Kotimaa

Norjassa koiria tappava veriripuli säikäytti koiranomistajia myös Suomessa: Kennelliitolta ja Ruokavirastolta osin ristiriitaisia ohjeita

Ruokaviraston mukaan yksittäiset veriripulitapaukset ovat tavanomaisia eikä epidemiasta ole viitteitä. Erityisiin varotoimiin ei viranomaisen mukaan ole Suomessa tarvetta, mutta Kennelliitto suosittelee noudattamaan koiratapahtumissa varovaisuutta.

Norjassa havaittu koirien veriripuliepidemia ei ainakaan toistaiseksi näytä levinneen Suomeen. Yksittäisistä ripulitapauksista on tullut muutama ilmoitus, joiden määrä tai sisältö ei kuitenkaan poikkea tavanomaisesta, kertoo Ruokavirasto.

Norjassa ripulioireisiin on elokuun loppupuolelta lähtien kuollut ainakin parikymmentä koiraa. Taudin syy ei ole tiedossa, ja uutiset ovat herättäneet paljon kiinnostusta myös suomalaisten koiranomistajien parissa. Sekä Ruokavirastosta että Suomen kennelliitosta kerrotaan, että huolestuneilta koiranomistajilta on tullut ainakin jonkin verran yhteydenottoja.

Huoli näkyy myös sosiaalisen median koiraryhmissä. Esimerkiksi Etelä-Pohjanmaalla asuvan koiranomistajan Facebook-tekstiä, jossa hän kertoo koiransa kuolleen elokuun lopussa vaikeaan veriripuliin ja toisen koiran sairastuneen pahasti, oli maanantaina jaettu vajaassa vuorokaudessa yli 5 000 kertaa.

Viranomaisten mukaan yksittäiset veriripulitapaukset eivät kuitenkaan tarkoita sitä, että kyse olisi samasta ilmiöstä kuin Norjassa. HS kokosi vastauksia muutamiin keskeisiin kysymyksiin.

Mitä Suomen tautiepäilyt tarkoittavat?

Suomessa raportoiduissa tapauksissa on Ruokaviraston mukaan kyse yksittäistapauksista, ei epidemiasta. Ei ole näyttöä, että että niillä olisi yhteyttä Norjan epidemiaan.

”Koirien veristä suolistosairautta esiintyy ympäri vuoden melko säännöllisesti yksittäisinä tapauksina”, kertoo Ruokaviraston erikoistutkija, patologieläinlääkäri Outi Simola.

”Meille on Norjan tilanteen paljastuttua tullut muutamia ilmoituksia, mutta ei ole havaittavissa, että tapauksia olisi entistä enemmän tai että ne keskittyisivät jollekin tietylle alueelle Suomessa.”

Facebookissa levinnyt kirjoitus on yksi niistä tapauksista, joita viraston tietoon on viime päivinä tullut. Osa tapauksista on sattunut jo aiemmin kesällä, mutta niistä on ilmoitettu viranomaisille vasta viimeviikkoisen uutisoinnin jälkeen.

”Tyypillisesti ne ovat äkillisesti alkavia veriripuleita, joihin liittyy oksentelua ja koiran yleisvoinnin heikentyminen”, Simola kertoo.

Tämäntyyppinen sairaus tunnetaan nimellä AHDS, jonka voi karkeasti kääntää äkilliseksi veriripulioireyhtymäksi. Epidemiana se on riehunut viimeksi Itä-Suomessa kymmenisen vuotta sitten. Veriripulin laukaisevia syitä voi olla useita, eikä aiheuttajaa aina saada selville. Taustalla voi olla esimerkiksi tartuntatauti, saastunut ruoka, allergia tai suoliston kasvainsairaus.

Oireiden esiintyvyyttä ei Suomessa tilastoida, mutta veriripuliin liittyvät kuolemat eivät ole täysin poikkeuksellisia. Simolan mukaan Ruokavirastossa tehdään vuosittain ”muutamia” ruumiinavauksia tällaisiin oireisiin kuolleille tai niiden vuoksi lopetetuille koirille.

Mitä tavallisen koiranomistajan pitäisi tehdä?

Ruokavirasto suosittelee välttämään koirien kuljettamista Norjasta Suomeen tai toisinpäin, ja Kennelliitto on kieltänyt Norjassa asuvien koirien tuomisen tapahtumiinsa. Muutoin tilanne ei tällä hetkellä edellytä erityisiä toimia, Ruokaviraston Simola sanoo.

”Seurataan ihan rauhassa tilannetta ja Norjan selvitystyötä, miten tutkimukset etenevät.”

Norjassa koiranomistajia on kehotettu muun muassa rajoittamaan koirien välisiä lähikontakteja sekä välttämään paikkoja, jonne kokoontuu paljon koiria. Suomessa samaan ei Simolan mukaan ole tarvetta.

”Tässä vaiheessa en näe tarvetta välttää terveiden koirien kontakteja muihin koiriin”, Simola sanoo. ”Jos omalla koiralla havaitsee runsasta veriripulia tai oksentelua tai koiran yleisvointi heikkenee, niin kannattaa tietysti ottaa mahdollisimman pian yhteyttä eläinlääkäriin.”

Kennelliiton ohjeet ovat varovaisemmat kuin viranomaisen. Liitto neuvoi viime viikolla noudattamaan varovaisuutta koiraharrastus­tapahtumissa ja välttämään koirien kuonokontaktia tuntemattomien koirien kanssa.

Lisäksi Kennelliitto kehottaa varmistamaan, että koiran rokotukset ja loishäädöt ovat kunnossa. Liiton mukaan myös koiran tunnistusmerkintä ja rekisteröinti auttavat ehkäisemään eläintautien leviämistä, kun koirien ja omistajien tiedot voidaan yhdistää toisiinsa.

Kennelliiton ohjeita on tulkittu niinkin, että esimerkiksi koirapuistoon menemistä kannattaisi välttää. Onko näin?

”Ehkä jos minulla olisi koira, niin mieluummin kävisin metsässä lenkillä, etenkin asutuskeskuksissa”, liiton hallituksen puheenjohtaja Harri Lehkonen pohtii.

Hän kuitenkin lisää, että suositusten suhteen on haluttu olla ”mieluummin liian varovaisia kuin huolettomia”, koska asiasta on hyvin vähän varmaa tietoa.

”Tietysti tässä on aina se puoli, että tällainen saattaa aiheuttaa hysteriaa, mutta halusimme varoittaa. Samalla tavalla kuin jos ihmisillä on jokin epidemia ja pyydetään esimerkiksi olemaan yskimättä yleisön joukossa.”

Mikä tilanne on Norjassa?

Norjassakin epidemiasta voidaan puhua lähinnä Oslossa. Tapauksia on todettu eri puolilla Norjaa, mutta maan elintarvikeviranomaisen Mattilsynetin mukaan niiden määrä on poikkeuksellinen vain Oslon seudulla.

Yleisradioyhtiö NRK:n mukaan tautiin on kuollut ainakin 26 koiraa. Tiedot sairastuneiden määrästä ovat epäselviä; elintarvike­viranomaisen uutisoitiin viime viikolla kertoneen määräksi 30–40, kun taas Norjan eläinlääketieteellinen instituutti ilmoitti maan kennelliiton mukaan jopa 190 tapauksesta elo–syyskuun aikana. Ihmisiin tauti ei tiettävästi ole tarttunut.

Sitä, onko tapauksilla yhteyttä toisiinsa, ei tiedetä. Sairastuneiden koirien välillä ei alustavassa kyselyssä ole löytynyt yhdistäviä tekijöitä.

Norjassa taudin lähteeksi on arveltu esimerkiksi saastunutta koiranruokaa, mutta maan kennelliiton mukaan tästä ei ole toistaiseksi saatu näyttöä. Taudinaiheuttajista pois on suljettu salmonella, kampylobakteeri sekä rotanmyrkky ja muut samantyyppiset myrkyt.

Sen sijaan useiden koirien suolistosta on löytynyt normaalia enemmän Providencia alcalifaciens- ja Clostridium perfringens -bakteereja.

Kumpikin voi aiheuttaa ripulia, ja jälkimmäisen ylikasvu suolessa on Ruokaviraston Simolan mukaan yhdistetty koirien äkilliseen veriripuliin. Molempia voi silti löytyä terveidenkin koirien tai ihmisten suolistosta sekä ympäristöstä. Ainakin P. alcalifaciens on ihmisellä tunnettu turistiripulin aiheuttaja.

”[Löydetyillä bakteereilla] voi olla rooli näiden koirien sairastumisessa, mutta se on vielä vähän epäselvää”, Simola kommentoi. ”Sitä, onko bakteeri sairauden aiheuttaja vai sen seurausta, ei ole saatu täysin varmistettua.”

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Selvitysmies tuhoaisi Juha Sipilän luomuksen: valtio saisi kahden miljardin euron varat takaisin

  2. 2

   Boris Johnsonille täydellinen nöyryytys Luxemburgissa: jätti tiedotustilaisuuden väliin ilmeisesti siksi, ettei olisi buuaukselta saanut ääntään kuuluviin

  3. 3

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  4. 4

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  5. 5

   Poliisi julkaisi kuvan: Miehet murtautuivat asuntoon ja kävivät omistajan päälle keskellä päivää Sipoossa

  6. 6

   Avaruudesta löytyi pääkaupunkiseudun kokoinen kuollut tähti, joka painaa niin paljon, etteivät sen atomit pysy kasassa

  7. 7

   Ratikkakuski Dane Jozsefin oivallus johti upeaan hääkuvaan: ”Tuli aivan positiivinen fiilis, että nyt tein oikein”

  8. 8

   Hallituksessa on viriämässä kova poliittinen taisto Kelan johtajasta

  9. 9

   Mol.fi-työpaikkasivusto jäi ajastaan jälkeen, lähiaikoina avattavan uuden palvelun luvataan mullistavan suomalaisen työelämän

  10. 10

   Facebook esitteli keskus­pankkiireille virtuaali­valuuttaansa, Suomen Pankin edustaja ei vakuuttunut: ”Puolivillainen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  2. 2

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  3. 3

   Poliisi julkaisi kuvan: Miehet murtautuivat asuntoon ja kävivät omistajan päälle keskellä päivää Sipoossa

  4. 4

   Ratikkakuski Dane Jozsefin oivallus johti upeaan hääkuvaan: ”Tuli aivan positiivinen fiilis, että nyt tein oikein”

  5. 5

   Lankku on teho­liike, mutta nämä 5 muunnelmaa ovat vielä tehokkaampia

   Tilaajille
  6. 6

   Nämä kuvat osoittavat, että iskut Saudi-Arabian öljy­laitoksiin tehtiin Iranin tai Irakin suunnasta, sanoo Yhdysvallat – Mutta kuvista ilmenee myös risti­riitaisuus

  7. 7

   Näin kodin viikko­siivous sujuu kahdeksan sijaan 1,5 tunnissa – Kansalais­opistojen opettajat kertovat, miten arkea voi helpottaa

  8. 8

   Alkavalla viikolla on luvassa yöpakkasia, mustaa jäätä ja jopa lumikuuroja

  9. 9

   Kasperi Saari, 67, harrastaa hotellien omistamista, ja pian hän avaa Helsinkiin maailman suurimman ketjun huippu­hotellin

   Tilaajille
  10. 10

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Seitsemän vuoden parisuhdekriisi on vanhentunut käsite: On olemassa toinen hetki, jolloin eroriski kasvaa selvästi

   Tilaajille
  5. 5

   Maailman parhaat luontokuvat valitaan taas kymmenientuhansien kuvien joukosta: HS näyttää 14 huippuotosta

  6. 6

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  7. 7

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  8. 8

   Suomella on työhullu ulkoministeri, joka lähettää alaisille sähköpostia keskellä yötä ja joka puuhasi ensitöikseen yhden rauhansopimuksen

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää