Kotimaa

Hallitus päättää uusien sotalaivojen kohtalosta syyskuun aikana, rakentamissopimuksen allekirjoitus on yli vuoden myöhässä

Tappiollisesta Rauman telakasta on tehty useita riskiarvioita.

Merivoimien neljän uuden sotalaivan rakennuttamisesta Rauman telakalla ei ole vielä päätetty, mutta hanke on tarkoitus viedä valtioneuvoston päätettäväksi syyskuun aikana, kertoo strategisten hankkeiden ohjelmajohtaja Lauri Puranen puolustusministeriöstä.

Sopimuksen allekirjoittaminen on viivästynyt useasta syystä. Kesäkuun lopulla Puranen arveli, että sopimukset saadaan esittelyvalmiiksi ”lähiaikoina”.

Hallituksen talouspoliittinen ministerivaliokunta käsitteli elokuun puolivälissä Laivue 2020 -nimellä kulkevaa hankintaa. Se päätti tuolloin jatkaa neuvotteluja näiden Suomen oloissa isojen eli noin satametristen alusten ostamiseksi.

”Talouspoliittisessa ministerivaliokunnassa saatiin ohjeistus, miten jatketaan. Nyt olemme hoitaneet neuvottelut loppuun RMC:n kanssa”, sanoo Puranen.

Yle uutisoi tiistaina nimettömiin lähteisiin perustuen, että ”kauppa on nyt käytännössä selvä”, vaikka ”ei ole sataprosenttisen varma, mutta asiallisesti kyllä”.

Alusten rakentamissopimuksen allekirjoitus on yli vuoden myöhässä. HS uutisoi runsas vuosi sitten, että neuvottelun Rauman telakan kanssa olivat yllättäen tahmautuneet.

Ongelmia oli aiheuttanut Rauman telakan (Rauma Marine Constructions, RMC) pienuus. Puolustusvoimat on pelännyt, että telakka ei pysty kantamaan toimitusvastuutaan kaikissa olosuhteissa.

Huolta on aiheuttanut muun muassa se, että mitä tapahtuu, jos telakka menee nurin kesken alusten rakentamisen.

Telakka on perustettu vasta vuonna 2014, ja sen tilikauden tulokset ovat olleet miinuksella.

Rauman telakalla on ollut kuitenkin neuvotteluissa etulyöntiasema. Sotalaivat on päätetty huoltovarmuus- ja työllisyyssyistä rakentaa Suomessa, eikä muita mahdollisia rakentajia ole ollut tarjolla.

Turun telakkaa rakentaminen ei kiinnostanut ja Helsingin telakka on venäläisomistuksessa.

Purasen mukaan Rauman telakasta on tehty useita riskiarvioita. Niiden tekemisessä on käytetty apuna myös kansainvälistä KPMG-konsulttiyritystä.

”Tämä on yksi syy, miksi tämä on venynyt. Haluamme varmistaa, että tämä on toteuttamiskelpoinen”, Puranen sanoo.

Purasen mukaan hankinnan valmistelussa ovat olleet puolustusministeriön lisäksi mukana työ- ja elinkeinoministeriö ja valtiovarainministeriö.

”Meidän poliittinen johtomme on pidetty tästä hyvin tietoisena. Kun tuomme tämän valtioneuvoston päätettäväksi, niin kyllä uskomme vahvasti, että se on toteuttamiskelpoinen.”

Puranen vakuuttaa, ettei Merivoimien suorituskyky vaarannu siksi, että rakentamissopimuksen teko on myöhässä.

”Tavoitteemme on, että neljä laivaa olisi täydessä käytössä vuonna 2028. Kyllä me siihen pääsemme.”

Alusten hankintaa valmistellaan paraikaa Puolustusvoimien logistiikkalaitoksella. Sen valmistelema esitys menee ensin Pääesikunnan hyväksyttäväksi. Sieltä esitys jatkaa puolustushallinnon kaupalliseen johtoryhmään, jonka puollon jälkeen se vasta viedään valtioneuvoston ratkaistavaksi.

Varsinaisen rakentamissopimuksen lisäksi valtioneuvosto päättää samalla myös alusten taistelujärjestelmän hankinnasta. Sen toimittajaksi on jo valittu ruotsalainen asevalmistaja Saab.

Uusien sotalaivojen yhteenlasketuksi hinnaksi tulee noin 1,2 miljardia euroa. Pohjanmaa-luokaksi nimetystä alusluokasta tulee Merivoimien runko 2050-luvulle asti.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   EU-lähteet FT:lle: Boris Johnson lyyhistyi tuolissaan tajutessaan lounaan äärellä, miten ulalla hän oli Britannian neuvottelu­asemasta

  2. 2

   Verottaja tiedottaa: Joka kolmannen veroprosentti on liian pieni

  3. 3

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  4. 4

   R-kioskeista pitää jatkossakin saada HSL-lippuja, sanovat kaupunkilaiset – humoristi Kasper Strömman näkee uudistuksessa myös mahdollisuuksia

  5. 5

   New Yorkin metroon ei saa viedä koiria, elleivät ne ole jonkinlaisessa kantolaukussa – Näin luovasti ihmiset kiertävät kieltoa

  6. 6

   Isäpuoli tuomittiin 11 vuoden vankeuteen vakavasti sairaan tytön taposta Nurmi­järvellä

  7. 7

   Matemaatikkojen vaikea laskelma tuotti vihdoin kaivatun luvun 42

  8. 8

   Hallitus pyrkii helpottamaan pienituloisten tilannetta, mutta purevatko toimet? Näin tutkijat arvioivat

  9. 9

   Sata päivää ilman alkoholia, muusikko Emma Kemppainen päätti, mutta se ei jäänytkään siihen – Nyt alkoholista luopuvat nekin, joille se ei koskaan ollut ongelma

   Tilaajille
  10. 10

   Kerrostalon rakennus­työt pysähtyivät keskellä Helsingin uutta merellistä kaupungin­osaa: ”Rahat ei liiku, niin ei sitten etene työtkään”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Matemaatikkojen vaikea laskelma tuotti vihdoin kaivatun luvun 42

  2. 2

   Tuore tutkimus: Rasvamaksa on käytännössä jo kansantauti, ja siitä kärsivän tulisi välttää alkoholia täysin

  3. 3

   R-kioski harkitsee lopettavansa matkakorttien lataamisen HSL:n palkkiopäätöksen takia

  4. 4

   Tämäkin jugend-kaunotar on Helsingin kaupungin vuokratalo: Helsingin valtuuston enemmistö ei heittäisi hyvätuloisia ulos puoli-ilmaisista asunnoista

  5. 5

   Sata päivää ilman alkoholia, muusikko Emma Kemppainen päätti, mutta se ei jäänytkään siihen – Nyt alkoholista luopuvat nekin, joille se ei koskaan ollut ongelma

   Tilaajille
  6. 6

   HS-analyysi: Tuoreen äidin julkinen ampuminen sai Ruotsin harkitsemaan Suomessa ongelmalliseksi havaittua todistamistapaa

  7. 7

   Parisuhteet ovat muutoksessa, ja yhdessä asiassa astumme sata vuotta ajassa taakse­päin, sanovat asian­tuntijat – Näistä merkeistä tunnistat ”työ­pari­suhteen”

   Tilaajille
  8. 8

   Kerrostalon rakennus­työt pysähtyivät keskellä Helsingin uutta merellistä kaupungin­osaa: ”Rahat ei liiku, niin ei sitten etene työtkään”

  9. 9

   Verotus kiristyy, bensa kallistuu: HS:n laskurit kertovat, miten budjetti vaikuttaa kukkaroosi

  10. 10

   EU-lähteet FT:lle: Boris Johnson lyyhistyi tuolissaan tajutessaan lounaan äärellä, miten ulalla hän oli Britannian neuvottelu­asemasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  5. 5

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  6. 6

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  7. 7

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  8. 8

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää