Kotimaa

Tämä Porvoon ja Pirkanmaan ampumisista tiedetään: poliisi otti kaksi kiinni, poliisia kohti ammuttiin takaa-ajossa

Molemmat epäillyt ovat Ruotsin kansalaisia.

Poliisi otti takaa-ajon jälkeen kiinni sunnuntaina Pirkanmaalla kello 20.36 kaksi miestä, joiden epäillään liittyvän Porvoossa ampumatapaukseen.

Poliisi vahvisti maanantaina, että kiinni otettuja miehiä epäillään poliisien ampumisesta sunnuntain vastaisena yönä Porvoossa. Molemmat epäillyt ovat Ruotsin kansalaisia. He ovat syntyneet vuosina 1989 ja 1994.

HS:n tietojen mukaan poliisi yritti pysäyttää auton piikkimatolla. Poliisi myös osui autollaan pakoautoon.

Kaksi poliisia loukkaantui Porvoon tapauksessa, mutta heillä ei ole hengenvaaraa.

Keskusrikospoliisi kertoi Twitterissä, että takaa-ajo kolmostiellä pohjoisen suuntaan kesti noin puoli tuntia. Tilanteessa ammuttiin poliisia kohti.

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen kertoi sunnuntaina Ylen iltauutisissa, että epäillyt paikallistettiin Tampereelle.

”Kiinniottoa yritettäessä he lähtivät ajamaan karkuun ja myöskin ovat ampuneet poliisia kohti takaa-ajettavasta autosta”, Kolehmainen sanoi Ylelle.

Twitterissä on julkaistu video, jossa todennäköisesti näkyy kiinniottotilanne. HS ei ole voinut vahvistaa videon aitoutta:
Paikan päällä ollut HS:n toimittaja Jukka Harju kertoi, että kiinniottopaikka on Ikaalisten ja Ylöjärven välillä. Paikalla oli vielä puoli kymmenen aikaan sunnuntaina illalla paljon poliisiautoja ja toinen kaista oli suljettu.

Harjun haastattelemien silminnäkijöiden mukaan he kuulivat ensin poliisin sireenien äänen ja näkivät, kuinka poliisiauto osui pakoautoon. Tämän jälkeen he kuulivat kolmesta neljään laukausta, jonka jälkeen pakoauto jatkoi matkaansa.

Kolarointipaikalta silminnäkijät löysivät ilmeisesti pakoautosta jälkeen jääneet kaksi pistoolia ja ison veitsen.

Lue lisää silminnäkijöiden havaintoja tästä jutusta.Keskusrikospoliisin mukaan takaa-ajon yhteydessä tapahtui kalustovaurioita epäiltyjen ammuttua poliisin ajoneuvoja kohti ja ajettua niitä päin.

Kukaan ei kuitenkaan tiettävästi loukkaantunut tilanteessa.

Video näyttää, miten poliisi liikkui kolmostiellä sunnuntai-illalla:


Tapahtumat alkoivat Porvoossa

Sunnuntain tapahtumat saivat alkunsa yöllä Porvoossa.

Keskusrikospoliisi tutkii Porvoossa kahteen poliisiin kohdistuneita ampumisia epäiltyinä murhan yrityksinä. Poliiseja kohti ammuttiin hälytystehtävän yhteydessä sunnuntain vastaisena yönä puolen yön jälkeen pienteollisuusalueella Koneistajantiellä.

Poliisi kertoi tiedotustilaisuudessa sunnuntai-iltana, että epäiltyjä tekijöitä on varmuudella ainakin kaksi.

Väkivallantekojen kohteena oli tarkoituksellisesti nimenomaan viranomainen, arvioi tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Kimmo Huhta-aho keskusrikospoliisista tiedotustilaisuudessa.


Tähän perustui poliisin arvio siitä, että epäillyt tekijät ovat aseistautuneita mutta eivät välttämättä ulkopuolisille vaarallisia.

Poliisi uskoo, että kyse on yksittäisestä teosta.

”Epäiltyjä etsitään ja heidän tullaan saamaan vastuuseen teoistaan”, Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen apulaispoliisipäällikkö Ari Karvonen sanoi sunnuntaina.


Poliiseja vaadittiin luopumaan aseistaan

Poliisipartio meni paikalle yöllä Porvooseen tavanomaisen hälytystehtävän seurauksena. Kun he pääsivät paikalle, heitä vaadittiin luopumaan aseistaan ja heitä ammuttiin välittömästi.

Tutkinnanjohtaja ei ota vielä kantaa, joutuiko poliisipartio luopumaan aseistaan, millaisella aseella poliiseja ammuttiin ja oliko kyseessä poliisille järjestetty ansa.

Loukkaantuneista poliisimiehistä toinen on päässyt sairaalasta. Toinen on haavoittunut vakavasti, mutta hänellä ei ole hengenvaaraa.

”Saattaa olla, että suojavälineet pelastivat loukkaantuneiden poliisimiesten hengen tai ainakin vähensivät vammojen vakavuutta”, poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen arvioi.

Tutkinnanjohtaja Huhta-ahon mukaan tapahtumat etenivät yöllä ”kohtuullisen pikaisesti”. Hätäkeskus sai yhteydenoton kello 0.22 ja partio oli paikalla kello 0.30.

Ampumisten jälkeen paikalle lähettiin kymmeniä poliiseja myös muilta poliisilaitoksilta. Alue eristettiin ja loukkaantuneet poliisit kuljetettiin Helsinkiin sairaalaan.Porvoon teillä oli useita tarkastuspisteitä, jotta epäillyt tekijät olisi tavoitettu.

STT kysyi Huhta-aholta, onko epäilyjä siitä, että Koneistajantien tapahtumat kytkeytyisivät jollakin tavalla järjestäytyneeseen rikollisuuteen.

”Teon vakavuus ilman muuta antaa viitteitä siihen suuntaan”, Huhta-aho totesi.


Krp pyytää yleisövihjeitä ampumisiin liittyen.

”Pyydämme kaikista havainnoista yöllä Koneistajantien läheisyydessä. Alue on yleensä yöaikaan hiljainen, eli siellä on liikennettä hyvin vähän. Jokainen havainto jalan tai autolla liikkuvista henkilöistä tuohon aikaan on kiinnostava”, Huhta-aho sanoi.


Poliisilla oli yöllä etsinnöissä apunaan myös helikopteri. Paikallisten mukaan helikopteri on valvottanut asukkaita puoli kolmen ja viiden välillä sunnuntaiaamuna ainakin Uddaksen ja Hornhattulan kaupunginosissa.

Silminnäkijöiden mukaan rannikon lähistöllä Länsi-Porvoossa näkyi vielä sunnuntaina iltapäivällä ilmeisesti epäillyn etsintöihin osallistunut helikopteri.

Lisää silminnäkijöiden havainnoista voit lukea tästä jutusta: Autoilijoita pysäytettiin laajalla alueella, yrityksiltä pyydettiin turvakameroiden kuvaa

Paikalla oleva Lehtikuvan kuvaaja kertoi aamuviiden aikaan, että Eestinmäen päiväkodin edustalla oli parisenkymmentä poliisiautoa ja jatkuvaa poliisiliikennettä. Ilta-Sanomien mukaan operaatioon osallistui myös poliisin karhuryhmä ja Porvoon edustalla oli nähty myös poliisin veneitä.

Paikalta lähti pois myös muutamia ambulansseja.


Sisäministeri: Väkivalta poliisia kohtaan on väkivaltaa yhteiskuntaa kohtaan

Parin päivän kuluessa Suomessa on ammuttu kolmea poliisia, sillä lauantaina varhain aamulla poliisia ammuttiin ilma-aseella kasvoihin Jyväskylän Säynätsalossa. Poliisi oli saanut tehtävän itsetuhoisesta henkilöstä, ja kun se meni paikalle, mies ampui poliisia kohti useita laukauksia.

Tutkijan mukaan poliisin kohdistunut väkivalta on kaksinkertaistunut Suomessa 2000-luvulla.

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaisen mukaan hyökkäys poliisia kohtaan on myös hyökkäys koko yhteiskuntaa kohtaan.

Kolehmaisen mielestä tapahtumien vakavuutta korostaa se, että Suomessa vastaavaa tapahtuu harvoin. Poliisiylijohtajan mielestä poliisin operaatiokyvystä ja myös yhteiskunnan turvallisuudesta on pidettävä huolta, jottei tällaisia tapauksia nähdä lisää.


Kolehmainen kertoo muistuttavansa vuosittain uusille poliisiopiskelijoille, että poliisin ammatissa on mahdollista joutua jopa hengenvaaraan.

”Mutta sanon myös sen, ettei heidän kannata olla huolissaan. Poliisiammattikorkeakoulussa on parhaat mahdolliset opettajat ja kouluttajat, jotka valmentavat tulevaan ammattiin. Myös poliisin suojavälineistö on mahdollisimman hyvää”, hän kommentoi STT:lle.

Pääministeri Antti Rinteen (sd) mukaan poliisiin kohdistuva väkivalta kertoo yhteiskunnallisesta muutoksesta.

”Viranomainen, joka on rakennettu meidän kaikkien turvaksi ja suojaksi, joutuu tällaisten hyökkäysten kohteeksi”, Rinne kommentoi pääministerin haastattelutunnilla Ylellä. ”Tämä on todella vakavaa ja anteeksiantamatonta.”


Sisäministeri Maria Ohisalon (vihr) mukaan viikonlopun ampumatapaukset osoittavat poliisin työn haasteet, jotka vain kasvavat tulevaisuudessa. Ohisalo toivoi Twitterissä poliiseille toipumista ja tekijöitä vastuuseen. Ohisalon mukaan on tärkeää tarjota poliiseille parhaat mahdolliset työvälineet ja kalusto.

”Väkivalta poliisia kohtaan on väkivaltaa yhteiskuntaa kohtaan”, Ohisalo kirjoitti.

Myös oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r) otti kantaa tapaukseen. Twitterissä julkaisemassaan kannanotossa hän tuomitsi Porvoossa poliiseihin kohdistuneet väkivallanteot vahvasti.

”On aina erittäin vakavaa, kun hyökkäys kohdistuu heitä kohtaan, joiden tehtävä on suojella meitä. Ajatukseni ovat haavoittuneiden poliisien, heidän läheistensä ja työkavereidensa luona”, Henriksson kirjoitti.

Lue myös: Poliisiin kohdistunut väkivalta on kaksinkertaistunut Suomessa 2000-luvulla

HS-työryhmä: Jukka Perttu HS, Onni Niemi HS, Juho-Pekka Pekonen HS, Suvi Vihavainen HS, Tuomo Väliaho HS


Oikaisu 25.8. kello 8.27: Uutisessa kerrottiin ensin virheellisesti Uusimaa-lehden tietoihin viitaten, että epäillyt tekijät olisi saatu kiinni. Poliisi kiisti tämän tiedon STT:lle. Oikaisu 25.8. kello 11.20: Ampumiset tapahtuivat sunnuntain vastaisena yönä, ei lauantain vastaisena yönä, kuten uutisessa ensin virheellisesti kerrottiin.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  2. 2

   Opioidikriisistä todennäköisesti miljardikorvauksiin joutuva Sacklerien perhe siirtänyt omaisuuttaan Sveitsiin

  3. 3

   Ihmisiin tarttuva jänisrutto yleistyy Suomessa, tautia levittävät etenkin hyttyset

  4. 4

   Vastustajan kannattajien ele liikutti vaimonsa menettäneen valmentajan kyyneliin: 92 000 katsojan stadion loisti vaaleanpunaisena

  5. 5

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  6. 6

   Kersti Juva keksi suomen kieleen sanan örkki, ja nyt hän kertoo, miksi yksin­kertaistenkin sanojen kääntäminen englannista suomeen on usein moni­mutkaista

  7. 7

   Käänne alkoi sala­kavalasti, ja nyt Stockmann on uppoamassa – Miten kriisin­ratkaisija Lauri Ratia aikoo pelastaa perinteisen tavara­talon?

   Tilaajille
  8. 8

   Vantaalla on hautausmaa, jonka puutarhuri Heli Hyystinmäki ei ole nähnyt yhtään omaista 20 vuoteen

  9. 9

   Jeffrey Epsteinin menestyksen salaisuus oli pieni musta muisti­kirja – Seksi­rikos­skandaali paisuu yhä, ja se voi tahria kaksi presidenttiä

  10. 10

   Alkavalla viikolla on luvassa yöpakkasia, mustaa jäätä ja jopa lumikuuroja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  2. 2

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  3. 3

   Käänne alkoi sala­kavalasti, ja nyt Stockmann on uppoamassa – Miten kriisin­ratkaisija Lauri Ratia aikoo pelastaa perinteisen tavara­talon?

   Tilaajille
  4. 4

   Jeffrey Epsteinin menestyksen salaisuus oli pieni musta muisti­kirja – Seksi­rikos­skandaali paisuu yhä, ja se voi tahria kaksi presidenttiä

  5. 5

   ”Pukki Pukki Pukki, sinä sinä sinä” – Teemu Pukki noussut Englannin jalka­pallon ykkös­puheen­aiheeksi, ikoninen britti­näyttelijäkin riehaantui

  6. 6

   Kersti Juva keksi suomen kieleen sanan örkki, ja nyt hän kertoo, miksi yksin­kertaistenkin sanojen kääntäminen englannista suomeen on usein moni­mutkaista

  7. 7

   Ihmisiin tarttuva jänisrutto yleistyy Suomessa, tautia levittävät etenkin hyttyset

  8. 8

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  9. 9

   Vantaalla on hautausmaa, jonka puutarhuri Heli Hyystinmäki ei ole nähnyt yhtään omaista 20 vuoteen

  10. 10

   Historian suurin tutkimus­hanke tapahtuu napajään keskelle jäätyneessä laivassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   15-vuotias Inka otti hatkat vuosi sitten, eikä häntä etsi enää kukaan – osa laitoksesta karanneista lapsista jää täysin heitteille

   Tilaajille
  4. 4

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  5. 5

   Seitsemän vuoden parisuhdekriisi on vanhentunut käsite: On olemassa toinen hetki, jolloin eroriski kasvaa selvästi

   Tilaajille
  6. 6

   Maailman parhaat luontokuvat valitaan taas kymmenientuhansien kuvien joukosta: HS näyttää 14 huippuotosta

  7. 7

   Elämme viheliäistä ja mitätöntä aikakautta, sanoo historioitsija Teemu Keskisarja – ”Hävettävää elää näin typerässä ajassa”

   Tilaajille
  8. 8

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  9. 9

   Suomella on työhullu ulkoministeri, joka lähettää alaisille sähköpostia keskellä yötä ja joka puuhasi ensitöikseen yhden rauhansopimuksen

  10. 10

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  11. Näytä lisää