Kotimaa

Partiolaiset veivät huippu­johtajia metsään Suomen luonnon päivänä: ”Messu­keskukseen minua ei saisi näitä kuuntelemaan”

Partiolaisten Johtajatulilla Hämeenlinnan Evolla 3 000 ihmistä keskusteli johtajuudesta ja itsensä kehittämisestä. Euroopan investointipankin varapääjohtaja Alexander Stubb puhui muutoksesta.

Johtajuus ja itsensä kehittäminen, muutos ja arvot olivat keskeiset teemat, kun partio vei huippujohtajia metsään Hämeenlinnan Evolla lauantaina, Suomen luonnon päivänä.

Mukana metsäseminaarissa Johtajatulilla oli noin 3 000 osallistujaa, joita sparrasivat muun muassa Euroopan investointipankin varapääjohtaja Alexander Stubb ja Googlen Suomen toimialajohtaja Kati Riikonen.

Johtajuus on partiolaisille keskeinen osa-alue. Tuomalla aihe metsään haettiin eksotiikkaa ja elämyksiä.

”Luonto on täällä ympäristö ja luokkahuone. Metsä on inspiroiva paikka, virikkeellinen ympäristö, jossa ei olla riippuvaisia teknologiasta”, sanoi tapahtuman järjestäjä Pekka Hankela Suomen partiolaisista.

”Johtajatulilla ainutlaatuista on, että samoissa työpajoissa voi olla sekä toisen asteen opiskelijoita että yritysjohtajia keskustelemassa samoista asioista.”

Kokonaisuus sai myös pitkän linjan partiolaisen, helsinkiläisen arkkitehdin Putte Huiman Evolle.

”Aihe on universaali, mutta Messukeskukseen minua ei saisi näitä kuuntelemaan”, Huima sanoi.

”Tämä on kahden yhdistelmä: johtajuusseminaari ja partioleiri. Yhdessä ne ovat Se Juttu, joka saa muutkin liikkeelle.”


Paikalla olikin noin 600 sellaista osallistujaa, jotka eivät ole partion jäseniä. Mukana oli partiolaisten lisäksi muun muassa yritysten ja yhdistysten väkeä.

Pääesiintyjät vetivät katsomon täyteen.

Alexander Stubbin oli määrä puhua eurooppalaisista arvoista. Niistä partiohenkisesti shortseihin pukeutunut Stubb ei kuitenkaan puhunut vaan muutoksesta.

Tavoilleen uskollisena hän kiteytti aiheen kolmeen ”pointtiin”: mielenhallinta, kehonhallinta ja käytännön vinkit muutokseen.

”On tärkeää treenata mieltä koko ajan. Se vaatii avoimuutta ja uteliaisuutta”, Stubb sanoi.

”En tykkää brexitistä enkä hirveästi diggaa Donald Trumpistakaan, mutta silti pitää yrittää ymmärtää muun muassa kuuntelemalla ja keskustelemalla”, hän lisäsi.

Kehon hallinnassa tärkeitä ovat uni, ravinto ja liikunta. Lisäksi elämässä pitää Stubbin mukaan olla rutiineja.

”Olkaa itsellenne armollisia. Olemme menossa kohti yhteiskuntaa, joka on yhä enemmän teknologinen. Mitä vähemmän pitää tehdä perusrutiinihommia, sitä enemmän korostuu empatia”, Stubb tiivisti.

Googlen Kati Riikonen puolestaan muistutti, että hyvä johtaja voi olla karismaattinen ja esiintymistaitoinen mutta aidot johtamistaidot koetellaan läheisessä yhteistyössä.


Yhteistyössä korostuvat kuuntelu ja erilaisten ideoiden, näkemysten ja kritiikin salliminen sekä jatkuva oppiminen. Nämä luovat psykologista turvallisuutta, joka auttaa menestymään.

”Konfliktit kuuluvat elämään ja johtamiseen sekä ryhmätyöhön. Psykologinen turvallisuus mahdollistaa hyvät konfliktit ja niiden ratkaisemisen sekä myös päätösten muuttamisen”, Riikonen sanoi.

Muutosta ja itsensä kehittämistä haettiin myös työpajoissa, joiden aiheet keskittyivät niin ikään johtamiseen.

Konfliktien hallintaa etsittiin työpajassa Törmäyskurssilta yhteiseen tekemiseen”, johon osallistui tamperelainen sairaanhoitaja Ainomaija Keskinen.

”Olen vastuuta ottava ja otan vähän liikaakin paineita sekä työ- että vapaa-ajalla. Etsin täältä ratkaisuja.”


Ratkaisuiksi työpajoissa listattiin muun muassa puhuminen, molemminpuolinen joustaminen ja erilaisten mielipiteiden huomioiminen.

Porvoolainen Ninni Kähkönen puolestaan haki Ilmastotoivon rakentaminen” -työpajasta muutosta omaan työelämäänsä.

”Olen hakeutumassa ilmastoon, kestävään kehitykseen ja ympäristöön liittyvälle alalle. Muutos voi toki löytyä myös omalta alalta, mutta en vielä tiedä”, kertoi pankkialalla työskentelevä Kähkönen.


Työpajoja Johtajatulilta löytyi kaikkiaan 200. Tärkeintä metsäseminaarissa oli viime kädessä kuitenkin yhdessäolo ja tunnelma, vanhojen tuttujen tapaaminen ja elämykset.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   EU-lähteet FT:lle: Boris Johnson lyyhistyi tuolissaan tajutessaan lounaan äärellä, miten ulalla hän oli Britannian neuvottelu­asemasta

  2. 2

   Verottaja tiedottaa: Joka kolmannen veroprosentti on liian pieni

  3. 3

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  4. 4

   R-kioskeista pitää jatkossakin saada HSL-lippuja, sanovat kaupunkilaiset – humoristi Kasper Strömman näkee uudistuksessa myös mahdollisuuksia

  5. 5

   New Yorkin metroon ei saa viedä koiria, elleivät ne ole jonkinlaisessa kantolaukussa – Näin luovasti ihmiset kiertävät kieltoa

  6. 6

   Isäpuoli tuomittiin 11 vuoden vankeuteen vakavasti sairaan tytön taposta Nurmi­järvellä

  7. 7

   Matemaatikkojen vaikea laskelma tuotti vihdoin kaivatun luvun 42

  8. 8

   Hallitus pyrkii helpottamaan pienituloisten tilannetta, mutta purevatko toimet? Näin tutkijat arvioivat

  9. 9

   Sata päivää ilman alkoholia, muusikko Emma Kemppainen päätti, mutta se ei jäänytkään siihen – Nyt alkoholista luopuvat nekin, joille se ei koskaan ollut ongelma

   Tilaajille
  10. 10

   Kerrostalon rakennus­työt pysähtyivät keskellä Helsingin uutta merellistä kaupungin­osaa: ”Rahat ei liiku, niin ei sitten etene työtkään”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Matemaatikkojen vaikea laskelma tuotti vihdoin kaivatun luvun 42

  2. 2

   Tuore tutkimus: Rasvamaksa on käytännössä jo kansantauti, ja siitä kärsivän tulisi välttää alkoholia täysin

  3. 3

   R-kioski harkitsee lopettavansa matkakorttien lataamisen HSL:n palkkiopäätöksen takia

  4. 4

   Tämäkin jugend-kaunotar on Helsingin kaupungin vuokratalo: Helsingin valtuuston enemmistö ei heittäisi hyvätuloisia ulos puoli-ilmaisista asunnoista

  5. 5

   Sata päivää ilman alkoholia, muusikko Emma Kemppainen päätti, mutta se ei jäänytkään siihen – Nyt alkoholista luopuvat nekin, joille se ei koskaan ollut ongelma

   Tilaajille
  6. 6

   HS-analyysi: Tuoreen äidin julkinen ampuminen sai Ruotsin harkitsemaan Suomessa ongelmalliseksi havaittua todistamistapaa

  7. 7

   Parisuhteet ovat muutoksessa, ja yhdessä asiassa astumme sata vuotta ajassa taakse­päin, sanovat asian­tuntijat – Näistä merkeistä tunnistat ”työ­pari­suhteen”

   Tilaajille
  8. 8

   Kerrostalon rakennus­työt pysähtyivät keskellä Helsingin uutta merellistä kaupungin­osaa: ”Rahat ei liiku, niin ei sitten etene työtkään”

  9. 9

   Verotus kiristyy, bensa kallistuu: HS:n laskurit kertovat, miten budjetti vaikuttaa kukkaroosi

  10. 10

   EU-lähteet FT:lle: Boris Johnson lyyhistyi tuolissaan tajutessaan lounaan äärellä, miten ulalla hän oli Britannian neuvottelu­asemasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  5. 5

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  6. 6

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  7. 7

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  8. 8

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää