Kotimaa

Varhaiskasvatuksen laatu heittelee rajusti: Lapsille, jotka eivät puhu, ei myöskään lueta kaikkialla

Vanhempien asenne vaikuttaa siihen, osallistuuko viisivuotias maksuttomaan varhaiskasvatukseen, tuore selvitys kertoo. Suuressa osassa päiväkoteja varhaiskasvatuksen tavoitteet toteutuvat hyvin, mutta toisissa on puutteita esimerkiksi kirjallisuuden, musiikin ja kuvataiteiden ohjauksessa.

Maksuttomuus lisää viisivuotiaiden varhaiskasvatukseen osallistumista, mutta eniten osallistumiseen vaikuttavat vanhempien asenne ja varhaiskasvatuksen laatu, selviää Kansallisen koulutuksen arviointikeskuksen (Karvi) selvityksistä.

Suomessa on kokeiltu vuoden ajan viisivuotiaille tarjottua maksutonta varhaiskasvatusta. Edellisen hallituksen aloittamaan hankkeeseen osallistui ensin 19 kuntaa, ja nyt elokuussa kokeilu laajentui 26 kuntaan.

Suurista kaupungeista mukana ovat Helsinki, Turku, Oulu ja uutena Espoo.

Kokeilukunnissa viisivuotiaiden varhaiskasvatukseen osallistumisen aste nousi noin kuusi prosenttiyksikköä 92 prosenttiin. Myös Karvin selvityksessä mukana olleissa vertailukunnissa osallistumisaste nousi 3,6 prosenttiyksikköä, vaikka niissä ei tarjottu maksutonta varhaiskasvatusta.

Suomessa on puhuttu laajalti, että lasten osallistuminen varhaiskasvatukseen laahaa muita Pohjoismaita ja OECD-maita jäljessä, selittää arviointineuvos Laura Repo Karvista.

”Keskustelussa on painotettu, että varhaiskasvatus on nimenomaan lapsen oikeus, ja nyt trendi menee tähän suuntaan. Keskustelun ilmapiiri on ollut sellainen, että se vaikuttanut vanhempien ratkaisuihin.”

Eniten lastenhoidon ratkaisuun vaikuttavat huoltajille tehdyn kyselyn perusteella huoltajien asenne varhaiskasvatusta kohtaan, perheen alle kolmevuotiaat sisarukset ja huoltajien työtilanne.

Tulokset viittaavat siihen, että kokeilukunnissa viisivuotiaat osallistuivat varhaiskasvatukseen vertailukuntia useammin, vaikka kotona oli alle kolmevuotias sisarus tai vanhempi ei käynyt töissä.

”Vanhempien asenteet vaikuttivat molempiin suuntiin. Jos he suhtautuivat kriittisesti varhaiskasvatuksen laatuun, he eivät todennäköisemmin laittaneet lastaan päiväkotiin, ja päinvastoin”, Repo kertoo.

Hänen mukaansa selvitys ei silti anna tarkkaa selitystä siihen, miksi osa viisivuotiaista jäi maksuttoman varhaiskasvatuksen ulkopuolelle.

Käytännössä päiväkotipaikka ei ollut kokeilukunnissakaan perheille ilmainen, vaan siitä maksettiin perheen tulojen mukaan. Maksutonta varhaiskasvatusta lapsille tarjottiin 20 tuntia viikossa, ja tämän ylittävästä ajasta piti maksaa.

Toisille perheille uudistus toimi tarkoitustaan vastaan.

”Jotkut perheet, joilla oli nuorempia lapsia kotona, menettivät kotihoidon tuen kuntalisiä. Heille varhaiskasvatuksen maksuttomuus tulikin sitä kautta lapsen kotona hoitamista kalliimmaksi”, Repo kertoo.

Jos lasten osallistumisastetta halutaan nostaa, seuraavaksi onkin kiinnitettävä huomiota laatuun, Repo sanoo. Suomalaisen varhaiskasvatuksen vahvuuksia ovat leikin vahva asema sekä myönteinen ja turvallinen ilmapiiri, selvitys kertoo.

Varhaiskasvatuksen laatu vaihtelee kuitenkin runsaasti, ja osassa päiväkoteja ja perhepäivähoitoryhmiä sen sisällölliset tavoitteet toteutuvat heikosti.

Siitä, miten suuressa osassa päiväkoteja varhaiskasvatuksen laatu on heikkoa, selvitys ei anna tietoa.

”Suomessa on turvallista viedä lapsia varhaiskasvatukseen, ja sen laatu on ihan hyvää, mutta on kehittämiskohteita, joihin on syytä tarttua kansallisella ja paikallisella tasolla”, Repo sanoo.

Selvityksen mukaan monissa päiväkodeissa lapsille ei opeteta varhaiskasvatussuunnitelman mukaisesti kuvataiteita, musiikkia, draamaa ja ilmaisutaitoa, eivätkä he saa myöskään riittävästi hengästyttävää liikuntaa.

”Vain puolet [selvitykseen vastanneesta] henkilöstöstä kertoi, että lapsille luetaan kirjallisuutta päivittäin. Se tarkoittaa, että aika iso osa lapsista jää ilman lukemista, jonka pitäisi kuulua jokaisen lapsen jokaiseen päivään”, Repo sanoo.

”Hämmentävää on myös se, että alle kolmevuotiaille ei aina järjestetä pedagogista toimintaa, sillä henkilöstö kokee, että se on heidän parissaan liian vaativaa. Ajatellaan, ettei taidevälineistöä voi pitää esillä ja ettei lapsille lueta, jos he eivät osaa vielä puhua.”

Puutteet varhaiskasvatuksessa johtuivat selvityksen mukaan muun muassa henkilöstön osaamisesta. Myös johtamisessa ilmeni puutteita, ja suurten päiväkotiyksikköjen johtajat kertoivat, että heidän aikansa menee pedagogisen johtamisen sijaan henkilöstöhallintoon.

Erot varhaiskasvatuksen laadussa voivat vaikuttaa lasten kehitykseen ja näkyä taidoissa koulua aloittaessa, Repo uskoo.

Karvin elokuussa julkaiseman selvityksen mukaan koulun aloittavien lasten kielellisissä ja matemaattisissa taidoissa on suuria yksilöllisiä eroja.

Tutkimusten mukaan varhaiskasvatukseen osallistumisella on yhteys lasten kognitiiviseen kehitykseen, myöhempään koulumenestykseen ja sosiaalisten taitojen ja itsesäätelytaitojen kehitykseen. Sen nähdään ehkäisevän myös syrjäytymistä.

Kuitenkin vain laadukas varhaiskasvatus tuottaa myönteisiä vaikutuksia, Karvin molemmissa selvityksissä muistutetaan.

Fakta

Tavoitteena työllisyys ja koulutuksen tasa-arvo


 Sipilän hallitus käynnisti vuosille 2018–2020 kokeilun viisivuotiaiden maksuttoman varhaiskasvatuksen järjestämisestä.

 Tavoitteena on nostaa varhaiskasvatuksen osallistumisastetta, vaikuttaa vanhempien työllistymiseen ja vahvistaa koulutuksellista tasa-arvoa.

 Vuonna 2017 varhaiskasvatukseen osallistui Suomessa 63 prosenttia 2-vuotiaista, 77 prosenttia 3-vuotiaista, 83 prosenttia 4-vuotiaista ja 86 prosenttia 5-vuotiaista.

  EU:n tavoitteena on, että 94 prosenttia yli 4-vuotiaista lapsista osallistuisi varhaiskasvatukseen.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinkiläinen Peter Barmer keksi yhdeksän vuotta sitten, että Helsingin alla luikertelee jo keskustatunneli – Se puolitti hänen työmatkansa keston

  2. 2

   Äiti joi läpi koko raskauden, ja se näkyi Annakaisa Koskisesta jo synnytyssairaalassa – ”Tämä ei ole minun syyni, ja aion selviytyä”

   Tilaajille
  3. 3

   Taloyhtiöissä muhii poikkeuksellinen pommi: Asukkaat voivat joutua maksamaan naapuriensa lainoja

   Tilaajille
  4. 4

   Piratismi on arkipäivää suomalaiskouluissa: ”Käytän tallenteita, joita ei saa käyttää, otan monisteita, joita ei saisi ottaa”

  5. 5

   Nuorten ilmastoliike on populistinen ja valitsee kohteensa tarkkaan: ”Se on valovuosia vanhaa ilmastoväkeä edellä”, sanoo amerikkalaisprofessori

  6. 6

   Seitsemän päivää ja kymmeniä miljoonia kuolleita – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten itäblokki aikoi laittaa läntisen Euroopan polvilleen ydinaseilla

   Tilaajille
  7. 7

   HS:n erikoisartikkeli vie matkalle yhteen maailman syrjäisimmistä paikoista, jossa juodaan sulavien jäävuorten vettä ja syödään raakaa hylkeenmaksaa

   Tilaajille
  8. 8

   Sadasosan tappio teki Juha Miedosta kansansuosikin: uusi kirja paljastaa, miksi Kurikan hiihtojätti loukkaantui keskustalle

  9. 9

   Miki Kuusta, 30, pidetään teknologia-alan nuorena nerona, mutta itseään Slushin ja Woltin perustaja ei laske edes menestyjäksi

  10. 10

   Julkinen ja yksityinen etu voidaan sovittaa yhteen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Seitsemän päivää ja kymmeniä miljoonia kuolleita – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten itäblokki aikoi laittaa läntisen Euroopan polvilleen ydinaseilla

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie matkalle yhteen maailman syrjäisimmistä paikoista, jossa juodaan sulavien jäävuorten vettä ja syödään raakaa hylkeenmaksaa

   Tilaajille
  3. 3

   ”En olisi voinut kuvitella, että vielä joskus asun noiden jättiläisten kanssa”, paljastaa Saija Saarela ajatelleensa miehensä Ilkka Mattilan 400 kiloa painavasta kaiutinparista

  4. 4

   Häiriköintiä kesällä Vuosaaressa tutkinut ylikomisario: Monissa tapauksissa aikuiset hakivat itse konfliktia nuorten kanssa

  5. 5

   Jos edes holokaustin muisto ei saa ihmisiä järkiinsä, mihin Eurooppa on menossa?

  6. 6

   Miksi Suomessa ei osata puhua raiskausten syistä? Monika Fagerholm haluaa rikkoa hiljaisuuden uhrien ympäriltä

   Tilaajille
  7. 7

   Numeron 42 ratkaisseet matemaatikot yllättivät: Löysivät myös numerolle 3 kauan odotetun ratkaisun

  8. 8

   Amerikkalaisten erot ovat miljardien toimiala, ja nyt sen surulliseksi mannekiiniksi on noussut Trumpin omin­takeinen lähi­piiriläinen

   Tilaajille
  9. 9

   Yhdysvalloissa muhii poliittinen skandaali, johon kytkeytyvät Trump, Ukraina ja sala­peräinen ilmi­antaja – Tästä on kyse

  10. 10

   Kiskurihintaiset huijaritaksit vaanivat suomalaisia Tallinnan satamassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  2. 2

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  3. 3

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  5. 5

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  6. 6

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  7. 7

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  8. 8

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  9. 9

   Seitsemän päivää ja kymmeniä miljoonia kuolleita – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten itäblokki aikoi laittaa läntisen Euroopan polvilleen ydinaseilla

   Tilaajille
  10. 10

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää