Kotimaa

Poliisi iski kovaa United Brother­hoodia vastaan – krp:n mukaan vapaana on enää joitakin kymmeniä UB:n jäseniä, mutta ”tyhjiö täyttyy tietysti”

Syyttäjä vaatii UB:ta ja siihen liittyvää alajärjestöä lakkautettavaksi.

Keskusrikospoliisi (krp) kertoi maanantaina tiedotustilaisuudessa isosta operaatiosta, jonka kohteena on United Brotherhood (UB) -jengi. Sitä viranomaiset pitävät nyt Suomen vahingollisimpana.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus puolestaan vangitsi maanantaina yhden United Brotherhoodin johtajana pidetyn henkilön törkeässä huumerikosjutussa epäiltynä. Neljän törkeän huumerikoksen lisäksi miestä epäillään ainakin törkeästä rahanpesusta, järjestäytyneen rikollisryhmän toimintaan osallistumisesta ja törkeästä ampuma-aserikoksesta.

Krp mukaan operaatio on ollut harvinaisen laaja. Erilaisia poliisioperaatioita on runsaan viikon aikana tehty Tampereella, Turussa, Jyväskylässä, Lahdessa, Joensuussa, Vantaalla, Porvoossa, Tuusulassa ja Helsingissä.

”Kotietsinnöillä on löytynyt runsaasti ampuma-aseita. Myös huumausaineita on takavarikoitu useista kohteista”, kertoo tiedotteessa rikostarkastaja Ari Lahtela keskusrikospoliisista.


Etsintöjen lisäksi poliisi on ottanut kiinni kaikkiaan 18 henkilöä eri paikkakunnilta. Osa kiinniotetuista kuuluu järjestön johtoon. Esimerkiksi Turussa otettiin maanantaina 2. syyskuuta kiinni yhdeksän henkilöä.

”Turun kiinniotot liittyvät siihen, että poliisi epäilee United Brotherhoodin jäsenien järjestäneen huumausaineita vankiloihin tavoitellen huomattavaa rahallista hyötyä. Varsinais-Suomen käräjäoikeus vangitsi henkilöt poliisin vaatimuksesta torstaina. Heitä epäillään törkeistä huumausainerikoksista”, kertoo Turun jutun tutkinnanjohtaja, rikosylikomisario Aki Lahtinen Lounais-Suomen poliisilaitokselta samassa tiedotteessa.

Tänään maanantaina poliisi on myös tukenut Rikosseuraamuslaitosta vankiloissa tehdyissä etsintäoperaatioissa. Etsintöjä on tehty Riihimäen, Sukevan ja Turun vankiloissa. Lähes sata selliä tarkastettiin ja niistä löytyi aineita, joita epäillään huumeiksi ja epäiltyä huumekauppaan liittyvää kirjanpitoa. Tarkastukset sujuivat pääosin rauhallisesti.

”United Brotherhoodilla on arviomme mukaan erityisen vahva vaikutusvalta näissä vankiloissa ja siksi operaatiot suunnattiin juuri niihin”, kuvaa tiedotteessa erityisasiantuntija Sami Peltovuoma Rikosseuraamuslaitoksesta.

Hän kertoi tiedotustilaisuudessa, että UB:lla on kova vaikutusvalta vankiloissa ja että se pyrkii tuottamaan huumeita vankilaan. Siinä se käyttää hyväkseen muita vankeja ja heidän ulkopuolelta tulevia tapaajiaan. Käytössä on väkivalta tai sen uhka, painostus, kiristys, keksityt velat tai lupaukset jäsenyydestä. Hänen mukaansa väkivalta on lisääntynyt vankiloissa, joissa on paljon UB:n jäseniä.

Hän kertoi myös, että henkilökunta on joutunut päällekarkausten kohteeksi, myös vapaalla ollessaan, mutta ei avannut tätä tarkemmin.

Syyttäjä vaatii lakkautettavaksi

Operaation yleisjohtajana toimivan rikostarkastaja Ari Lahtelan mukaan United Brotherhood valittiin kohteeksi, koska se on viranomaisten arvion mukaan kaikkein vahingollisin Suomessa toimivista järjestäytyneen rikollisuuden ryhmittymistä esimerkiksi sen jäsenten väkivaltarikosten määrällä mitattuna.


”UB:n ja siihen kytkeytyvän Bad Unionin jäsenet ovat tällä vuosikymmenellä olleet epäiltyinä yli 1 300 rikosilmoituksessa. Niistä suuri osa liittyy epäiltyihin huumausaine-, väkivalta- ja ampuma-aserikoksiin. UB on Suomen oikeuskäytännössä toistuvasti todettu rikollisryhmäksi, ja jengin jäsenyys on usein ollut koventamisperusteena rangaistusta määrättäessä”, Lahtela toteaa.

Runsaan vuoden aikana UB:lta on takavarikoitu kaikkiaan 160 asetta, joiden joukossa on useita automaattiaseita. Huumausaineita, eli amfetamiinia, metamfetamiinia, kokaiinia, hasista ja marihuanaa on takavarikossa noin 55 kiloa. Lisäksi helmikuussa Hämeen poliisilaitos ja Tulli tekivät Suomen suurimman ekstaasitakavarikon, kun lahtelaisesta yksityisasunnosta takavarikoitiin yli 150 000 ekstaasitablettia.

”Esitutkinnan perusteella lasti oli tulossa nimenomaan rikollisjärjestö United Brotherhoodin levitettäväksi, eli rahoitus on käytännössä tullut sen kautta. Toiminta on ollut ammattimaista ja järjestäytynyttä”, kertoo tutkinnanjohtaja, rikosylikomisario Pälvi Suokas Hämeen poliisilaitokselta.

Rikoshyötyä on 15 kuukautta kestäneen operaation aikana saatu turvattua poliisin arvion mukaan 2,6 miljoonaa euroa.

Valtionsyyttäjä Leena Metsäpelto puolestaan kertoi, että syyttäjä ja Poliisihallitus ovat vastikään nostaneet kanteen, jossa vaaditaan UB:ta ja siihen liittyvää alajärjestöä Bad Unionia lakkautettavaksi yhdistyslain perusteella, vaikka nämä eivät olekaan rekisteröityjä yhdistyksiä. Tämä on hänen mukaansa uudenlaista hallinnollista rikostorjuntaa, jonka toimivuudesta on esimerkkejä ulkomailta.

Se käsitellään Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa, mutta aikataulusta ei ole tietoa eivätkä viranomaiset siitä enempää toistaiseksi kerro.

Kyse on tienavauksesta, sillä Suomessa ei ole aiemmin nostettu kannetta vastaavanlaisten rikollisryhmien lakkauttamiseksi. Turun hovioikeus lakkautti vuosi sitten Pohjoismaisen vastarintaliikkeen sekä Pohjoinen perinne ry:n lain ja hyvien tapojen vastaisena. Asia on parhaillaan käsiteltävänä Korkeimmassa oikeudessa.

Poliisi teki viime viikon torstaina Porvoossa ja Tuusulassa kotietsintöjä ja kiinniottoja, joiden se tiedotti liittyvän törkeiden huumerikosten tutkintaan ja maanantaina Itä-Uudenmaan käräjäoikeus siis määräsi vangittavaksi kuusi henkeä. Vain kahta kuudesta vangitusta epäillään törkeästä huumerikoksesta. Myös toinen törkeästä huumerikoksesta epäilty kuuluu HS:n tietojen mukaan United Brotherhoodiin.

UB yhdistyi kolmesta jengistä

United Brotherhood jengi yhdistyi vuonna 2010 Me Olemme Rikollisten Eliittiä-, Natural Born Killers- ja Rogues Gallery -liivijengeistä.

Jengin yhdistymisen jälkeen sitä johti kuusihenkinen neuvosto, jossa oli kaksi jäsentä kustakin osajengistä. Neuvosto on sittemmin lakkautettu, mutta osa aiemmasta johtajistosta on yhä jengissä keskeisillä johtopaikoilla. Vielä vuonna 2018 poliisi piti esitutkinnan perusteella nyt vangittua UB-miestä koko jengin johtajana.

HS:n tietojen mukaan jengiä on johdettu nykyisin osin aiempaa hajautetummin ja paikallisemmin, mutta maanantaina vangittu mies on silti yhä keskeisessä asemassa. Poliisi on kertonut, että se epäilee yhtä epäillyistä huumerikosten päätekijäksi.

Poliisi kertoi jo aiemmin kertonut, että tutkinnat eivät liity Porvoon poliisiampumisiin.


Täyttyykö tyhjiö?

Keskusrikospoliisin mukaan vapaalla jalalla on tällä hetkellä enää joitakin kymmeniä UB:hen kuuluvia henkilöitä. Krp:n taannoin HS:lle kertoman mukaan United Brotherhoodiin ja sen alajengiin Bad Unioniin kuuluu noin 100–110 henkilöä.

Tapahtuuko siis nyt joitain muutoksia, kun suurin osa UB:n jengiläisistä on vankiloissa?

”Nämä meidän muut jo tunnetut rikollisjärjestöt valtaavat alaa sitten. Että kyllä tuo tyhjiö täyttyy tietysti”, rikosylikomisario Christer Ahlgren sanoo.

Ahlgren sanoo, että hän ei lähde kommentoimaan kovin yksityiskohtaisesti sitä, kuka tyhjiötä täyttää. Vastaus löytyy hänen mukaansa kuitenkin Helvetin enkeleiden, Bandidoksen ja Cannonballin joukosta.

Ahlgrenin mukaan esimerkiksi UB-operaatiossa tiedusteluvaihe alkoi jo vuoden 2017 loppupuolella, eli seurantavaihe voi jatkua hyvän tovin ennen konkreettisia toimia.

”Tämä on todella mielenkiintoista, että mitä nyt, kun UB:hen on pystytty näin vaikuttamaan.”

Yhtenä kiinnostavana seurattavana Ahlgren pitää Outlaws-jengiä, joka on rantautunut Suomeen suhteellisen hiljattain.

Outlaws on Helvetin enkelien ja Bandidoksen lisäksi kolmas tunnettu kansainvälinen moottoripyöräjengi. Jengi on ollut toistuvasti sotajalalla Helvetin enkelien kanssa ja jengin tunnuslauseena on ADIOS, joka tulee sanoista Angels Die In Outlaw States [enkelit kuolevat Outlaws-osavaltioissa].

Ahlgrenin mukaan kiinnostusta Suomeen on hänen mukaansa myös jengeissä, jotka eivät vielä Suomessa ole. Kiinnostus näkyy Ahlgrenin mukaan toistaiseksi vielä siinä määrin hienovaraisesti, ettei hän halua nimetä näitä jengejä.

”Kyllä tänne on täyttäjiä tulossa. Että hommaa riittää.”

Yksi tärkeä huomioitava seikka on Ahlgrenin mukaan myös se, ettei United Brotherhoodin vaikutusvalta vankiloissa pääse kasvamaan.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  2. 2

   ”Pukki Pukki Pukki, sinä sinä sinä” – Teemu Pukki noussut Englannin jalka­pallon ykkös­puheen­aiheeksi, ikoninen britti­näyttelijäkin riehaantui

  3. 3

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  4. 4

   Käänne alkoi sala­kavalasti, ja nyt Stockmann on uppoamassa – Miten kriisin­ratkaisija Lauri Ratia aikoo pelastaa perinteisen tavara­talon?

   Tilaajille
  5. 5

   Historian suurin tutkimus­hanke tapahtuu napajään keskelle jäätyneessä laivassa

  6. 6

   Jeffrey Epsteinin menestyksen salaisuus oli pieni musta muisti­kirja – Seksi­rikos­skandaali paisuu yhä, ja se voi tahria kaksi presidenttiä

  7. 7

   Kersti Juva keksi suomen kieleen sanan örkki, ja nyt hän kertoo, miksi yksin­kertaistenkin sanojen kääntäminen englannista suomeen on usein moni­mutkaista

  8. 8

   HS:n jakelussa häiriöitä – lue päivän näköis­lehti ilmaiseksi täältä

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Vantaalla on hautausmaa, jonka puutarhuri Heli Hyystinmäki ei ole nähnyt yhtään omaista 20 vuoteen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  2. 2

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  3. 3

   Metsässä sammaloituvien betoni­rakennelmien mysteeri ratkesi Vantaalla HS:n lukijoiden avulla

  4. 4

   Käänne alkoi sala­kavalasti, ja nyt Stockmann on uppoamassa – Miten kriisin­ratkaisija Lauri Ratia aikoo pelastaa perinteisen tavara­talon?

   Tilaajille
  5. 5

   Venäläiskylään lentää koko ajan kärpäsiä tuntemattomasta syystä, epä­toivoiset asukkaat tekivät raadoista ”apua” -kyltin

  6. 6

   Jeffrey Epsteinin menestyksen salaisuus oli pieni musta muisti­kirja – Seksi­rikos­skandaali paisuu yhä, ja se voi tahria kaksi presidenttiä

  7. 7

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  8. 8

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  9. 9

   Teemu Pukki rankaisi tällä kertaa Manchester Cityä ja nousi nimekkääseen joukkoon, Norwich kaatoi hallitsevan mestarin maalein 3–2

  10. 10

   Veikkauksen johtaja pyytää anteeksi vanhaa puhettaan, jonka taltiointi on kuohuttanut somessa: ”Nyt kun kahden vuoden jälkeen sitä katsoo, niin kyllä hävettää”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  2. 2

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  3. 3

   15-vuotias Inka otti hatkat vuosi sitten, eikä häntä etsi enää kukaan – osa laitoksesta karanneista lapsista jää täysin heitteille

   Tilaajille
  4. 4

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  5. 5

   Seitsemän vuoden parisuhdekriisi on vanhentunut käsite: On olemassa toinen hetki, jolloin eroriski kasvaa selvästi

   Tilaajille
  6. 6

   Maailman parhaat luontokuvat valitaan taas kymmenientuhansien kuvien joukosta: HS näyttää 14 huippuotosta

  7. 7

   Elämme viheliäistä ja mitätöntä aikakautta, sanoo historioitsija Teemu Keskisarja – ”Hävettävää elää näin typerässä ajassa”

   Tilaajille
  8. 8

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  9. 9

   Suomella on työhullu ulkoministeri, joka lähettää alaisille sähköpostia keskellä yötä ja joka puuhasi ensitöikseen yhden rauhansopimuksen

  10. 10

   Postin toimitusjohtajan ökypalkkaan löytyy selitys pienestä tuppukylästä, jossa kaikki lapset ovat keskimääräistä lahjakkaampia

  11. Näytä lisää