Kotimaa

Väkivalta on Suomen työpaikoilla usein läsnä, kyselyn mukaan yli viidennes kokenut väkivaltaa tai sen uhkaa

Erityisesti naiset sekä sosiaali-, terveys- ja koulutusalojen työntekijät kertoivat kohdanneensa fyysistä väkivaltaa tai sen uhkaa. Noin joka kymmenennen työpaikalla on kolmen vuoden sisällä tapahtunut väkivallantekoja.

Yli viidennes suomalaisista kertoo kohdanneensa työssään fyysistä väkivaltaa tai sen uhkaa. Toimihenkilöiden keskusjärjestö STTK:n tuoreessa kyselyssä 22 prosenttia vastaajista ilmoitti, että heillä on tällaisia kokemuksia viimeisten kolmen vuoden ajalta.

Lisäksi 37 prosenttia kertoi joutuneensa henkisen väkivallan kohteeksi. Tällä tarkoitettiin esimerkiksi osaamisen vähättelyä, selän takana puhumista, aiheetonta arvostelua, huutamista tai solvaamista.

Lähes kolmannes vastaajista (31 %) kertoi, että heidän työpaikallaan on kolmen vuoden sisällä esiintynyt väkivaltaa tai fyysisen väkivallan uhkaa. Heistä noin kolmannes eli 11 prosenttia kaikista vastaajista kertoi, että tähän sisältyi fyysisiä väkivallantekoja.

Aula Research oy:n toteuttamaan kyselyyn vastasi kesä–heinäkuussa 2 032 työssä käyvää suomalaista.

Oletko kokenut työssäsi väkivaltaa tai uhkaavia tilanteita? HS kerää lukijoiden kokemuksia väkivallasta työpaikoilla. Juttu jatkuu lomakkeen jälkeen.Piakkoin ilmestyy myös työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) tuore työolobarometri. Sen kysymyksenasettelu on hieman erilainen: palkansaajilta kysytään, onko heihin vuoden sisällä kohdistunut asiakkaiden taholta fyysistä väkivaltaa tai sen uhkaa.

Tällaisia kokemuksia on 11 prosentilla uusimpaan barometriin vastanneista. Kuusi prosenttia kertoo, että niitä on ollut vuoden aikana useita.

Noin neljännes (24 %) puolestaan kertoo havainneensa työpaikallaan väkivaltaa tai sen uhkaa. Barometrissä on kysytty asiasta vuodesta 2012 lähtien.

”Muutokset ovat tosi pieniä, mutta näyttää siltä, että tuoreet luvut ovat pikkuisen korkeampia. Ilmiö ei ole ainakaan vähenemään päin”, arvioi tutkimuksesta vastaava erityisasiantuntija Maija Lyly-Yrjänäinen.

 

”Ilmiö ei ole ainakaan vähenemään päin.”

Tilastojen mukaan väkivalta on tyypillisintä asiakastyössä, ja myös STTK:n kyselyn perusteella uhkaa aiheuttavat useimmiten asiakkaat. Esimerkiksi teollisuuden alalla yhdeksän prosenttia kertoi kuitenkin, että oli kohdannut fyysistä väkivaltaa tai uhkaa muiden työntekijöiden tai kollegoiden taholta.

Yksittäisistä ammattiryhmistä eniten väkivaltaa kohtaavat suojelu- ja vartiointityöntekijät. Viime päivinä on puhuttu erityisesti poliiseihin kohdistuvasta väkivallasta, kun Porvoossa yritettiin ampua kahta poliisia elokuun lopussa.

Aiheesta väitellyt oikeustieteen tohtori Henri Rikander kommentoi HS:lle runsas viikko sitten, että tilastoitu väkivalta poliiseja kohtaan on 2000-luvulla kaksinkertaistunut.

”Trendi ei kulje yhtä matkaa katuväkivallan ja muun väkivaltarikollisuuden kanssa. Siinä kun niiden määrä on vähentynyt, ’virallistahoihin’ [esimerkiksi poliisiin, pelastushenkilöstöön ja opettajiin] kohdistuva väkivalta on lisääntynyt”, Rikander arvioi tuolloin.

Tilastokeskuksen mukaan myös naisten työssä kokema väkivalta vaikuttaa olleen 2000-luvulla kasvussa. Uusimmassa, vuoden 2013 työolotutkimuksessa naispuoliset palkansaajat kertoivat väkivallan tai sen uhan kokemuksista lähes kaksi kertaa niin usein kuin 1990-luvun alussa. Miesten kohdalla kasvu on ollut hyvin pientä.

 

Naisvastaajilla väkivalta- ja uhkakokemukset olivat kaksi kertaa yleisempiä kuin miehillä.

Kyselyissä naiset kertovat työssä tapahtuneista väkivalta- ja uhkakokemuksista huomattavasti useammin kuin miehet. Myös STTK:n kyselyssä ne olivat naisvastaajilla kaksi kertaa yleisempiä kuin miehillä.

”Osittain tämä liittyy tietysti siihen, että meillä naiset ja miehet ovat aika voimakkaasti valikoituneet eri aloille ja ammatteihin. Väkivallan ja sen uhan kokeminen on selvästi yleisempää monilla naisvaltaisilla aloilla”, TEM:n Lyly-Yrjänäinen huomauttaa.

Kun ammattiryhmiä tarkastellaan laajemmin, väkivaltaa kohtaavat etenkin hoivapalvelun ja terveydenhuollon työntekijät sekä terveydenhuollon ja sosiaali- ja kulttuurialan asiantuntijat.

STTK:n kyselyssä kaikenlaiset väkivaltakokemukset olivat yleisimpiä sosiaali- ja terveysalalla, jossa 44 prosenttia oli kokenut fyysistä väkivaltaa tai sen uhkaa, sekä koulutusalalla.

Työturvallisuuslaki velvoittaa työnantajia ehkäisemään väkivaltatilanteita ennalta, jos työhön liittyy ilmeinen väkivallan uhka. STTK:n mielestä työnantajat pitäisi myös velvoittaa avustamaan väkivaltaa kokeneita työntekijöitä tilanteen selvittelyyn liittyvissä prosesseissa.

Työnantajia järjestö kehottaa panostamaan väkivallan ennaltaehkäisyyn, parantamaan johtamista ja esimiestyötä sekä laatimaan selkeät pelisäännöt uhkatilanteiden varalta.

Myös työsuojelutarkastaja Johanna Pulkkinen Lounais-Suomen aluehallintovirastosta painottaa ennaltaehkäisyn tarvetta. Hän kirjoittaa parhaillaan väitöskirjaa väkivallan uhan hallinnasta sosiaali- ja terveysalalla.

”Sote-työssä asenne on suuri asia. Työhön voi liittyä väkivallan uhkaa, mutta väkivaltaa ei tule sietää”, Pulkkinen katsoo.

”Uhkaa ei hallita ainoastaan valvontakameroilla tai vartijapalvelulla, vaan se on paljon suurempi kokonaisuus, johon liittyy moniammatillinen yhteistyö. Joskus keinoja on pohdittava potilas- tai asiakaskohtaisesti.”

Yksi edullinen, mutta oleellinen keino on Pulkkisen mukaan menettelyohjeiden laatiminen.

”Se, miten konkreettisesti toimitaan, jos vaikkapa potilas hermostuu yövuorossa ja tarttuu työntekijän ranteisiin kiinni. Tässä on työpaikoilla paljon petraamisen varaa.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Fakta

Kyselyitä ja tutkimuksia työväkivallasta


 TEM:n työolobarometri (ilmestyy 2019): 11 prosenttia palkansaajista on vuoden sisällä kokenut väkivaltaa tai sen uhkaa asiakkaiden taholta.

 STTK:n kysely (2019): 22 prosenttia suomalaisista työssäkäyvistä on joutunut kolmen vuoden sisällä fyysisen väkivallan tai sen uhan kohteeksi työssään.

 Tilastokeskuksen työolotutkimus (2013): 29 prosenttia palkansaajanaisista ja 12 prosenttia miehistä kohtaa työssään väkivaltaa tai sen uhkaa ainakin joskus.

 Ammattiliittojen keskusjärjestö SAK:n selvitys (2018): 11 prosenttia SAK:n jäsenjärjestöihin kuuluvista naisista ja viisi prosenttia miehistä on vuoden sisällä kohdannut väkivaltaa tai sen uhkaa työelämässä. Väkivallan uhkaa liittyy etenkin yö- ja vuorotöihin.

 Opettajaliitto OAJ:n työbarometri (2017): Yhdeksän prosenttia opettajista ja opettajien esimiehistä on kokenut väkivaltaa vuoden sisällä.

 Lähi- ja perushoitajien Super-liiton selvitys (2016): 61 prosenttia hoitajista on kokenut vuoden sisällä väkivaltaa tai sen uhkaa, heistä viisi prosenttia päivittäin.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Miksi tuhannet miehet vaelsivat jopa puolen Euroopan halki kuollakseen lähellä Itämeren rantaa 3 000 vuotta sitten?

  2. 2

   Helsinkiläisen opiskelijan poikkeuksellinen tutkielma kerää hehkutusta: ”Voimme tehdä eriytymiselle jotain melko yksinkertaisilla tavoilla”

  3. 3

   ”Pitäkää tunkkinne” – Triplan pysäköintimaksuja kauhistellaan korkeiksi, mutta ovatko ne sitä?

  4. 4

   Murmelin kevätpäivä muuttui kauhuksi, HS näyttää 19 maailman parasta luontokuvaa

  5. 5

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  6. 6

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  7. 7

   Junasta noussut muukalainen ojensi Tiia Maria Saarelle yhtäkkiä rakkaudentäyteisen kirjeen: ”Kyllähän minulla kyyneleet tulivat silmiin”

  8. 8

   Nainen pahoinpiteli pojan, joka oli haukkunut hänen tytärtään Espoossa, oikeudelta tuomio sekä käyttäytymisohjeita aikuisille ja lapsille

  9. 9

   ”Komppaan kaikkia, et ihan diippiishittii” – Somessa irvaillaan Triplan nimistölle, YIT puolustaa ”kansainvälisyyttä”

  10. 10

   Elisa Wirkkalan remontoimat ja sisustamat asunnot menevät kaupaksi nopeasti, ja nyt hän paljastaa vinkkinsä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  3. 3

   Yrittäjät pakenivat uudesta kauppa­keskuksesta Espoossa, Juha Kumaran liikkeessä kävi päivässä alle kymmenen asiakasta: ”Ihan floppi”

  4. 4

   Lapsensa onnettomuudessa menettäneet britti­vanhemmat järkyttyivät Valkoisessa talossa: Epäilty yli­ajaja oli Trumpin kutsumana viereisessä huoneessa

  5. 5

   Junasta noussut muukalainen ojensi Tiia Maria Saarelle yhtäkkiä rakkaudentäyteisen kirjeen: ”Kyllähän minulla kyyneleet tulivat silmiin”

  6. 6

   Helsinkiläisen opiskelijan poikkeuksellinen tutkielma kerää hehkutusta: ”Voimme tehdä eriytymiselle jotain melko yksinkertaisilla tavoilla”

  7. 7

   Elisa Wirkkalan remontoimat ja sisustamat asunnot menevät kaupaksi nopeasti, ja nyt hän paljastaa vinkkinsä

   Tilaajille
  8. 8

   Kuusihenkinen perhe odotti vuosia maailmanloppua maatalon kellarissa Hollannissa – Vanhin poika pakeni kylän pubiin ja pyysi apua

  9. 9

   ”Komppaan kaikkia, et ihan diippiishittii” – Somessa irvaillaan Triplan nimistölle, YIT puolustaa ”kansainvälisyyttä”

  10. 10

   ”Pitäkää tunkkinne” – Triplan pysäköintimaksuja kauhistellaan korkeiksi, mutta ovatko ne sitä?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos surmaaja soittaa itse hätäpuhelun, hän tekee yleensä samat virheet

   Tilaajille
  2. 2

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  5. 5

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  6. 6

   Mitä tehdä, jos tarjoilija avaa viinipullon, antaa maistaa lasista mutta viini onkin pahaa? ”Se on asiakkaan ongelma, pullo on jo avattu häntä varten”

   Tilaajille
  7. 7

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  8. 8

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  9. 9

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  10. 10

   Sofia maksoi yli 450 euroa palvelusta, jota ei edes käyttänyt – Uusi ilmiö osoittaa, että rahaa on vaikea hahmottaa, kun sitä ei näe

   Tilaajille
  11. Näytä lisää