Kotimaa

HS:n toinen päätoimittaja Anu Ubaud: Toimittajan tehtävä on lisätä ymmärrystä

Anu Ubaud päätoimittaa kasvavaa Hesaria.

Keskiviikkona puoli kahdentoista jälkeen päätoimittaja Anu Ubaud aloitti ensimmäisen työtehtävänsä HS:n toimituksessa ja käveli ihmisten eteen.

”Tää on aivan hemmetin hieno päivä.”

Tuntia aiemmin toimitukselle oli kerrottu, että toimituspäällikkö Ubaud on nimitetty lehden toiseksi päätoimittajaksi. Keskiviikosta alkaen hän vastaa hyvinvointi-, design-, kuva-, tiede-, ­feature- ja kulttuuritoimituksista.

Toimitus myös kasvaa. Ubaudin valinnan yhteydessä kerrottiin, että Glorian Ruoka&Viini, Soppa365, Sport, Vauva, Tiede, Tiede Luonto ja Meidän Perhe yhdistyvät Helsingin Sanomiin. Niistäkin tulee siis Ubaudin alaisia.

Sanomatalon kuudennen kerroksen aukiolla, Molskilla, kerrottiin keskiviikkona muutoksen syistä ja vastattiin työntekijöiden kysymyksiin.

”Anu on osoittanut vahvuutensa toimituksen johdossa näkemyksellisellä kehitysotteellaan. Hän tunnistaa tarkasti lukijoiden tarpeet sekä hallitsee digitaalisen kerronnan keinot”, perusteli Ubaudin nimitystä vastaava päätoimittaja Kaius Niemi.

Ubaud on työskennellyt Helsingin Sanomissa kolmeen otteeseen. Ensimmäisen kerran hän aloitti HS:n uutistoimittajana vuonna 2007.

Sen jälkeen seurasi nuorelle toimittajalle tyypillisiä lyhyitä ja pidempiä työpätkiä: Me Naisissa, Meidän perheessä, Cosmopolitanissa.

”En ollut nuorena mikään cosmogirl, mutta Cosmo osoittautui opettavaiseksi paikaksi. Kun aloitin siellä työt vuonna 2012, nuorten ja nuorten naisten median käyttö oli valtavassa murroksessa.”

Nuoret naiset olivat jo olleet edelläkävijöitä digitekniikan käytössä ja uudenlaisten sisältöjen kysynnässä. Esimerkiksi aikakauslehdistä aiemmin haettujen sisältöjen kysyntä siirtyi printtilehdistä henkilöbrändien, Ins­tagramin ja blogien pariin. Muutoksen näkeminen läheltä auttoi Ubaudia ymmärtämään median murrosta laajemminkin.

Helsingin Sanomiin Ubaud palasi vuonna 2014 ja siirtyi viestintätoimistoon vuonna 2016.

”Halusin oppia viestintäkentän toisenkin puolen. Nähdä sitä, kuinka yritykset tuottavat viestintästrategioita ja muuttavat mediakenttää tekemällä itse sisältöjä”, Ubaud sanoo.

Yritykset omivat nykyisin journalistien toimintatapoja: kirjoittavat kolumneja, uutisjuttuja ja reportaaseja yrittäen näyttää puolueettomalta medialta. Onko se oikein?

”Journalistien on turha ajatella, että voisimme omia itsellemme jotkut kerronnan keinot. Meidän toimittajien pitää pystyä näyttämään joka päivä, mikä on journalismin arvo ja merkitys yhteiskunnan kannalta”, Ubaud sanoo.

”Kun yhteiskunnallisessa keskustelussa muodostuu kuplia, toimittajien tehtävä on puhkoa niitä ja lisätä ymmärrystä eri ­tavoin ajattelevien ihmisten ­kesken. Se on yksi meidän tärkeimmistä tehtävistämme tässä ajassa.”

Viestintätoimistosta Ubaud tuli takaisin Helsingin Sanomiin jouluna 2017. Tuolloin hän siirtyi lehden toimituspäälliköksi.

Lukijoille Ubaudin työstä parhaiten näkyviä asioita ovat olleet HS:n tilaajille tarkoitetut timanttijutut, joita Ubaud on ollut kehittämässä.

Ubaud on uusista tehtävistä innoissaan.

”130-vuotiaan Hesarin tilaajamäärä näyttää tänäkin vuonna kasvavan, jo kolmatta vuotta peräjälkeen”, Ubaud sanoo.

Hesarin väki on Ubaudin mukaan tehnyt valtavan työn sen eteen, että kasvu on mahdollista.

”Meillä on tänään [keskiviikkona] kerrotun jälkeen talossa Suomen parhaat uutisten ja aikakauslehtien tekijät. Tällä porukalla on ilo tehdä Hesaria, joka kestää seuraavatkin 130 vuotta.”

”Lukijat tulevat näkemään muutoksen monipuolistuvana uutistarjontana, henkilökuvina, laadukkaina tiede- ja hyvinvointijuttuina ja tutkivana journalismina.”

Syyskuun alku on ollut Ubaudin perheen elämässä erityisen täyteen pakattua aikaa. Kouluikäisten lasten urheiluharrastukset ovat kesätauon jälkeen alkaneet uudestaan.

”Viikonloput kuluvat jäähalleilla ja jalkapallokentillä. Tosin niin kuluvat myös arki-illat”, Ubaud nauraa.

Päätoimittajanimityksen aiheuttaman kiireen keskelle osui myös muutto ja uuden asunnon remontti. Vielä maanantaina Ubaud pakkasi rakennusjätettä.

Hesarin toimituksessa Ubaud tunnetaan kovana juoksijana – ja aikaisista heräämisistään.

”Olen luontainen aamuvirkku. Aamuviideltä päivä käynnistyy joko juoksulenkillä tai isolla kahvilla.”

Kuka?

Anu Ubaud


 Syntynyt Espoossa vuonna 1982. Koulutukseltaan yhteiskuntatieteiden maisteri tiedotusopista Tampereen yliopistosta.

 Harrastaa juoksemista ja piti pitkään Juoksukoulu-blogia Hesarin sivuilla.

 Työskennellyt Me Naisissa, Meidän perheessä, Cosmopolitanissa, Helsingin Sanomissa ja viestintäyhtiö Erassa. Nousee päätoimittajaksi Helsingin Sanomien toimituspäällikön paikalta.

 Naimisissa, kolme lasta.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Äiti joi läpi koko raskauden, ja se näkyi Annakaisa Koskisesta jo synnytyssairaalassa – ”Tämä ei ole minun syyni, ja aion selviytyä”

   Tilaajille
  2. 2

   Taloyhtiöissä muhii poikkeuksellinen pommi: Asukkaat voivat joutua maksamaan naapuriensa lainoja

   Tilaajille
  3. 3

   Helsinkiläinen Peter Barmer keksi yhdeksän vuotta sitten, että Helsingin alla luikertelee jo keskustatunneli – Se puolitti hänen työmatkansa keston

  4. 4

   Piratismi on arkipäivää suomalaiskouluissa: ”Käytän tallenteita, joita ei saa käyttää, otan monisteita, joita ei saisi ottaa”

  5. 5

   Seitsemän päivää ja kymmeniä miljoonia kuolleita – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten itäblokki aikoi laittaa läntisen Euroopan polvilleen ydinaseilla

   Tilaajille
  6. 6

   ”Allah on luvannut muslimeille lopulta voiton” – Heli on pohjanmaalainen nainen, joka sai kolme lasta tunnetun Isis-terroristin kanssa, eikä kadu lähtöään Syyriaan

   Tilaajille
  7. 7

   HS:n erikoisartikkeli vie matkalle yhteen maailman syrjäisimmistä paikoista, jossa juodaan sulavien jäävuorten vettä ja syödään raakaa hylkeenmaksaa

   Tilaajille
  8. 8

   Nuorten ilmastoliike on populistinen ja valitsee kohteensa tarkkaan: ”Se on valovuosia vanhaa ilmastoväkeä edellä”, sanoo amerikkalaisprofessori

  9. 9

   Trump myönsi puhuneensa Joe Bidenistä Ukrainan presidentin kanssa

  10. 10

   Taivaalle karannut jättiläissika oli aiheuttaa ilmailukatastrofin Lontoossa vuonna 1976 – Pink Floydin klassikkolevyn kansihahmosta tuli vallan väärinkäytön symboli

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Seitsemän päivää ja kymmeniä miljoonia kuolleita – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten itäblokki aikoi laittaa läntisen Euroopan polvilleen ydinaseilla

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie matkalle yhteen maailman syrjäisimmistä paikoista, jossa juodaan sulavien jäävuorten vettä ja syödään raakaa hylkeenmaksaa

   Tilaajille
  3. 3

   ”En olisi voinut kuvitella, että vielä joskus asun noiden jättiläisten kanssa”, paljastaa Saija Saarela ajatelleensa miehensä Ilkka Mattilan 400 kiloa painavasta kaiutinparista

  4. 4

   Häiriköintiä kesällä Vuosaaressa tutkinut ylikomisario: Monissa tapauksissa aikuiset hakivat itse konfliktia nuorten kanssa

  5. 5

   Jos edes holokaustin muisto ei saa ihmisiä järkiinsä, mihin Eurooppa on menossa?

  6. 6

   Miksi Suomessa ei osata puhua raiskausten syistä? Monika Fagerholm haluaa rikkoa hiljaisuuden uhrien ympäriltä

   Tilaajille
  7. 7

   Amerikkalaisten erot ovat miljardien toimiala, ja nyt sen surulliseksi mannekiiniksi on noussut Trumpin omin­takeinen lähi­piiriläinen

   Tilaajille
  8. 8

   Numeron 42 ratkaisseet matemaatikot yllättivät: Löysivät myös numerolle 3 kauan odotetun ratkaisun

  9. 9

   Yhdysvalloissa muhii poliittinen skandaali, johon kytkeytyvät Trump, Ukraina ja sala­peräinen ilmi­antaja – Tästä on kyse

  10. 10

   Kiskurihintaiset huijaritaksit vaanivat suomalaisia Tallinnan satamassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  2. 2

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  3. 3

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  5. 5

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  6. 6

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  7. 7

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  8. 8

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  9. 9

   Seitsemän päivää ja kymmeniä miljoonia kuolleita – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten itäblokki aikoi laittaa läntisen Euroopan polvilleen ydinaseilla

   Tilaajille
  10. 10

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää