Kotimaa

Syyttäjä: Mies ammuttiin lumihankeen, minkä jälkeen vaimo pahoinpideltiin ja pakotettiin kiväärillä uhaten Ruotsiin

Syyttäjä vaatii kahdelle miehelle ja yhdelle naiselle ehdotonta vankeutta.

Syyttäjä vaatii kolmelle ihmiselle ehdottomia vankeusrangaistuksia jutussa, jossa mies ammuttiin lumihankeen ja hänen vaimonsa kuljetettiin Ruotsiin tuntien väkivallan ja piinaamisen jälkeen. Jutun käsittely alkoi maanantaina Oulun käräjäoikeudessa.

Syytteissä on kyse tapahtumista Pudasjärvellä tammikuun alkupuolella. Tapahtumaketju sai alkunsa Pudasjärven keskustasta, missä jutun pääsyytetty, 35-vuotias mies ampui syyttäjän mukaan kiväärillä kohti Jukolantiellä sijaitsevaa kerrostaloa. Yksi laukauksista läpäisi parvekkeen oven ja osui rappukäytävän seinään. Poliisin mukaan ampumisen tarkoitus oli pelotella.

Pudasjärven keskustasta pääsyytetty ja toinen, 46-vuotias mies jatkoivat matkaa autolla, kunnes jäivät jumiin lumipenkkaan pariskunnan talon lähellä. Syytteiden mukaan pääsyytetty meni pariskunnan autotalliin ja varasti sieltä mönkijän.

Uhri, kuusikymppinen mies, huomasi varkauden ja lähti miesten perään penäämään mönkijää takaisin. Tuolloin 46-vuotias mies kävi syyttäjän mukaan käsiksi uhriin. Uhri päätyi päätyi ojaan, jolloin pääsyytetty ampui tätä kiväärillä, syytteissä sanotaan. Uhri kuoli vammoihinsa.

Ammuttuaan uhrin miehet syyttäjän mukaan ottivat tämän auton ja ajoivat sillä omakotitalolle, missä uhrin vaimo odotti miestään kotiin. Miehet tunkeutuivat sisälle ja jonkin ajan kuluttua seuraan liittyi myös kolmas syytetty, 23-vuotias nainen.

Syyttäjän mukaan syytetyt olivat naamioituneita ja pääsyytetyllä oli edelleen mukanaan ladattu kivääri. Talossa miehet syyttäjän mukaan kyselivät uhrin vaimolta alkoholia, rahaa ja aseita kiväärillä uhaten. He pakottivat vaimon avaamaan verkkopankin ja tekemään siellä tilisiirtoja ja lainahakemuksia, syytteissä kerrotaan.

Lisäksi he syyttäjän mukaan syöttivät vaimolle lääkkeitä ja nainen löi tätä kiväärin perällä ohimoon niin kovaa, että vaimo menetti tajuntansa. Sen jälkeen syytetyt kaatoivat vettä vaimon päälle sekä potkivat tätä ja repivät hiuksista.

Syyttäjän mukaan pääsyytetty uhkasi tappaa vaimon, koska tämä oli nähnyt hänen kasvonsa. Talossa oli ammuttu kiväärillä ainakin kerran vaimon pään vierestä ja osuttu seinään, syytteissä sanotaan.

Lopulta vaimo pakotettiin ulos talosta ja autoon kiväärillä uhkaamalla. Autossa häneltä vietiin vielä pankkikortti, jolla pääsyytetty syyttäjän mukaan osti polttoainetta ja nosti käteistä rahaa 500 euroa. Lisäksi syytetyt veivät talosta ainakin puhelimen, keräilyrahoja, koruja, säästölippaan, kameran ja lääkkeitä, syyttäjä listaa.

Syyttäjän mukaan syytetyt miehet vielä sytyttivät omakotitalon palamaan lähtiessään. Talo tuhoutui palossa korjauskelvottomaksi.

Pudasjärveltä pääsyytetty ajoi vaimon Yli-Iin ja Kuivaniemen kautta Tornioon, jossa hän vaihtoi autoa. Syyttäjän mukaan miehellä oli koko ajan kivääri mukana. Matka jatkui edelleen Ruotsin Luulajaan hotelliin, josta Ruotsin poliisi lopulta haki vaimon turvaan.

Poliisi on aiemmin kertonut, etteivät syytetyt ja pariskunta tunteneet toisiaan, vaan pariskunta valikoitui kohteeksi täysin sattumalta.

Pääsyytettyä syytetään muun muassa taposta, törkeästä ryöstöstä, törkeästä kotirauhan rikkomisesta sekä törkeästä vapaudenriistosta. Myös 46-vuotiaalle miehelle luettiin oikeudessa liuta syytteitä, joista raskain koskee avunantoa tappoon. Naista syytetään törkeästä kotirauhan rikkomisesta, törkeästä ryöstöstä ja ampuma-aserikoksesta.

Syytetyt ovat kiistäneet suurimman osan syytteistä. Ainakin miehille on ehtinyt kertyä myös aiempaa rikoshistoriaa.

35-vuotias mies on muun muassa tuomittu tapon yrityksestä Rovaniemen hovioikeudessa toisen miehen viiltelystä. Tuomion mukaan hän oli viiltänyt mattoveitsellä toisen miehen kaulaa ja kasvoja ravintolassa Haukiputaalla vuonna 2010. Ehdollisessa vankeudessa ollut mies sai teosta vajaan neljän vuoden vankeusrangaistuksen, ja lisäksi ehdollinen määrättiin istuttavaksi loppuun vankilassa.

Myös 46-vuotias mies on syyllistynyt aiemmin rikoksiin. Hänet tuomittiin esimerkiksi kolmekymppisenä Rovaniemen hovioikeudessa neljän vuoden rangaistukseen vangin vapauttamisyrityksestä. Teosta tuomittiin myös kaksi muuta miestä.

Miehet yrittivät suistaa vankiauton tieltä ja ampuivat useita kertoja sitä kohti. Kukaan ei kuitenkaan loukkaantunut välikohtauksessa. Autossa oli tuolloin vanginvartijoiden lisäksi neljä vankia, joista miesten oli tarkoitus saada yksi vapaaksi.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinkiin aukeaa maailman suurimman hotelli­ketjun huippu­hotelli – Taustalla häärii jälleen eläkeläinen Kasperi Saari, jonka mukaan luksus ei ole enää se juttu

   Tilaajille
  2. 2

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  3. 3

   Lankku on teholiike, mutta nämä 5 muunnelmaa ovat vielä tehokkaampia – saat myös vahvat pakarat ja paremman ryhdin

   Tilaajille
  4. 4

   Näin kodin viikko­siivous sujuu kahdeksan sijaan 1,5 tunnissa – Kansalais­opistojen opettajat kertovat, miten arkea voi helpottaa

  5. 5

   Matematiikan ylivalta korkeakoulujen opiskelijavalinnassa voi johtaa kielten opiskelun kuolemaan, sanovat opettajat

  6. 6

   Henkilöauton kuljettaja kuoli Lahdenväylällä liikenneonnettomuudessa

   Tilaajille
  7. 7

   Jeffrey Epsteinin menestyksen salaisuus oli pieni musta muisti­kirja – Seksi­rikos­skandaali paisuu yhä, ja se voi tahria kaksi presidenttiä

  8. 8

   Opioidikriisistä todennäköisesti miljardikorvauksiin joutuva Sacklerien perhe siirtänyt omaisuuttaan Sveitsiin

  9. 9

   Käänne alkoi sala­kavalasti, ja nyt Stockmann on uppoamassa – Miten kriisin­ratkaisija Lauri Ratia aikoo pelastaa perinteisen tavara­talon?

   Tilaajille
  10. 10

   Statusstressi kiristää hermoja ja pilaa terveyttä – oman yhteiskunta-aseman tiedostaminen vaikuttaa suoraan onnellisuuteen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  2. 2

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  3. 3

   Käänne alkoi sala­kavalasti, ja nyt Stockmann on uppoamassa – Miten kriisin­ratkaisija Lauri Ratia aikoo pelastaa perinteisen tavara­talon?

   Tilaajille
  4. 4

   Jeffrey Epsteinin menestyksen salaisuus oli pieni musta muisti­kirja – Seksi­rikos­skandaali paisuu yhä, ja se voi tahria kaksi presidenttiä

  5. 5

   ”Pukki Pukki Pukki, sinä sinä sinä” – Teemu Pukki noussut Englannin jalka­pallon ykkös­puheen­aiheeksi, ikoninen britti­näyttelijäkin riehaantui

  6. 6

   Kersti Juva keksi suomen kieleen sanan örkki, ja nyt hän kertoo, miksi yksin­kertaistenkin sanojen kääntäminen englannista suomeen on usein moni­mutkaista

  7. 7

   Ihmisiin tarttuva jänisrutto yleistyy Suomessa, tautia levittävät etenkin hyttyset

  8. 8

   Vantaalla on hautausmaa, jonka puutarhuri Heli Hyystinmäki ei ole nähnyt yhtään omaista 20 vuoteen

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Historian suurin tutkimus­hanke tapahtuu napajään keskelle jäätyneessä laivassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   15-vuotias Inka otti hatkat vuosi sitten, eikä häntä etsi enää kukaan – osa laitoksesta karanneista lapsista jää täysin heitteille

   Tilaajille
  4. 4

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  5. 5

   Seitsemän vuoden parisuhdekriisi on vanhentunut käsite: On olemassa toinen hetki, jolloin eroriski kasvaa selvästi

   Tilaajille
  6. 6

   Maailman parhaat luontokuvat valitaan taas kymmenientuhansien kuvien joukosta: HS näyttää 14 huippuotosta

  7. 7

   Elämme viheliäistä ja mitätöntä aikakautta, sanoo historioitsija Teemu Keskisarja – ”Hävettävää elää näin typerässä ajassa”

   Tilaajille
  8. 8

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  9. 9

   Suomella on työhullu ulkoministeri, joka lähettää alaisille sähköpostia keskellä yötä ja joka puuhasi ensitöikseen yhden rauhansopimuksen

  10. 10

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  11. Näytä lisää