Kotimaa

Poliisiampumisista epäiltyjä veljeksiä voi uhata jopa viidentoista vuoden tuomio, jos heidät tuomitaan useista murhan yrityksistä

Professori Tolvanen: ”Jokainen henkilö, jota kohti on ammuttu, on yksi murhan yritys.”

Porvoon poliisiampumiset ja sitä seurannut pakomatka ammuskeluineen ovat rikostapaus, jollaisesta ei ole Suomessa oikeuskäytäntöä.

Poliisi epäilee vuonna 1989 ja vuonna 1994 syntyneitä veljeksiä useista murhan yrityksistä. Epäillyt ampuivat ensin poliisia kohti Porvoossa ja myöhemmin uudestaan Kolmostiellä pakomatkan aikana. Toinen miehistä on Ruotsin ja toinen Suomen sekä Ruotsin kansalainen.

Teot voivat tietää erittäin kovaa tuomiota.

”Jos vielä pitää paikkansa, niin kuin joissakin tiedoissa on ollut, että tässä on ansa rakennettu poliiseille siinä tarkoituksessa, että heitä kohtaan harjoitetaan väkivaltaa tai jopa surmataan, niin sellaista tapausta en muista Suomen rikoshistoriasta”, sanoo rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen.

Lue lisää: HS Tukholmassa: Porvoon ampumisesta epäillyt ovat kotoisin keskiluokkaiselta alueelta, nuoremman veljen osoitetiedot johtavat paikalliseen seurakuntaan

Lue lisää: HS:n tiedot: Porvoon epäillyt ampujat ovat veljeksiä, toinen on Ruotsissa otellut vapaaottelija, jolla oli yhteyksiä rikollisiin piireihin

Rangaistusasteikko yhdestä murhan yrityksestä on kahdesta vuodesta kahteentoista vuoteen, mutta tässä tapauksessa murhan yrityksiä saattaa siis olla paljon enemmän. Jokainen henkilö, jota kohti on ammuttu, on yksi murhan yritys, Tolvanen sanoo.

Pelkästään Porvoossa haavoittui kaksi poliisia, ja pakomatkalla miesten epäillään vielä ampuneen yli kymmenen laukausta, jotka osuivat poliisiautoihin.

Tolvanen muistuttaa, että laki mahdollistaa kolmen vuoden lisän kahdentoista vuoden enimmäisrangaistukseen, kun tekoja on useita.

”Näillä nimikkeillä ehdoton maksimi on viisitoista vuotta.”

Tolvanen uskoo, että tapauksesta koituu vielä muitakin rikosnimikkeitä, kuten virkamiehen väkivaltaista vastustamista, vaaran aiheuttamista sivullisille ja törkeitä liikenneturvallisuuden vaarantamisia. Sitä poliisi ei ole kertonut, mikä on ollut veljesten keskinäinen rooli eli kumman epäillään painaneen liipaisinta milloinkin.

”Tämä on tietysti pohdintaa yleisellä tasolla, kun vielä ei välttämättä poliisikaan tiedä kaikkia yksityiskohtia. Mutta jos poliisia kohti ammutaan, niin kyllä silloin lähdetään liikkeelle murhan yrityksen nimikkeellä.”

Tolvasen mukaan iso merkitys tulevassa oikeudenkäynnissä on tekojen motiivilla ja sillä, miten paljon vaaraa aiheutettiin muille. Tuomiossa tulee olemaan hänen mukaansa olennaista sen näyttö, onko tarkoitus ollut surmata vai ei sekä tahallisuuden osoittaminen.

”Mitä enemmän tekoja on, sitä kovemmaksi tuomio muuttuu. Jokaisen poliisin osalta murhan yritys katsotaan omaksi teokseen.”

Vastaavaa tapausta ei siis heti löydy Suomen rikoshistoriasta. Tuoreita tuomioita poliisiin kohdistuneista murhan yrityksistä on muutamia, mutta usein ne ovat kääntyneet oikeudessa lievemmiksi virkamiehen väkivaltaisiksi vastustamisiksi.

Yksi tunnettu tapaus on Sastamalaan päättynyt takaa-ajo kaksi vuotta sitten. Mies ampui tuolloin liikkuvasta autosta poliisia kohti useasti haulikolla. Tuomio hovioikeudesta oli viisi vuotta ja seitsemän kuukautta useista virkamiehen väkivaltaisista vastustamisista. Syyte oli kolmesta murhan yrityksestä.

Rovaniemen hovioikeus langetti puolestaan viime vuonna seitsemän ja puolen vuoden tuomion murhan yrityksestä miehelle, joka koetti ampua haulikolla kahta poliisia kymmenen metrin päästä, kun he aikoivat ottaa miehen kiinni Oulussa kesällä 2017.

Tuomioon sisältyi muitakin rikoksia. Haulikossa oli varmistin päällä, mitä mies ei ollut havainnut, mutta oikeus piti selvänä, että mies oli aikeissa ampua poliiseja, koska hän oli varautunut aseen rekyyliin eli potkaisuun.

Kolmas tuoreehko tapaus on Ylitorniolta, jossa mönkijällä kaahannut mies kiilasi moottoripyöräpoliisin eteen vakavin seurauksin syksyllä 2016. Poliisi törmäsi sillan kaiteeseen ja sai hengenvaarallisia vammoja.

Käräjäoikeus langetti murhan yrityksestä yhdeksän ja puoli vuotta, mutta hovioikeus lievensi tuomion tapon yritykseksi ja kuuteen vuoteen. Hovioikeus katsoi, ettei miehen ensisijainen tarkoitus ollut vahingoittaa poliisia vaan päästä pakoon.

Neljäs tapaus on viime syksyltä Iisalmesta, jossa mies ampui peruuttanutta poliisiautoa haulikolla noin 70 metrin päästä tuulilasiin ja keulaan. Käräjäoikeus tuomitsi miehen vuoden ja kymmenen kuukauden ehdottomaan vankeuteen muun muassa virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta, ei syytteen mukaisesta murhan yrityksestä.


Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Tämä oli erittäin vakava hermoromahdus” – Demokraatit poistuivat Valkoisesta talosta kesken Syyria-kokouksen, minkä jälkeen Trump hyökkäsi omiensakin kimppuun

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  4. 4

   Suren sitä, ettei tyttäreni halua lapsia enkä saa kokea isovanhemmuutta

  5. 5

   Tripla avattiin: Tältä näyttää Pasilan uudessa keskuksessa

  6. 6

   Ministeri hermostui naudanlihakiellosta – Sai kutsun opiskelijalounaalle

  7. 7

   Brexit-neuvotteluille takaisku: Pohjois-Irlannin unionisti­puolue ei hyväksy raja­ratkaisua

  8. 8

   Tukholman alueella yöllä kolme räjähdystä, yksi Södermalmilla lähellä keskustaa

  9. 9

   Heikko pohjelihas vaikuttaa kävelytapaan ja aiheuttaa monia vaivoja – Yksinkertainen testi osoittaa, onko pohkeissasi riittävästi voimaa

   Tilaajille
  10. 10

   Verenkierto-ongelmat voivat näkyä kynsistä – Näin tunnistat poikkeavat kynnet, jotka saattavat olla merkki terveysongelmista

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Helsinkiläisen opiskelijan poikkeuksellinen tutkielma kerää hehkutusta: ”Voimme tehdä eriytymiselle jotain melko yksinkertaisilla tavoilla”

  3. 3

   Lapsensa onnettomuudessa menettäneet britti­vanhemmat järkyttyivät Valkoisessa talossa: Epäilty yli­ajaja oli Trumpin kutsumana viereisessä huoneessa

  4. 4

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  5. 5

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  6. 6

   ”Komppaan kaikkia, et ihan diippiishittii” – Somessa irvaillaan Triplan nimistölle, YIT puolustaa ”kansainvälisyyttä”

  7. 7

   ”Pitäkää tunkkinne” – Triplan pysäköinti­maksuja kauhistellaan korkeiksi, mutta ovatko ne sitä?

  8. 8

   Junasta noussut muukalainen ojensi Tiia Maria Saarelle yhtäkkiä rakkaudentäyteisen kirjeen: ”Kyllähän minulla kyyneleet tulivat silmiin”

  9. 9

   Miksi tuhannet miehet vaelsivat jopa puolen Euroopan halki kuollakseen lähellä Itämeren rantaa 3 000 vuotta sitten?

  10. 10

   ”Tämä oli erittäin vakava hermoromahdus” – Demokraatit poistuivat Valkoisesta talosta kesken Syyria-kokouksen, minkä jälkeen Trump hyökkäsi omiensakin kimppuun

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Jos surmaaja soittaa itse hätäpuhelun, hän tekee yleensä samat virheet

   Tilaajille
  3. 3

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  4. 4

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  5. 5

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  6. 6

   Mitä tehdä, jos tarjoilija avaa viinipullon, antaa maistaa lasista mutta viini onkin pahaa? ”Se on asiakkaan ongelma, pullo on jo avattu häntä varten”

   Tilaajille
  7. 7

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  8. 8

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  9. 9

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  10. 10

   Yrittäjät pakenivat uudesta kauppa­keskuksesta Espoossa, Juha Kumaran liikkeessä kävi päivässä alle kymmenen asiakasta: ”Ihan floppi”

  11. Näytä lisää