Kotimaa

HS:n tiedot: Poliisien murhan yrityksistä epäillyt veljekset olivat avuliaita ja tyylikkäitä sekä pukeutuivat lähes identtisesti

Murhan yrityksistä epäillyt veljekset viettivät kaksi kuukautta porvoolaisessa motellissa. Nyt HS:n haastattelemat ihmiset kertovat, että veljekset puhuivat hyvää suomea ja keskenään ruotsia.

Useasta poliisin murhan yrityksestä epäillyt veljekset viettivät Porvoossa ainakin kaksi kuukautta ennen rikosepäilyjä.

Poliisi epäilee vuonna 1989 ja vuonna 1994 syntyneitä veljeksiä useista murhan yrityksistä. Epäillyt ampuivat ensin poliisia kohti Porvoossa ja myöhemmin uudestaan seuraavana päivänä Kolmostiellä pakomatkan aikana. Toinen miehistä on Ruotsin kansalainen ja toinen Suomen sekä Ruotsin kansalainen.

HS:n tietojen mukaan veljekset kirjautuivat asumaan lähellä ampumapaikkaa sijaitsevaan motelliin juhannuksen jälkeisenä maanantaina 24. kesäkuuta. Miehet majoittuivat motellissa kaksi kuukautta.

”He maksoivat ensin kuukauden kokonaan ja myöhemmin toisen kuukauden”, kertoo motellin omistaja HS:lle. Hän ei halua kertoa nimeään julkisuuteen.

Veljesten majapaikkana toimineen huoneen vessan pöydällä lojuu tiistaina hammastahnatuubi, josta hammastahna on puristettu loppuun. Se saattaa olla ainut tavara, joka veljeksiltä on jäänyt huoneeseen.

Huoneen kukalliset pussilakanat on pöyhitty kasaan poliisin tutkinnan aikana, josta muistuttavat myös sahanpurut lattialla. Ampumisten jälkeen poliisi sahasi huoneen oven auki moottorisahalla.

Noin 15 neliön kokoisessa huoneessa on kaksi kapeaa sänkyä, kaksi yöpöytää, kahvinkeitin, mikro ja jääkaappi, jonka takana lojuu muovihaarukoita. Lattiaa peittää kaksi vihreää mattoa, ja seinällä on muutama pieni maisemataulu.


Motellin omistaja kertoo, että huoneessa asuneet poliisien murhan yrityksistä epäillyt miehet puhuivat ”hyvää suomea”. Keskenään he puhuivat ruotsia.

Motellissa veljekset kertoivat tulleensa Ruotsista. Kirjautuessaan he esittivät osoitteekseen Tukholmassa sijaitsevan osoitteen.

Motelliin tullessaan miehillä oli mukanaan 4–5 isoa matkalaukkua. Omistaja ei kiinnittänyt tavaran määrään suurta huomiota, sillä motellissa majoittuu paljon matkustavaa väkeä, joka käy töissä rakennustyömailla tai runsaan kymmenen kilometrin päässä sijaitsevan Nesteen jalostamon alueella.

HS vieraili tiistaina Tukholmassa veljesten asuinpaikakseen kertomalla asuinalueella. Vierailun perusteella selvisi, että ainakin heidän vanhempansa asuvat nykyisin alueella, jota voi kuvailla keskiluokkaiseksi.

Lue lisää: HS Tukholmassa: Porvoon ampumisesta epäillyt ovat kotoisin keskiluokkaiselta alueelta, nuoremman veljen osoitetiedot johtavat paikalliseen seurakuntaan


Motellin omistaja kuvailee veljeksiä tyylikkäiksi, hyvätapaisiksi, siisteiksi ja äärimmäisen kohteliaiksi.

”Jos kannoin esimerkiksi jotain raskasta tavaraa, he tulivat auttamaan.”

Siisteys ilmeni puolestaan niin, että he petasivat aina omat sänkynsä.

Miehet vaikuttivat myös pitävän saunomisesta ja pitsasta. He hakivat usein pitsaa noin kuuden kilometrin päässä sijaitsevasta pitseriasta. HS:n tietojen mukaan miehet myös söivät kyseisessä pitseriassa usein lounasta.

”He söivät usein mukanaan tuomansa pitsat motellilla. Pitsalaatikoita kertyi välillä motellihuoneeseen pinoiksi asti, mutta he sanoivat vievänsä ne roskikseen”, omistaja kertoo.

HS vieraili veljesten suosimassa pitseriassa, mutta siellä asiaa ei haluttu kommentoida lainkaan.

Motellin saunaan veljeksillä oli yleisavain. He myös käyttivät saunaa usein.

Veljeksissä oli kuitenkin myös jotain erikoista: he pukeutuivat aina lähes identtisiin vaatteisiin.

”Tyyli oli silmiinpistävän samanlainen”, omistaja sanoo.

”Jos he lähtivät esimerkiksi kaupungille, päällä oli vaaleaa t-paitaa ja farkkuja. Lenkille he puolestaan pukivat samanlaiset lenkkitossut, t-paidan sekä verkkarit.”

Veljesten päivärutiini vaikutti olevan aina sama: he poistuivat motellilta kello 7:n ja 7.30:n välillä. Päällään heillä oli tuolloin työvaatteet.

”He sanoivat olevansa rakennustöissä.”

Iltaisin he puolestaan kävivät lenkillä. Omistaja kuvailee miehiä sosiaalisiksi, sillä he juttelivat motellilla muiden asukkaiden kanssa.

Tähän kiinnittivät huomiota myös alueen asukkaat. Sosiaalisessa mediassa on ollut heiltä paljon kirjoituksia alueella samanlaisissa lenkkivarusteissa liikkuvista miehistä, joiden tuntomerkit sopivat epäiltyihin veljeksiin.


HS kertoi maanantaina, että veljeksillä on kytköksiä Porvooseen. HS:n tietojen mukaan he muuttivat Porvoosta Ruotsiin, kun vanhempi veljeksistä oli kahdeksannella luokalla.

Lue lisää: HS:n tiedot: Porvoon epäillyt ampujat ovat veljeksiä, toinen on Ruotsissa otellut vapaaottelija, jolla oli yhteyksiä rikollisiin piireihin

Myös veljesten isä ja äiti asuivat Porvoossa. Nyt sekä poliisien murhan yrityksistä epäillyt miehet että heidän vanhempansa asuvat tai ovat vähintään kirjoilla Tukholmassa.

HS:n haastattelema porvoolaismies kertoi huomanneensa, että toinen epäillyistä veljeksistä muistuttaa Porvoossa asunutta isäänsä.

Mies kertoo kysyneensä epäillyltä asiasta. Epäilty vahvisti, että kyseessä on hänen isänsä. Veljekset kuitenkin sanoivat, etteivät ole olleet pariin kolmeen vuoteen tekemisissä isänsä kanssa.

”En kysynyt syytä, sillä en halunnut udella asiaa”, porvoolaismies kertoo HS:lle. Myöskään hän ei halua asian arkaluontoisuuden takia nimeään julkisuuteen.

”He olivat tähän asti ihan kunnollisia poikia”, samainen mies jatkaa.

Epäillyt eivät HS:n tietojen mukaan käyttäneet motellilla oleskellessaan alkoholia eivätkä polttaneet tupakkaa.

Nyt kyseisiä miehiä epäillään poliisien murhan yrityksistä. Ensimmäiset epäillyt rikokset tapahtuivat varhain sunnuntaiaamuna porvoolaisella teollisuusalueella lähellä asuinpaikkana toiminutta motellia.

Tuolloin veljekset olivat tyhjentäneet huoneensa tavaroistaan. Myös saunan yleisavain oli palautettu motelliin.

”En olisi ikinä uskonut, että tässä käy näin”, omistaja sanoo.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen – Seurasi palaute­vyöry, josta paljastuivat some­markkinoinnin kyseenalaiset käytännöt

  2. 2

   Suomella oli ”käsittämätön runsaudensarvi”, ja nyt se on ajamassa meitä turmioon, julistaa Björn Wahlroos

   Tilaajille
  3. 3

   Miksi kuollut läheinen voi ilmestyä terveellekin ihmiselle? Tutkijan mukaan harha­näkyihin liittyy vaarallinen tabu

   Tilaajille
  4. 4

   Ravitsemustieteen professori hätkähti lentokentällä kaadettua aamu­konjakkia – Onko aamu­juominen erityisen suomalainen ilmiö?

  5. 5

   Jopa miljoonalla suomalaisella on tietämättään esidiabetes, joka voi jatkua vuosia – Neljällä muutoksella sairastumisen voi estää lähes varmasti

   Tilaajille
  6. 6

   Hiilihydraattien välttely on usein turhaa, sillä kehon voi totuttaa käyttämään niitä tehokkaammin, sanoo ravitsemus­terapeutti ja antaa kolme vinkkiä

   Tilaajille
  7. 7

   Remonttifirma meni konkurssiin ja katon korjaus jäi levälleen – Näin varmistat, ettei urakoitsija ole konkurssikypsä

  8. 8

   Tubettaja Timo Korpi eli vuoden minimaalisilla ilmastopäästöillä, ja se oli kuin kivi kengässä

  9. 9

   Hukkaako säästeliäs rahansa? Nollakorkojen maailma kurittaa vanhoihin oppeihin nojaavia kotitalouksia

   Tilaajille
  10. 10

   Finnairin kurssi syöksyy, tulos heikkeni muun muassa polttoaine­kustannusten vuoksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen – Seurasi palaute­vyöry, josta paljastuivat some­markkinoinnin kyseenalaiset käytännöt

  2. 2

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  3. 3

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  4. 4

   Poliisien etujärjestön puheen­johtaja ihmettelee, missä roolissa Ohisalo teki selvitys­pyynnön mielen­osoituksista – myös opposition edustajilta arvostelua

  5. 5

   Mitä jos keinotekoiset aivot tajuavat olevansa olemassa? Tutkijat huolestuivat laboratorioissa kasvatetuista miniaivoista

  6. 6

   Thaimaan kuningas erotti ainoan jalkavaimonsa: syyksi kerrottiin ”karkea niskoittelu” ja kuningattareen liittyvä valtapeli

  7. 7

   Jopa miljoonalla suomalaisella on tietämättään esidiabetes, joka voi jatkua vuosia – Neljällä muutoksella sairastumisen voi estää lähes varmasti

   Tilaajille
  8. 8

   Kotityöt kasautuvat naisille miesten tajuamatta – Helsinkiläispari jakaa työt tasan: ”Excel on nostanut tyytyväisyyttäni enemmän kuin kosinta”

   Tilaajille
  9. 9

   Ravitsemustieteen professori hätkähti lentokentällä kaadettua aamu­konjakkia – Onko aamu­juominen erityisen suomalainen ilmiö?

  10. 10

   Auto putosi Tuusulanväylältä kuusi metriä lasten koulutielle, kuljettaja kuoli: ”Onni onnettomuudessa, ettei kukaan ollut väylällä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  4. 4

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  5. 5

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  6. 6

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  7. 7

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  10. 10

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää