Kotimaa

”Poliisiin kohdistuva väkivalta ravistelee käsitystä siitä, kuinka turvallista meillä on”, sanoo oikeuspsykologi – Kokosimme Suomea järkyttäneet tapaukset

Lähes 20 000 ihmistä kerääntyi kaduille seuraamaan Tehtaankadun poliisimurhien uhrien hautajaissaattoa vuonna 1997.

Kun suomalaisilta kysytään, mihin he yhteiskunnassa luottavat, vastaus on useimmiten poliisi. Siksi poliisiin kohdistuvat väkivallanteot järkyttävät tavallista enemmän, arvioi oikeuspsykologi, lehtori Jasmin Kaunisto Poliisiammattikorkeakoulusta.

Väkivalta arjen turvaajaa kohtaan nähdään ikään kuin väkivaltana koko yhteiskuntaa kohtaan.

Viimeksi kansalaisia ovat voineet järkyttää Porvoossa Ölstenisin teollisuusalueella viime sunnuntaina tapahtuneet ampumiset, jossa loukkaantui kaksi paikalle hälytettyä poliisia.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus vangitsi torstaina paikalta paenneet veljekset. Heitä epäillään murhan yrityksistä.

”Suomessa on totuttu siihen, että jos kansalaisiin kohdistuu rikollisuutta tai sen uhkaa, poliisi saapuu paikalle turvaamaan tilanteet. Tässä tapauksessa asetelma on kuitenkin mennyt toisin päin. Se, että poliisi onkin rikollisten henkilöiden toiminnan kohteena, luo turvattomuutta”, Kaunisto sanoo.

Kauniston mukaan on ymmärrettävää, jos turvallisuutta ylläpitäviin viranomaisiin kohdistettu voimakas väkivalta herättää pelkoa.

”Se voidaan nähdä pyrkimyksenä ravisuttaa yhteiskunnan järjestystä ja lietsoa pelkoa. Koska poliisit ovat suuresti vastuussa yhteiskunnan turvallisuudesta, väkivalta ravistelee kaikkien kansalaisten käsitystä siitä, kuinka turvallista meillä Suomessa on.”


Yksi tunnetuimmista poliisiin kohdistuneista väkivallanteoista tapahtui Tehtaankadun ja Kapteeninkadun risteyksessä Helsingin Ullanlinnassa lokakuisena yönä 1997. Tanskalainen vankikarkuri Steen Christensen ampui siellä vanhemman konstaapelin Antero Palon ja ylikonstaapeli Eero Holstin.

Christensen oli ennen poliisimurhia pakottanut pistoolilla uhaten hotelli Palacen portieerin lattialle ja ryöstänyt hotellin kassan, 6 690 markkaa. Se vastaa nykyrahassa noin 1 550 euroa.

Palo ja Holsti kuulivat ryöstöstä poliisiradiosta. Kun poliisit havaitsivat keskellä yötä yksin liikkuvan miehen, he päättivät pysäyttää hänet.

Mies veti aseen esiin ja käskytti poliiseja menemään maahan. Hän ampui poliisit kuoliaaksi teloitustyyliin.

Siitä alkoi Suomen oloissa poikkeuksellisen mittava etsintäoperaatio, jota suomalaiset seurasivat tiiviisti.

Christensen lähti aamulla rautatieasemalta ensimmäisellä junalla Hämeenlinnaan. Runsaan kolmen vuorokauden kuluttua hän jäi siellä yleisövihjeiden ansiosta kiinni, kun hän oli poistumassa hotelli Vaakunasta.

Tanskalaismies tuomittiin oikeudessa elinkautiseen vankeusrangaistukseen kahdesta murhasta, törkeästä ryöstöstä ja ampuma-aserikoksesta. Hän suorittaa edelleen rangaistusta.Tehtaankadun poliisimurhat koskettivat monia suomalaisia syvältä. Tästä kertoo se, että lähes 20 000 ihmistä kerääntyi pääkaupungin kaduille seuraamaan kuolleiden poliisien hautajaissaattoa marraskuisena maanantaina 1997.

Porvoon tapauksessa järkytystä lieventää se, että kukaan ei kuollut tilanteissa. Jos tapauksessa olisi kuollut poliisi, kansalaisten reaktiot olisivat olleet samantyyppiset kuin Tehtaankadun tapauksessa, oikeuspsykologi Kaunisto uskoo.

”Vaikka sellaista ei onneksi tapahtunut, nytkin näkyy, että pelkästään läheltä piti -tilanne herättää kansallisesti reaktioita ja pelon tunteita siitä, miten turvaa edustavaa ammattiryhmää kohtaan toimitaan.”

Etenkin vanhemmat sukupolvet muistavat hyvin myös toisen poliiseihin kohdistuneen väkivallanteon vuosikymmenten takaa, maaliskuulta 1969. Sekatyömies Tauno Pasanen ampui silloin kuoliaaksi neljä poliisia Pihtiputaan Korppisten kylässä.

Tilannetta edelsi Pasasen viikon jatkunut ryyppyputki. Hänen perheensä oli joutunut pakenemaan naapuriin.

Kun paikalle hälytetyt poliisit Pentti Turpeinen, Veikko Riihimäki, Onni Saastamoinen ja Mauno Poikkimäki lähestyivät taloa, Pasanen ampui heitä ikkunasta talon sisältä. Viimeiset laukaukset hän ampui poliiseihin lähietäisyydeltä.

Sen jälkeen Pasanen käveli naapuriin ja pyysi soittamaan poliisille.

Pihtiputaan tapaus on tunnettu osittain myös siksi, että Mikko Niskanen on käsikirjoittanut ja ohjannut tapahtumiin osin pohjautuvan Kahdeksan surmanluotia -elokuvan.

Pasanen tuomittiin neljästä murhasta elinkautiseen vankeuteen, josta presidentti Mauno Koivisto vapautti hänet vuonna 1982. Neljätoista vuotta vapautumisen jälkeen Pasanen tappoi vielä entisen vaimonsa kuristamalla.

Järkytyksen lisäksi poliisiin kohdistuvat väkivallanteot voivat herättää joissakin ihmisissä myös tavanomaisesta hyvin poikkeavaa reagointia kuten ihailua, Kaunisto sanoo. Myös esimerkiksi koulusurmien yhteydessä on syntynyt nettiyhteisöjä, jotka fanittavat rikoksiin syyllistynyttä tekijää.

”Porvoon tapauksessa tapahtumat voidaan nähdä jonkinlaisena toimintaleffan kohtauksena ja ne voivat innostaa sankariajatteluun. Kyse on kuitenkin tällöin aika lapsekkaista näkökulmista sekä radikaaleista asenteista yhteiskuntaa ja sen turvaverkkoa vastaan.”

Vaikka poliisien kohdistuva väkivalta on lisääntynyt 2000-luvulla myös Pohjoismaissa, aseelliset selkkaukset ovat hyvin harvinaisia verrattuna esimerkiksi Yhdysvaltoihin ja Etelä-Amerikkaan. Tämä tiedostetaan Suomessa hyvin, Kaunisto sanoo.

”On inhimillistä ja tavallista ajatella, että tällaiset ilmiöt eivät kosketa meitä. Sitten kun ne koskettavatkin, se saattaa rikkoa hallinnan tunnetta ja pistää arvioimaan tilannetta uudelleen.”

Lue lisää: Poliisiin kohdistunut väkivalta on kaksinkertaistunut Suomessa 2000-luvulla.

Porvoon tapauksessa turvattomuuden tunnetta aiheuttaa Kauniston mukaan myös tapahtumien ennakoimattomuus: se, miten väkivaltatilanne on päässyt syntymään, on ollut ilmeisesti hyvin yllättävää.

”Levollisuutta pelon tunteiden keskelle tuottaa todennäköisesti se, kun tutkinnan myötä tulee lisää tietoa tapahtumien kulusta. Nyt kun tietoa tulee yleisölle tipoittain, se pitää yllä intensiteettiä”, Kaunisto sanoo.


Suomen itsenäisyyden aikana on surmattu ainakin 131 poliisia virkatehtävissä. Suurin osa kuoli itsenäisyyden ajan ensimmäisinä vuosikymmeninä.

Tällä ja viime vuosikymmenellä on kuollut yhteensä kaksi poliisia.

Vanhempi konstaapeli Tomi Keskinen kuoli ja toinen poliisi loukkaantui vakavasti Vihdissä kesäkuussa 2016, kun 67-vuotias mies avasi tulen heitä vastaan omakotitalon piiritystilanteen yhteydessä. Ampuja surmasi itsensä teon jälkeen.

Toinen 2000-luvun kuolemantapaus on Kälviältä kesäkuulta 2007. Päihtynyt 20-vuotias mies ajoi tuolloin takaa-ajon yhteydessä piikkimattoa asentaneen vanhemman konstaapelin Gudmund Lindströmin päälle.

Yliajaja sai viiden vuoden vankeustuomion törkeästä kuolemantuottamuksesta, törkeästä rattijuopumuksesta ja törkeästä liikenneturvallisuuden rikkomisesta.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Fakta

Poliiseja vastaan hyökättiin viime viikonloppuna Porvoossa ja Jyväskylässä


 Viime viikonloppuna poliiseihin kohdistui kaksi väkivallantekoa Suomessa.

 Kaksi miestä ampui Porvoossa kahta poliisia sunnuntain vastaisena yönä. Lisäksi he ampuivat poliisiautoja takaa-ajon yhteydessä Pirkanmaalla sunnuntai-iltana.

 Toinen väkivallanteko tapahtui viime lauantaina Jyväskylässä. Mies ampui poliisia ilma-aseella kasvoihin. Lisäksi hän potkaisi toista poliisia kasvoihin.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kauppatori on täyttynyt ihmisistä, Mantalle on puettu huuhkajapaita ja moni kierii kuivassa altaassa – suora lähetys juhlinnasta käynnissä

  2. 2

   ”Hullu suomalainen EM-ilo”, ”Ihme”, ”Ilon kyyneleet”, ulkomaiset mediat uutisoivat näyttävästi Huuhkajien historiallisen menestyksen

  3. 3

   Sukupolvien unelma toteutui: Kuvakooste näyttää, miten Suomi eteni EM-kisoihin

  4. 4

   Sosiaalinen media repesi Huuhkajien EM-kisapaikasta: Päävalmentaja Kanerva nostettiin sankariksi, Arhinmäki piikitteli ottelun järjestyksenvalvojia

  5. 5

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  6. 6

   Huuhkajat teki unelmasta totta: Suomi pelaa jalkapallon EM-lopputurnauksessa

  7. 7

   Moni tuntee ihmisen, joka haluaa olla aina oikeassa – Psykoterapeutti neuvoo, miten pätijän kanssa pärjää

   Tilaajille
  8. 8

   Eturauhassyöpään suhtaudutaan liian huolettomasti, sanoo syöpälääkäri – Vessakäynnit voivat paljastaa ensimmäiset oireet

  9. 9

   Salaperäinen raportti turvallisuusuhista kuohuttaa Britanniassa – Boris Johnson väisteli kysymystä pimittämisestä

  10. 10

   ”Materialismi on tämän yhteiskunnan juttu” – Seinäjoelle avattu kauppakeskus ajoi pohjalaiset hurmioon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jari Sillanpää saa syytteen lapsen seksuaalisesta hyväksi­käytöstä – ”Elämä jatkuu ja minulla on puhtaat jauhot pussissa”, laulaja kommentoi Iltalehdelle

  2. 2

   Moni tuntee ihmisen, joka haluaa olla aina oikeassa – Psykoterapeutti neuvoo, miten pätijän kanssa pärjää

   Tilaajille
  3. 3

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  4. 4

   Eturauhassyöpään suhtaudutaan liian huolettomasti, sanoo syöpälääkäri – Vessakäynnit voivat paljastaa ensimmäiset oireet

  5. 5

   Notre Damen uusi julkisivu kuumentaa tunteita Ranskassa – remontista vastaava kenraali käski arkkitehtiä ”tukkimaan turpansa”

  6. 6

   HS:n erikois­artikkeli näyttää, miten Suomen maalit EM-karsinnoissa ovat syntyneet – Teemu Pukin maaleissa toistuu yksi kaava

   Tilaajille
  7. 7

   Kauppatori on täyttynyt ihmisistä, Mantalle on puettu huuhkajapaita ja moni kierii kuivassa altaassa – suora lähetys juhlinnasta käynnissä

  8. 8

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  9. 9

   Ihan tavallinen suomalainen suku­juhla oli Yasu Jukkolalle suuri järkytys – sen seurauksena Etiopiasta adoptoitu orpo toi twerkkauksen Suomeen

   Tilaajille
  10. 10

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuomas Uutela ja Ilkka Mannikainen saattavat lentää monta tuntia vain käydäkseen vessassa toisessa maassa – He harrastavat lentopisteiden keräämistä

   Tilaajille
  2. 2

   Kaupunginvaltuutettu Abdirahim ”Husu” Hussein myöntää valehdelleensa taksiyön tapahtumista: ”Olin vihainen”

  3. 3

   Kaikkien aikojen kovin suomalaisbiisi täyttää 20 vuotta ja siksi radiokanava soittaa vuorokauden pelkästään sitä

  4. 4

   Emma Watson kuvaili elämäntilannettaan ja keksi käsitteen, jota koko internet on kaivannut mutta jota ei ole suomennettu – sinkkuuden käsite on yhä kapea

  5. 5

   Matka mystiselle erämaajärvelle – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miksi Inarijärven kauneus kerää ylistystä maailmalla

   Tilaajille
  6. 6

   HS:n reportaasi Kanadasta: Näin kävi, kun maa laillisti kannabiksen – pimeä markkina voi hyvin, ja moni kaipaa menneeseen

   Tilaajille
  7. 7

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  8. 8

   Tässä on uusi Olympiastadion – Kosketa ainutlaatuisia panoraamakuvia ja katso, miltä uusittu stadion näyttää

   Tilaajille
  9. 9

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  10. 10

   Mistä Maria Nordinin kiistellyssä kurssissa on kyse? Materiaaliin perehtynyt asiantuntija kertoo, mikä teki sisällöstä vaarallisen

  11. Näytä lisää