Kotimaa

Poliisien murhan yrityksestä epäillyt veljekset vangittiin – ”On ollut tarkoitus tehdä juuri se, mitä on tapahtunut”

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus käsitteli veljesten vangitsemiset erillisissä istunnoissa Vantaalla. Molemmat veljet vangittiin todennäköisin syin epäiltynä kahdesta murhan yrityksestä.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus vangitsi torstaina kaksi Porvoon poliisiampumisesta epäiltyä veljestä. Miehet vangittiin todennäköisin syin epäiltyinä kahdesta Porvoossa viime sunnuntaina tapahtuneesta murhan yrityksestä.

Veljekset vangittiin erillisissä istunnoissa. Ensimmäinen istunto alkoi yhden aikaan, toinen puoli kolmen maissa.

HS julkaisee asian yhteiskunnallisen merkittävyyden takia epäiltyjen nimet ja kuvat poikkeuksellisesti jo oikeusprosessin tässä vaiheessa.


Nuoremman vangitun veljen nimi on Raymond Anthony Granholm. Hän on syntynyt Ruotsissa Tukholmassa tammikuussa 1994.

Vanhemman veljen nimi on Richard Nicholas Granholm. Hän on syntynyt Tukholmassa elokuussa 1989.

Epäillyt murhan yritykset tapahtuivat Porvoossa sunnuntaina 25. elokuuta. Syytteet epäiltyjä veljeksiä vastaan on nostettava 24. tammikuuta 2020 mennessä.


Tutkinnanjohtaja Kimmo Huhta-ahon mukaan poliisi on keskittynyt tutkinnassa toistaiseksi viime sunnuntain ja lähihetkien tapahtumiin mutta ottaa huomioon tutkinnassa tapahtumat myös ”hyvin laajasti” ennen ampumisia.

Toistaiseksi poliisilla ei ole ollut Huhta-ahon sanojen mukaan aikaa keskittyä epäiltyjen ”koko elämänhistoriaan”.

”Huomioidaan, onko tässä ollut kaikki vai onko tässä jotain elämää suurempaa”, Huhta-aho sanoi tiedotusvälineille vangitsemisoikeudenkäyntien jälkeen.

Hän arvioi jo tuoreeltaan sunnuntaina, että väkivallantekojen kohteena oli tarkoituksellisesti nimenomaan viranomainen.

”Tämä on ollut tahallinen teko. On ollut tarkoitus tehdä juuri se, mitä on tapahtunut”, hän sanoi vangitsemisoikeudenkäynnin jälkeen.

Huhta-ahon mukaan tapaukseen tulee lisää rikosnimikkeitä, kun Tampereen seudulla tapahtunut takaa-ajo otetaan huomioon. Nyt epäiltyjen vangitseminen perustui Porvoossa sunnuntaiyönä tapahtuneisiin murhan yrityksiin.

Yleisesti Huhta-ahon tiedotuslinja oli vangitsemisistunnon jälkeen todella niukka. Hän perusteli asiaa tutkinnan turvaamisella.

Huhta-aho ei ottanut kantaa siihen, ovatko epäillyt myöntäneet tai kiistäneet teon. Hän ei myöskään valottanut sunnuntain tapahtumia esimerkiksi sen osalta, saivatko miehet poliisilta aseita haltuun ja kuka soitti hätäkeskukseen puhelun ennen ampumista.

”Tämä on jaakobinpaini, mitä minä tällä hetkellä käyn. Mitä voi kertoa ja mitä ei missään nimessä tule kertoa. Vaikka pistetään 5 000 Pihtiputaan mummoa kiinnostumaan tästä asiasta, silti on seikkoja, jotka jo lainkin mukaan minun pitää pitää omana tietonani.”

Tiedotusvälineet eivät pystyneet kysymään mitään epäiltyjen miesten avustajilta, sillä he menivät oikeussaliin sisään sivuovesta.


Vangitsemisistunto alkoi nuoremman veljen vangitsemisen käsittelyllä.

Nuorempi veli peitti vangitsemiskäsittelyn alkaessa kasvonsa keltaisella paperilla. Myöhemmin hänen kasvonsa näkyivät kameroille.

Oikeudessa paikalla olleen HS:n rikostoimittajan Mikko Gustafssonin mukaan mies oli oikeussalissa rauhallinen. Vangitulla oli mukanaan oikeusavustaja ja tulkki. Nuorempi mies on Ruotsin kansalainen.

HS:n aiempien tietojen mukaan myös nuorempi veli puhuu kuitenkin hyvää suomea.

Vangitsemisoikeudenkäyntiä käytiin kahdella kielellä. Tutkinnanjohtajan mukaan tulkin avulla varmistettiin, että kaikki salissa olijat ymmärtävät, mistä on kysymys. Epäillyt puhuivat salissa ilmeisesti sekä suomea että ruotsia.


Vanhemman, elokuussa 1989 syntyneen veljen vangitsemisen käsittely alkoi myöhässä. Istunnon oli määrä alkaa kello 14.

Kuvaajat ja toimittajat pääsivät hetkeksi kuvaamaan toisen veljen vangitsemisistuntoa kello 14.25.

Myös vanhempi epäilty peitti kasvonsa vihreällä pahvilla ennen vangitsemisoikeudenkäynnin alkua. Hänellä on tatuoidut käsivarret ja niska sekä takaa poninhännälle sidotut hiukset. Hiukset ovat vaaleammat kuin pikkuveljellä.

Vanhemmalla veljellä on sekä Ruotsin että Suomen kansalaisuus.


Molempien veljesten vangitsemisistunnot käytiin suljettujen ovien takana. Tutkinnanjohtaja Kimmo Huhta-aho perusteli vangitsemiskäsittelyn salaamispyyntöä sillä, että tapauksen esitutkinta on hyvinkin kesken ja painavat syyt puoltavat asiaa.

Oikeus ei ottanut torstaina kantaa siihen, ovatko epäillyt syyllisiä epäiltyihin tekoihin, vaan ainoastaan siihen, ovatko epäilyt niin vakavia, että vangitsemiskynnys ylittyy.

Itä-Uudenmaan poliisin ylikomisario Jussi Huhtela sanoi käräjäoikeudessa STT:lle, että Porvoon poliisiampumiset olivat kova isku läheisille ja pienelle työyhteisölle.

Kyse on Suomen rikoshistoriassa ainutlaatuisesta tapauksesta. Veljesten epäillään ampuneen kahta Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen poliisia Ölstensin pienteollisuusalueella Porvoossa sunnuntain vastaisena yönä puoli yhden aikaan.

Poliisit loukkaantuivat, mutta toinen heistä on päässyt sairaalasta.

Poliisi on kertonut, että epäillyt ampuivat poliisia kohti myös pakomatkalla Tampereen seudulla. Matka päättyi sunnuntai-iltana puoli yhdeksän jälkeen Ikaalisissa, kun poliisi sai heidät kiinni.


Jos veljekset tuomitaan epäillyistä rikoksista, heitä odottaa tuntuva rangaistus.

Yhdestä murhan yrityksestä voi saada 2–12 vuotta vankeutta. Useista teoista laki mahdollistaa vankeusrangaistukseen kolmen vuoden lisän, eli ehdoton enimmäisrangaistus teoista on 15 vuotta vankeutta.

Lue lisää: Rikosoikeuden professori: ”Jokainen henkilö, jota kohti on ammuttu, on yksi murhan yritys”

Aiemman oikeuskäytännön perusteella esimerkiksi liikkuvasta autosta poliisiautoa kohti ampuminen ei automaattisesti tarkoita tuomiota murhan yrityksistä. Murhan yritysten sijaan oikeus on saattanut antaa tällaisista teoista tuomion esimerkiksi virkamiehen väkivaltaisista vastustamisista.

Rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen arvioi aiemmin HS:lle, että tulevassa oikeudenkäynnissä on suuri merkitys tekojen motiivilla ja sillä, miten paljon vaaraa aiheutettiin muille. Tuomiossa arvioidaan hänen mukaansa tahallisuutta ja sitä, onko tarkoitus ollut surmaaminen.

Nyt vangitut veljekset ovat asuneet osan lapsuudestaan Suomessa ja osan Ruotsissa. Kaksi kuukautta ennen epäiltyjä murhan yrityksiä veljekset muuttivat motelliin lähelle teollisuusaluetta, jossa poliiseja ammuttiin.


Lue lisää: HS:n tiedot: Poliisien murhan yrityksistä epäillyt veljekset olivat avuliaita ja tyylikkäitä sekä pukeutuivat lähes identtisesti

Motellin omistaja on kuvaillut HS:lle veljeksiä tyylikkäiksi, hyvätapaisiksi, siisteiksi, kohteliaiksi ja sosiaalisiksi. Kaksikko jutteli motellilla muiden asukkaiden kanssa eikä ilmeisesti käyttänyt alkoholia ainakaan näkyvästi.

Lue lisää: HS-analyysi: Porvoon poliisiampumisista epäiltyjen veljesten toiminta näyttäytyy järjettömänäOta kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Hirvi rusentaa auton hetkessä – Raju kolari tallentui videolle Salossa

  2. 2

   Nyt se on virallista: Kvanttitietokone saavutti herruuden eli laski 200 sekunnissa sen, mikä olisi vienyt supertietokoneelta 10 000 vuotta

  3. 3

   Osa saa nuhan ja kuumeen helposti ja toiset eivät juuri koskaan – Professori listaa viisi syytä, jotka selittävät eron

   Tilaajille
  4. 4

   Helsingin valtuusto haluaa lisätietoa pormestarien ilmiriidasta: ”Pormestari on esiintynyt aika railakkaasti julkisuudessa”

  5. 5

   Poliisi: Kauniaisissa liikkuu häiriköivä nuorisojoukko – ”Erittäin vakavasti otettava asia”

  6. 6

   Kommentti: Vihreän Langan lakkauttaminen johtuu siitä, että lehti muuttui tarpeettomaksi

  7. 7

   MTV: Jari Aarniosta uusi rikosepäily, epäillään törkeästä velallisen epärehellisyydestä vuosina 2016–2018

  8. 8

   Rekan kontista löytyi 39 ruumista Britanniassa

  9. 9

   Metsikköön ilmestyi yön pimeydessä 250 kiloa chilikastiketta Vuosaaressa: ”En pysty ymmärtämään”

  10. 10

   Kampin ampumista edelsi kolme pahoinpitelyä, taustalla kahden suvun riita – poliisitutkinta valmistumassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen – Seurasi palaute­vyöry, josta paljastuivat some­markkinoinnin kyseenalaiset käytännöt

  2. 2

   Suuri veronmaksaja Supercell huolestui: Suomi menettämässä miljoonien edestä vero­tuloja, jos verotukseen kaavailtu jätti­uudistus toteutuu

  3. 3

   Osa saa nuhan ja kuumeen helposti ja toiset eivät juuri koskaan – Professori listaa viisi syytä, jotka selittävät eron

   Tilaajille
  4. 4

   Metsikköön ilmestyi yön pimeydessä 250 kiloa chilikastiketta Vuosaaressa: ”En pysty ymmärtämään”

  5. 5

   Henriikka Virtanen, 16, meni autokouluun suorittamaan kevytautoilijan kursseja ja hämmästyi – ”En kyllä liikenteeseen lähtisi”

  6. 6

   Nyt se on virallista: Kvanttitietokone saavutti herruuden eli laski 200 sekunnissa sen, mikä olisi vienyt supertietokoneelta 10 000 vuotta

  7. 7

   Rekan kontista löytyi 39 ruumista Britanniassa

  8. 8

   Vakavasti sairaiden nuorten mielenterveysongelmia hoidetaan Helsingin seudulla väärin, sanoo kaksi kaiken nähnyttä ammattilaista

   Tilaajille
  9. 9

   Paralympiavoittajan elämä päättyi armokuolemaan

  10. 10

   Suomella oli ”käsittämätön runsaudensarvi”, ja nyt se on ajamassa meitä turmioon, julistaa Björn Wahlroos

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  2. 2

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  3. 3

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  4. 4

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  5. 5

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  6. 6

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  7. 7

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  8. 8

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen – Seurasi palaute­vyöry, josta paljastuivat some­markkinoinnin kyseenalaiset käytännöt

  9. 9

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  10. 10

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää