Kotimaa

Poliisien murhan yrityksestä epäillyt veljekset vangittiin – ”On ollut tarkoitus tehdä juuri se, mitä on tapahtunut”

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus käsitteli veljesten vangitsemiset erillisissä istunnoissa Vantaalla. Molemmat veljet vangittiin todennäköisin syin epäiltynä kahdesta murhan yrityksestä.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus vangitsi torstaina kaksi Porvoon poliisiampumisesta epäiltyä veljestä. Miehet vangittiin todennäköisin syin epäiltyinä kahdesta Porvoossa viime sunnuntaina tapahtuneesta murhan yrityksestä.

Veljekset vangittiin erillisissä istunnoissa. Ensimmäinen istunto alkoi yhden aikaan, toinen puoli kolmen maissa.

HS julkaisee asian yhteiskunnallisen merkittävyyden takia epäiltyjen nimet ja kuvat poikkeuksellisesti jo oikeusprosessin tässä vaiheessa.


Nuoremman vangitun veljen nimi on Raymond Anthony Granholm. Hän on syntynyt Ruotsissa Tukholmassa tammikuussa 1994.

Vanhemman veljen nimi on Richard Nicholas Granholm. Hän on syntynyt Tukholmassa elokuussa 1989.

Epäillyt murhan yritykset tapahtuivat Porvoossa sunnuntaina 25. elokuuta. Syytteet epäiltyjä veljeksiä vastaan on nostettava 24. tammikuuta 2020 mennessä.


Tutkinnanjohtaja Kimmo Huhta-ahon mukaan poliisi on keskittynyt tutkinnassa toistaiseksi viime sunnuntain ja lähihetkien tapahtumiin mutta ottaa huomioon tutkinnassa tapahtumat myös ”hyvin laajasti” ennen ampumisia.

Toistaiseksi poliisilla ei ole ollut Huhta-ahon sanojen mukaan aikaa keskittyä epäiltyjen ”koko elämänhistoriaan”.

”Huomioidaan, onko tässä ollut kaikki vai onko tässä jotain elämää suurempaa”, Huhta-aho sanoi tiedotusvälineille vangitsemisoikeudenkäyntien jälkeen.

Hän arvioi jo tuoreeltaan sunnuntaina, että väkivallantekojen kohteena oli tarkoituksellisesti nimenomaan viranomainen.

”Tämä on ollut tahallinen teko. On ollut tarkoitus tehdä juuri se, mitä on tapahtunut”, hän sanoi vangitsemisoikeudenkäynnin jälkeen.

Huhta-ahon mukaan tapaukseen tulee lisää rikosnimikkeitä, kun Tampereen seudulla tapahtunut takaa-ajo otetaan huomioon. Nyt epäiltyjen vangitseminen perustui Porvoossa sunnuntaiyönä tapahtuneisiin murhan yrityksiin.

Yleisesti Huhta-ahon tiedotuslinja oli vangitsemisistunnon jälkeen todella niukka. Hän perusteli asiaa tutkinnan turvaamisella.

Huhta-aho ei ottanut kantaa siihen, ovatko epäillyt myöntäneet tai kiistäneet teon. Hän ei myöskään valottanut sunnuntain tapahtumia esimerkiksi sen osalta, saivatko miehet poliisilta aseita haltuun ja kuka soitti hätäkeskukseen puhelun ennen ampumista.

”Tämä on jaakobinpaini, mitä minä tällä hetkellä käyn. Mitä voi kertoa ja mitä ei missään nimessä tule kertoa. Vaikka pistetään 5 000 Pihtiputaan mummoa kiinnostumaan tästä asiasta, silti on seikkoja, jotka jo lainkin mukaan minun pitää pitää omana tietonani.”

Tiedotusvälineet eivät pystyneet kysymään mitään epäiltyjen miesten avustajilta, sillä he menivät oikeussaliin sisään sivuovesta.


Vangitsemisistunto alkoi nuoremman veljen vangitsemisen käsittelyllä.

Nuorempi veli peitti vangitsemiskäsittelyn alkaessa kasvonsa keltaisella paperilla. Myöhemmin hänen kasvonsa näkyivät kameroille.

Oikeudessa paikalla olleen HS:n rikostoimittajan Mikko Gustafssonin mukaan mies oli oikeussalissa rauhallinen. Vangitulla oli mukanaan oikeusavustaja ja tulkki. Nuorempi mies on Ruotsin kansalainen.

HS:n aiempien tietojen mukaan myös nuorempi veli puhuu kuitenkin hyvää suomea.

Vangitsemisoikeudenkäyntiä käytiin kahdella kielellä. Tutkinnanjohtajan mukaan tulkin avulla varmistettiin, että kaikki salissa olijat ymmärtävät, mistä on kysymys. Epäillyt puhuivat salissa ilmeisesti sekä suomea että ruotsia.


Vanhemman, elokuussa 1989 syntyneen veljen vangitsemisen käsittely alkoi myöhässä. Istunnon oli määrä alkaa kello 14.

Kuvaajat ja toimittajat pääsivät hetkeksi kuvaamaan toisen veljen vangitsemisistuntoa kello 14.25.

Myös vanhempi epäilty peitti kasvonsa vihreällä pahvilla ennen vangitsemisoikeudenkäynnin alkua. Hänellä on tatuoidut käsivarret ja niska sekä takaa poninhännälle sidotut hiukset. Hiukset ovat vaaleammat kuin pikkuveljellä.

Vanhemmalla veljellä on sekä Ruotsin että Suomen kansalaisuus.


Molempien veljesten vangitsemisistunnot käytiin suljettujen ovien takana. Tutkinnanjohtaja Kimmo Huhta-aho perusteli vangitsemiskäsittelyn salaamispyyntöä sillä, että tapauksen esitutkinta on hyvinkin kesken ja painavat syyt puoltavat asiaa.

Oikeus ei ottanut torstaina kantaa siihen, ovatko epäillyt syyllisiä epäiltyihin tekoihin, vaan ainoastaan siihen, ovatko epäilyt niin vakavia, että vangitsemiskynnys ylittyy.

Itä-Uudenmaan poliisin ylikomisario Jussi Huhtela sanoi käräjäoikeudessa STT:lle, että Porvoon poliisiampumiset olivat kova isku läheisille ja pienelle työyhteisölle.

Kyse on Suomen rikoshistoriassa ainutlaatuisesta tapauksesta. Veljesten epäillään ampuneen kahta Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen poliisia Ölstensin pienteollisuusalueella Porvoossa sunnuntain vastaisena yönä puoli yhden aikaan.

Poliisit loukkaantuivat, mutta toinen heistä on päässyt sairaalasta.

Poliisi on kertonut, että epäillyt ampuivat poliisia kohti myös pakomatkalla Tampereen seudulla. Matka päättyi sunnuntai-iltana puoli yhdeksän jälkeen Ikaalisissa, kun poliisi sai heidät kiinni.


Jos veljekset tuomitaan epäillyistä rikoksista, heitä odottaa tuntuva rangaistus.

Yhdestä murhan yrityksestä voi saada 2–12 vuotta vankeutta. Useista teoista laki mahdollistaa vankeusrangaistukseen kolmen vuoden lisän, eli ehdoton enimmäisrangaistus teoista on 15 vuotta vankeutta.

Lue lisää: Rikosoikeuden professori: ”Jokainen henkilö, jota kohti on ammuttu, on yksi murhan yritys”

Aiemman oikeuskäytännön perusteella esimerkiksi liikkuvasta autosta poliisiautoa kohti ampuminen ei automaattisesti tarkoita tuomiota murhan yrityksistä. Murhan yritysten sijaan oikeus on saattanut antaa tällaisista teoista tuomion esimerkiksi virkamiehen väkivaltaisista vastustamisista.

Rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen arvioi aiemmin HS:lle, että tulevassa oikeudenkäynnissä on suuri merkitys tekojen motiivilla ja sillä, miten paljon vaaraa aiheutettiin muille. Tuomiossa arvioidaan hänen mukaansa tahallisuutta ja sitä, onko tarkoitus ollut surmaaminen.

Nyt vangitut veljekset ovat asuneet osan lapsuudestaan Suomessa ja osan Ruotsissa. Kaksi kuukautta ennen epäiltyjä murhan yrityksiä veljekset muuttivat motelliin lähelle teollisuusaluetta, jossa poliiseja ammuttiin.


Lue lisää: HS:n tiedot: Poliisien murhan yrityksistä epäillyt veljekset olivat avuliaita ja tyylikkäitä sekä pukeutuivat lähes identtisesti

Motellin omistaja on kuvaillut HS:lle veljeksiä tyylikkäiksi, hyvätapaisiksi, siisteiksi, kohteliaiksi ja sosiaalisiksi. Kaksikko jutteli motellilla muiden asukkaiden kanssa eikä ilmeisesti käyttänyt alkoholia ainakaan näkyvästi.

Lue lisää: HS-analyysi: Porvoon poliisiampumisista epäiltyjen veljesten toiminta näyttäytyy järjettömänäKommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Seitsemän päivää ja kymmeniä miljoonia kuolleita – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten itäblokki aikoi laittaa läntisen Euroopan polvilleen ydinaseilla

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie matkalle yhteen maailman syrjäisimmistä paikoista, jossa juodaan sulavien jäävuorten vettä ja syödään raakaa hylkeenmaksaa

   Tilaajille
  3. 3

   Numeron 42 ratkaisseet matemaatikot yllättivät: Löysivät myös numerolle 3 kauan odotetun ratkaisun

  4. 4

   Tjäreborgin emoyhtiö Thomas Cook horjuu konkurssin partaalla: Rahoitusneuvottelut pankkien kanssa jatkuvat

  5. 5

   Miksi Suomessa ei osata puhua raiskausten syistä? Monika Fagerholm haluaa rikkoa hiljaisuuden uhrien ympäriltä

   Tilaajille
  6. 6

   Neljä vuotta sitten uusnatsipuolue Kultainen aamun­koitto sai Kreikassa 18 parlamenttipaikkaa, viikko sitten muuttomiehet veivät toimistolta kyltinkin

  7. 7

   ”En olisi voinut kuvitella, että vielä joskus asun noiden jättiläisten kanssa”, paljastaa Saija Saarela ajatelleensa miehensä Ilkka Mattilan 400 kiloa painavasta kaiutinparista

  8. 8

   Häiriköintiä kesällä Vuosaaressa tutkinut ylikomisario: Monissa tapauksissa aikuiset hakivat itse konfliktia nuorten kanssa

  9. 9

   Kalasatamaan rakennetaan Suomen ensimmäinen toimistopilvenpiirtäjä

  10. 10

   Harvinainen näky: Lähes kerrostalon ulko-ovella mönkivä mäyrä tallentui videolle Herttoniemessä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Seitsemän päivää ja kymmeniä miljoonia kuolleita – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten itäblokki aikoi laittaa läntisen Euroopan polvilleen ydinaseilla

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie matkalle yhteen maailman syrjäisimmistä paikoista, jossa juodaan sulavien jäävuorten vettä ja syödään raakaa hylkeenmaksaa

   Tilaajille
  3. 3

   Yhdysvalloissa muhii poliittinen skandaali, johon kytkeytyvät Trump, Ukraina ja sala­peräinen ilmi­antaja – Tästä on kyse

  4. 4

   ”En olisi voinut kuvitella, että vielä joskus asun noiden jättiläisten kanssa”, paljastaa Saija Saarela ajatelleensa miehensä Ilkka Mattilan 400 kiloa painavasta kaiutinparista

  5. 5

   Palvelukeskuksen dementoitunut asukas ei enää tunnista omaisiaan, mutta tämän 230-kiloisen ja karvaisen vakiovieraan hänkin muistaa tavanneensa

  6. 6

   Televisiosarja M/S Romantic sai oman faniristeilyn: Yllättäen laivalle saapuneet ”Jocke” ja ”Gusu” otettiin vastaan huutomyrskyllä

  7. 7

   Häiriköintiä kesällä Vuosaaressa tutkinut ylikomisario: Monissa tapauksissa aikuiset hakivat itse konfliktia nuorten kanssa

  8. 8

   Jos edes holokaustin muisto ei saa ihmisiä järkiinsä, mihin Eurooppa on menossa?

  9. 9

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  10. 10

   Miksi Suomessa ei osata puhua raiskausten syistä? Monika Fagerholm haluaa rikkoa hiljaisuuden uhrien ympäriltä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  2. 2

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  3. 3

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  5. 5

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  6. 6

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  7. 7

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  8. 8

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  9. 9

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  10. 10

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  11. Näytä lisää