Kotimaa

Siilinjärvestä tuli yhdessä hetkessä 50 miljonäärin kotikunta: ”Olen nähnyt heistä jo toistakymmentä”

Pohjois-Savossa sijaitsevaan kuntaan osui perjantaina lähes 92 miljoonan euron Eurojackpot-voitto, joka jakautuu 50 osaan.

Kultainen kauris komeilee kallion päällä, kun moottoritietä ajaa Kuopiosta pohjoisen suuntaan Siilinjärvelle, nyt 50 tuoreen miljonäärin kotikuntaan.

”Kultaa elämäsi” kuuluu Siilinjärven mainoslause. Nyt monen elämä omalla tavallaan kultaantuukin, kun kaikkien aikojen suurin, lähes 92 miljoonan Eurojackpot-voitto osui perjantaina Siilinjärvelle.

K-Supermarket Herkkupadassa pelattu voittoisa peli oli 50 osaan jaettu kimppapeli. Yhden osuuden voittosumma on noin 1,8 miljoonaa euroa.

Maanantaina Siilinjärven keskustassa kulta ei vielä kimaltele eikä parkkiruuduissa näy loistoautoja. Moni hiippailee kauppaostoksille kotoisasti crocsit jalassa.

Arki on alkanut, mutta kunnassa käy yhä hilpeä kuhina. Eurojackpot-voitto on kaikkien huulilla.

”Ainakin ihmiset tuntuvat olevan tosi iloisia. Äsken kaupan kassallakin kuulin, kun siitä juteltiin. Se tuntuu olevan kuuma puheenaihe”, sanoo siilinjärveläinen Hanna Pitkänen kauppareissullaan K-kaupassa.

”Mukava asia se on Siilinjärvelle. Ainakin nousee Siilinjärvi kartalle”, toteaa myös Sinikka Kinnunen, joka on lähdössä polkupyörällään kaupasta kotiin.


Mukava asia se vajaan 22 000 asukkaan kunnalle onkin. 90 miljoonaa euroa on suunnilleen samansuuruinen summa kuin kunnan koko verokertymä vuodessa.

Se on iso raha myös Pohjois-Savon maakuntaan. Tuoreiden miljonäärien ei tarvitse maksaa Eurojackpotista veroa, mutta maakunnan verotietoihin vertaamalla saa käsityksen, kuinka isosta potista puhutaan.

Koko Pohjois-Savossa oli toissa vuonna vain viisi henkilöä, joiden verotettavat tulot olivat yli 1,8 miljoonaa euroa.

K-Supermarket Herkkupadan kauppias Jyrki Huttusen mukaan ihmiset ovat ottaneet kotikuntaan osuneen jättipotin iloisina vastaan. Perjantaina kaupassa tarjotaan sen kunniaksi kakkukahvit.

”Kuponki on viety turvallisesti holviin ja kaikki on siltä osin kunnossa. Odotellaan Veikkaukselta jatkotoimenpiteitä”, kauppias sanoo.

”Olen päässyt kättelemään ja onnittelemaan uusia miljonäärejä. Moni on tullut käymään kaupassa, osa on soittanut ja sähköpostia on tullut. Olen nähnyt heistä jo toistakymmentä.”


Huttunen on työskennellyt Siilinjärvellä kauppiaana 12 vuotta, joten hän tuntee paljon asiakkaitaan ja nyt myös tuoreita miljonäärejä. Hänen mukaansa voittajien joukossa on hyvin eri ikäisiä ihmisiä niin eläkeläisiä kuin nuoria ja perheellisiä.

”On ollut iloisia ihmisiä. Ja mahtavaa, kun se meni noin monelle. Tämä on hieno tapahtuma Siilinjärvelle. Ja mahtavaa saada toivottavasti 50 miljonääriasiakasta.”

Siilinjärven kunta ei saa Eurojackpot-voitosta veroeuroja, mutta kunnanjohtaja on tyytyväinen uutisen tuomaan maineeseen ja kunniaan.

”Loistava juttu. Olen ruvennut itseäni tituleeraamaan 50 miljonäärin kunnanjohtajaksi”, kunnanjohtaja Vesa Lötjönen sanoo.

Lötjönen uskoo voittopotin aiheuttavan kuntaan myönteistä pöhinää, sillä tuoreet miljonäärit tuovat melkoisen lisän kunnan ostovoimaan.

”Mitä sitä itse kukin rahallaan tekee. Kuka maksaa lainoja, kuka ostaa uusia asuntoja, autoja, antaa lapsille tai mihin kaikkeen sitä käyttää. Mutta onhan se iso raha yksityishenkilölle. Monen perheen ja suvun elämä muuttuu. Toivottavasti sillä tavalla myös järki säilyy asiassa”, Lötjönen sanoo.

”Katsellaan mitä tapahtuu. Varmaan se suurin asia on, että ihmiset arvailevat, ketkä ovat voittajia.”

Välillisesti Eurojackpot-miljoonat voivat näkyä myös kunnan verotuloina. Jos yritykset tekevät hyvää tulosta, ne maksavat enemmän myös yhteisöveroja kuntaan.

Ei Siilinjärvellä ole mennyt huonosti tähänkään asti. Päinvastoin. Itäsuomalaiseksi kunnaksi Kuopion kyljessä sijaitsevalla Siilinjärvellä pyyhkii oikein hyvin.

Se on nuorekas kunta, jossa asuu paljon lapsiperheitä. Asukkaiden keski-ikä on 40 vuotta. Moni siilinjärveläinen käy töissä Kuopiossa. Viime vuonna Siilinjärvelle rakennettiin 150 asuntoa.

Tähän saakka Siilinjärven lahjoja Suomelle ovat olleet Yaran kaivoksen ja tehtaan lannoitteet, Karjalan Lennoston torjuntahävittäjät ja poliitikko Jyrki Katainen. Nyt kunta tunnetaan myös 50 salamamiljonäärin kuntana.Uusi asunto, uusi auto. Ne tulevat monella ensimmäisenä mieleen voittorahojen sijoituskohteena.

Kiinteistövälittäjä, myyntijohtaja Anu Heiskanen Op-Koti Pohjois-Savosta uskoo, että 90 miljoonan potti näkyy varmasti Siilinjärven asuntomarkkinoilla.

Kiinteistönvälitysalan keskusliiton tilastojen mukaan Siilinjärvellä tehdään vuosittain noin 250 asuntokauppaa. Siihen määrään 50 uutta miljonääriä voi tuoda merkittävän piikin.

”Koti on suomalaiselle tärkeä asia. Joko niin, että nykyistä kotia lähdetään remontoimaan, mutta ehkä todennäköisemmin niin, että lähdetään vaihtamaan kotia enemmän tämän hetkisiä tarpeita ja toiveita vastaavaksi”, Heiskanen sanoo.

”Jos vaikka 40 perhettä lähtee vaihtamaan asuntoa, onhan se tosi iso asia. Tai vaikka vain puolet eli 25 ihmistä, niin puhuttaisiin jo kymmenen prosentin tasosta koko markkinassa.”

Heiskanen löytäisi voittajille hyviä kotivaihtoehtoja vaikka heti. Varttuneemmalle miljonäärille hän tarjoaisi 75 neliön kerrostaloasuntoa Vuorelasta, joka sijaitsee Siilinjärven ja Kuopion puolivälissä. 250 000 euroa maksavan asunnon lähellä liplattaa Kallavesi, toisella puolella on kylpylän ja kaupan palvelut.

Lapsiperheen Heiskanen veisi kodinostomatkalle Haaparinteen uudelle asuinalueelle, joka sekin sijaitsee Kuopion ja Siilinjärvin puolivälissä. Lähes joka pihalla nököttävät trampoliinit todistavat, että alueella asuu jo ennestään paljon lapsiperheitä.

”Siellä on nyt useita kivoja taloja myynnissä. Kohtuuhintaisia noin 300 000 euron hintaisia omakotitaloja”, Heiskanen sanoo.

Uusien autojen kauppoja Siilinjärven kunnan alueelta ei löydy, sillä autojen merkkiliikkeet sijaitsevat Kuopiossa. Antti Koponen Siilin Automyynnistä myy käytettyjä autoja. Tällä hetkellä pihassa on vain parikymmentä autoa, koska autokauppa on käynyt hyvin jo ennen jättipottia.

Jos pihaan astelisi nyt tuore miljonääri, Koponen myisi hänelle kalleimman autonsa. Se on tällä hetkellä 32 750 euroa maksava Toyota Land Cruiser.


”Sen minä myisin. Mutta me tuomme autoja Euroopasta, lähinnä Ruotsista, joten me saamme hänelle minkälaisen auton tahansa”, Koponen sanoo.

Hän uskoo, että Eurojackpot-miljoonat näkyvät paitsi voittajien, myös heidän läheistensä elämässä.

”Jos jokaisella on kaksi, kolme ihmistä, keitä rahallisesti auttaa, sittenhän se tekee jo satoja ihmisiä, joilla on elämä niin sanotusti helpompaa”, Koponen laskeskelee.

Monet rahamiehet ja -naiset viihtyvät vapaa-aikanaan golfkentillä. Siilinjärveltä löytyy Itä-Suomen suurin golfkenttä kahdella täysimittaisella kentällään. Tarina Golfissa käy vuodessa pelaamassa noin 50 000 ihmistä, 200–400 golfaajaa päivässä.

”Meillähän pelaa kaikenlaiset pelaajat. Miljonääriys ei ole se avain”, huomauttaa Tarina Golfin toimitusjohtaja Osmo Ruuska.

”Mutta saattaa tänne tulla sellaisia ihmisiä, joille löytyykin yllättäen lisää vapaa-aikaa. Monelle tämä on ollut sellainen paikka, johon on tultu, kun vapaa-aika on lisääntynyt. Meillä puhutaankin, että monet siirtyvät golf-ammattilaisiksi, jos siirtyvät eläkkeelle tai ovat myyneet firmansa.”


Maanantaiaamuna golfkentän työntekijät olivat siinä uskossa, että voittopotti osui myös yhdelle työntekijöistä. Eräs työntekijä jätti lauantaiaamuna työpaikan WhatsApp-ryhmään kuvaviestin, jossa hän totesi tulevansa kaikesta huolimatta maanantaina töihin ja tuovansa pullaa.

Maanantaina puoliltapäivin työntekijä vapautti kollegat jännityksestä, ja ilmoitti, ettei ole miljonääri. Kaikki saivat silti pullaa.

Ennen Siilinjärven voittoa Suomen suurin rahapelipotti meni viime vuoden helmikuussa Loimaalle. Nelihenkinen porukka voitti tuolloin viiteen osaan jaetulla pelillä yhteensä 90 miljoonaa euroa, jolloin jokaisen voittajan osuudeksi tuli 22,5 miljoonaa euroa.

Loimaan voittajat ilmoittautuvat Veikkauksen pääkonttoriin vasta kuukausia suurvoiton jälkeen. ”Hyvin hämillään” olleen nelikon kerrottiin haluavan pitää voitostaan mahdollisimman matalaa profiilia. Tavoite myös vaikuttaa onnistuneen.

”En tiedä mitään konkreettista, mitä voisi yhdistää voittoon“, toteaa Loimaan kaupunginjohtaja Jari Rantala.

Rantalan mukaan megavoitto oli kaupungille positiivinen ja näkyvä tapaus, joka toi väriä ja vaihtelua arkeen. Eurojackpot-pääkaupungin tittelin menettäminen Pohjois-Savoon ei kuitenkaan harmita.

”Tällaiset saavutukset tulee ja menee. Lämpimät onnittelut Siilinjärvelle yhtään kadehtimatta”, Rantala sanoo.

Akaassa kymmenen osuuden porukkapelillä voitettiin vuonna 2014 yhteensä 57,3 miljoonaa euroa, eli noin 5,7 miljoonaa euroa voittajaa kohden. Voittoisa peli pelattiin Toijalan keskustaajamassa sijaitsevan koneenrakennusalan yrityksen työntekijöiden vakiryhmällä.

Valtaosa Akaan lottomiljonääreistä jäi voiton jälkeen pois työelämästä. Se helpotti yrityksessä juuri voiton aikaan käynnissä olleita yt-neuvotteluita.

Yksi voittajista kertoi vuonna 2017 Veikkaukselle ostaneensa voittorahoillaan muun muassa uuden veneen ja auton sekä rakennuttaneensa talon. Paikallisten mukaan katukuvaan on voiton jälkeen ilmestynyt useampia uusia autoja sekä taloja.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kaikkien aikojen kovin suomalaisbiisi täyttää 20 vuotta ja siksi radiokanava soittaa vuorokauden pelkästään sitä

  2. 2

   Yksi Italian kauneimmista rannoista alkaa periä pääsymaksua ja rajoittaa kävijöiden määrän

  3. 3

   Valtiovarainministeri Lintilä: Verotukseen tulossa noin 60 uudistusta – muutokset liikenteessä uhkaavat vähentää valtion vero­pottia tuntuvasti

  4. 4

   HS-analyysi: Kaupungin­valtuutettu Abdirahim ”Husu” Hussein rikkoi politiikan tärkeintä sääntöä, ja nyt maahan­muuttajat pannaan maksamaan siitä

   Tilaajille
  5. 5

   Emma Watson kuvaili elämäntilannettaan ja keksi käsitteen, jota koko internet on kaivannut mutta jota ei ole suomennettu – sinkkuuden käsite on yhä kapea

  6. 6

   Portaat lakaistiin vain puoliksi Sörnäisissä: ”Ei tietysti tehdä sitä, mistä ei makseta”

  7. 7

   Autoilun seuraava mullistus voi olla jo tulossa: vetyauto olisi sähköäkin ilmastoystävällisempi

  8. 8

   Tupakkavero tuonut tänä vuonna valtion kassaan 140 miljoonaa vähemmän kuin viime vuonna – Lintilä: budjettiin ”valtavasti paineita” verotulojen pienentymisestä

  9. 9

   Ellen DeGeneres kiusasi Matt Damonia hänen viiksiparrastaan, Damon puolustautui syyttämällä suomalaisia geenejään

  10. 10

   Avaruusyhtiö SpaceX laukaisi 60 satelliittia kiertoradalle, tähtitieteilijät eivät ole innoissaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emma Watson kuvaili elämäntilannettaan ja keksi käsitteen, jota koko internet on kaivannut mutta jota ei ole suomennettu – sinkkuuden käsite on yhä kapea

  2. 2

   Kaikkien aikojen kovin suomalaisbiisi täyttää 20 vuotta ja siksi radiokanava soittaa vuorokauden pelkästään sitä

  3. 3

   Arvostettu historioitsija tunnusti nuoren avovaimonsa surman Pietarissa – Nyt miehestä on paljastumassa väki­valtainen puoli, jota ovat peitelleet sekä yliopisto että poliisi

  4. 4

   Saksalais­parlamentaarikko unohti reppunsa junaan Suomessa, seurasi tapahtumasarja jonka jälkeen ylistykselle ei tullut loppua

  5. 5

   Sdp:n valtuustoryhmä erotti Abdirahim ”Husu” Husseinin määrä­ajaksi

  6. 6

   Taas ollaan Rappiolla: Hassisen kone päihitti syövän ja huumeongelman ja tekee paluun stadionkonsertissa

   Tilaajille
  7. 7

   Kaupunginvaltuutettu Abdirahim ”Husu” Hussein myöntää valehdelleensa taksiyön tapahtumista: ”Olin vihainen”

  8. 8

   Jääräpäinen jätti käänsi selkänsä Trumpille – Kalifornia on USA:n ilmastopolitiikan edelläkävijä, jossa talous kukoistaa ja päästöt vähenevät

   Tilaajille
  9. 9

   Portaat lakaistiin vain puoliksi Sörnäisissä: ”Ei tietysti tehdä sitä, mistä ei makseta”

  10. 10

   HS-analyysi: Kaupungin­valtuutettu Abdirahim ”Husu” Hussein rikkoi politiikan tärkeintä sääntöä, ja nyt maahan­muuttajat pannaan maksamaan siitä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuomas Uutela ja Ilkka Mannikainen saattavat lentää monta tuntia vain käydäkseen vessassa toisessa maassa – He harrastavat lentopisteiden keräämistä

   Tilaajille
  2. 2

   Kaupunginvaltuutettu Abdirahim ”Husu” Hussein myöntää valehdelleensa taksiyön tapahtumista: ”Olin vihainen”

  3. 3

   Nykyihmiset eivät jaksa odottaa tai käyttävät systeemiä siekailematta hyväkseen, ja se tukkii sairaaloiden päivystykset, sanoo lääkäri Anna Rajala

   Tilaajille
  4. 4

   Viola Wallenius, 24, haaveili perhe-elämästä ja urasta Suomessa, mutta päätyi kahdeksanlapsisen perheen äidiksi Keniaan – Keskellä yötä minibussissa hänen käsiinsä syntyi uusi ihminen

   Tilaajille
  5. 5

   Illalla nukuttaa, mutta aamuyöllä alkaa valvominen – Liian varhainen heräily on monen vaiva, ja unitutkija kertoo, mistä siinä on kyse

   Tilaajille
  6. 6

   Matka mystiselle erämaajärvelle – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miksi Inarijärven kauneus kerää ylistystä maailmalla

   Tilaajille
  7. 7

   Tässä on uusi Olympiastadion – Kosketa ainutlaatuisia panoraamakuvia ja katso, miltä uusittu stadion näyttää

   Tilaajille
  8. 8

   Monen kehossa jyllää näkymätön, pitkä­aikainen tulehdus, joka voi aiheuttaa ikäviä vaivoja – Nämä yhdeksän asiaa on hyvä tietää lievästä tulehduksesta

   Tilaajille
  9. 9

   HS:n reportaasi Kanadasta: Näin kävi, kun maa laillisti kannabiksen – pimeä markkina voi hyvin, ja moni kaipaa menneeseen

   Tilaajille
  10. 10

   Seksin puute ja pyykkivuoret eivät riko liittoja, vaan syy on paljon kipeämpi, sanoo terapeutti Maaret Kallio – ja hänellä on ratkaisu

   Tilaajille
  11. Näytä lisää