Kotimaa    |   HS-analyysi

Kieltolain aikaan poliisin henki oli halpa – Poliisi kohtaa yhä paljon väkivaltaa, mutta työ on nykyisin verrattain turvallista

Poliisityö oli ennen selvästi vaarallisempaa kuin nykyisin. Kieltolain aikana poliiseja kuoli keskimäärin enemmän vuodessa kuin koko 2000-luvulla yhteensä, kirjoittaa HS:n rikostoimittaja Lasse Kerkelä.

Poliisiin kohdistuva väkivalta on lisääntynyt Suomessa ja muissa Pohjoismaissa. Lisäksi kaksi poliisia loukkaantui ampumistilanteessa Porvoossa runsas viikko sitten.

Onko poliisityö muuttunut aiempaa vaarallisemmaksi?

Jos tarkastellaan pelkästään 2000-lukua, turvallisuustilanne on kehittynyt osittain huonompaan suuntaan.

Mutta jos katsotaan kauemmas menneisyyteen, poliisin työ on nykyisin monin tavoin turvallisempaa kuin aiemmin. Se näkyy esimerkiksi virkatehtävissä kuolleiden poliisien määrässä.

Suomen itsenäisyyden aikana on surmattu ainakin 131 poliisia, jotka ovat olleet virkatehtävissä. Poliisimuseon mukaan määrä on todellisuudessa suurempi, sillä sotavuosien kuolemantapauksia on jäänyt tilastoinnin ulkopuolelle.

Poliisimuseon intendentti Tiina Tuulasvaara-Kaleva kertoo, että erityisen vaarallinen ajanjakso poliisille oli kieltolain aika eli vuodet 1919–1932. Silloin poliiseja surmattiin virkatehtävien yhteydessä keskimäärin enemmän vuodessa kuin tähän mennessä koko 2000-luvun aikana yhteensä.

”Poliiseja kuoli suhteessa eniten kieltolain aikana. Siihen aikaan poliiseja rekrytoitiin oikeistolaisista piireistä eikä puolet kansasta luottanut poliisiin”, Tuulasvaara-Kaleva sanoo viitaten vuoden 1918 jälkeiseen yhteiskunnalliseen tilanteeseen.

Hän huomauttaa, että 1920- ja 1930-luvut olivat Suomessa muutenkin erittäin väkivaltaista aikaa. Esimerkiksi pistoolit ja puukot kiellettiin iltamissa vasta 1940-luvulla.

Poliisimuseon tiedoista selviää, että kieltolain aikana tyypillinen poliisitehtävä oli humalaisen henkilön, viinan salakuljettajan tai kotipoltosta epäillyn kiinniotto.

Pienillä paikkakunnilla konstaapelit saattoivat työskennellä yksin. Paikalliset tunsivat alueensa poliisin ja tiesivät, missä hän asuu.

Nämä olosuhteet johtivat välillä väkivallantekoihin.

Yksi tällainen tapaus sattui nykyisen Tampereen alueella silloisessa Pohjois-Pirkkalan Lamminkylässä.

Poliisimuseon mukaan kylän konstaapeli hälytettiin toukokuisena iltana vuonna 1931 rauhoittamaan kahta tunnettua viinatrokaria. Konstaapeli takavarikoi tehtävän aikana Mauser-pistoolin ja vei sen kotiinsa.

Viinatrokarit jatkoivat juopottelua ja lähtivät yöllä pelottelemaan kyläläisiä. Eräs kyläläinen pakeni häiriköitä konstaapelin kotiin.

Miehet seurasivat kyläläistä poliisin luokse. Siellä syntyi yhteenotto ja konstaapeli sai kirveeniskun päähänsä. Hän pakeni hakemaan muualta poliiseja avukseen.

Kun poliisit saapuivat konstaapelin kotiin, heitä odotti traaginen näky: konstaapelin 24-vuotias vaimo oli surmattu.

Eikä väkivalta päättynyt siihen. Surmaajien kiinniottotilanne johti hieman myöhemmin tulitaisteluun. Ylikonstaapeli Anton Lundqvist sai tilanteessa vakavia vammoja ja kuoli myöhemmin sairaalassa Tampereella.

Vielä 1950-luvulla kuoli toistakymmentä poliisia. Sen jälkeisinä vuosikymmeninä määrät ovat olleet pienempiä, Tuulasvaara-Kaleva kertoo.

Tällä vuosituhannella virkatehtävissä on kuollut kaksi poliisia: vanhempi konstaapeli Kälviällä vuonna 2007 ja toinen vanhempi konstaapeli Vihdissä vuonna 2016.

”Virkatehtävissä kuolleiden poliisien määrä on nykyisin äärimmäisen pieni siihen nähden, että poliisi hoitaa miljoona tehtävää ja tekee 90 000 kiinniottoa joka vuosi. Enemmän tai vähemmän vaarallisia tilanteita on päivittäin”, sanoo oikeustieteen tohtori Henri Rikander.

Rikander on väitellyt poliisin voimankäytöstä ja poliisin kohdistuvasta väkivallasta. Väitöskirja tarkastettiin keväällä Itä-Suomen yliopistossa. Hänen mukaansa kuolemantapausten määrää on vähentänyt moni seikka.

Ensinnäkin yhteiskunnallinen tilanne on nyt vakaampi ja turvallisempi kuin esimerkiksi kieltolain vuosina. Katuväkivalta ja henkirikokset ovat vähentyneet viime vuosikymmeninä Suomessa.

Toiseksi poliisin koulutus, taktiikka ja välineet ovat kehittyneet. Poliisi itsessään on nykyisin hyvin erilainen organisaatio kuin vaikka 1950-luvulla.

Suomen poliisi alkoi modernisoitua 1960-luvulta lähtien. Tuolloin säädettiin poliisilaki.

”Ajattelutapa alkoi muuttua 1960-luvulla. Aiemmin puhuttiin väkivallasta, jota poliisi voi käyttää. Sen tilalle tuli voimankäyttö-termi. Sillä haluttiin viestiä, että voimankäyttö on oikeutettua ja väkivalta rangaistavaa”, Rikander mainitsee.

Aiempaa kehittyneempi koulutus ja taktiikka ovat vaikuttaneet esimerkiksi siihen, miten poliisi hoitaa aseistautuneen henkilön piiritystilanteita tai muita mahdollisesti vaarallisia tilanteita.

Pyrkimyksenä on välttää tilanteen ajautumista väkivaltaiseksi ja samalla taata niin muiden ihmisten kuin poliisienkin turvallisuus mahdollisimman hyvin.

Silti väkivaltaisuuksia on toistuvasti.

Väkivaltaisuuksien varalta poliisilla on käytössä monia sellaisia suojavarusteita, joita ei aikaisemmin ollut.

”On tullut esimerkiksi kypäriä ja kilpiä. Niitä kehitetään jatkuvasti, että saadaan mahdollisimman hyvä suojaustaso ja että ne olisivat mahdollisimman toimivia”, Rikander sanoo.

Poliisit käyttävät nykyisin myös suojaliivejä, jotka tarjoavat suojaa muun muassa ampuma-aseilta. Esimerkiksi toista Porvoossa loukkaantuneista poliiseista ammuttiin HS:n tietojen mukaan juuri suojaliiviin.

Tänä vuonna poliisi otti käyttöönsä uusia panssariautoja, jotka suojaavat huomattavasti paremmin kuin poliisin muut ajoneuvot.

Poliisi on saanut vuosien varrella käyttöönsä uusia voimankäyttövälineitäkin, kuten etälamauttimen. Ne voivat auttaa ratkaisemaan vaarallisia tilanteita mahdollisimman turvallisesti.

Tilanne on siis se, että poliisin kohdistuva tilastoitu väkivalta on kaksinkertaistunut Suomessa 2000-luvulla mutta poliisi on varautunut väkivaltaan aiempaa paremmin.

Se, miksi poliisiin kohdistetaan nykyisin väkivaltaa, on Rikanderin mukaan monimutkainen kysymys. Tyypillisesti tekijän motiivina on pyrkimys välttää kiinniotto ja päästä karkuun.

Rikanderin mukaan on viitteitä siitä, että yhä useammin vastapuolen nimenomaisena tarkoituksena on vahingoittaa poliisia.

”Tätä pitää seurata erityisen herkällä korvalla.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Eturauhassyöpään suhtaudutaan liian huolettomasti, sanoo syöpälääkäri – Vessakäynnit voivat paljastaa ensimmäiset oireet

  2. 2

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  3. 3

   Jari Sillanpää saa syytteen lapsen seksuaalisesta hyväksi­käytöstä – ”Elämä jatkuu ja minulla on puhtaat jauhot pussissa”, laulaja kommentoi Iltalehdelle

  4. 4

   Sotakoirat tappoivat sotilaan Itävallassa

  5. 5

   Moni tuntee ihmisen, joka haluaa olla aina oikeassa – Psykoterapeutti neuvoo, miten pätijän kanssa pärjää

   Tilaajille
  6. 6

   Töölön sairaala laski sähköpotkulaudoilla loukkaantuneiden hoidon kustannukset: ”Toivon, että yritykset ymmärtävät tämän haittapuolen”

  7. 7

   Kiinan suurin kaatopaikka täyttyi 25 vuotta etuajassa

  8. 8

   Onko firman pikkujouluista mitään hyötyä? Asiantuntijat kertovat

  9. 9

   Teemu Selänteen kestohymy, JVG ja Toivo Sukarin ”ilmastoteko” – Seinäjoelle avattu kauppakeskus sai hurmoshenkisen vastaanoton, ja nyt HS:n reportaasi kertoo, miksi pohjalaiset hullaantuivat Ideaparkistaan

  10. 10

   Auto- ja kuljetusalan liitto aloittaa tukilakon ensi viikolla, jos Postin työriita ei ratkea

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  2. 2

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  3. 3

   Jari Sillanpää saa syytteen lapsen seksuaalisesta hyväksi­käytöstä – ”Elämä jatkuu ja minulla on puhtaat jauhot pussissa”, laulaja kommentoi Iltalehdelle

  4. 4

   Notre Damen uusi julkisivu kuumentaa tunteita Ranskassa – remontista vastaava kenraali käski arkkitehtiä ”tukkimaan turpansa”

  5. 5

   Moni tuntee ihmisen, joka haluaa olla aina oikeassa – Psykoterapeutti neuvoo, miten pätijän kanssa pärjää

   Tilaajille
  6. 6

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  7. 7

   HS:n erikois­artikkeli näyttää, miten Suomen maalit EM-karsinnoissa ovat syntyneet – Teemu Pukin maaleissa toistuu yksi kaava

   Tilaajille
  8. 8

   Poliisi ei aloita esitutkintaa Jussi Halla-Ahon twiitistä, Abdirahim ”Husu” Hussein teki rikosilmoituksen kunnianloukkauksesta

  9. 9

   Malesialaiskoneen alasampumisen tutkijat julkaisivat äänitteitä Ukrainan separatistien ja Venäjän upseerien puhelinkeskusteluista

  10. 10

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuomas Uutela ja Ilkka Mannikainen saattavat lentää monta tuntia vain käydäkseen vessassa toisessa maassa – He harrastavat lentopisteiden keräämistä

   Tilaajille
  2. 2

   Kaupunginvaltuutettu Abdirahim ”Husu” Hussein myöntää valehdelleensa taksiyön tapahtumista: ”Olin vihainen”

  3. 3

   Kaikkien aikojen kovin suomalaisbiisi täyttää 20 vuotta ja siksi radiokanava soittaa vuorokauden pelkästään sitä

  4. 4

   Emma Watson kuvaili elämäntilannettaan ja keksi käsitteen, jota koko internet on kaivannut mutta jota ei ole suomennettu – sinkkuuden käsite on yhä kapea

  5. 5

   Matka mystiselle erämaajärvelle – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miksi Inarijärven kauneus kerää ylistystä maailmalla

   Tilaajille
  6. 6

   HS:n reportaasi Kanadasta: Näin kävi, kun maa laillisti kannabiksen – pimeä markkina voi hyvin, ja moni kaipaa menneeseen

   Tilaajille
  7. 7

   Tässä on uusi Olympiastadion – Kosketa ainutlaatuisia panoraamakuvia ja katso, miltä uusittu stadion näyttää

   Tilaajille
  8. 8

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  9. 9

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  10. 10

   Mistä Maria Nordinin kiistellyssä kurssissa on kyse? Materiaaliin perehtynyt asiantuntija kertoo, mikä teki sisällöstä vaarallisen

  11. Näytä lisää