Kotimaa

Porvoon ampumisista epäiltyjen sukulais­mies aiheutti haulikolla kuoleman 1990-luvulla – Lehtien mukaan kiinni­otto­tilanne saattaa liittyä poliisien ampumiseen

Hymyn, Alibin ja Ilta-Sanomien mukaan Porvoon ampumistapauksen motiivi voi liittyä kiinniottotilanteeseen 1990-luvulla. Tiedoille ei ole vahvistusta.

Selittyvätkö Porvoon poliisiampumiset 1990-luvun puolivälissä tapahtuneella kiinniotolla?

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus vangitsi viime torstaina Richard Granholmin, 30, ja Raymond Granholmin, 25, todennäköisin syin epäiltynä kahden poliisin murhien yrityksestä.

Hymy, Alibi ja Ilta-Sanomat kertoivat torstaina nimettömiin lähteisiin perustuvia väitteitä, joiden mukaan poliiseihin kohdistunut ampumistapaus voi olla perhekosto.

Hymy ja Alibi kertoivat ensimmäisenä, että Porvoon ampumistapauksen motiivi voi liittyä veljesten sukulaismiehen kiinniottotilanteeseen 1990-luvulla. Hymyn ja Alibin päätoimittajan Mika Lahtosen kirjoituksen mukaan ampuminen saattoi olla kosto näistä tapahtumista.

Kirjoituksen mukaan veljesten sukulaismiehen ”kiinniotossa käytettiin eräiden henkilöiden mielestä liikaa voimaa”, ja sen vuoksi ”voidaan ainakin vahvasti epäillä, että Koneistajantien tapahtumat liittyvät kostoon”. Kyse oli rikoksesta, johon liittyi Hymyn kirjoituksen mukaan haulikko. Kirjoituksessa ei kerrottu tarkemmin, millaisesta tapauksesta oli kyse.

Yksi Hymyn ja Alibin tietoja muistuttava tapaus sattui HS:n tietojen mukaan silloisessa Porvoon maalaiskunnassa vuonna 1996. HS:n tiedossa ei kuitenkaan ole, että tapauksessa olisi yhteyttä Porvoon tuoreeseen tapaukseen.

HS:n tietojen mukaan veljesten sukulaismies syyllistyi vuonna 1996 muun muassa törkeään kuolemantuottamukseen sekä ampuma-aserikokseen. Mies on nykyisin kuusikymppinen. Hän ei asu enää Porvoossa.

Hänet tuomittiin ensin Porvoon käräjäoikeudessa ja myöhemmin Helsingin hovioikeudessa kahdeksi ja puoleksi vuodeksi vankeuteen.

HS:n hankkimien asiakirjojen mukaan tuomittu mies esitteli päihtyneenä haulikkoa henkilöauton takapenkillä maaliskuussa 1996. Ase laukesi vahingossa aiheuttaen toisen miehen kuoleman.

Muutamaa viikkoa myöhemmin sama mies ampui yöaikaan pistoolilla useita laukauksia asunnossaan. Osa laukauksista lävisti paritalon toisen huoneiston seinät. Poliisit saapuivat paikalle ja ottivat miehen kiinni.

HS:n näkemästä asiakirja-aineistosta ilmenee, että poliisi määräsi pistoolitapauksen yhteydessä miehen polvilleen ja raudoitti hänet. Pistoolilla ammuskelun osalta mies tuomittiin vaaran aiheuttamisesta ja vahingonteosta.

Asiakirjoissa ei sen sijaan ole viitteitä siitä, että poliisi olisi joutunut käyttämään haulikko- tai pistoolitapauksissa voimakeinoja.

HS tavoitti torstaina vuonna 1996 tuomitun sukulaismiehen silloisen naisystävän. Hänen tiedossaan ei ollut 1990-luvun puolivälistä sellaisia seikkoja, jotka olisivat voineet aiheuttaa kostomotiivin Porvoon poliisiampumisille.

Elokuun lopussa vangittujen veljesten epäillään ampuneen kahta poliisia Porvoon Ölstensissä sijaitsevalla teollisuusalueella sunnuntaina 25. elokuuta. Poliisit loukkaantuivat tilanteessa, mutta molemmat ovat jo päässeet pois sairaalasta.

Keskusrikospoliisi ei ole kommentoinut ammuskelun motiivia missään vaiheessa. Myös veljesten oikeusavustajat kieltäytyivät torstaina kommentoimasta tapausta mitenkään.

Hymyn ja Alibin tietojen mukaan toinen Porvoossa loukkaantuneista poliiseista on 1990-luvulla sukulaismiehen kiinniottoon osallistuneen poliisin poika. Veljekset olivat houkutelleet partion Koneistajantielle ilmoittamalla hätäkeskukseen omaisuusrikoksesta.

Alibin ja Hymyn tietojen mukaan veljekset olivat soittaneet jo kertaalleen muutamaa tuntia aiemmin hätäkeskukseen ja pyytäneet poliisipartion jäähallin lähelle. Paikalle oli tuolloin tullut veljesten näkökulmasta ”väärä partio”, ja he olivat luopuneet suunnitelmastaan ja poistuneet paikalta.

Alibin ja Hymyn uutisen mukaan tiedot ovat peräisin eri lähteistä.

HS haastatteli epäiltyjen isää sunnuntaina julkaistussa haastattelussa. Haastattelussa isä ei osannut kertoa poikiensa teolle mitään selitystä.

”Se on tuhannen taalan kysymys, eikä meiltä löydy siitä vastausta. Teko on täysin järjetön, eikä sitä voi mitenkään ymmärtää”, isä sanoi haastattelussa.

Voit lukea sen kokonaisuudessaan täältä: ”Olen kiittänyt suomalaista poliisia siitä, että he eivät ampuneet poikia kuoliaaksi” – Porvoon poliisiampumisista epäiltyjen veljesten isä kertoo HS:lle pojistaan ja epäuskon täyttämästä viikosta

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  2. 2

   Raittiiden opiskelijoiden määrä kasvaa: Tilastot näyttävät, minkä alan opiskelijat juovat eniten ja minkä vähiten

  3. 3

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  4. 4

   Äiti teki Aada Hämäläisestä vahingossa someilmiön, ja pian harrastajapiirtäjälle sateli kymmeniä työtarjouksia – Jotkut kuitenkin yllättyivät, paljonko viikkojen työ maksaa

  5. 5

   Jyrki Kataiselle Sitran johtopaikan hävinnyt Markku Wilenius purkaa tuntojaan Kalevassa: ”En tiedä kenellä olisi enemmän natsoja hommaan kuin minulla”

  6. 6

   Long Play: Aalto-yliopiston muotilinjan henkilökunta kritisoinut opiskelijoita sosiaalisessa mediassa

  7. 7

   Ufoturisteja ilmestyi autiomaahan, ja internet seurasi ”rynnäkköä Area 51:een” kaikkialla somessa ja lukuisissa striimeissä

  8. 8

   Korealaistutkija innostui suomen kielen sanoista, jotka kuulostavat kuvaamiltaan asioilta – murteista löytyi yli sata viinaryyppyä merkitsevää substantiivia

  9. 9

   Postimees-lehden päätoimittajan käyttämä natsiviittaus kuohuttaa Virossa

  10. 10

   Naapuri paljasti aiemman asukkaan omin päin teettämän kylpyhuoneremontin – Voiko asunnon ostaja joutua vastuuseen amatööriasentajan virityksistä?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  2. 2

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  3. 3

   Tervetuloa 1970-luvulle: Vantaalla on autokorjaamo, jota on vaikea uskoa todeksi merkkikorjaamojen aikakautena

  4. 4

   Gravity-elokuvan virhe onkin tahallinen ja vitsi

  5. 5

   Kriitikkona ei voi toimia, jos ei tykkää mistään, sanoi Helena Ylänen – HS julkaisee seitsemän kirjoitusta legendaarisen elokuvatoimittajan kaikkien aikojen parhaista elokuvista

   Tilaajille
  6. 6

   Äiti teki Aada Hämäläisestä vahingossa someilmiön, ja pian harrastajapiirtäjälle sateli kymmeniä työtarjouksia – Jotkut kuitenkin yllättyivät, paljonko viikkojen työ maksaa

  7. 7

   Fanit siirtelivät ”paikallisia spurguja” pommin tieltä, kun 15-vuotias Teemu Pukki kirmasi kentälle – HS löysi historiallisen kuvan supertähden debyyttiottelusta

   Tilaajille
  8. 8

   Miesten epäillään raiskanneen lapsia ja kuvanneen tekoja suorana verkkoon, poikkeuksellisista epäilyistä nostettiin syytteitä

  9. 9

   Naapuri paljasti aiemman asukkaan omin päin teettämän kylpyhuoneremontin – Voiko asunnon ostaja joutua vastuuseen amatööriasentajan virityksistä?

  10. 10

   Google laajentaa Haminan datakeskusta ja investoi kahteen uuteen tuulivoimahankkeeseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  4. 4

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  5. 5

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  6. 6

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  7. 7

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  8. 8

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  11. Näytä lisää