Kotimaa

Helsingin Konfutse-instituutin johtaja pitää Kiinaan erikoistunutta laitostaan taakkana kaikille: ”Pitäisi miettiä tarkasti, halutaanko tällaista”

Professori Julie Chen kertoo, ettei järjestä instituutissa tapahtumia Kiinalle epämieluisista asioista.

Mitä hyötyä ja haittaa Helsingin yliopistolle on Konfutse-instituutista? Sitä kysymystä instituutin johtaja Julie Chen kertoo pyöritelleen mielessään.

”Mikä on tarkalleen ottaen hyötymme ja häviämmekö prosessissa jotakin?” Chen sanoo.

Konfutse-instituuteista on viime vuosina käyty kiivastakin keskustelua monessa länsimaassa, sillä Kiinan on pelätty käyttävän niitä esimerkiksi yliopistojen painostukseen. Kiina on perustanut instituutteja yhdessä eri yliopistojen kanssa, ja niitä on kaikkiaan yli 500.

Yksi instituuteista on Helsingin yliopiston yhteydessä, ja siellä lähinnä opetetaan kiinan kieltä ja kulttuuria. Noin puolet rahoituksesta tulee Kiinasta ja puolet Helsingin yliopistolta. Johtaja eli Taiwanin kiinalainen Chen on Helsingin yliopiston nimeämä ja apulaisjohtaja on Kiinan nimeämä ja Kiinasta.

Chen laskee Konfutse-instituutin suurimmaksi hyödyksi sen, että se tuo Helsingin yliopistolle rahaa ja resursseja. Kiina lähettää Suomeen kiinan kielen opettajia, jotka opettavat yliopiston kielikeskuksessa. Kiina maksaa heidän palkkansa.

Toinen hyöty Chenin mukaan on se, että suhteita Kiinaan pidetään yliopistossa arvossa, ja Konfutse-instituutin vuoksi Helsingillä on suhde merkittävään pekingiläiseen Renmin-yliopistoon. Sieltä tulee professoreita vierailulle ja luennoimaan yliopistoon.

Konfutse-instituutin haittapuolista Chen sanoo näin:

”Jokainen [toimittaja] maailmassa kirjoittaa siitä huonoja uutisia.”

Chen kertoo, kuinka toimittajat soittelevat ja tenttaavat, eivätkä usko, että Helsingin instituutissa kaikki on hyvin. Se on stressaavaa sekä Chenille että yliopistolle.

”Yliopiston ja myös kansalaisten pitäisi miettiä tarkasti, halutaanko tällaista.”

Onko instituutti siis myös taakka yliopistolle?

”Mielestäni on. Mielestäni se on taakka jokaiselle, koska meidän täytyy jatkuvasti olla tarkkailun alla.”

Maailmalla moni yliopisto, muun muassa Tukholman yliopisto, on sulkenut Konfutse-instituuttinsa. Syynä oli se, että yliopisto pelkäsi maineensa akateemisesti riippumattomana opinahjona vaarantuvan.

Eri maissa instituuttien kiinalaistyöntekijöitä on epäilty esimerkiksi yrityksistä vaikuttaa yliopistojen Kiina-opetuksen sisältöön. Suomessa mitään tällaista ei ole tapahtunut. Näin vakuuttaa sekä Chen että HS:n tavoittama instituutin asioita hyvin tunteva henkilö.

Sen sijaan Chen kertoo avoimesti, että hän yrittää olla järjestämättä Konfutse-instituutissa tilaisuuksia, joissa käsitellään Kiinan kommunistiselle puolueelle arkoja asioita.

”Jossakin määrin yritän olla järjestämättä instituutissa tapahtumia aroista aiheista, kuten Taiwanista, Xinjiangista ja Tiibetistä.”

Jos joku alkaa jossakin tilaisuudessa puhua herkästä aiheesta, häntä ei kielletä tai hillitä, Chen kertoo. Näin on myös kuulemma käynytkin, tilaisuuksissa on puhuttu yllättäen esimerkiksi Tiananmenin verilöylystä.

”Meillä ei ole itse asiassa ole ollut riitaa [instituutissa] noista [aroista] asioista, varmaankin koska olen hyvin tietoinen, mitä minun pitää näiden tilaisuuksien suhteen tehdä.”

Chen näkee, että Suomen ja Kiinan yhteisesti rahoittaman instituutin johtotehtävä on vaikeaa tasapainoilua: pitää huomioida suomalainen akateeminen vapaus ja toisaalta kiinalaisten toiveet.

”Johtajana roolini on varmistaa, että toimimme suomalaisten sääntöjen mukaa ja se tarkoittaa akateemista vapautta. Mutta johtajana minun täytyy olla herkkä myös kiinalaispuolelle, koska olemme allekirjoittaneet heidän kanssaan sopimuksen”, Chen sanoo.

Chenillä on yliopistossa kaksoisrooli. Hän on myös Helsingin yliopiston Kiina-tutkimuksen professori. Hän kuvaa itse, että hänellä on ikään kuin kaksi hattua. Hän myös jakaa tapahtumia hattujensa mukaan: professorin hattu päässään hän järjestää aroista aiheista tapahtumia.

”Minulla on tutkimusryhmäni, ja meillä on ihmisiä työskentelemässä Tiibetin, Taiwanin ja kaikenlaisten asioiden kanssa, ja meillä on tapahtumia.”

Chen kertoo, että instituutissa yhteistyö kiinalaisen henkilökunnan kanssa sujuu hyvin. Kun hän vuonna 2016 aloitti instituutin johdossa Helsingin yliopiston valitsemana johtajana, hänellä oli hetken alussa tunne, että henkilöstö kyräili. Tämä johtui siitä, että Chen on Taiwanin kansalainen ja Kiina pitää Taiwania osanaan. Chen uskoo olevansa maailmassa ainut Taiwanin kansalainen, joka johtaa Konfutse-instituuttia.

Chenin mukaan kiinalaishenkilökunta lämpeni kuitenkin nopeasti uudelle johtajalle.

”Luulen, että he todella pitävät minusta.”

Instituuttia vuosina 2012–2014 johtanut Anja Lahtinen on kertonut julkisesti, että hänen rinnallaan toiminut kiinalaisjohtaja toimi täysin Kiinan ohjeiden mukaan, eikä yhteistyö sujunut.

Chenin mukaan hänellä ei ole ollut vastaavaa ongelmaa. Hän uskoo, että hänen kiinalainen kulttuuritaustansa auttaa asiassa.

Anja Lahtinen suhtautuu Konfutse-instituuttiin hyvin kriittisesti.

”Mielestäni Konfutse-insituutin ei tulisi olla yliopistojen yhteydessä. Monet merkittävät yliopistot ovat jo lopettaneet yhteistyön Konfutse-instituuttien kanssa. Miksi ei Helsingin yliopisto?” Lahtinen kysyy sähköpostiviestissään.

Myös Lapin yliopistoon ollaan oltu puuhaamassa Konfutse-instituuttia. Siitä neuvoteltiin pitkään, mutta hanke on nyt jäissä, kertoo yliopiston rehtori Mauri Ylä-Kotola.

Hänen mukaansa instituuttikuvioon ei ole onnistuttu löytämään yliopistolle sopivaa rahoituspohjaa ja yhteistoimintamallia.

Myös Lapin yliopiston vuonna 2016 tiedottama suuri lahjoitus kiinalaiselta yritykseltä Bewin International Sports & Culturelta on jäissä, eikä rahoja ole näkynyt.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Rakennusyhtiön mukaan Pasilasta tulee Triplan avulla Helsingin uusi sydän – Asiantuntijat kertovat, miksi niin ei käy

  2. 2

   Suomalaisperhe haluaisi adoptoida aikuisen turvapaikanhakijan, mutta laki ei sitä salli

  3. 3

   Moni haksahtaa lisäravinteisiin, vaikka hyödyt ovat usein olemattomia – Nämä harvat lisäravinteet ovat oikeasti hyödyksi

  4. 4

   Kerro nukkumaanmenoaikasi, niin helppo kaava paljastaa, miten saat päivästäsi kaiken irti – Tietokirjailija Pink kertoo, miten tieto ajasta muutti hänen elämänsä

   Tilaajille
  5. 5

   Kenialainen Annah on ylpeä ympärileikkaaja, joka on silponut tyttöjä 50 vuoden ajan

   Tilaajille
  6. 6

   Yhdeksälle Katalonian itsenäisyysliikkeen johtajalle pitkät tuomiot – mielenosoitukset peruivat yli sata lentoa Barcelonan kentällä

  7. 7

   Trump kertoo asettavansa Turkille pakotteita ja korottavansa tulleja vastareaktiona hyökkäykselle Syyriaan

  8. 8

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  9. 9

   Huuhkajilla on nyt käytössään huippukärkipari, ja vastaavanlainen nähtiin A-maajoukkueessa viimeksi 13 vuotta sitten

  10. 10

   Perussuomalaiset erotti valtuutetun Vantaalla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  2. 2

   Ihminen koskettelee kasvojaan parin minuutin välein, mutta valehtelija tekee sen eri tavalla kuin muut

   Tilaajille
  3. 3

   Ilkeä puhetapa on luikerrellut parisuhteisiin, sanoo parisuhdekouluttaja: ”Harmaannuttaa paljon pariskunnan välejä ja ilmapiiriä”

   Tilaajille
  4. 4

   Perussuomalaiset erotti valtuutetun Vantaalla

  5. 5

   Syyrian joukot lähestyvät jo Turkin rajaa hallinnon tehtyä sopimuksen yhteis­työstä kurdien kanssa

  6. 6

   ”Aamulla laitoin viestin Wilmaan: nukkui pois” – Helsinkiläiset kertovat kommelluksistaan Wilma-järjestelmässä

  7. 7

   Moni ymmärtää venyttelyn tarkoituksen väärin, ja se voi jopa heikentää kehoa – Asiantuntija purkaa yleiset myytit liikkuvuudesta

   Tilaajille
  8. 8

   Trump kertoo asettavansa Turkille pakotteita ja korottavansa tulleja vastareaktiona hyökkäykselle Syyriaan

  9. 9

   Uutta tietoa Kuopion kouluhyökkäyksen tutkinnasta: Hyökkääjää epäillään myös törkeän väkivaltarikoksen valmistelusta

  10. 10

   Pasilan Triplan viimeistelytyöt eivät valmistu ajoissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos surmaaja soittaa itse hätäpuhelun, hän tekee yleensä samat virheet

   Tilaajille
  2. 2

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  5. 5

   Mitä tehdä, jos tarjoilija avaa viinipullon, antaa maistaa lasista mutta viini onkin pahaa? ”Se on asiakkaan ongelma, pullo on jo avattu häntä varten”

   Tilaajille
  6. 6

   Makia vetää pois pursiseuralta kopioitua logoa kantavat tuotteensa: ”Olemme olleet idiootteja”

  7. 7

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  8. 8

   Nämä 9 videopätkää osoittavat, miten takavuosien suomalainen tv muuttui tunkkaiseksi ja vanhentuneeksi – menisikö mikään näistä enää läpi? Kerro mielipiteesi

  9. 9

   Miksi ennakkosuosikkina pidettyä Greta Thunbergia ei valittu Nobelin saajaksi? HS käy läpi neljä mahdollista syytä

  10. 10

   Sofia maksoi yli 450 euroa palvelusta, jota ei edes käyttänyt – Uusi ilmiö osoittaa, että rahaa on vaikea hahmottaa, kun sitä ei näe

   Tilaajille
  11. Näytä lisää