Kotimaa

Sosiaalityöntekijä ei uskonut huostaanotetun nuoren kertomusta alastomaksi pakottamisesta – oikeusasiamieheltä huomautus

Loikalan kartanoon tehtiin yllätystarkastus, jonka aikana nuoren kertomus sai vahvistuksen.

Sijoituskodissa asunut nuori kertoi sosiaalityöntekijälle kaltoinkohtelustaan, kuten alastomaksi pakottamisesta ja eristämisestä. Sosiaalityöntekijä ei kuitenkaan uskonut nuorta vaan sijoituskodin edustajia.

Eduskunnan apulaisoikeusasiamies antoi tämän takia huomautuksen Valkeakosken sosiaalitoimelle ja sen palveluksessa olevalle sosiaalityöntekijälle.

Apulaisoikeusasiamies Maija Sakslinin mukaan Valkeakosken sosiaalitoimen laiminlyönnit olivat erittäin vakavia ja vaaransivat kantelijan, sijaishuoltoon määrätyn nuoren oikeusturvan.

Tapahtumasarja liittyy Loikalan kartanon toimintaan. Kartanossa toimii yksityinen Pro Manors Oy:n omistama erityislastensuojeluyksikkö. Kartanossa asuu yleensä toistakymmentä lasta ja nuorta, joista suurin osa on otettu huostaan.

Kartanon toiminta on noussut julkisuuteen useita kertoja vuosien aikana, sillä viranomaiset ovat tehneet sinne useita tarkastuksia. Esimerkiksi vuonna 2010 tehdyn apulaisoikeusasiamiehen tarkastuksen aikana selvisi, että yksikössä oli käytössä niin kutsuttu pysäyttäminen.

Sen aikana lapsi suljettiin jopa 30 vuorokaudeksi turvahuoneeseen, jonka ovella istui joku aikuinen. Oikeusasiamies antoi silloin vakavan huomautuksen laitoksen johtajalle lainvastaisesta eristämisestä.

Tuoreimpiin huomautuksiin johtanut tapaus käynnistyi viime vuoden syksyllä. Loikalan kartanossa asunut poika oli lähtenyt karkumatkalle, mutta hän jäi kiinni ja hänet palautettiin kartanolle 20. syyskuuta.

Poika sijoitettiin eristyshuoneeseen. Hän otti kuitenkin yhteyttä oikeusasiamiehen kansliaan, ja kertoi häneen kohdistuneista toimista kuten eristämisistä sekä henkilöntarkastuksista, joiden aikana hän oli joutunut riisuutumaan alasti.

Oikeusasiamiehen kansliasta soitettiin Valkeakosken sosiaalitoimeen ja pyydettiin, että pojan sosiaalityöntekijä tapaisi pojan pikaisesti kartanossa. Työntekijä tapasi kantelijan kuitenkin vasta yli kahden viikon päästä.

Syynä aikaviiveeseen oli muun muassa se, että kartanolla käyminen veisi liian paljon työaikaa.

Kun sosiaalityöntekijä vihdoin tapasi pojan, sosiaalityöntekijä ei pitänyt alasti riisuutumisia ongelmallisina. Ne olivat sosiaalityöntekijän mukaan tehty tilanteissa, joissa nuorella voitiin olettaa olevan mukanaan kiellettyjä esineitä.

Myös Loikalan kartano antoi kanteluun selvityksen. Sen mukaan Loikalan käytäntöihin ei millään tavoin kuulu kantelussa kuvattu toimintatapa asiakkaan riisuttamisesta, hyppyyttämisestä alastomana tai muustakaan simputtamisesta.

Asia ei kuitenkaan jäänyt tähän, sillä apulaisoikeusasiamies määräsi Loikalan kartanoon ennalta ilmoittamaton tarkastuskäynnin. Se tehtiin lokakuussa 2018, ja tarkastuksella keskusteltiin lähes kaikkien Loikalaan sijoitettujen lasten kanssa, myös kantelijan kanssa.

HS kertoi tarkastuskäynnistä toukokuussa, kun tarkastuksen raportti valmistui.

Kahden päivän tarkastuksen aikana kantelijan kertomukset saivat vahvistuksen.

”Lasten kertomat Loikalan käytännöistä ja sijoitettujen lasten kohtelusta vastasivat kantelijan kantelussa esittämää”, apulaisoikeusasiamiehen raportissa kerrotaan.

Tarkastajat havaitsivat laitoksessa runsaasti lakiin perustumattomia, mielivaltaisia ja lapsia alistavia käytäntöjä. Tällaisia käytäntöjä olivat muun muassa lasten riisuttaminen sekä lainvastaiset eristämistoimet.

Laitos myös puuttui mielivaltaisesti lasten pukeutumiseen, pakotti heidät syömään ääneti ja pyrki katkaisemaan lasten sosiaalisia suhteita. Oikeusasiamies vaati lukuisia korjausliikkeitä laitoksen toimintaan.

”Edellytän, että lasten riisuttamisesta luovutaan välittömästi. Edellytän, että Loikalan kartanossa lapsen henkilöntarkastuksista tehdään asianmukaiset”, raportissa vaadittiin.

Apulaisoikeusasiamiehen tuoreimmat moitteet koskevat sosiaalitoimen laiminlyöntejä. Saksin korostaa päätöksessään, että sijoitetun lapsen kertomaan on suhtauduttava vakavasti.

Kartanossa asunut poika kertoi kantelukirjoituksessaan ja myös sosiaalityöntekijälleen lainvastaisista ja alistavista menettelyistä.

”Tästä huolimatta sosiaalityöntekijä ei ole ryhtynyt selvittämään asiaa siten kuin lastensuojelulaissa edellytetään.”

Huomautuksen sai sosiaalityöntekijän lisäksi myös Valkeakosken sosiaalitoimi. Se oli vastuussa kantelijan sijaishuollon järjestämisestä ja valvonnasta.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie – sitten joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  2. 2

   Äiti teki Aada Hämäläisestä vahingossa someilmiön, ja pian harrastajapiirtäjälle sateli kymmeniä työtarjouksia – Jotkut kuitenkin yllättyivät, paljonko viikkojen työ maksaa

  3. 3

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  4. 4

   HS-analyysi: Googlen investoinnit Haminaan palautuvat Suomen talouden polttavimpaan kysymykseen

  5. 5

   Jyrki Katainen valittiin Sitran johtoon yhden äänen erolla, yliasia­miehen palkkaa ja etuja heikennettiin – näin kansan­edustajien äänet jakautuivat

  6. 6

   Mies porasi ryyppykaveriaan päähän Lohjalla, hovioikeus piti vankeustuomion

  7. 7

   Helsingin yliopisto tuomittiin maksamaan 64 000 euroa hyvityksiä ja oikeuden­käyntikuluja irtisanomis­kiistassa

  8. 8

   Ufoturisteja ilmestyi autiomaahan, ja internet seurasi ”rynnäkköä Area 51:een” kaikkialla somessa ja lukuisissa striimeissä

  9. 9

   Naapuri paljasti aiemman asukkaan omin päin teettämän kylpyhuoneremontin – Voiko asunnon ostaja joutua vastuuseen amatööriasentajan virityksistä?

  10. 10

   Tavoitteena oli pitää vaatetuotanto kotimaassa ja luoda työpaikkoja, mutta sitten Milla Welling kääntyi ely-keskuksen puoleen: ”Se oli absurdia, ajattelin, että olenko piilokamerassa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  2. 2

   Antti Rinnettä poikkeuksellisesti arvostellut vasemmiston Merja Kyllönen sai heti palautetta pää­ministeriltä – ”En varmaan koskaan enää piiskaa pää­ministeriä”

  3. 3

   Tervetuloa 1970-luvulle: Vantaalla on autokorjaamo, jota on vaikea uskoa todeksi merkkikorjaamojen aikakautena

  4. 4

   Gravity-elokuvan virhe onkin tahallinen ja vitsi

  5. 5

   Kriitikkona ei voi toimia, jos ei tykkää mistään, sanoi Helena Ylänen – HS julkaisee seitsemän kirjoitusta legendaarisen elokuvatoimittajan kaikkien aikojen parhaista elokuvista

   Tilaajille
  6. 6

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  7. 7

   Valtteri Bottas saapui Singaporen F1-varikolle paidassa, jonka teksti ei jätä mitään epäselväksi

  8. 8

   Fanit siirtelivät ”paikallisia spurguja” pommin tieltä, kun 15-vuotias Teemu Pukki kirmasi kentälle – HS löysi historiallisen kuvan supertähden debyyttiottelusta

   Tilaajille
  9. 9

   Tutkijat laskivat luontoon geenimuunneltuja hyttysiä ja saattoivat vahingossa kehittää uudenlaisia hybridihyttysiä

  10. 10

   Miesten epäillään raiskanneen lapsia ja kuvanneen tekoja suorana verkkoon, poikkeuksellisista epäilyistä nostettiin syytteitä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  4. 4

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  5. 5

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  6. 6

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  7. 7

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  8. 8

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  9. 9

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  10. 10

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää