Kotimaa

Nämä kysymykset ovat edelleen auki Porvoon poliisiampumisista

Porvoossa poliiseihin kohdistuneesta ampumatapauksesta saatiin maanantaina lisätietoa, kun poliisi vahvisti ottaneensa kiinni kaksi ruotsalaismiestä poikkeuksellisen takaa-ajon päätteeksi. Useita kysymyksiä tapahtumien kulusta on edelleen auki.

Keskusrikospoliisi (krp) tutkii sunnuntain vastaisena yönä sattunutta tapausta, jossa kahta poliisia ammuttiin Ölstensin pienteollisuusalueella Porvoossa.

Poliisi otti kiinni Ikaalisissa myöhään sunnuntai-iltana takaa-ajon päätteeksi kaksi ampumisista epäiltyä ruotsalaismiestä. Toisella epäillyllä on Ruotsin ohella myös Suomen kansalaisuus. HS:n tietojen mukaan miehet ovat veljeksiä.

Porvoon ampumatapauksessa on vielä useita yleisölle avoimia yksityiskohtia.

Poliisi ei ole kertonut paljon epäiltyjen tekijöiden taustasta ja tapahtumien kulusta. HS listasi muutamia avoinna olevia kysymyksiä.

1. Joutuiko poliisipartio väijytykseen Porvoossa?

Poliisi täsmensi maanantaina, että hätäkeskuksen kautta sunnuntaina Porvoon Koneistajantielle kello 00.22 saatu hälytystehtävä koski omaisuusrikosta.

Kun poliisipartio pääsi paikalle kello 00.30 aikaan, heitä vaadittiin luopumaan aseistaan ja heitä ammuttiin välittömästi.

Poliisi yrittää edelleen selvittää, järjestivätkö teosta epäillyt ruotsalaismiehet tarkoituksella poliisille väijytyksen.

”Se teema [mahdollinen väijytys] on ollut koko ajan mukana tutkinnassa. Teema joko varmistuu tai ei varmistu, kun epäilyjä saadaan kuultua ja tutkinta etenee”, tutkinnanjohtaja Kimmo Huhta-aho sanoi maanantaina iltapäivällä HS:lle.

Poliisi ei ole tarkentanut, kuka soitti omaisuusrikoksesta hätäkeskukseen. Huhta-aho sanoi sunnuntaina pidetyssä tiedotustilaisuudessa, että hälytyksen oli tehnyt ”poliisille mielenkiintoinen henkilö”.

Ruotsalainen iltapäivälehti Expressen kertoi maanantaina omiin tietoihinsa nojaten, että öinen hälytys teollisuusalueelle Porvoossa olisi ollut väijytys. Lehden mukaan ampujat odottivat valmiina avaamaan tulen, kun poliisit saapuivat paikalle.

Poliisi ei ole tarkentanut, millaisesta omaisuusrikoksesta tehtävässä oli kyse. Useilla Koneistajantiellä sijaitsevilla yrityksillä ei ole HS:n soittokierroksen perusteella tietoa, että heidän yrityksiinsä olisi kohdistunut yön aikana omaisuusrikosta.

2. Keitä epäillyt tekijät ovat?

Poliisi kertoi maanantaina, että murhan yrityksestä epäillään kahta ruotsalaismiestä. Toisella heistä on myös Suomen kansalaisuus. Sunnuntaina poliisi sanoi, että taustalla voi olla lisäksi muita tekijöitä. Miehet ovat syntyneet vuosina 1989 ja 1994. HS:n tietojen mukaan he ovat veljeksiä.

Kiinniottotilanteista on levinnyt sosiaalisessa mediassa kuvia, joissa tummiin vaatteisiin pukeutuneet epäillyt ovat polvillaan tien pientareella.

Tutkinnanjohtajan mukaan tekijöihin ei kohdistunut ennen Porvoon sunnuntaiyön tapahtumia muita rikosepäilyjä.

”Ei ole mitään muita [rikos]nimikkeitä, mitään muita epäilyjä”, Huhta-aho sanoi tiedotustilaisuudessa sunnuntaina.

Hän vastasi kysyttäessä, että teon vakavuus antaa viitteitä järjestäytyneen rikollisuuden suuntaan. Poliisi on myös sanonut, että partio meni Porvoossa sunnuntaina tavanomaiselle hälytystehtävälle.

3. Millaista laukaustenvaihtoa Porvoossa ja takaa-ajon aikana käytiin?

Sekä teollisuusalueella Porvoossa että Tampereen seudulla tapahtuneen takaa-ajon yhteydessä ammuttiin poliisin mukaan useita laukauksia.

Poliisi ei ole kertonut, onko se itse ampunut tilanteissa ja vietiinkö Porvoossa tapahtumapaikalle tulleilta poliiseilta ase.

Tampereelta alkaneen ja Ikaalisiin päättyneen takaa-ajon aikana epäillyt ampuivat poliisia kohti. Takaa-ajossa sattui lukuisia erilaisia vaaratilanteita, kun epäillyt ajoivat muun muassa jalkakäytävillä ja poliisin suluista läpi.

Kukaan ei kuitenkaan loukkaantunut tilanteessa. Vaurioita kärsivät kolme poliisin ajoneuvoa.

Poliisi ei ole toistaiseksi kertonut, millaisia aseita ampumisessa on käytetty. Epäiltyjen ampujien mahdollisesti käyttämiä aseita tallentui silminnäkijän kuvaamalle videolle takaa-ajon jälkeen.

HS:lle puhuneiden silminnäkijöiden mukaan tiellä lojui pakotilanteen jälkeen kaksi käsiasetta, lipas, veitsi ja lenkkareilta näyttäviä kenkiä. Tutkinnanjohtajan käsityksen mukaan pakenijat heittivät aseet ja muut tavarat autosta paon aikana.

Asehistoriallisen seuran puheenjohtajan Esa Salldén arvioi HS:n hänelle näyttämien kuvien perusteella, että tielle heitetyt käsiaseet voivat mahdollisesti olla Glock ja jonkinlainen Colt 1911 -sarjan ”perillinen”. Molemmat kuuluvat yleisimpiin pistooleihin.

Molemmat Porvoossa loukkaantuneet poliisimiehet joutuivat sairaalahoitoon, mutta toinen pääsi sairaalasta pois jo sunnuntaina. Toinen poliiseista on haavoittunut vakavasti, mutta hänen tilansa on vakaa. Heidän vammojaan ei ole kommentoitu tarkemmin.

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaisen mukaan poliisin suojavarusteet saattoivat pelastaa poliisien hengen tai vähentää heidän vammojaan.

4. Miten epäillyt tekijät pääsivät pakenemaan?

Poliisi ei ole toistaiseksi kertonut, miten epäillyt tekijät pakenivat rikospaikalta Porvoossa. Heidän etsintäänsä koskevaan operaation osallistui sunnuntaina muun muassa helikopteri ja useita kymmeniä poliiseja useista poliisilaitoksista.

Viranomaiset perustivat Porvoon alueelle tekijöiden tavoittamiseksi tarkistuspisteitä, joilla tarkistettiin autoja. Ilta-Sanomat myös kertoi poliisioperaatiosta, jossa poliisi oli ratsannut muun muassa ampumispaikan läheistä motellia. Myös HS on käynyt motellilla, jossa oli muun muassa halkaistu ovi.

Puoli yhdeksän aikaan sunnuntai-iltana keskusrikospoliisi twiittasi, että Tampereella on käynnissä takaa-ajo.

Takaa-ajon päätteeksi poliisi otti kiinni kaksi ruotsalaismiestä. Miehet pakenivat poliisia henkilöautolla, jossa oli ruotsalaiset kilvet.

Poliisi kertoi, että takaa-ajon aikana miehet ampuivat yhä poliisia kohti ja törmäilivät poliisiautoihin.

Ruotsalaislehti Expressenin mukaan poliisi olisi päässyt jyvälle epäiltyjen sijainnista teletietojen avulla.

5. Mikä oli ampumisten motiivi?

Poliisi ei ole kommentoinut mitenkään sitä, mikä ampumisten mahdollinen motiivi on ollut. Se voi osaltaan liittyä myös siihen, liittyikö Porvoon ammuskelu pieleen menneeseen omaisuusrikokseen vai poliisille järjestettyyn väijytykseen.

Porvoossa tehdyt väkivallanteot kohdistuivat nimenomaan virkapuvussa oleviin poliiseihin, tutkinnanjohtaja Kimmo Huhta-aho arvioi sunnuntaina tiedotustilaisuudessa.

”Väkivalta on kohdistunut selvästi virkavaltaan paon aikana”, Huhta-aho sanoi maanantaina.

Poliisin kohdistuva väkivalta on kaksinkertaistunut 2000-luvulla, kertoo aiheesta Itä-Suomen yliopistossa väitellyt oikeustieteen tohtori Henri Rikander.

Rikanderin mukaan väkivalta on monipuolistunut ja sen intensiteetti kasvanut. Yleensä poliisin kohdistuvan väkivallan motiivina on välttää kiinniotto, kun rikoksesta epäilty pyrkii esimerkiksi potkimalla ja lyömällä karkuun.

”Nyt on kuitenkin viitteitä siitä, että väkivalta ei ole välttämättä lyömistä ja potkimista, vaan siihen sisältyy vahinkotarkoitusta. Väkivallalla siis pyritään vahingoittamaan poliisia. Tätä pitää seurata erityisen herkällä korvalla”, Rikander sanoi HS:lle.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  2. 2

   Helsinkiin aukeaa maailman suurimman hotelli­ketjun huippu­hotelli – Taustalla häärii jälleen eläkeläinen Kasperi Saari, jonka mukaan luksus ei ole enää se juttu

   Tilaajille
  3. 3

   Matematiikan ylivalta korkeakoulujen opiskelijavalinnassa voi johtaa kielten opiskelun kuolemaan, sanovat opettajat

  4. 4

   Käänne alkoi sala­kavalasti, ja nyt Stockmann on uppoamassa – Miten kriisin­ratkaisija Lauri Ratia aikoo pelastaa perinteisen tavara­talon?

   Tilaajille
  5. 5

   Opioidikriisistä todennäköisesti miljardikorvauksiin joutuva Sacklerien perhe siirtänyt omaisuuttaan Sveitsiin

  6. 6

   Lankku on teholiike, mutta nämä 5 muunnelmaa ovat vielä tehokkaampia – saat myös vahvat pakarat ja paremman ryhdin

   Tilaajille
  7. 7

   Näin kodin viikko­siivous sujuu kahdeksan sijaan 1,5 tunnissa – Kansalais­opistojen opettajat kertovat, miten arkea voi helpottaa

  8. 8

   HS-analyysi: Mihin valtion miljardit ensi vuonna käytetään? Hallituksen ensimmäinen testi

  9. 9

   Ihmisiin tarttuva jänisrutto yleistyy Suomessa, tautia levittävät etenkin hyttyset

  10. 10

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  2. 2

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  3. 3

   Käänne alkoi sala­kavalasti, ja nyt Stockmann on uppoamassa – Miten kriisin­ratkaisija Lauri Ratia aikoo pelastaa perinteisen tavara­talon?

   Tilaajille
  4. 4

   Jeffrey Epsteinin menestyksen salaisuus oli pieni musta muisti­kirja – Seksi­rikos­skandaali paisuu yhä, ja se voi tahria kaksi presidenttiä

  5. 5

   ”Pukki Pukki Pukki, sinä sinä sinä” – Teemu Pukki noussut Englannin jalka­pallon ykkös­puheen­aiheeksi, ikoninen britti­näyttelijäkin riehaantui

  6. 6

   Kersti Juva keksi suomen kieleen sanan örkki, ja nyt hän kertoo, miksi yksin­kertaistenkin sanojen kääntäminen englannista suomeen on usein moni­mutkaista

  7. 7

   Ihmisiin tarttuva jänisrutto yleistyy Suomessa, tautia levittävät etenkin hyttyset

  8. 8

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  9. 9

   Vantaalla on hautausmaa, jonka puutarhuri Heli Hyystinmäki ei ole nähnyt yhtään omaista 20 vuoteen

  10. 10

   Historian suurin tutkimus­hanke tapahtuu napajään keskelle jäätyneessä laivassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   15-vuotias Inka otti hatkat vuosi sitten, eikä häntä etsi enää kukaan – osa laitoksesta karanneista lapsista jää täysin heitteille

   Tilaajille
  4. 4

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  5. 5

   Seitsemän vuoden parisuhdekriisi on vanhentunut käsite: On olemassa toinen hetki, jolloin eroriski kasvaa selvästi

   Tilaajille
  6. 6

   Maailman parhaat luontokuvat valitaan taas kymmenientuhansien kuvien joukosta: HS näyttää 14 huippuotosta

  7. 7

   Elämme viheliäistä ja mitätöntä aikakautta, sanoo historioitsija Teemu Keskisarja – ”Hävettävää elää näin typerässä ajassa”

   Tilaajille
  8. 8

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  9. 9

   Suomella on työhullu ulkoministeri, joka lähettää alaisille sähköpostia keskellä yötä ja joka puuhasi ensitöikseen yhden rauhansopimuksen

  10. 10

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  11. Näytä lisää