Kotimaa

Poliisi lyttäsi Block­festin huume­myönteiseksi festivaaliksi, Tampere ottaa kritiikin vakavasti ja jatkossa festivaali saattaa jopa kadota keskustasta

Poliisi pohtii, onko keskusta enää oikea paikka Blockfestin kaltaiselle tapahtumalle. Järjestäjän mielestä tapahtuman kutsuminen huumemyönteiseksi on absurdia.

Tampereella viikonloppuna järjestetty Blockfest-tapahtuma sai alkuviikosta harvinaisen kovasanaista palautetta poliisilta, joka oli turhautunut tapahtuman ympärillä vellovaan huumausainerikollisuuteen ja järjestyshäiriöihin.

Tampereen kaupunki sanoo nyt ottavansa vakavasti poliisin kritiikin.

”Totta kai poliisin viesti otetaan vakavasti, ja meillä käydään jatkokeskustelua aiheesta syksyllä. Meillä on tiivis keskusteluyhteys poliisin kanssa jo tämän syksyn aikana”, sanoo apulaispormestari Anna-Kaisa Heinämäki (vihr). Hän on itsekin taustaltaan poliisi.

Heinämäen mukaan kaupunki ei missään tapauksessa halua edistää sellaista imagoa, että tapahtumaan liittyisi huumemyönteinen ilmapiiri. Viime kädessä se voisi olla vuokraamatta aluetta tapahtumajärjestäjälle.

Näkyvä huumausaineiden käyttö on noussut kevään ja kesän aikana keskustelunaiheeksi Tampereella. HS julkaisi heinäkuun lopussa kaksi isompaa artikkelia, joissa käsiteltiin Tampereen huumetilannetta.

Voit lukea ne täältä:

”Tämä paikka ajaa ihmisiä koukkuun” – Kovat huumeet pesiytyivät Tampereelle, ja osan mielestä korvaushoito vain pahentaa ongelmaa

Poliisia huolestuttaa uusi ilmiö: Yhä nuoremmat myyvät ja käyttävät huumeita

Poliisi kirjasi viikonlopun aikana keskustan alueelta yli 200 rikosilmoitusta, joista suurin osa liittyi tapahtumaan ja huumeisiin. Rikoskomisario Joni Länsipuro kertoi alkuviikosta esimerkiksi HS:lle ja MTV:n uutisille pitävänsä valitettavana, että festivaalin yleisilmapiiri on huumemyönteinen.

”Onko se sitten tarkoituksenmukaista, että Tampereella järjestetään Pohjoismaiden suurimpana huumefestivaalina tunnettu tapahtuma?” hän pohti MTV:n haastattelussa.

Blockfest on tullut tunnetuksi Pohjoismaiden suurimpana hiphop-tapahtumana.

”Poliisin näkökulmasta viikonloppu oli poikkeuksellinen nimenomaan Tampereen keskustan katukuvassa. Katukuvaa leimasivat päihteiden, etenkin huumausaineiden, käyttö sekä useat tavanomaisesta poikkeavat järjestyshäiriöt, kuten joukkotappelut”, Länsipuro kertoi HS:lle.

Länsipuron mielestä ongelmaan ei liene muuta ratkaisua kuin se, että tämänkaltaisia tapahtumia ei järjestetä kaupungin keskustassa.

”Mikäli tapahtuma järjestetään myös ensi vuonna Tampereen keskustassa, poliisi tulee varautumaan merkittävällä panostuksella ja tämän vuoden kokemuksia käytetään hyväksi huumausaineen kenttävalvonnassa.”

Ero on suuri, kun vertaa Blockfestin aikana ilmenneitä poliisin tehtävien määrää ja laatua viikkoa aiemmin järjestettyihin Rammsteinin keikkojen vastaaviin.

Kaupunki on kuullut Länsipuron kommentit mutta kertoo myös toisen näkökulman.

”Me emme katso läpi sormien emmekä vähättele ongelmaa. Järjestäjien, kaupungin ja poliisin kanta on nollatoleranssi”, Heinämäki sanoo.

”Tapahtuma on kasvanut valtavan isoksi, ja jatkokeskustelua käydään siitä, miten tapahtuma-ajan turvallisuutta ja viihtyisyyttä myös tapahtuma-alueen ulkopuolella voidaan parantaa. Poliisin viesti on voimakas, mutta meillä oli myös kymmeniätuhansia nuoria, joilla on tapahtumasta mukavia muistoja ja jotka haluavat tulla sinne uudestaan ja joilla ei ollut ongelmaa viranomaisten kanssa.”

Tästä kertoi tuoreeltaan myös kaupungin nuorisotoimi, joka kiitteli iltojen sujuneen hyvin väkijoukon suuruuteen nähden. Sen mukaan nuoret juhlivat pääosin maltillisesti ja olivat hyväntuulisia.

Heinämäki muistuttaa, että poliisilla ja nuorisotoimella on erilaiset näkökannat, kun toiset hoitavat kiireisiä hälytystehtäviä ja toiset kohtaavat juhlivia nuoria.

Blockfestin järjestäjä Kalle Kallonen kertoo tapahtuman nimenomaan tehneen tarkkaa valvontaa sisäänkäynneillä ja alueella huumeiden ja salakuljetetun alkoholin kitkemiseksi.

”Tapahtumassa oli etukäteen tiedotettu nollatoleranssilinja, jossa poistettiin tehokkaasti tapahtuman sääntöjä sekä lakia rikkoneiden asiakkaiden rannekkeita. Esimerkiksi kiinni saatuja huumausaineiden hallussapitäjiä ohjattiin suoraan poliisille jatkotoimenpiteisiin, joten tapahtuman kutsuminen huumemyönteiseksi on absurdia”, hän sanoo.

”Yleisesti koen, että maailma menee koko ajan huumemyönteisemmäksi ja huume-termin käyttö itsessään muuttuu häilyvämmäksi. Esimerkiksi kannabista laillistetaan kovaa vauhtia ympäri maailmaa ja kannabisyritysten osakkeisiin voi sijoittaa. Tämä voi osaltaan olla syynä ihmisten muuttuneeseen suhtautumiseen aiheeseen.”

Hänen mielestään erilaiset tapahtumat kuuluvat elävään kaupunkiin ja keskustassa sijaitessaan ne maksimoivat tapahtuman tuottaman taloushyödyn.

”Pelkästään Blockfestin asiakkaiden jättämä taloudellinen vaikutus Tampereen kaupungin elinkeinoelämälle on varsin merkittävä. Vuosittaisella tasolla puhutaan jopa kymmenistä miljoonista euroista.”

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   EU-lähteet FT:lle: Boris Johnson lyyhistyi tuolissaan tajutessaan lounaan äärellä, miten ulalla hän oli Britannian neuvottelu­asemasta

  2. 2

   Verottaja tiedottaa: Joka kolmannen veroprosentti on liian pieni

  3. 3

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  4. 4

   Hallitus pyrkii helpottamaan pienituloisten tilannetta, mutta purevatko toimet? Näin tutkijat arvioivat

  5. 5

   Isäpuoli tuomittiin 11 vuoden vankeuteen vakavasti sairaan tytön taposta Nurmi­järvellä

  6. 6

   Matemaatikkojen vaikea laskelma tuotti vihdoin kaivatun luvun 42

  7. 7

   New Yorkin metroon ei saa viedä koiria, elleivät ne ole jonkinlaisessa kantolaukussa – Näin luovasti ihmiset kiertävät kieltoa

  8. 8

   Sata päivää ilman alkoholia, muusikko Emma Kemppainen päätti, mutta se ei jäänytkään siihen – Nyt alkoholista luopuvat nekin, joille se ei koskaan ollut ongelma

   Tilaajille
  9. 9

   Saudi-Arabia on käyttänyt miljardeja huippu­luokan ilma­torjuntaan, mutta silti se oli voimaton lennokki-iskun edessä – miten se on mahdollista?

  10. 10

   Kolme sinistä miestä on kerännyt katsomoihin jo 35 miljoonaa ihmistä, nyt ryhmä vierailee ensi kertaa Suomessa – Miksi The Blue Man Group on niin suosittu?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Matemaatikkojen vaikea laskelma tuotti vihdoin kaivatun luvun 42

  2. 2

   Tuore tutkimus: Rasvamaksa on käytännössä jo kansantauti, ja siitä kärsivän tulisi välttää alkoholia täysin

  3. 3

   R-kioski harkitsee lopettavansa matkakorttien lataamisen HSL:n palkkiopäätöksen takia

  4. 4

   Tämäkin jugend-kaunotar on Helsingin kaupungin vuokratalo: Helsingin valtuuston enemmistö ei heittäisi hyvätuloisia ulos puoli-ilmaisista asunnoista

  5. 5

   Sata päivää ilman alkoholia, muusikko Emma Kemppainen päätti, mutta se ei jäänytkään siihen – Nyt alkoholista luopuvat nekin, joille se ei koskaan ollut ongelma

   Tilaajille
  6. 6

   HS-analyysi: Tuoreen äidin julkinen ampuminen sai Ruotsin harkitsemaan Suomessa ongelmalliseksi havaittua todistamistapaa

  7. 7

   Parisuhteet ovat muutoksessa, ja yhdessä asiassa astumme sata vuotta ajassa taakse­päin, sanovat asian­tuntijat – Näistä merkeistä tunnistat ”työ­pari­suhteen”

   Tilaajille
  8. 8

   Verotus kiristyy, bensa kallistuu: HS:n laskurit kertovat, miten budjetti vaikuttaa kukkaroosi

  9. 9

   Kerrostalon rakennus­työt pysähtyivät keskellä Helsingin uutta merellistä kaupungin­osaa: ”Rahat ei liiku, niin ei sitten etene työtkään”

  10. 10

   EU-lähteet FT:lle: Boris Johnson lyyhistyi tuolissaan tajutessaan lounaan äärellä, miten ulalla hän oli Britannian neuvottelu­asemasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  5. 5

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  6. 6

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  7. 7

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  8. 8

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää