunne saavansa riittävästi tietoa heihin vaikuttavista asioista.

”Politiikassa puhutaan koko ajan ikääntyvästä väestöstä, työpaikkojen pulasta ja ilmastonmuutoksesta. Ei siinä tilanteessa voi tehdä muuta kuin huolestua tulevaisuudesta”, kirjoittaa eräs vastaajista.

Mutta miten näitä vaikeita aiheita tulisi lasten kanssa käsitellä, ja kuinka heidät saataisiin mukaan vaikuttamaan asioihin?

Eniten lapsia huolestuttaa ilmastonmuutos

78 prosenttia kyselyyn vastanneista kertoi pitävänsä ilmastonmuutosta kaikkein suurimpana tulevaisuuden huolenaiheena.

Lapset ja nuoret kokevat, etteivät aikuiset tee tarpeeksi estääkseen ilmastonmuutosta tai ota heidän huoltaan ympäristöstä tosissaan. He toivovat, että Suomi olisi suunnannäyttäjä ilmastokysymyksissä ja peräänkuuluttavat nopeaa reagointia maan päättäjiltä.

Huoli ilmastonmuutoksesta on noussut esille monissa muissakin tutkimuksissa, kertoo Pelastakaa lapset ry:n Eväitä Elämälle -ohjelman koordinaattori Aino Sarkia.

”Lapsille kannattaa pyrkiä antamaan positiivinen ja realistinen kuva tulevaisuudesta ja omista vaikutusmahdollisuuksista. Ei kannata turhaan maalata uhkakuvia tai luoda mielikuvaa tilanteesta, jossa emme voi asialle yhtään mitään”, Sarkia sanoo.

”Lapset pystyvät, voivat ja saavat tehdä asioita, eikä tulevaisuus ole ennalta määrätty.”

Sarkia kuitenkin muistuttaa, ettei ilmastonmuutos saa määrittää arkea kokonaan eikä lapsen tulisi kokea syyllisyyttä tekemistään valinnoista. Hän rohkaisee vanhempia näyttämään esimerkkiä ja opettamaan lapsilleen perusasioita, kuten kierrättämistä ja energiansäästöä.

”Terveen järjen käyttäminen on tässä asiassa hyvä ohjenuora”, hän toteaa.

Työttömyys toiseksi suurin huolenaihe

Yli puolet kyselyyn vastanneista lapsista ja nuorista kokee huolta työllistymisestä.

Lapset, joiden kotona vähintään toinen huoltaja on työttömänä, kokevat suurempaa huolta omasta työllistymisestään tulevaisuudessa kuin ne, joiden huoltajat ovat työssä.

Lapsia ja nuoria huolestuttaa muun muassa se, löytyykö itselle tulevaisuudessa mieluinen ja sopiva työ. Kyselyyn vastanneet ilmaisivat huolensa myös työpaikkojen siirtymisestä ulkomaille ja ihmistyön korvaamisesta teknologialla.

”Nyt on julkisuudessa ollut paljon puhetta aktiivimalleista ynnä muista, ja monet 13–17-vuotiaat jo seuraavat näitä keskusteluja. Myös omien vanhempien tilanne tietysti vaikuttaa lapsen suhtautumiseen”, Sarkia sanoo.

Hänen mukaansa rehellisyys ja avoimuus ovat tärkeitä lähtökohtia esimerkiksi vanhemman työttömyyttä käsiteltäessä, mutta aikuisen ei tulisi kaataa lapsen niskaan omaa huolta ja stressiä. Lapset nimittäin kokevat herkästi syyllisyyttä perheen tilanteesta.

Sen sijaan Sarkia kannustaa vanhempia rohkaisemaan lapsia unelmien tavoittelemiseen sekä tarjoamaan mahdollisuuksien mukaan tukea myös silloin, kun nuoren uratoive ei ole vielä täysin selvillä.

Rasismi, maahanmuutto ja eriarvoisuus askarruttavat

Maahanmuuttoon liittyvät kysymykset ovat kyselyn perusteella lapsille vaikeita. Lapset ja nuoret kokevat ongelmaksi myös sen, että julkisella keskustelulla vaikutetaan heidän mielipiteisiinsä.

Noin kolmasosa vastaajista pitää maahanmuuttoa Suomen turvallisuutta uhkaavana tekijänä. Sarkia ei osaa arvioida, onko tässä tuloksessa alueellisia eroja.

Vielä maahanmuuttoakin suurempana huolena lapset pitävät kuitenkin rasismia.

”Monilla vastaajilla on kaveriporukassa maahanmuuttajataustaisia nuoria, jolloin rasismia saatetaan nähdä jokapäiväisessä elämässä”, Sarkia kertoo.

Maahanmuuttokeskustelu on hänen mukaansa ollut näkyvää ja monitahoista, eikä lapsilla välttämättä ole selkeää kuvaa aiheesta. Maahanmuuton riskit ovat lisäksi monelle abstrakti ja vaikeasti käsiteltävissä oleva asia.

”Vanhempien puheilla on tässäkin asiassa suuri merkitys, sillä asenteet ja ajatukset siirtyvät usein lapselle. Kannattaa siis miettiä, millä tavalla lapselle puhutaan”, Sarkia sanoo.

”Turhan huolen lietsominen ja tiettyjen ihmisryhmien leimaaminen ei ole rakentava tapa viedä asiaa eteenpäin.”

Moni vastaaja nosti kyselyssä esille myös huolen transihmisten oikeuksien toteutumisesta. Sarkian mukaan taustalla on osittain asian julkisuudessa viime aikoina saama huomio.

”Sukupuolten moninaisuus on lisäksi tämän päivän nuorille kenties aiempaa tavallisempi asia, ja vähemmistöjen oikeuksia ja tasa-arvoa halutaan puolustaa.”

Omat vaikutusmahdollisuudet nähdään heikkoina

Kyselyn perusteella noin 60 prosenttia lapsista ja nuorista katsoo, ettei pysty vaikuttamaan Suomen tulevaisuuteen.

Lähes puolet vastaajista kokee, ettei lapsia kuulla heitä itseään koskevassa valtakunnallisessa päätöksenteossa eivätkä he saa siitä myöskään tietoa. Lapset toivovat, että esimerkiksi kouluissa kerrottaisiin enemmän poliittisesta päätöksenteosta ja päätösten konkreettisista seurauksista.

Lisäksi he esittävät, että vaikutusvaltaisiin tehtäviin saataisiin lisää nuoria edustajia, jotka ymmärtäisivät paremmin tämän päivän lasten ja nuorten maailmaa. Vastaajien mielestä äänestysikäraja tulisi laskea 16 vuoteen, jotta yhteiskunnalliset kysymykset tulisivat aidosti osaksi lasten arkea.

Sarkia rohkaisee niin vanhempia kuin esimerkiksi opettajiakin kertomaan lapsille erilaisista vaikutusmahdollisuuksista ja osoittamaan, että aikuiset ovat kuulleet näiden huolenaiheet.

Yleisesti hän pitää nykypäivän lapsia ja nuoria ilahduttavan valveutuneina.

”He selvästi seuraavat asioita ja osaavat pukea ajatuksiaan myös sanoiksi. Kyselyyn tuli todella fiksuja ja kypsiä vastauksia”, Sarkia kehuu.

”Tämä on kuitenkin heidän tulevaisuutensa, johon pitäisi nyt puuttua, mutta aikuiset eivät valitettavasti tunnu ottavan huolta tosissaan.”

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Alkavalla viikolla on luvassa yöpakkasia, mustaa jäätä ja jopa lumikuuroja

  2. 2

   Opioidikriisistä todennäköisesti miljardikorvauksiin joutuva Sacklerien perhe siirtänyt omaisuuttaan Sveitsiin

  3. 3

   Vastustajan kannattajien ele liikutti vaimonsa menettäneen valmentajan kyyneliin: 92 000 katsojan stadion loisti vaaleanpunaisena

  4. 4

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  5. 5

   Ihmisiin tarttuva jänisrutto yleistyy Suomessa, tautia levittävät etenkin hyttyset

  6. 6

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  7. 7

   Käänne alkoi sala­kavalasti, ja nyt Stockmann on uppoamassa – Miten kriisin­ratkaisija Lauri Ratia aikoo pelastaa perinteisen tavara­talon?

   Tilaajille
  8. 8

   Lennokki-iskut Saudi-Arabian öljyn­tuotantoon uhkaavat heiluttaa maailman­taloutta

  9. 9

   Vantaalla on hautausmaa, jonka puutarhuri Heli Hyystinmäki ei ole nähnyt yhtään omaista 20 vuoteen

  10. 10

   Jeffrey Epsteinin menestyksen salaisuus oli pieni musta muisti­kirja – Seksi­rikos­skandaali paisuu yhä, ja se voi tahria kaksi presidenttiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  2. 2

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  3. 3

   Käänne alkoi sala­kavalasti, ja nyt Stockmann on uppoamassa – Miten kriisin­ratkaisija Lauri Ratia aikoo pelastaa perinteisen tavara­talon?

   Tilaajille
  4. 4

   Jeffrey Epsteinin menestyksen salaisuus oli pieni musta muisti­kirja – Seksi­rikos­skandaali paisuu yhä, ja se voi tahria kaksi presidenttiä

  5. 5

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  6. 6

   ”Pukki Pukki Pukki, sinä sinä sinä” – Teemu Pukki noussut Englannin jalka­pallon ykkös­puheen­aiheeksi, ikoninen britti­näyttelijäkin riehaantui

  7. 7

   Kersti Juva keksi suomen kieleen sanan örkki, ja nyt hän kertoo, miksi yksin­kertaistenkin sanojen kääntäminen englannista suomeen on usein moni­mutkaista

  8. 8

   Vantaalla on hautausmaa, jonka puutarhuri Heli Hyystinmäki ei ole nähnyt yhtään omaista 20 vuoteen

  9. 9

   Ihmisiin tarttuva jänisrutto yleistyy Suomessa, tautia levittävät etenkin hyttyset

  10. 10

   Historian suurin tutkimus­hanke tapahtuu napajään keskelle jäätyneessä laivassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   15-vuotias Inka otti hatkat vuosi sitten, eikä häntä etsi enää kukaan – osa laitoksesta karanneista lapsista jää täysin heitteille

   Tilaajille
  4. 4

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  5. 5

   Seitsemän vuoden parisuhdekriisi on vanhentunut käsite: On olemassa toinen hetki, jolloin eroriski kasvaa selvästi

   Tilaajille
  6. 6

   Maailman parhaat luontokuvat valitaan taas kymmenientuhansien kuvien joukosta: HS näyttää 14 huippuotosta

  7. 7

   Elämme viheliäistä ja mitätöntä aikakautta, sanoo historioitsija Teemu Keskisarja – ”Hävettävää elää näin typerässä ajassa”

   Tilaajille
  8. 8

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  9. 9

   Suomella on työhullu ulkoministeri, joka lähettää alaisille sähköpostia keskellä yötä ja joka puuhasi ensitöikseen yhden rauhansopimuksen

  10. 10

   Postin toimitusjohtajan ökypalkkaan löytyy selitys pienestä tuppukylästä, jossa kaikki lapset ovat keskimääräistä lahjakkaampia

  11. Näytä lisää