Kotimaa

Äiti menettää usein vanhempainrahan, ellei suostu gynekologiseen sisätutkimukseen – Nyt apulaisoikeusasiamies linjaa, ettei tutkimus ole aina pakollinen

Kelan vanhempainrahan maksaminen edellyttää, että äiti on käynyt synnytyksen jälkitarkastuksessa. Apulaisoikeusasiamiehen mukaan neuvola toimi kuitenkin virheellisesti, koska se piti gynekologista sisätutkimusta pakollisena.

Neuvola toimi virheellisesti, kun se piti gynekologista sisätutkimusta pakollisena osana synnytyksen jälkeistä jälkitarkastusta. Näin toteaa apulaisoikeusasiamies Maija Sakslin tällä viikolla antamassaan ratkaisussa kanteluun.

Päätös koski tapausta, jossa synnyttänyt nainen kanteli lappeenrantalaisen neuvolan toiminnasta synnytyksen jälkitarkastuksessa.

Kantelija synnytti vuoden 2017 lopulla. Hän kertoo ilmoittaneensa neuvolakäynnin yhteydessä, ettei halua gynekologista sisätutkimusta jälkitarkastuksessa, jos hänen vointinsa on hyvä ja ongelmaton.

Neuvolan mukaan sisätutkimuksen teko olisi edellytyksenä jälkitarkastustodistuksen saamiselle. Jälkitarkastustodistus puolestaan tarvittiin Kelan vanhempainrahan myöntämiseen.

Neuvolan terveydenhoitaja kysyi esimieheltään, voidaanko jälkitarkastustodistus antaa ilman sisätutkimusta. Esimies tiedusteli asiaa sosiaali- ja terveysministeriöstä (stm). Sieltä hänelle vastattiin, että jälkitarkastusta säätelevässä asetuksessa edellytetään sisätutkimusta.

Terveydenhoitaja ei antanut kantelijalle jälkitarkastustodistusta, koska kantelija ei suostunut sisätutkimukseen.

Kantelijan mukaan neuvola painosti häntä ja siten loukkasi kantelijan itsemääräämisoikeutta ja oikeutta koskemattomuuteen. Kantelija arvosteli myös sosiaali- ja terveysministeriön virkamiestä, joka oli antanut asiassa ohjeistusta.

Laillisuusvalvojana toimiva Sakslin katsoi neuvolan toimineen virheellisesti, koska se kaavamaisesti edellytti sisätutkimusta jälkitarkastuksessa ilman yksilöllistä harkintaa.

Lain mukaan vanhempainrahan maksaminen edellyttää, että äiti on käynyt terveydenhuollon jälkitarkastuksessa 5–12 viikon kuluttua synnytyksestä. Sakslinin mukaan Kela voi myöntää vanhempainrahan erityisestä syystä myös ilman jälkitarkastusta.

Sakslin toteaa, että lain mukaan jälkitarkastuksessa on suoritettava tarpeellinen tutkimus äidin terveydentilan ja mahdollisten synnytysvaurioiden toteuttamiseksi. ”Tarpeellisen tutkimuksen” sisältöä ei tarkasti määritellä.

Sakslinin mukaan myös jälkitarkastuksessa potilaan tutkimuksen ja hoidon tarpeellisuus tulee arvioida yksilöllisen tilanteen ja tarpeiden perusteella lääketieteellisin kriteerein.

Sakslin toteaa myös, että jos jälkitarkastuksen suorittaja ei voi äidin kieltäytymisen takia tehdä kaikkia tarpeelliseksi katsomiaan tutkimuksia, hän ei voi antaa todistusta siitä, että tarkastus olisi kokonaisuudessaan tehty.

Vaikka Sakslinin kanta sisätutkimuksen tekoon oli toinen kuin stm:n virkamiehen, jolta asiaa tiedusteltiin, Sakslin katsoo, ettei virkamies toiminut lainvastaisesti.

Onko gynekologinen sisätutkimus välttämätön synnytyksen jälkitarkastuksessa?

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkimuspäällikkö Reija Klemetti sanoo, että lainsäädännön mukaan jälkitarkastuksessa täytyy todeta muun muassa mahdolliset synnytyselinten vauriot. Sisätutkimuksen pakollisuudesta ei puhuta.

”Mutta ammattilaiset tietävät, että synnytyselinten vaurioita ei oikeastaan pysty toteamaan muuten kuin sisätutkimuksella. Myös kätilöitä ja terveydenhoitajia koulutetaan tekemään jälkitarkastuksia, ja koulutukseen sisältyy opetus jälkitarkastukseen liittyvästä sisätutkimuksesta”, Klemetti sanoo.

”Se on nähty välttämättömänä, jotta terveydenhuollon ammattilainen voi sanoa, että kaikki on kunnossa eikä potilas tarvitse jatkohoitoa. Tai että hän tarvitsee jatkohoitoa.”

Klemetin mukaan gynekologisessa tutkimuksessa pystytään toteamaan muun muassa mahdolliset synnytyselinten laskeumat, kohdunsuun haavaumat, limakalvojen ja välilihan alueen kunto. Potilas ohjataan tarvittaessa hoitoon tai jatkotutkimuksiin.

Klemetin mukaan etenkin kohdunlaskeuma todetaan usein vain sisätutkimuksella. Synnyttäneellä äidillä voi olla kohdunlaskeuma, vaikka synnytys olisi mennyt hyvin ja äiti olisi hyvävointinen.

Lievää kohdunlaskeumaa tulisi hoitaa aktiivisella jumpalla. Vakava laskeuma voi vaatia leikkaushoitoa. Hoitamaton kohdunlaskeuma voi aiheuttaa myöhemmin esimerkiksi virtsaamisongelmia, kipuja tai hankaluuksia seuraavassa raskaudessa.

”Jos ajatellaan, että synnytys on mennyt hyvin eikä ole oireita, sisätutkimuksessa ei välttämättä todeta hengenvaarallisia asioita. Mutta kyllä kohdunlaskeuma ja virtsankarkailu ovat epämiellyttäviä vaivoja”, Klemetti sanoo.

Hän arvioi, että jälkitarkastuksen voisi ehkä ajatella tehtäväksi ilman sisätutkimusta, jos synnytyksen tiedetään menneen hyvin, se on dokumentoitu ja jälkitarkastuksen tekijän tiedossa.

”Mutta kyllä jälkitarkastuksen sisätutkimusta on tähän asti pidetty tärkeänä. Synnytyksen kulku pitäisi olla erittäin hyvin selvillä, jotta uskalletaan luottaa siihen, että äiti voi niin hyvin kuin se päälle päin näyttää.”

Raskausajan seurannassa sisätutkimusten tekoa on harvennettu. Aiemmin sisätutkimuksia tehtiin lähes kaikilla raskausajan lääkärikäynneillä, mutta nykyään harvemmin, koska on näyttöä, ettei sitä tarvita niin usein. Myös infektioriski pysyy pienempänä.

Jälkitarkastuksen sisätutkimusta ei ole juuri kyseenalaistettu. Klemetti on kuullut yksittäisistä tapauksista, joissa äiti on kieltäytynyt siitä.

Klemetin mukaan on tärkeää, että terveydenhuollon ammattilainen kertoo äidille, miksi jälkitarkastuksen sisätutkimus on tärkeää naisen seksuaali- ja lisääntymisterveyden kannalta. Klemetin mukaan ohjeistusta on hyvä pohtia myös, kun Äitiysneuvolaopasta päivitetään lähivuosina.

Klemetti arvioi, että apulaisoikeusasiamiehen päätös voi ennakoida sitä, että sisätutkimusta ei välttämättä vaadita vanhempainrahan myöntämiseen. Toisaalta hän uskoo, että kieltäytymiset jäävät yksittäistapauksiksi.

”Ammattilaiset osaavat perustella tutkimuksen tarpeellisuuden ja naiset ymmärtävät sen merkityksen”, hän sanoo.

Klemetin mukaan jälkitarkastusta tekevän terveydenhuollon ammattilaisen ei välttämättä tarvitse ottaa kantaa Kelan etuuksiin. Hänen mukaansa tarkastuksen tekijä voisi merkitä todistukseen, että jälkitarkastus on tehty, mutta potilas kieltäytyi sisätutkimuksesta. Potilaalle on hyvä kertoa, että se voi vaikuttaa Kelan päätökseen.

”Jälkitarkastuksen tekijä on tehnyt tehtävänsä, ottanut potilaan toiveen huomioon, ja ratkaisu siirtyy Kelalle.”

Klemetin mukaan se, että sisätutkimuksesta kieltäytyminen kirjataan huolellisesti, on tärkeää myös terveydenhuollon ammattilaisen oikeusturvan kannalta siinä tapauksessa, että potilaalle myöhemmin tulee ongelmia. Hän huomauttaa, että potilas saa kyllä hoitoa myöhemminkin havaittuihin ongelmiin.

”Mutta monet ongelmat ratkeavat helpommin, jos niitä päästään hoitamaan mahdollisimman pian.”

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Matemaatikkojen vaikea laskelma tuotti vihdoin kaivatun luvun 42

  2. 2

   Tuore tutkimus: Rasvamaksa on käytännössä jo kansantauti, ja siitä kärsivän tulisi välttää alkoholia täysin

  3. 3

   Töölön 1960-luvun toimistokolossi remontoidaan luksusasunnoiksi: Kallein huoneisto maksaa yli kolme miljoonaa euroa

  4. 4

   ”Tarina, joka ansaitsee tulla kuulluksi” – Viron presidentin poika pakeni syksyllä 1944 Korpilahdelle, ja ilman suomalaisia viljelijöitä hänen kohtalonsa olisi ollut tyly

   Tilaajille
  5. 5

   R-kioski harkitsee lopettavansa matkakorttien lataamisen HSL:n palkkiopäätöksen takia

  6. 6

   Tuoreen äidin julkinen ampuminen sai Ruotsin harkitsemaan Suomessa ongelmalliseksi havaittua todistamistapaa

  7. 7

   Puheet radoista vaihtuivat poluiksi – Rinteen hallituksen ensimmäisen budjetin työllisyystoimet ovat jäämässä vaimeiksi

  8. 8

   Sata päivää ilman alkoholia, muusikko Emma Kemppainen päätti, mutta se ei jäänytkään siihen – Nyt alkoholista luopuvat nekin, joille se ei koskaan ollut ongelma

   Tilaajille
  9. 9

   Verotus kiristyy, bensa kallistuu: HS:n laskurit kertovat, miten budjetti vaikuttaa kukkaroosi

  10. 10

   Parisuhteet ovat muutoksessa, ja yhdessä asiassa astumme sata vuotta ajassa taakse­päin, sanovat asian­tuntijat – Näistä merkeistä tunnistat ”työ­pari­suhteen”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  2. 2

   Parisuhteet ovat muutoksessa, ja yhdessä asiassa astumme sata vuotta ajassa taakse­päin, sanovat asian­tuntijat – Näistä merkeistä tunnistat ”työ­pari­suhteen”

   Tilaajille
  3. 3

   Ravintola Baarikärpänen kieltää sisään­pääsyn romani­hameessa, omistaja selittää virallista linjaa korvaus­vaatimuksilla

  4. 4

   Tuore tutkimus: Rasvamaksa on käytännössä jo kansantauti, ja siitä kärsivän tulisi välttää alkoholia täysin

  5. 5

   Voiko Pasilan Triplan reikäinen julkisivu käynnistää trypofobia­reaktion? Arkkitehti: ”Kaikennäköisiä asioita selvitimme, mutta tätä emme”

  6. 6

   ”Kammottava nais­bändi” – Teini­tyttöjen rock­bändi tyrmistytti 1980-luvun lopulla miehiä soitto­taidoillaan

   Tilaajille
  7. 7

   R-kioski harkitsee lopettavansa matkakorttien lataamisen HSL:n palkkiopäätöksen takia

  8. 8

   Korkeimmalta oikeudelta merkittävä ennakkopäätös: Humalan aiheuttama estojen löystyminen ei ole merkki väitetyn raiskausuhrin avuttomuudesta

  9. 9

   Long Play: Aalto-yliopiston muodin koulutusohjelmassa toistuvaa suosimista, eristämistä ja simputusta

  10. 10

   Puunpolton terveyshaittoihin kuolee jopa 200 ihmistä vuosittain, ja nyt haittoja aiotaan vähentää – Näin pientaloasukas voi vaikuttaa päästöihin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  5. 5

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  6. 6

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  7. 7

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  8. 8

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  9. 9

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  10. 10

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää