Kotimaa

Kymmenet suomalais­kunnat ovat nyt haalineet ystävyys­kaupunkeja Kiinasta, taustalla ”rahat pois -meininki”

Delegaatioita ja koululaisryhmiä tulee Kiinasta suomalaiskuntiin jatkuvasti.

Ystävyyskaupunki kuulostaa neuvostoajan surkuhupaisalta sanalta, mutta todellisuudessa ystävyyskaupunkitoiminta on noussut uuteen kukoistukseen. Syy siihen – kuten niin moneen asiaan – on Kiina.

Hyvinkään kaupungintalollakin tapasi torstaina kuusihenkinen hyvinkääläisdelegaatio ja nelihenkinen delegaatio Kunshanista.

Kokoushuoneessa he kättelivät – tottumattomat suomalaiset hieman haparoivat kättelyn kiinalaisessa, hierarkkisessa järjestyksessä – ja pumppasivat oikuttelevaa kahvitermosta. Sitten he esittelivät kaupunkejaan ja vaalijärjestelmiään puuduttavasti, mutta keskustelu oli sydämellistä.

Kiinalaiset yllättyivät siitä, että suomalaispolitiikoilla ei ole yläikärajaa. Eivätkä suomalaiset osanneet selittää kiinalaisille, miksi suomalaisnuoret saavat niin vähän lapsia, vaikka täällä on äitiyspakkaukset ja kaikki tuet.


Kunshanin delegaation vetäjää, kaupungin kansankongressin pysyvän komitean varapuheenjohtajaa Zhao Kunyuania kiinnosti, mikä oli suomalaisvaltuuskunnan Jaakko Rainion ja Pentti Halosen välinen hierarkinen järjestys. Rainio on kunnanvaltuuston varapuheenjohtaja ja näin ollen sivistystoimenjohtaja Halosen yläpuolella. Mutta rehtorina Rainio onkin Halosen alla. Kuka on pomo? Sitä selviteltiin naurussa suin.

Puolentoista tunnin luentojen ja rupattelun jälkeen delegaatiot neuvottelivat. Neuvotteluissa suunniteltiin leirikouluja, yritysvierailuja ja kutsuttiin puolin ja toisin vierailuille.

Pelkästään viime ja tällä viikolla ystävyystoiminnan merkeissä oli kiinalaisvieraita Hyvinkään lisäksi ainakin kuudessa kunnassa: Lieksassa, Kajaanissa, Lahdessa ja Espoossa oli koululaisia, Espoossa ja Helsingissä puolestaan terveysalan ja Kuopiossa kirjastoalan delegaatio.

Tämä oli tulos, kun HS kysyi sähköpostitse 20 kunnasta juuri näiden kahden viikon vierailijoista. Kaikki kunnat eivät edes vastanneet. Voi vain kuvitella, kuinka valtavasti kiinalaisia kuntaystäviä Suomessa käy vuosittain.

Espoossa laskettiin, että viime vuonna kaverikaupunki Shanghaista kävi kymmenen delegaatiota kaupungin vieraana, eikä lukuun ole laskettu useita lukiovierailuja.

Kuntaliiton kokoamasta listasta suomalais- ja kiinalaiskuntien ystävyyskuntasuhteista löytyi 20 kuntaa. Listaus ei ole kattava, ja lisäksi monilla kunnilla on kevyempiä yhteistyösopimuksia kiinalaisten kanssa.

Lukema ei ole sinänsä suuri, sillä suomalaiskunnilla on Kuntaliiton mukaan kaikkiaan tuhatkunta ystävyyskuntaa. Ne ovat lähinnä 1940–1980-luvun suhteiden solminnan peruja Pohjoismaista ja entisen itäblokin maista.

Uusi ja monen kunnan selvästi aktiivisin suunta on kuitenkin Kiina. Näin on Hyvinkäällä ja Espoossakin.

”Muitakin ystävyyskaupunkeja on, mutta tällä hetkellä Shanghai on ainut aito ja aktiivinen”, sanoo Espoon elinkeinojohtaja Tuula Antola.

Pinnalta katsottuna ystävyyskaupunkitoiminta saattaa näyttää vanhan ajan menolta juhlavine puheineen ja lahjojen ojenteluineen.

Hyvinkäälläkin neuvottelut päättyivät silkkihuivien ja lasiesineiden ja Marianne-karkkien ojenteluun. Sitten otettiin pönötyskuvia kaksin, ryhmässä, sisällä ja ulkona.

Todellisuudessa ystävyystoiminta Kiinan kanssa on hyvin erilaista kuin aikoina, jolloin järjestettiin (itä)eurooppalaisten kumppanien kanssa kulttuurivaihtoa ja urheilukilpailuja. Uuden kiinalaisystävyyden pontimena on raha.

”Nyt pyrimme hyödyntämään ystävyyskaupunkiajattelua taloudellisesti”, sanoo Hyvinkään kaupungin liiketoimintajohtaja Annukka Lehtonen.

”Rahat pois -meininki.”

Viimeisen lauseen hän sanoo nauraen, mutta lauseeseen tiivistyy hyvin monen kunnan Kiina-into.

Talouskulmasta ystävyyskaupunkitoiminta Hyvinkään ja Kunshanin välillä alkoikin vuonna 2009. Aloitteen ystävyyteen teki hissiyritys Koneen tuolloinen toimitusjohtaja Matti Alahuhta. Molemmissa kaupungeissa on Koneen tehtaat.

Vuosia ystävyyttä vaalittiin rauhallisesti, silloin tällöin delegaatioita ja kulttuuria vaihtaen. Vuonna 2015 hyvinkääläiset alkoivat miettiä, miten ystävyydestä irtoaisi enemmän paikallisille yrityksille.

Lehtonen kertoo, että nyt Kiinasta tulee vuosittain muutama ryhmä kylään, esimerkiksi tutustumaan opetustoimeen tai lapsia leirikouluun. Paikallinen matkatoimisto, hotellit, kuljetusyrittäjät ja jopa leirikoulua vetävät opettajat saavat rahaa. Ryhmät tarvitsevat kunnalta kutsun päästäkseen lähtemään Kiinasta.

Monessa kunnassa ja kaupungissa ennen kaikkea autetaan yrityksiä avaamaan Kiina-bisneksiään. Näin on esimerkiksi Espoossa ja Tampereella.

”Yritysten on vaikea mennä Kiinan markkinoille, jos niillä ei ole siellä verkostoja. Kun menee ystävyyskaupungin sateenvarjon alla, se aukaisee ovia”, sanoo Tampereen kansainvälisten asioiden päällikkö Satu Vuorinen.

Paikallisten kiinalaispoliitikkojen kädenpuristus ja virkamiesten suopeus silottaa tietä autoritaarisessa maassa. Käytännössä yritykset ovat mukana suomalaisdelegaatioissa Kiinassa. Tampereella on myös harrastettu kirjelmöintiä: Vuorinenkin voi kirjoittaa tätä nykyä tutuille kollegoilleen Guangzhoussa kirjeen, että otatteko vastaan tämän tamperelaisyrityksen vierailun.

Kaikki kaupungit vakuuttavat, että yritysten esittely on toiminut. Tulosta on silti vaikea mitata. Helsingin elinkeinojohtaja Marja-Leena Rinkineva selittää, että oven avaamisesta kuluu vielä aikaa ennen kuin yrityksen bisnes ehkä alkaa Kiinassa rullata.

Helsingissä yritysten auttamisen rinnalla toimii vahva kulttuurivaihto. Siitä näyttävin esimerkki on jokavuotinen kiinalaisen uudenvuoden juhla.

Kunnilla on Kiina-toiminnassaan erilaisia painopistealueita, jollakin matkailijoiden haaliminen, toisella talviurheilubisneksen edistäminen, kolmannella ympäristöteknologian vienti. Yhteistä on se, että lähes kaikki haluavat panostaa koulutusvientiin. Pisa-menestyksen jälkimainingeista on yhä hyötyä.

Hyvinkäälläkin aiotaan lisätä koulutusvientiä. Vienti tarkoittaa sitä, että kiinalaiset tulevat opiskelemaan Suomeen, esimerkiksi juuri niihin leirikouluihin.

Ystävyyskuntien lisäksi Kiinaan päin on kunnista jatkuvasti laajenevaa ystävyyskoulutoimintaa. Aina kaverikoulut eivät edes ole kaverikunnissa.

Lahden ystävyyskunnat ovat Deyang, Wuxi ja Zhangjiakou, mutta kolmessa lahtelaiskoulussa oli juuri noin 60 oppilaan ja 10 opettajan ryhmä Nanjingista. Se johtuu siitä, että Harjun koulun rehtori Marju Markkanen solmi pari vuotta sitten kiinalaistuttunsa kautta suhteita Nanjingin kouluihin.

Koululaiset vierailevat vuoroin toistensa maissa omina loma-aikoinaan. Tämä ei ole rahakasta vientiä, vaan ruohonjuuritason ystävyyttä, jota maksetaan vanhempien pussista ja pienellä julkisella tuella.

4.–6.-luokkalaiset opiskelivat Suomessa yhdessä luonnonsuojelualueella ja oppitunneilla. Viime kesän Kiina-vierailulla suomalaislapset oppivat muun muassa kalligrafiaa ja kiinaa.

Toki lahtelaiskouluilla on myös tilauksesta maksullista koulun esittelyä ulkomaisille opettajaryhmille tulivatpa nämä Kiinasta tai muualta.

Alkuiltapäivästä Kunshanin delegaatio on tuotu hyvinkääläisen kulttuurikeidas Villatehtaan sisäpihalle, jossa opas kertoo entisen tehtaan historiasta. Kiinalaiset kuuntelevat kohteliaasti. Opastukselle on hankalat olosuhteet, koska alueella ei saa oikein liikkua elokuvafestareiden rakennustöiden vuoksi. Red Carpet -festareiden vierailijamaa on tänä vuonna, tietenkin, Kiina.

Suomalaiset saavat rahaa, mutta mitä saavat kiinalaiset ystävyyskaupunkisuhteista? Kysytään delegaation johtajalta Zhaolta.

”Yksi konkreettinen hyöty meille oli, kun tänä vuonna koululaisia ja opettajia vieraili Hyvinkäällä. Vierailu kehitti meidän opetusmenetelmiä ja opetuksen tasoa ja nosti Kunshanin mainetta”, Zhao sanoo.

Suomalaiset haastateltavat kertovat, että kiinalaiset imevät innokkaasti oppia suomalaisilta, on se sitten opetuksesta, jätehuollosta tai tasa-arvon edistämisestä kaupungin hallinnossa.

Suomalaiset oppivat kohtaamisissaan paljon kiinalaisesta kulttuurista. Satu Vuorinen kertoo, kuinka on tärkeää paketoida vieraiden lahjat kauniisti ja miettiä hierarkian mukaan, kuka istuu kenenkin vieressä.

”Sellainen vie paljon työaikaa. Kiinassa on paljon työvoimaa ja heillä on aikaa tällaista puljata.”

Tavat yllättävät toisinkin päin. Kun kiinalainen virkamies oli Tampereella työvaihdossa, hän järkyttyi, kun näki pormestarin käyttävän itse kopiokonetta

Ihmisoikeudet ja muut Kiinaa johtavalle kommunistiselle puolueelle arat aiheet eivät ole kiellettyjä, mutta Vuorinen ei muista, että niistä olisi kiinalaisten kanssa keskusteltu. Tamperelaiset saattavat näyttää avoimen yhteiskunnan mallia sillä tavalla, että he vitsailevat omista päätöksentekijöistään.

Hyvinkäälläkin ollaan suut supussa.

”Katsotaan nyt, pystyykö Hongkongin tilanteesta puhumaan vai onko parempi olla hiljaa. Politiikasta emme yleensä puhu. Jokaisella maalla on omat arat jutut”, Annukka Lehtonen sanoo.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Turkin hyökkäys Syyrian kurdi­alueelle sai uuden käänteen: Syyria ja kurdit yhteis­työhön

  2. 2

   Ihminen koskettelee kasvojaan parin minuutin välein, mutta valehtelija tekee sen eri tavalla kuin muut

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Moni ymmärtää venyttelyn tarkoituksen väärin, ja se voi jopa heikentää kehoa – Asiantuntija purkaa yleiset myytit liikkuvuudesta

   Tilaajille
  5. 5

   Suomalaisia vaivaa kehu-ummetus, ja se voi vahingoittaa parisuhteita, sanoo parisuhdekouluttaja

   Tilaajille
  6. 6

   Verkkokauppa Wishin toiminta perustuu yhteen havaintoon: On paljon ihmisiä, jotka haluavat ostaa halvalla

  7. 7

   Maailman suurimman lentokoneen tehnyt ukrainalainen Antonov selvisi Neuvostoliiton kaatumisesta, mutta Venäjän ja Ukrainan välirikko syöksi sen ongelmiin

  8. 8

   Influenssarokotteen koostumus muuttui, rokottamiset alkavat normaalia myöhemmin

  9. 9

   Huolestuneen naapurin hälyttämä poliisi ampui tummaihoisen naisen ikkunan läpi kuoliaaksi Texasissa

  10. 10

   Japanilainen ja suomalainen musiikki ovat kuin kaksi marjaa – tiesitkö Topi Sorsakosken hitin japanilaisen alkuperän ja Japanin superhitin suomalaiset juuret?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  2. 2

   Porvari vastaan demari, isoveli vastaan pikkuveli – Hirvolan veljekset käyttävät suurta valtaa Suomessa, mutta tänään ei neuvotella vaan pelataan kovaa

   Tilaajille
  3. 3

   Alhaisen syntyvyyden todelliset syylliset saattavat löytyä väestöpyramidia tutkimalla: Sodanjälkeiset suuret ikäluokat

  4. 4

   Tuhannet lukijat kertoivat HS:lle, miksi heillä ei ole lapsia – Vastauksista piirtyy kuva epävarmuuteen kasvaneesta sukupolvesta

   Tilaajille
  5. 5

   Huolestuneen naapurin hälyttämä poliisi ampui tummaihoisen naisen ikkunan läpi kuoliaaksi Texasissa

  6. 6

   Turkin hyökkäys Syyrian kurdi­alueelle sai uuden käänteen: Syyria ja kurdit yhteis­työhön

  7. 7

   Caitlin Moran joutui vastoin tahtoaan seksivideolle ja haluaa kertoa siitä avoimesti, sillä seksi on feminismin ytimessä

   Tilaajille
  8. 8

   Tätä on lastensuojelun työntekijäkato käytännössä: Vantaalainen perheenäiti piiloutuu suihkuun itkemään, koska kukaan ei auta hänen vaikeasti oireilevaa poikaansa

   Tilaajille
  9. 9

   Tutkimus selvitti, mitkä sanat suomalaiset kokevat sopimattomiksi

  10. 10

   Poliisi pidätti näyttelijä Jane Fondan, 81, tämän osoitettua mieltään Greta Thunbergin ja muiden ilmastoaktivistien puolesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos surmaaja soittaa itse hätäpuhelun, hän tekee yleensä samat virheet

   Tilaajille
  2. 2

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  5. 5

   Makia vetää pois pursiseuralta kopioitua logoa kantavat tuotteensa: ”Olemme olleet idiootteja”

  6. 6

   Mitä tehdä, jos tarjoilija avaa viinipullon, antaa maistaa lasista mutta viini onkin pahaa? ”Se on asiakkaan ongelma, pullo on jo avattu häntä varten”

   Tilaajille
  7. 7

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  8. 8

   Nämä 9 videopätkää osoittavat, miten takavuosien suomalainen tv muuttui tunkkaiseksi ja vanhentuneeksi – menisikö mikään näistä enää läpi? Kerro mielipiteesi

  9. 9

   Miksi ennakkosuosikkina pidettyä Greta Thunbergia ei valittu Nobelin saajaksi? HS käy läpi neljä mahdollista syytä

  10. 10

   Sofia maksoi yli 450 euroa palvelusta, jota ei edes käyttänyt – Uusi ilmiö osoittaa, että rahaa on vaikea hahmottaa, kun sitä ei näe

   Tilaajille
  11. Näytä lisää