Kotimaa

Bodom- ja Aarnio-juttujen asianajaja Riitta Leppiniemi on ollut urallaan kovissa paikoissa, hän jopa itki istunnossa

Asianajaja on läsnä, kun riidellään mökkitiestä ja tuomitaan murhaajia sekä huumekauppiaita. Asianajat kertoivat työstään liittonsa satavuotisjuhlassa Finlandiatalossa. HS esittelee kaksi tarinaa.

Asianajajan työssä joutuu taipumaan moneksi.

Työ voi olla niin julkista, että asianajaja menettää jopa yksityisyytensä, kuten koko kansan tuntema Riitta Leppiniemi.

Joskus taas toimeksiannot voivat olla niin salaisia, ettei työstä voi kertoa oikein mitään, niin kuin Carita Wallgren-Lindholmilla. Hän ratkoo kansainvälisiä riitoja välimiehenä.

Yhtenä päivänä Wallgren-Lindholm voi tarkkailla Singaporessa kumarrusten syvyyttä ja päätellä sen perusteella, voiko 30-vuotias juristinalku tykittää tiukkoja kysymyksiä todistajana kuultavalle vanhalle herralle. Toisena päivänä hän on aivan jossain muualla pohtimassa, minkä maan lakia pitäisi soveltaa käsiteltävänä olevaan riitaan.

Tai sitten asianajaja voi tuoda Asianajajaliiton 100-vuotisjuhliin terveiset Polvijärven S-marketin parkkipaikalta, kuten joensuulainen Jyrki Piiparinen. Hän kertoi olleensa paikallisen osuuskaupan tapahtumassa vetonaulana ponin, aasin ja humppatähden lisäksi.

Perinteisen juhlapuheen sijaan viisi asianajajaa nousi perjantaina Finlandiatalon lavalle kertomaan työstään. Idea asianajajien Siniseen laatikkoon oli napattu Helsingin Sanomien palkitusta Mustasta laatikosta.

Videoita esityksistä voit katsoa alempaa tästä jutusta.


Parikymmentä vuotta polvijärviä, outokumpuja ja kiteitä kiertäneelle Piipariselle suomalaisten ongelmat ovat tulleet tutuiksi. Välillä kohtaamiset ovat surullisia. Testamenttia koskevan kysymyksen muotoilu saattaa paljastaa, miten totaalisen yksin ihminen elämässään on.

”Saattaa olla puoliso ja lapsiakin, mutta ihminen kantaa perintöasiaa tai muuta möykkynä rinnassaan. Ja usein minä olen ensimmäinen, jolle ihminen uskoo salaisuutensa.”

Pohjois-Karjalassa ei ole outoa, että Piiparinen tai joku muu asianajaja on tavattavissa parkkipaikalla. Hän sanoi olevansa vähän ylpeäkin siitä, että he ehkä ovat onnistuneet madaltamaan kynnystä lähestyä ammattikuntaa.

Kaikki kollegat eivät ole katsoneet toimintaa hyvällä. Miten te voitte tehdä näin, Piiparinen kertoi kollegojen kyselevän.

”Ja eräskin lakimies kävi Sokoksessa pariinkin otteeseen varmoin ottein heiluttelemassa mainosständiämme.”

Piiparinen ja hänen toimistonsa haluavat antaa aikaa, koska mainontaan raha ei riitä. Käytännössä se tarkoittaa parkkipaikalla seisoskelua, mutta myös luentoja, lehtikirjoituksia, haastatteluja ja läsnäoloa somemaailmassa.

Vaikka Piiparinen hoitaa pääasiassa yritysten asioita, ihmisten kohtaaminen on hänelle tärkeä ja rakas maailma.

”Kun pysähtyy kuuntelemaan ihmisiä, hetkeäkään ei ole epäselvää, miksi tämä asianajajan ammatti on tärkeä.”

Ihmisten kuunteleminen on myös opettanut paljon suomalaisista. Kuten sen, että harva asia on meille niin tärkeä kuin tie – ja varsinkin mökkitie.

”Suomalainen ei epäröi hetkeäkään panna kaivurilla tietä poikki tai kaataa hurauttaa tukkipuita tien päälle, jos naapuri on vetänyt tiensä vääräksi koettuun paikkaan. Ihan viisaidenkin suomalaisten mielestä on sopivaa nostaa transistoriradio kuusen nokkaan mökin rajalle huutamaan joka kerta, kun ärsyttäväksi koettu naapuri ajelee kesää viettämään.”

Tärkein oppi on ollut, että suomalaiset suhtautuvat asianajajiin yhä kuin henkilääkäriin.

”Ihmiset kutsuvat meidät vierelle elämänsä vaikeimpiin tilanteisiin, joissa muita tukijoita on vain vähän – tai ei sitä ensimmäistäkään.”

Katso Piiparisen koko esitys alla olevalta videolta.


Asianajajaliiton entinen puheenjohtaja Riitta Leppiniemi laskee julkisuutensa alkaneen vuonna 2004. Hän oli Saksassa opintomatkalla, kun keskusrikospoliisista tuli puhelu. Tutkija kertoi tarjolla olevasta jutusta.

”En ehtinyt edes kysyä, mistä jutusta on kyse. Edes kynää en löytänyt, joten kirjoitin poliisin numeron huulipunalla luentopapereihin ja sanoin, että joku muu toimistolta soittaa ja sopii kuulusteluihin tulosta.”

Krp:lle soitettuaan kollega epäili aprillipilaa. Päivä oli 1. huhtikuuta 2004.

”Mutta kyse ei ollut aprillipilasta vaan kolmoismurhasta, joka oli tapahtunut vuonna 1960 Bodom-järven rannalla.”

Yhtäkkiä Leppiniemi huomasi olevansa median kiinnostuksen kohteena.

”Koska toimittajat eivät päässeet kysymään päämieheltäni mitään, tuli avustajasta, siis minusta, jutun kasvot.”

Valmisteluistuntoa varten Leppiniemi oli tehnyt poikkeuksellisen ratkaisun. Vaikka kyse oli henkirikosjutusta, hän ei tullut oikeuteen tummassa puvussa, kuten tapana on – olihan tapahtumista kulunut jo 45 vuotta. Päiväkin oli erityisen lämmin. Niinpä Leppiniemi tuli käräjille vaaleanpunaisessa jakussa.

”Sain kuulla siitä paljon. Erään kollegan mielestä olin häpäissyt koko asianajajakunnan. Onneksi häpeääni helpotti hieman se, että miespuolinen syyttäjä oli saapunut valmisteluistuntoon vaaleassa kesäpuvussa. Sitä pidettiin vielä pahempana mokana.”

Jotkut taas pitivät Leppiniemen liikettä hienona: vaaleanpunainen viestitti viattomuutta. Pääkäsittelyyn Leppiniemi kuitenkin kaivoi esiin tumman murhapukunsa.

Bodomin jälkeen Leppiniemi on hoitanut useita juttuja, joita on seurattu mediassa tarkkaan. Hän pitää sitä osin sattumana, mutta ehkä julkisuus on myös ruokkinut kierrettä. Osan työstä saa kuitenkin tehdä rauhassa medialta, ja silloin työnteko on helpompaa.

”Kun median seuraama juttu alkaa, asianajajan on väkisinkin mietittävä tavanomaisen työnsä lisäksi myös julkisuutta. Miten saan sanoman perille ja päämiehen julkisuuskuvan mahdollisimman hyväksi?”

Kaikki aiemmat kokemukset ylitti Jari Aarnion juttu. Se sai myös erikoisia sävyjä, sillä tapauksesta ehdittiin tehdä kaksikin kirjaa, vaikka prosessi on vieläkin kesken.

Keisari Aarnion kirjoittivat Helsingin Sanomien toimittajat, ja Myrkky perustui Aarnion omaan kertomukseen. HS:n kirjaa ja sen pohjalta tehtyä tv-sarjaa Leppieniemi arvostelee.

Esimerkiksi kampaaja totesi hiuksien pesun yhteydessä, että Leppiniemi oli esiintynyt melko maltillisesti oikeudessa.

”Että olin saanut vain kerran hepulin. Hän puhui tietysti tv-sarjasta. Minusta oli tullut fiktiohahmo, joka sekoitettiin todelliseen ihmiseen.”

Aarnio-juttu oli rankka, ja eräs päivä oli erityisen vaikea.

Aamuyöllä Leppiniemelle oli tullut Aarniota koskeva uhkausviesti. Istunnossa selvisi, että poliisi oli kuunnellut osia myös Leppiniemen ja Aarnion välisistä puheluista, vaikka se on kiellettyä. Poliisi perusteli kuuntelua halulla tarkistaa, ettei Leppiniemi ollut antanut luuria jollekulle muulle.

Sen jälkeen kuultiin todistajana jutun tutkinnanjohtajaa. Hänen sanansa Leppiniemi tulkitsi niin, että tämä olisi väittänyt hänen valehdelleen oikeudessa.

”Millään tahdonvoimalla en saanut enää estettyä kyyneleitä enkä pidettyä niitä edes silmissä. Itkin istunnossa.”

Leppiniemeä harmitti. Ei hän olisi halunnut itkeä kymmenen kollegan ja ison toimittajajoukon edessä. Myöhemmin ajatukset ovat muuttuneet. Jos luunkovaksikin kuvattu asianajaja itkee oikeudessa, ei haittaa.

”Ei kenenkään tarvitse kasvattaa aukotonta panssaria, ei edes rikosjuristin. Asianajaja on ihminen, jonka inhimillisyys ja virheet saavat näkyä. Se on vain hyvä.”

Katso Leppiniemen koko esitys alla olevalta videolta.


Jutun kirjoittaja Susanna Reinboth on toinen Keisari Aarnio -kirjan kirjoittajista. Tv-sarja esitettiin Nelosella, joka kuuluu Helsingin Sanomien tavoin Sanoma-konserniin.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Jan Vapaavuorelta uusi veto: Tuo keskustatunnelin kaupunginhallitukseen harvinaisella toimenpiteellä

  2. 2

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  3. 3

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  4. 4

   Poliisi selvittää: Lapsi kertoi sieppausyrityksestä Espoossa

  5. 5

   Kuinka otan itseäni niskasta kiinni ja saan enemmän aikaan? Psykologi antaa neljä neuvoa, joita voi soveltaa niin treenaamiseen kuin työtehtäviin

   Tilaajille
  6. 6

   Naudanlihattomassa kouluruuassa ei olisi mitään uutta: Ruokalista vuodelta 1959 pursuaa puuroja ja kasvismuhennoksia

  7. 7

   ”Surullisten tyttöjen estetiikka” kietoo pahan olon kauniiseen pakettiin – Taika Mannilalle muoti-ilmiö on tapa käsitellä tyttöyttä

  8. 8

   Panaman papereista kertova Netflix-elokuva sai erikoisen kunnianloukkaussyytteen ja nostatti kohun Meryl Streepin rasistisesta meikistä – Ilmestyykö se tänään?

  9. 9

   Poliisi on ottanut kiinni Harjavallassa etsityn väkivaltarikoksesta epäillyn nuoren naisen

  10. 10

   Suomi otti taas lisävelkaa, Ruotsilla jäi jälleen rahaa yli: Mistä ero syntyy?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  2. 2

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  3. 3

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  4. 4

   EU-johtajat hyväksyivät Britannian ja EU:n uuden brexit-sopimuksen – Tämä sopimuksesta tiedetään juuri nyt

  5. 5

   Kommentti: Opiskelijoiden lihansyönnistä kasvoi ”kulttuurisota”, joka saattaa ratketa perussuomalaisten voittoon

  6. 6

   Heikko pohjelihas vaikuttaa kävelytapaan ja aiheuttaa monia vaivoja – Yksinkertainen testi osoittaa, onko pohkeissasi riittävästi voimaa

   Tilaajille
  7. 7

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   Kommentti: Kuka putoaa kyydistä? Triplan kauppakeskus on yllätyksetön, mutta nyt alkavassa pudotuspelissä sillä on yksi valtti

  10. 10

   Suomi otti taas lisävelkaa, Ruotsilla jäi jälleen rahaa yli: Mistä ero syntyy?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  5. 5

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  6. 6

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  7. 7

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  8. 8

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  9. 9

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  10. 10

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  11. Näytä lisää