Kotimaa

Tämä Porvoon ja Pirkanmaan ampumisista tiedetään: poliisi otti kaksi kiinni, poliisia kohti ammuttiin takaa-ajossa

Molemmat epäillyt ovat Ruotsin kansalaisia.

Poliisi otti takaa-ajon jälkeen kiinni sunnuntaina Pirkanmaalla kello 20.36 kaksi miestä, joiden epäillään liittyvän Porvoossa ampumatapaukseen.

Poliisi vahvisti maanantaina, että kiinni otettuja miehiä epäillään poliisien ampumisesta sunnuntain vastaisena yönä Porvoossa. Molemmat epäillyt ovat Ruotsin kansalaisia. He ovat syntyneet vuosina 1989 ja 1994.

HS:n tietojen mukaan poliisi yritti pysäyttää auton piikkimatolla. Poliisi myös osui autollaan pakoautoon.

Kaksi poliisia loukkaantui Porvoon tapauksessa, mutta heillä ei ole hengenvaaraa.

Keskusrikospoliisi kertoi Twitterissä, että takaa-ajo kolmostiellä pohjoisen suuntaan kesti noin puoli tuntia. Tilanteessa ammuttiin poliisia kohti.

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen kertoi sunnuntaina Ylen iltauutisissa, että epäillyt paikallistettiin Tampereelle.

”Kiinniottoa yritettäessä he lähtivät ajamaan karkuun ja myöskin ovat ampuneet poliisia kohti takaa-ajettavasta autosta”, Kolehmainen sanoi Ylelle.

Twitterissä on julkaistu video, jossa todennäköisesti näkyy kiinniottotilanne. HS ei ole voinut vahvistaa videon aitoutta:
Paikan päällä ollut HS:n toimittaja Jukka Harju kertoi, että kiinniottopaikka on Ikaalisten ja Ylöjärven välillä. Paikalla oli vielä puoli kymmenen aikaan sunnuntaina illalla paljon poliisiautoja ja toinen kaista oli suljettu.

Harjun haastattelemien silminnäkijöiden mukaan he kuulivat ensin poliisin sireenien äänen ja näkivät, kuinka poliisiauto osui pakoautoon. Tämän jälkeen he kuulivat kolmesta neljään laukausta, jonka jälkeen pakoauto jatkoi matkaansa.

Kolarointipaikalta silminnäkijät löysivät ilmeisesti pakoautosta jälkeen jääneet kaksi pistoolia ja ison veitsen.

Lue lisää silminnäkijöiden havaintoja tästä jutusta.Keskusrikospoliisin mukaan takaa-ajon yhteydessä tapahtui kalustovaurioita epäiltyjen ammuttua poliisin ajoneuvoja kohti ja ajettua niitä päin.

Kukaan ei kuitenkaan tiettävästi loukkaantunut tilanteessa.

Video näyttää, miten poliisi liikkui kolmostiellä sunnuntai-illalla:


Tapahtumat alkoivat Porvoossa

Sunnuntain tapahtumat saivat alkunsa yöllä Porvoossa.

Keskusrikospoliisi tutkii Porvoossa kahteen poliisiin kohdistuneita ampumisia epäiltyinä murhan yrityksinä. Poliiseja kohti ammuttiin hälytystehtävän yhteydessä sunnuntain vastaisena yönä puolen yön jälkeen pienteollisuusalueella Koneistajantiellä.

Poliisi kertoi tiedotustilaisuudessa sunnuntai-iltana, että epäiltyjä tekijöitä on varmuudella ainakin kaksi.

Väkivallantekojen kohteena oli tarkoituksellisesti nimenomaan viranomainen, arvioi tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Kimmo Huhta-aho keskusrikospoliisista tiedotustilaisuudessa.


Tähän perustui poliisin arvio siitä, että epäillyt tekijät ovat aseistautuneita mutta eivät välttämättä ulkopuolisille vaarallisia.

Poliisi uskoo, että kyse on yksittäisestä teosta.

”Epäiltyjä etsitään ja heidän tullaan saamaan vastuuseen teoistaan”, Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen apulaispoliisipäällikkö Ari Karvonen sanoi sunnuntaina.


Poliiseja vaadittiin luopumaan aseistaan

Poliisipartio meni paikalle yöllä Porvooseen tavanomaisen hälytystehtävän seurauksena. Kun he pääsivät paikalle, heitä vaadittiin luopumaan aseistaan ja heitä ammuttiin välittömästi.

Tutkinnanjohtaja ei ota vielä kantaa, joutuiko poliisipartio luopumaan aseistaan, millaisella aseella poliiseja ammuttiin ja oliko kyseessä poliisille järjestetty ansa.

Loukkaantuneista poliisimiehistä toinen on päässyt sairaalasta. Toinen on haavoittunut vakavasti, mutta hänellä ei ole hengenvaaraa.

”Saattaa olla, että suojavälineet pelastivat loukkaantuneiden poliisimiesten hengen tai ainakin vähensivät vammojen vakavuutta”, poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen arvioi.

Tutkinnanjohtaja Huhta-ahon mukaan tapahtumat etenivät yöllä ”kohtuullisen pikaisesti”. Hätäkeskus sai yhteydenoton kello 0.22 ja partio oli paikalla kello 0.30.

Ampumisten jälkeen paikalle lähettiin kymmeniä poliiseja myös muilta poliisilaitoksilta. Alue eristettiin ja loukkaantuneet poliisit kuljetettiin Helsinkiin sairaalaan.Porvoon teillä oli useita tarkastuspisteitä, jotta epäillyt tekijät olisi tavoitettu.

STT kysyi Huhta-aholta, onko epäilyjä siitä, että Koneistajantien tapahtumat kytkeytyisivät jollakin tavalla järjestäytyneeseen rikollisuuteen.

”Teon vakavuus ilman muuta antaa viitteitä siihen suuntaan”, Huhta-aho totesi.


Krp pyytää yleisövihjeitä ampumisiin liittyen.

”Pyydämme kaikista havainnoista yöllä Koneistajantien läheisyydessä. Alue on yleensä yöaikaan hiljainen, eli siellä on liikennettä hyvin vähän. Jokainen havainto jalan tai autolla liikkuvista henkilöistä tuohon aikaan on kiinnostava”, Huhta-aho sanoi.


Poliisilla oli yöllä etsinnöissä apunaan myös helikopteri. Paikallisten mukaan helikopteri on valvottanut asukkaita puoli kolmen ja viiden välillä sunnuntaiaamuna ainakin Uddaksen ja Hornhattulan kaupunginosissa.

Silminnäkijöiden mukaan rannikon lähistöllä Länsi-Porvoossa näkyi vielä sunnuntaina iltapäivällä ilmeisesti epäillyn etsintöihin osallistunut helikopteri.

Lisää silminnäkijöiden havainnoista voit lukea tästä jutusta: Autoilijoita pysäytettiin laajalla alueella, yrityksiltä pyydettiin turvakameroiden kuvaa

Paikalla oleva Lehtikuvan kuvaaja kertoi aamuviiden aikaan, että Eestinmäen päiväkodin edustalla oli parisenkymmentä poliisiautoa ja jatkuvaa poliisiliikennettä. Ilta-Sanomien mukaan operaatioon osallistui myös poliisin karhuryhmä ja Porvoon edustalla oli nähty myös poliisin veneitä.

Paikalta lähti pois myös muutamia ambulansseja.


Sisäministeri: Väkivalta poliisia kohtaan on väkivaltaa yhteiskuntaa kohtaan

Parin päivän kuluessa Suomessa on ammuttu kolmea poliisia, sillä lauantaina varhain aamulla poliisia ammuttiin ilma-aseella kasvoihin Jyväskylän Säynätsalossa. Poliisi oli saanut tehtävän itsetuhoisesta henkilöstä, ja kun se meni paikalle, mies ampui poliisia kohti useita laukauksia.

Tutkijan mukaan poliisin kohdistunut väkivalta on kaksinkertaistunut Suomessa 2000-luvulla.

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaisen mukaan hyökkäys poliisia kohtaan on myös hyökkäys koko yhteiskuntaa kohtaan.

Kolehmaisen mielestä tapahtumien vakavuutta korostaa se, että Suomessa vastaavaa tapahtuu harvoin. Poliisiylijohtajan mielestä poliisin operaatiokyvystä ja myös yhteiskunnan turvallisuudesta on pidettävä huolta, jottei tällaisia tapauksia nähdä lisää.


Kolehmainen kertoo muistuttavansa vuosittain uusille poliisiopiskelijoille, että poliisin ammatissa on mahdollista joutua jopa hengenvaaraan.

”Mutta sanon myös sen, ettei heidän kannata olla huolissaan. Poliisiammattikorkeakoulussa on parhaat mahdolliset opettajat ja kouluttajat, jotka valmentavat tulevaan ammattiin. Myös poliisin suojavälineistö on mahdollisimman hyvää”, hän kommentoi STT:lle.

Pääministeri Antti Rinteen (sd) mukaan poliisiin kohdistuva väkivalta kertoo yhteiskunnallisesta muutoksesta.

”Viranomainen, joka on rakennettu meidän kaikkien turvaksi ja suojaksi, joutuu tällaisten hyökkäysten kohteeksi”, Rinne kommentoi pääministerin haastattelutunnilla Ylellä. ”Tämä on todella vakavaa ja anteeksiantamatonta.”


Sisäministeri Maria Ohisalon (vihr) mukaan viikonlopun ampumatapaukset osoittavat poliisin työn haasteet, jotka vain kasvavat tulevaisuudessa. Ohisalo toivoi Twitterissä poliiseille toipumista ja tekijöitä vastuuseen. Ohisalon mukaan on tärkeää tarjota poliiseille parhaat mahdolliset työvälineet ja kalusto.

”Väkivalta poliisia kohtaan on väkivaltaa yhteiskuntaa kohtaan”, Ohisalo kirjoitti.

Myös oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r) otti kantaa tapaukseen. Twitterissä julkaisemassaan kannanotossa hän tuomitsi Porvoossa poliiseihin kohdistuneet väkivallanteot vahvasti.

”On aina erittäin vakavaa, kun hyökkäys kohdistuu heitä kohtaan, joiden tehtävä on suojella meitä. Ajatukseni ovat haavoittuneiden poliisien, heidän läheistensä ja työkavereidensa luona”, Henriksson kirjoitti.

Lue myös: Poliisiin kohdistunut väkivalta on kaksinkertaistunut Suomessa 2000-luvulla

HS-työryhmä: Jukka Perttu HS, Onni Niemi HS, Juho-Pekka Pekonen HS, Suvi Vihavainen HS, Tuomo Väliaho HS


Oikaisu 25.8. kello 8.27: Uutisessa kerrottiin ensin virheellisesti Uusimaa-lehden tietoihin viitaten, että epäillyt tekijät olisi saatu kiinni. Poliisi kiisti tämän tiedon STT:lle. Oikaisu 25.8. kello 11.20: Ampumiset tapahtuivat sunnuntain vastaisena yönä, ei lauantain vastaisena yönä, kuten uutisessa ensin virheellisesti kerrottiin.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinkiläinen Peter Barmer keksi yhdeksän vuotta sitten, että Helsingin alla luikertelee jo keskustatunneli – Se puolitti hänen työmatkansa keston

  2. 2

   Äiti joi läpi koko raskauden, ja se näkyi Annakaisa Koskisesta jo synnytyssairaalassa – ”Tämä ei ole minun syyni, ja aion selviytyä”

   Tilaajille
  3. 3

   Taloyhtiöissä muhii poikkeuksellinen pommi: Asukkaat voivat joutua maksamaan naapuriensa lainoja

   Tilaajille
  4. 4

   Piratismi on arkipäivää suomalaiskouluissa: ”Käytän tallenteita, joita ei saa käyttää, otan monisteita, joita ei saisi ottaa”

  5. 5

   Nuorten ilmastoliike on populistinen ja valitsee kohteensa tarkkaan: ”Se on valovuosia vanhaa ilmastoväkeä edellä”, sanoo amerikkalaisprofessori

  6. 6

   HS:n erikoisartikkeli vie matkalle yhteen maailman syrjäisimmistä paikoista, jossa juodaan sulavien jäävuorten vettä ja syödään raakaa hylkeenmaksaa

   Tilaajille
  7. 7

   Seitsemän päivää ja kymmeniä miljoonia kuolleita – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten itäblokki aikoi laittaa läntisen Euroopan polvilleen ydinaseilla

   Tilaajille
  8. 8

   Sadasosan tappio teki Juha Miedosta kansansuosikin: uusi kirja paljastaa, miksi Kurikan hiihtojätti loukkaantui keskustalle

  9. 9

   Huippuratsastaja joutui kohun keskelle hevosen haitallisesta ratsastuksesta: Nyt hän korostaa lempeää yhteistyötä hevosen kanssa

  10. 10

   Nettijulkaisemiseen tarvitaan aikaviive

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Seitsemän päivää ja kymmeniä miljoonia kuolleita – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten itäblokki aikoi laittaa läntisen Euroopan polvilleen ydinaseilla

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie matkalle yhteen maailman syrjäisimmistä paikoista, jossa juodaan sulavien jäävuorten vettä ja syödään raakaa hylkeenmaksaa

   Tilaajille
  3. 3

   ”En olisi voinut kuvitella, että vielä joskus asun noiden jättiläisten kanssa”, paljastaa Saija Saarela ajatelleensa miehensä Ilkka Mattilan 400 kiloa painavasta kaiutinparista

  4. 4

   Häiriköintiä kesällä Vuosaaressa tutkinut ylikomisario: Monissa tapauksissa aikuiset hakivat itse konfliktia nuorten kanssa

  5. 5

   Jos edes holokaustin muisto ei saa ihmisiä järkiinsä, mihin Eurooppa on menossa?

  6. 6

   Miksi Suomessa ei osata puhua raiskausten syistä? Monika Fagerholm haluaa rikkoa hiljaisuuden uhrien ympäriltä

   Tilaajille
  7. 7

   Numeron 42 ratkaisseet matemaatikot yllättivät: Löysivät myös numerolle 3 kauan odotetun ratkaisun

  8. 8

   Amerikkalaisten erot ovat miljardien toimiala, ja nyt sen surulliseksi mannekiiniksi on noussut Trumpin omin­takeinen lähi­piiriläinen

   Tilaajille
  9. 9

   Yhdysvalloissa muhii poliittinen skandaali, johon kytkeytyvät Trump, Ukraina ja sala­peräinen ilmi­antaja – Tästä on kyse

  10. 10

   Kiskurihintaiset huijaritaksit vaanivat suomalaisia Tallinnan satamassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  2. 2

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  3. 3

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  5. 5

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  6. 6

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  7. 7

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  8. 8

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  9. 9

   Seitsemän päivää ja kymmeniä miljoonia kuolleita – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten itäblokki aikoi laittaa läntisen Euroopan polvilleen ydinaseilla

   Tilaajille
  10. 10

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää