Kotimaa

Toisella Porvoon ampumisesta epäillyllä on Ruotsin ohella Suomen kansalaisuus – Tutkinnanjohtaja kertoo, mitä tapauksesta nyt tiedetään

Ruotsalaislehti Expressen: Porvoon teollisuusalueen ampuminen oli väijytys, johon poliisit houkuteltiin.

rac
Keskusrikospoliisi luonnehtii Porvoon ampumisista epäiltyjen miesten toimintaa sunnuntai-iltaisen takaa-ajon yhteydessä Suomen oloissa poikkeukselliseksi.

Poliisin mukaan vuonna 1989 ja 1994 syntyneet ruotsalaismiehet ampuivat ennen kiinni jäämistään poliisiautoja kohti ja aiheuttivat vaaraa takaa-ajon aikana myös sivullisille.

Poliisin mukaan maanantaina iltapäivällä kävi ilmi, että toisella epäillyllä on Ruotsin ohella myös Suomen kansalaisuus. Epäiltyjä on pidetty kiinnioton jälkeen Tampereen poliisivankilassa, mutta heidät saatetaan siirtää sieltä muualle.

Mahdollinen vangitsemisistunto järjestetään Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa.

HS:n saamien tietojen mukaan miehet ovat veljeksiä, jotka ovat varttuneet Porvoossa. Lue lisää epäiltyjen taustoista tästä.


Poliisi yrittää edelleen selvittää, järjestivätkö teosta epäillyt miehet tarkoituksella väijytyksen poliisille sunnuntain vastaisena yönä Porvoossa. Kaksi poliisia loukkaantui ampumistilanteessa.

”Se teema [mahdollinen väijytys] on ollut koko ajan mukana tutkinnassa. Teema joko varmistuu tai ei varmistu, kun epäilyjä saadaan kuultua ja tutkinta etenee”, sanoi tutkinnanjohtaja Kimmo Huhta-aho maanantaina iltapäivällä HS:lle.

Huhta-aho ei tässä vaiheessa kommentoi tarkemmin epäiltyjen taustoja tai heidän toimintansa mahdollista motiivia.

Ilta-Sanomien mukaan epäillyillä on sama sukunimi. Heillä ei ole lehden tekemän selvityksen mukaan rikostuomioita Suomessa.

Lehden mukaan Tukholman käräjäoikeuden arkistosta selviää, että 30-vuotias oli kolme vuotta sitten Ruotsissa epäiltynä vero- ja kirjanpitorikoksista, mutta hänen syyllisyydestään ei ollut näyttöä.

Ruotsalainen iltapäivälehti Expressen kertoi maanantaina, että öinen hälytys teollisuusalueelle Porvoossa olisi ollut väijytys. Lehden mukaan ampujat odottivat valmiina avaamaan tulen, kun poliisit saapuivat paikalle.

Ampujien jäljille päästiin selvittämällä porvoolaisen Ölstensin teollisuusalueen matkapuhelimet ennen ampumista, lehti kertoi. Teletunnistetiedot johdattivat lehden mukaan poliisit epäiltyjen perään Tampereelle.

Expressenin nimettömien lähteiden mukaan ampujat olisivat tulleet Suomeen Ruotsista jo useita päiviä ennen välikohtausta, mahdollisesti elokuun 22. päivänä.

Huhta-aho kieltäytyy kommentoimasta Expressenin tietoja.

Yleisradion tietojen mukaan epäillyt puhuivat suomea ja ruotsia.

Tapahtumat alkoivat sunnuntain vastaisena yönä kello 0.30:n aikaan Porvoossa, kun poliiseja kohti ammuttiin hälytystehtävän yhteydessä pienteollisuusalueella Koneistajantiellä.

Poliisipartio oli mennyt Koneistajantiellä tavanomaiselle omaisuusrikokseen liittyvälle tehtävälle. Huhta-aho ei kommentoi tarkemmin sitä, millaisesta omaisuusrikostehtävästä oli kyse.

”Tapahtumien kulusta poliisilla on hyvä käsitys, mutta epäiltyjen kuulemisella ja muulla esitutkinnalla uskotaan saatavan vielä lisätietoa asiaan”, Huhta-aho sanoo.

Lue tästä jutusta tarkemmin tapahtumien kulusta.

Poliisi vahvisti maanantaina, että Porvoon epäillyt ampujat otettiin takaa-ajon päätteeksi kiinni puoli yhdeksän jälkeen sunnuntai-iltana Pirkanmaalla.

Kiinniotot tapahtuivat noin puoli tuntia kestäneen takaa-ajon päätteeksi Ikaalisissa. Takaa-ajo oli alkanut Tampereen kaupungin alueelta.

”Takaa-ajon aikana oli lukuisia erilaisia vaaratilanteita ja laukauksia ammuttiin runsaasti”, Huhta-aho sanoo.

Hänen mukaansa laukaukset kohdistuivat poliisiin mutta myös sivulliset olivat vaarassa useasti. Lisäksi epäillyt ajoivat päin poliisin ajoneuvoja.

”Epätavallista meininkiä Suomessa. He eivät ole halunneet jäädä kiinni”, Huhta-aho sanoo.


Huhta-ahon mukaan kolme poliisin ajoneuvoa sai vaurioita takaa-ajon aikana. Kahdessa ajoneuvossa oli epäiltyjen ampumien laukausten iskemiä.

”Väkivalta on kohdistunut selvästi virkavaltaan paon aikana”, Huhta-aho sanoo.

Epäillyt ajoivat takaa-ajon aikana myös kevyen liikenteen väylällä sekä poliisin sulusta läpi. Henkilövahinkoja ei kuitenkaan tapahtunut.

Huhta-aho ei kommentoi sitä, ampuiko poliisi pakenijoita kohti takaa-ajon aikana. Hän ei kommentoi myöskään poliisin mahdollista aseenkäyttöä aiemmassa Porvoon tilanteessa.

Epäiltyjen ampujien mahdollisesti käyttämiä aseita tallentui silminnäkijän kuvaamalle videolle takaa-ajon jälkeen sunnuntai-iltana. HS:lle puhuneiden silminnäkijöiden mukaan tiellä lojui pakotilanteen jälkeen kaksi käsiasetta, lipas, veitsi ja lenkkitossuilta näyttäviä kenkiä.

Huhta-ahon käsityksen mukaan kyse on siitä, että pakenijat heittivät aseet ja muut tavarat autosta paon aikana.

Lue myös: Porvoon epäiltyjen ampujien aseita päätyi videolle – HS sai käsiinsä heti takaa-ajon jälkeen kuvatun tallenteenLue myös: Porvoossa haavoittuneet poliisit kokeneita poliisimiehiä, toinen yhä sairaalassa


Keskusrikospoliisi tutkii Porvoon ampumisia epäiltyinä murhan yrityksinä. Takaa-ajon osalta rikosnimikkeet tarkentuvat tutkinnan aikana.

”Tehokkaan viranomaisyhteistyön avulla epäillyt saatiin kiinni alle 24 tunnissa ilman henkilövahinkoja. Yhteistyö oli tiivistä esimerkiksi Itä-Uudenmaan ja Sisä-Suomen poliisilaitosten kanssa”, Huhta-aho sanoo.

Toinen poliiseista oli maanantaiaamuna yhä sairaalahoidossa mutta ei hengenvaarassa. Toinen pääsi sairaalasta jo sunnuntaina.

Keskusrikospoliisi jatkaa nyt tutkintaa muun muassa epäiltyjen kuulustelemisella, teknisillä tutkimuksilla ja vihjeiden läpikäymisellä.
Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  2. 2

   Opioidikriisistä todennäköisesti miljardikorvauksiin joutuva Sacklerien perhe siirtänyt omaisuuttaan Sveitsiin

  3. 3

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  4. 4

   Ihmisiin tarttuva jänisrutto yleistyy Suomessa, tautia levittävät etenkin hyttyset

  5. 5

   Vastustajan kannattajien ele liikutti vaimonsa menettäneen valmentajan kyyneliin: 92 000 katsojan stadion loisti vaaleanpunaisena

  6. 6

   Jeffrey Epsteinin menestyksen salaisuus oli pieni musta muisti­kirja – Seksi­rikos­skandaali paisuu yhä, ja se voi tahria kaksi presidenttiä

  7. 7

   Kersti Juva keksi suomen kieleen sanan örkki, ja nyt hän kertoo, miksi yksin­kertaistenkin sanojen kääntäminen englannista suomeen on usein moni­mutkaista

  8. 8

   Vantaalla on hautausmaa, jonka puutarhuri Heli Hyystinmäki ei ole nähnyt yhtään omaista 20 vuoteen

  9. 9

   Hallitus aikoo selvittää pakkoavioliittojen erillisen kriminalisoimisen – Oikeusministeri Henriksson: ”Kyse traagisista ihmiskohtaloista”

  10. 10

   Alkavalla viikolla on luvassa yöpakkasia, mustaa jäätä ja jopa lumikuuroja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  2. 2

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  3. 3

   Käänne alkoi sala­kavalasti, ja nyt Stockmann on uppoamassa – Miten kriisin­ratkaisija Lauri Ratia aikoo pelastaa perinteisen tavara­talon?

   Tilaajille
  4. 4

   Jeffrey Epsteinin menestyksen salaisuus oli pieni musta muisti­kirja – Seksi­rikos­skandaali paisuu yhä, ja se voi tahria kaksi presidenttiä

  5. 5

   ”Pukki Pukki Pukki, sinä sinä sinä” – Teemu Pukki noussut Englannin jalka­pallon ykkös­puheen­aiheeksi, ikoninen britti­näyttelijäkin riehaantui

  6. 6

   Kersti Juva keksi suomen kieleen sanan örkki, ja nyt hän kertoo, miksi yksin­kertaistenkin sanojen kääntäminen englannista suomeen on usein moni­mutkaista

  7. 7

   Ihmisiin tarttuva jänisrutto yleistyy Suomessa, tautia levittävät etenkin hyttyset

  8. 8

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  9. 9

   Vantaalla on hautausmaa, jonka puutarhuri Heli Hyystinmäki ei ole nähnyt yhtään omaista 20 vuoteen

  10. 10

   Historian suurin tutkimus­hanke tapahtuu napajään keskelle jäätyneessä laivassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   15-vuotias Inka otti hatkat vuosi sitten, eikä häntä etsi enää kukaan – osa laitoksesta karanneista lapsista jää täysin heitteille

   Tilaajille
  4. 4

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  5. 5

   Seitsemän vuoden parisuhdekriisi on vanhentunut käsite: On olemassa toinen hetki, jolloin eroriski kasvaa selvästi

   Tilaajille
  6. 6

   Maailman parhaat luontokuvat valitaan taas kymmenientuhansien kuvien joukosta: HS näyttää 14 huippuotosta

  7. 7

   Elämme viheliäistä ja mitätöntä aikakautta, sanoo historioitsija Teemu Keskisarja – ”Hävettävää elää näin typerässä ajassa”

   Tilaajille
  8. 8

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  9. 9

   Suomella on työhullu ulkoministeri, joka lähettää alaisille sähköpostia keskellä yötä ja joka puuhasi ensitöikseen yhden rauhansopimuksen

  10. 10

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  11. Näytä lisää