Kotimaa

Kymmenet suomalais­kunnat ovat nyt haalineet ystävyys­kaupunkeja Kiinasta, taustalla ”rahat pois -meininki”

Delegaatioita ja koululaisryhmiä tulee Kiinasta suomalaiskuntiin jatkuvasti.

Ystävyyskaupunki kuulostaa neuvostoajan surkuhupaisalta sanalta, mutta todellisuudessa ystävyyskaupunkitoiminta on noussut uuteen kukoistukseen. Syy siihen – kuten niin moneen asiaan – on Kiina.

Hyvinkään kaupungintalollakin tapasi torstaina kuusihenkinen hyvinkääläisdelegaatio ja nelihenkinen delegaatio Kunshanista.

Kokoushuoneessa he kättelivät – tottumattomat suomalaiset hieman haparoivat kättelyn kiinalaisessa, hierarkkisessa järjestyksessä – ja pumppasivat oikuttelevaa kahvitermosta. Sitten he esittelivät kaupunkejaan ja vaalijärjestelmiään puuduttavasti, mutta keskustelu oli sydämellistä.

Kiinalaiset yllättyivät siitä, että suomalaispolitiikoilla ei ole yläikärajaa. Eivätkä suomalaiset osanneet selittää kiinalaisille, miksi suomalaisnuoret saavat niin vähän lapsia, vaikka täällä on äitiyspakkaukset ja kaikki tuet.


Kunshanin delegaation vetäjää, kaupungin kansankongressin pysyvän komitean varapuheenjohtajaa Zhao Kunyuania kiinnosti, mikä oli suomalaisvaltuuskunnan Jaakko Rainion ja Pentti Halosen välinen hierarkinen järjestys. Rainio on kunnanvaltuuston varapuheenjohtaja ja näin ollen sivistystoimenjohtaja Halosen yläpuolella. Mutta rehtorina Rainio onkin Halosen alla. Kuka on pomo? Sitä selviteltiin naurussa suin.

Puolentoista tunnin luentojen ja rupattelun jälkeen delegaatiot neuvottelivat. Neuvotteluissa suunniteltiin leirikouluja, yritysvierailuja ja kutsuttiin puolin ja toisin vierailuille.

Pelkästään viime ja tällä viikolla ystävyystoiminnan merkeissä oli kiinalaisvieraita Hyvinkään lisäksi ainakin kuudessa kunnassa: Lieksassa, Kajaanissa, Lahdessa ja Espoossa oli koululaisia, Espoossa ja Helsingissä puolestaan terveysalan ja Kuopiossa kirjastoalan delegaatio.

Tämä oli tulos, kun HS kysyi sähköpostitse 20 kunnasta juuri näiden kahden viikon vierailijoista. Kaikki kunnat eivät edes vastanneet. Voi vain kuvitella, kuinka valtavasti kiinalaisia kuntaystäviä Suomessa käy vuosittain.

Espoossa laskettiin, että viime vuonna kaverikaupunki Shanghaista kävi kymmenen delegaatiota kaupungin vieraana, eikä lukuun ole laskettu useita lukiovierailuja.

Kuntaliiton kokoamasta listasta suomalais- ja kiinalaiskuntien ystävyyskuntasuhteista löytyi 20 kuntaa. Listaus ei ole kattava, ja lisäksi monilla kunnilla on kevyempiä yhteistyösopimuksia kiinalaisten kanssa.

Lukema ei ole sinänsä suuri, sillä suomalaiskunnilla on Kuntaliiton mukaan kaikkiaan tuhatkunta ystävyyskuntaa. Ne ovat lähinnä 1940–1980-luvun suhteiden solminnan peruja Pohjoismaista ja entisen itäblokin maista.

Uusi ja monen kunnan selvästi aktiivisin suunta on kuitenkin Kiina. Näin on Hyvinkäällä ja Espoossakin.

”Muitakin ystävyyskaupunkeja on, mutta tällä hetkellä Shanghai on ainut aito ja aktiivinen”, sanoo Espoon elinkeinojohtaja Tuula Antola.

Pinnalta katsottuna ystävyyskaupunkitoiminta saattaa näyttää vanhan ajan menolta juhlavine puheineen ja lahjojen ojenteluineen.

Hyvinkäälläkin neuvottelut päättyivät silkkihuivien ja lasiesineiden ja Marianne-karkkien ojenteluun. Sitten otettiin pönötyskuvia kaksin, ryhmässä, sisällä ja ulkona.

Todellisuudessa ystävyystoiminta Kiinan kanssa on hyvin erilaista kuin aikoina, jolloin järjestettiin (itä)eurooppalaisten kumppanien kanssa kulttuurivaihtoa ja urheilukilpailuja. Uuden kiinalaisystävyyden pontimena on raha.

”Nyt pyrimme hyödyntämään ystävyyskaupunkiajattelua taloudellisesti”, sanoo Hyvinkään kaupungin liiketoimintajohtaja Annukka Lehtonen.

”Rahat pois -meininki.”

Viimeisen lauseen hän sanoo nauraen, mutta lauseeseen tiivistyy hyvin monen kunnan Kiina-into.

Talouskulmasta ystävyyskaupunkitoiminta Hyvinkään ja Kunshanin välillä alkoikin vuonna 2009. Aloitteen ystävyyteen teki hissiyritys Koneen tuolloinen toimitusjohtaja Matti Alahuhta. Molemmissa kaupungeissa on Koneen tehtaat.

Vuosia ystävyyttä vaalittiin rauhallisesti, silloin tällöin delegaatioita ja kulttuuria vaihtaen. Vuonna 2015 hyvinkääläiset alkoivat miettiä, miten ystävyydestä irtoaisi enemmän paikallisille yrityksille.

Lehtonen kertoo, että nyt Kiinasta tulee vuosittain muutama ryhmä kylään, esimerkiksi tutustumaan opetustoimeen tai lapsia leirikouluun. Paikallinen matkatoimisto, hotellit, kuljetusyrittäjät ja jopa leirikoulua vetävät opettajat saavat rahaa. Ryhmät tarvitsevat kunnalta kutsun päästäkseen lähtemään Kiinasta.

Monessa kunnassa ja kaupungissa ennen kaikkea autetaan yrityksiä avaamaan Kiina-bisneksiään. Näin on esimerkiksi Espoossa ja Tampereella.

”Yritysten on vaikea mennä Kiinan markkinoille, jos niillä ei ole siellä verkostoja. Kun menee ystävyyskaupungin sateenvarjon alla, se aukaisee ovia”, sanoo Tampereen kansainvälisten asioiden päällikkö Satu Vuorinen.

Paikallisten kiinalaispoliitikkojen kädenpuristus ja virkamiesten suopeus silottaa tietä autoritaarisessa maassa. Käytännössä yritykset ovat mukana suomalaisdelegaatioissa Kiinassa. Tampereella on myös harrastettu kirjelmöintiä: Vuorinenkin voi kirjoittaa tätä nykyä tutuille kollegoilleen Guangzhoussa kirjeen, että otatteko vastaan tämän tamperelaisyrityksen vierailun.

Kaikki kaupungit vakuuttavat, että yritysten esittely on toiminut. Tulosta on silti vaikea mitata. Helsingin elinkeinojohtaja Marja-Leena Rinkineva selittää, että oven avaamisesta kuluu vielä aikaa ennen kuin yrityksen bisnes ehkä alkaa Kiinassa rullata.

Helsingissä yritysten auttamisen rinnalla toimii vahva kulttuurivaihto. Siitä näyttävin esimerkki on jokavuotinen kiinalaisen uudenvuoden juhla.

Kunnilla on Kiina-toiminnassaan erilaisia painopistealueita, jollakin matkailijoiden haaliminen, toisella talviurheilubisneksen edistäminen, kolmannella ympäristöteknologian vienti. Yhteistä on se, että lähes kaikki haluavat panostaa koulutusvientiin. Pisa-menestyksen jälkimainingeista on yhä hyötyä.

Hyvinkäälläkin aiotaan lisätä koulutusvientiä. Vienti tarkoittaa sitä, että kiinalaiset tulevat opiskelemaan Suomeen, esimerkiksi juuri niihin leirikouluihin.

Ystävyyskuntien lisäksi Kiinaan päin on kunnista jatkuvasti laajenevaa ystävyyskoulutoimintaa. Aina kaverikoulut eivät edes ole kaverikunnissa.

Lahden ystävyyskunnat ovat Deyang, Wuxi ja Zhangjiakou, mutta kolmessa lahtelaiskoulussa oli juuri noin 60 oppilaan ja 10 opettajan ryhmä Nanjingista. Se johtuu siitä, että Harjun koulun rehtori Marju Markkanen solmi pari vuotta sitten kiinalaistuttunsa kautta suhteita Nanjingin kouluihin.

Koululaiset vierailevat vuoroin toistensa maissa omina loma-aikoinaan. Tämä ei ole rahakasta vientiä, vaan ruohonjuuritason ystävyyttä, jota maksetaan vanhempien pussista ja pienellä julkisella tuella.

4.–6.-luokkalaiset opiskelivat Suomessa yhdessä luonnonsuojelualueella ja oppitunneilla. Viime kesän Kiina-vierailulla suomalaislapset oppivat muun muassa kalligrafiaa ja kiinaa.

Toki lahtelaiskouluilla on myös tilauksesta maksullista koulun esittelyä ulkomaisille opettajaryhmille tulivatpa nämä Kiinasta tai muualta.

Alkuiltapäivästä Kunshanin delegaatio on tuotu hyvinkääläisen kulttuurikeidas Villatehtaan sisäpihalle, jossa opas kertoo entisen tehtaan historiasta. Kiinalaiset kuuntelevat kohteliaasti. Opastukselle on hankalat olosuhteet, koska alueella ei saa oikein liikkua elokuvafestareiden rakennustöiden vuoksi. Red Carpet -festareiden vierailijamaa on tänä vuonna, tietenkin, Kiina.

Suomalaiset saavat rahaa, mutta mitä saavat kiinalaiset ystävyyskaupunkisuhteista? Kysytään delegaation johtajalta Zhaolta.

”Yksi konkreettinen hyöty meille oli, kun tänä vuonna koululaisia ja opettajia vieraili Hyvinkäällä. Vierailu kehitti meidän opetusmenetelmiä ja opetuksen tasoa ja nosti Kunshanin mainetta”, Zhao sanoo.

Suomalaiset haastateltavat kertovat, että kiinalaiset imevät innokkaasti oppia suomalaisilta, on se sitten opetuksesta, jätehuollosta tai tasa-arvon edistämisestä kaupungin hallinnossa.

Suomalaiset oppivat kohtaamisissaan paljon kiinalaisesta kulttuurista. Satu Vuorinen kertoo, kuinka on tärkeää paketoida vieraiden lahjat kauniisti ja miettiä hierarkian mukaan, kuka istuu kenenkin vieressä.

”Sellainen vie paljon työaikaa. Kiinassa on paljon työvoimaa ja heillä on aikaa tällaista puljata.”

Tavat yllättävät toisinkin päin. Kun kiinalainen virkamies oli Tampereella työvaihdossa, hän järkyttyi, kun näki pormestarin käyttävän itse kopiokonetta

Ihmisoikeudet ja muut Kiinaa johtavalle kommunistiselle puolueelle arat aiheet eivät ole kiellettyjä, mutta Vuorinen ei muista, että niistä olisi kiinalaisten kanssa keskusteltu. Tamperelaiset saattavat näyttää avoimen yhteiskunnan mallia sillä tavalla, että he vitsailevat omista päätöksentekijöistään.

Hyvinkäälläkin ollaan suut supussa.

”Katsotaan nyt, pystyykö Hongkongin tilanteesta puhumaan vai onko parempi olla hiljaa. Politiikasta emme yleensä puhu. Jokaisella maalla on omat arat jutut”, Annukka Lehtonen sanoo.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinki aloitti uuden tavan auttaa vanhuksia – miksi suuri joukko hoitajia irtisanoutui heti?

   Tilaajille
  2. 2

   Suomen maahanmuutto­politiikassa on mennyt viime aikoina pieleen lähes kaikki mahdollinen, nyt on aika korjata virheet

  3. 3

   Tavallinen flunssa tai kaatuminen voivat laukaista toiminnallisen häiriön, jonka syytä lääketiede ei tunne kunnolla – Asiantuntijat kertovat, miksi toiset saavat oireita ja toiset eivät koskaan

   Tilaajille
  4. 4

   Uutissuomalainen: Omistaja­ohjaus­ministeri Paatero väläyttää Postin pilkkomista

  5. 5

   Ajat muuttuvat myös britti­hovissa, ja nyt prinssi Andrew saa nyt mennä

  6. 6

   Trump jäi ensi kertaa verekseltään kiinni, sanoo tutkija EU-lähettilään todistuksesta – ”Mies joka näki läheltä, mitä tapahtui, kertoo nyt kaiken”

  7. 7

   Ossi Valpio oli nouseva räppäri ja koripalloilija, mutta parikymppisenä hän oli valmis eläkkeelle – Sitten hän opetteli puhumaan häpeästä, ja se muutti kaiken

   Tilaajille
  8. 8

   Tarjolla oli kolme päivää Helsingissä, Slush, suomalainen sauna ja ilta Kalliossa – lähes 7 000 lähetti hakemuksen

  9. 9

   Alkoholismia, aidsia, musertavia loppuja – Miksi homoelokuvien hahmoille käy aina huonosti?

  10. 10

   Yli sata vuotta vanhat Signe Branderin Helsinki-kuvat loistavat nyt väreissä, algoritmin ehostamia teoksia ilmestyy päivittäin automaattisesti Twitteriin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  2. 2

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Amazonin tieteissarja kertoo kylmäävää vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  3. 3

   ”Pystyn hymyilemään, vaikka olen romahduspisteessä” – Neljän lapsen isä Mika Tukiainen sairastaa masennusta ja pitää perheen arjen pyörimässä

   Tilaajille
  4. 4

   Kristiina Sandberg vapautui vankilasta mutta törmäsi digitaaliseen muuriin: ”Tuli sellainen olo, että ei tästä mitään tule”

  5. 5

   Yli sata vuotta vanhat Signe Branderin Helsinki-kuvat loistavat nyt väreissä, algoritmin ehostamia teoksia ilmestyy päivittäin automaattisesti Twitteriin

  6. 6

   Testissä kymmenen tuhtia amaroneviiniä – Kärkeen kiilasi yksi halvimmista

   Tilaajille
  7. 7

   HS-analyysi: Finanssivalvonta antoi eläkemiljardien hoitajille viimeisen varoituksen

  8. 8

   Trump jäi ensi kertaa verekseltään kiinni, sanoo tutkija EU-lähettilään todistuksesta – ”Mies joka näki läheltä, mitä tapahtui, kertoo nyt kaiken”

  9. 9

   Hallituksen budjetti vie laskelman mukaan Suomesta 5 000 työpaikkaa – ”En muista koskaan nähneeni tällaista”, sanoi kokoomuskonkari Ben Zyskowicz

  10. 10

   Uutissuomalainen: Omistaja­ohjaus­ministeri Paatero väläyttää Postin pilkkomista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  3. 3

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  4. 4

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  5. 5

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  6. 6

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  7. 7

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  8. 8

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  9. 9

   Moni tuntee ihmisen, joka haluaa olla aina oikeassa – Psykoterapeutti neuvoo, miten pätijän kanssa pärjää

   Tilaajille
  10. 10

   ”Anteeksi, äitini on ulkomaalainen”: HS:n kirjeenvaihtajan lapsi muutti Pekingiin ja on jo joutunut rauhoittelemaan paikallisia kiinaksi

  11. Näytä lisää