Kotimaa

Limaiset hyytelö­eläimet leviävät vauhdilla Suomen järvissä – ely-keskuksen mukaan ne pitäisi nostaa kuivalle maalle kuolemaan

Hyytelösammaleläimet ovat lisääntyneet Suomessa nopeasti. Ne leviävät todennäköisesti uusiin järviin.

Uimarannan hiekalla on pyöreän kiven näköinen, pinnalta tumma kasa hyytelöä. Rantavedessä kelluu toinen möllykkä ja laiturin vieressä kolmas. Se on isompi, puolikkaan jalkapallon kokoinen.

Kädessä möllykkä tuntuu limaiselta ja pehmeältä. Se on niin outo, että mieleen tulevat elokuvien alienit.

Möllykkä onkin yhdenlainen alien eli vieraslaji – englanniksi invasive alien species. Möllykkä on itse asiassa kokonainen yhdyskunta vieraslajina Suomeen tulleita hyytelösammaleläimiä.

Alkujaan pohjoisamerikkalaisia hyytelösammaleläimiä alkoi kulkeutua Eurooppaan vuosikymmeniä sitten. Suomesta niitä on löytynyt noin 20 vuoden ajan, ensin Saimaan kanavasta ja sitten Vuoksen vesistön varrelta Iisalmesta ja Joensuusta asti.

Löytyminen oli tutkijoille yllätys, sillä ”pitkään ajateltiin, että sisävedet ovat aika eristyksissä ja luontaisesti suojassa vieraslajeilta”, Suomen ympäristökeskuksen tutkija Kristiina Vuorio sanoo. Järvien vesi on pehmeää ja usein liian kylmää.

Ilmaston lämpeneminen on nostanut Suomen järvien keskilämpötilaa useilla asteilla, ja takana on monta ennätyksellisen lämmintä vuotta. Hyytelösammaleläinten arvioidaan tulleen rahtilaivojen painolastivesissä, sillä Saimaan kanavan kautta kulkee tuhat rahtilaivaa vuodessa.

Kolme vuotta sitten hyytelösammaleläimiä ilmaantui Lempäälän Kirkkojärvelle, 250 kilometrin päähän Vuoksen vesistöstä. Järvi on osa Tampereen Pyhäjärveä.

Hyytelömöykkyjä oli ensin yhdellä Kirkkojärven lahdella mutta nyt jo koko Toutosenselällä, naapurikunta Vesilahden puolella ja Lempäälän kanavassa.


”Leviämisvauhti on todella nopea”, Lempäälän kunnan ympäristöpäällikkö Kati Skinnari sanoo.

”Huoleni on, että ne leviävät Vanajavedelle ja aina Valkeakoskelle ja Hämeenlinnaan asti. Siellä on isoja reheviä järviä, ja sammaleläimet pitävät rehevästä.”

 

”Leviämisvauhti on todella nopea.”

Niin voi käydä. Suomen ympäristökeskuksen tutkijat arvioivat viime vuonna ilmestyneessä artikkelissa, että laji yleistyy Vuoksen vesistössä ja leviää myös muihin sisävesiin. Se voi kulkeutua esimerkiksi veneiden tai jopa ihmisen saappaiden mukana.

Tuhansilla mökkiläisillä on todennäköisesti edessä ällötyksen hetkiä. Sammaleläimet eivät ole vaarallisia, mutta monen mielestä vastenmielisiä. Lempäälässä on nostettu tänä kesänä katiskoja, joissa oli kalojen sijaan hyytelöä.

Juhani Siikin mökin rantavedessä Vesilahden Hinsalassa on hyytelösammaleläimiä ”aivan järkyttävästi”.

”Kaivonrenkaassa laiturin alla on jalkapallon kokoisia möykkyjä, kuin sammakonkutua”, Siik kuvailee.

Pirkanmaan ely-keskuksen ohjeen mukaan hyytelösammaleläimet pitäisi nostaa kuivalle maalle kuolemaan ja sitten kompostoida tai haudata maahan, että ne eivät lisääntyisi.

Siik ei aio tehdä niin, koska möykyt hajoavat helposti, kun niitä yrittää irrottaa. Möykyt ovat metrin syvyydessä, ja järven pohjasta nousee savipilvi heikentämään näkyvyyttä, kun möykkyjä lähestyy.


Yhdessä yhdyskuntamöykyssä on satoja yksilöitä. Ne erottaa möykyn pinnalta tummempina rosetteina.

”Yhdyskunnan yksilöistä kehittyy syyskesällä tummia, noin millimetrin kokoisia statoplasteja, jotka talvehtivat”, Kristiina Vuorio kertoo.

”Kun vesi lämpenee keväällä, statoplastista kehittyy toukka. Aikuistuessaan toukat kiinnittyvät alustaan, kuten vesikasviin, risuun, laiturin pylvääseen tai veneköyteen, ja muodostavat yhdyskunnan.”

Yhdestä yksilöstä voi muodostua useita statoplasteja, ja jokaisesta statoplastista voi syntyä uusi yhdyskunta. Siksi eläin yleistyy niin nopeasti.

Yhdyskunnan havaitsee usein vasta sitten, kun se repeytyy irti ja alkaa kellua.


”Ensimmäiset möykyt ajautuivat kotirantaan kaksi vuotta sitten”, Kirkkojärven rannassa asuva Annette Halonen-Hyssy sanoo.

”Nyt ne ovat suurempia kuin koskaan. Kutsumme niitä aivoiksi. Kyläläisten kanssa keskustellaan siitä, uskaltaako uimaan mennä.”

Halonen-Hyssy ei ui enää ilman kenkiä. Sammaleläin voi kiinnittyä rantaveden kiveen, ja kahlaavan jalka osua limaklöntin päälle.

 

”En hautaa niitä maahan. Jos alkaisin kaivella monttuja, pihani olisi pian hautausmaa.”

Kerran hän luuli, että kasteluvettä järvestä nostava pumppu oli rikki. Ei ollut, vaan hyytelösammaleläin oli asettunut vedenottoaukon päälle. Se piti rapsuttaa pois.

Kotiranta perataan loppukesällä viikoittain. Käsineet käteen ja rantaan ajautuneet yhdyskunnan kuivalle maalle, etteivät ne kasva isommiksi.

”En hautaa niitä maahan. Jos alkaisin kaivella monttuja, pihani olisi pian hautausmaa.”

Fakta

Torjunta on hankalaa


 Pirkanmaan ely-keskuksen mukaan hyytelösammaleläimet leviävät voimakkaasti.

 Torjunta on hankalaa. Leviämistä voi yrittää estää keräämällä yhdyskunnat pois ennen kuin ne alkavat tuottaa statoplasteja, jotka näkyvät pieninä mustina pisteinä yhdyskunnan sisällä.

 Pirkanmaan ely-keskus kehottaa puhdistamaan kalastusvälineet huolellisesti, kun välineitä siirretään vesistöstä toiseen.

 Hyytelösammaleläimet voivat kulkeutua uusiin vesistöihin myös veneiden ja muiden vesikulkuneuvojen välityksellä.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  2. 2

   ”Pukki Pukki Pukki, sinä sinä sinä” – Teemu Pukki noussut Englannin jalka­pallon ykkös­puheen­aiheeksi, ikoninen britti­näyttelijäkin riehaantui

  3. 3

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  4. 4

   Käänne alkoi sala­kavalasti, ja nyt Stockmann on uppoamassa – Miten kriisin­ratkaisija Lauri Ratia aikoo pelastaa perinteisen tavara­talon?

   Tilaajille
  5. 5

   Historian suurin tutkimus­hanke tapahtuu napajään keskelle jäätyneessä laivassa

  6. 6

   Jeffrey Epsteinin menestyksen salaisuus oli pieni musta muisti­kirja – Seksi­rikos­skandaali paisuu yhä, ja se voi tahria kaksi presidenttiä

  7. 7

   Kersti Juva keksi suomen kieleen sanan örkki, ja nyt hän kertoo, miksi yksin­kertaistenkin sanojen kääntäminen englannista suomeen on usein moni­mutkaista

  8. 8

   HS:n jakelussa häiriöitä – lue päivän näköis­lehti ilmaiseksi täältä

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Vantaalla on hautausmaa, jonka puutarhuri Heli Hyystinmäki ei ole nähnyt yhtään omaista 20 vuoteen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  2. 2

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  3. 3

   Metsässä sammaloituvien betoni­rakennelmien mysteeri ratkesi Vantaalla HS:n lukijoiden avulla

  4. 4

   Käänne alkoi sala­kavalasti, ja nyt Stockmann on uppoamassa – Miten kriisin­ratkaisija Lauri Ratia aikoo pelastaa perinteisen tavara­talon?

   Tilaajille
  5. 5

   Venäläiskylään lentää koko ajan kärpäsiä tuntemattomasta syystä, epä­toivoiset asukkaat tekivät raadoista ”apua” -kyltin

  6. 6

   Jeffrey Epsteinin menestyksen salaisuus oli pieni musta muisti­kirja – Seksi­rikos­skandaali paisuu yhä, ja se voi tahria kaksi presidenttiä

  7. 7

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  8. 8

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  9. 9

   Teemu Pukki rankaisi tällä kertaa Manchester Cityä ja nousi nimekkääseen joukkoon, Norwich kaatoi hallitsevan mestarin maalein 3–2

  10. 10

   Veikkauksen johtaja pyytää anteeksi vanhaa puhettaan, jonka taltiointi on kuohuttanut somessa: ”Nyt kun kahden vuoden jälkeen sitä katsoo, niin kyllä hävettää”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  2. 2

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  3. 3

   15-vuotias Inka otti hatkat vuosi sitten, eikä häntä etsi enää kukaan – osa laitoksesta karanneista lapsista jää täysin heitteille

   Tilaajille
  4. 4

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  5. 5

   Seitsemän vuoden parisuhdekriisi on vanhentunut käsite: On olemassa toinen hetki, jolloin eroriski kasvaa selvästi

   Tilaajille
  6. 6

   Maailman parhaat luontokuvat valitaan taas kymmenientuhansien kuvien joukosta: HS näyttää 14 huippuotosta

  7. 7

   Elämme viheliäistä ja mitätöntä aikakautta, sanoo historioitsija Teemu Keskisarja – ”Hävettävää elää näin typerässä ajassa”

   Tilaajille
  8. 8

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  9. 9

   Suomella on työhullu ulkoministeri, joka lähettää alaisille sähköpostia keskellä yötä ja joka puuhasi ensitöikseen yhden rauhansopimuksen

  10. 10

   Postin toimitusjohtajan ökypalkkaan löytyy selitys pienestä tuppukylästä, jossa kaikki lapset ovat keskimääräistä lahjakkaampia

  11. Näytä lisää