Kotimaa

Kaksi vuotta sitten Pete Heininen heräsi kylpyhuoneen lattialta ja päätti sittenkin soittaa itselleen ambulanssin: ”Pahimmista syvyyksistä voi päästä ylös”

Tuoreen kyselyn mukaan lähes viidennes suomalaisista on joskus harkinnut itsemurhaa. Itsemurhien määrä on lähes puolittunut 1990-luvulta, mutta alkanut jälleen kahden viime vuoden aikana kasvaa. Tänään vietetään kansainvälistä itsemurhien ehkäisypäivää.

Elokuussa 2017 helsinkiläinen Pete Heininen heräsi kylpyhuoneesta, vaikka tarkoitus oli ollut, että hän ei heräisi enää koskaan. Ahdistus oli kasvanut niin suureksi, ettei hän uskonut pääsevänsä siitä enää eroon.

42-vuotiaana Heinisestä tuntui, että hän oli kokenut kaiken. Heininen jätti isälleen viestin, jossa oli tilitiedot ja verkkopankin tunnusluvut. Toisessa viestissä hän pyysi läheisiltään anteeksi, ettei nähnyt tilanteessa vaihtoehtoja.

Hän ei enää miettinyt, miten hänen kissoilleen käy.

Taju oli mennyt, ja herätessä Heinistä pelotti. Hän tarttui puhelimeen ja soitti itselleen ambulanssin. Siitä alkoi selviäminen.

”En voi enää kuvitellakaan tilannetta, jossa en haluaisi tehdä ja kokea asioita. Kun on mahdollisuus olla elossa, haluan ennen kaikkea oppia uutta”, Heininen sanoo nyt, kaksi vuotta myöhemmin.

”Tuntuu, että olisin eri ihminen.”

Heininen kuuluu varsin suureen joukkoon suomalaisia, joita itsetuhoiset ajatukset ovat koskettaneet – joko oman tai läheisen kokemuksen kautta.

Lähes viidennes suomalaisista, 18 prosenttia, on joskus harkinnut tai vakavasti miettinyt itsemurhaa, selviää Mieli ry:n (entinen Suomen mielenterveysseura) teettämästä tuoreesta kyselystä.

Yli puolet, 55 prosenttia, taas tuntee henkilökohtaisesti jonkun, joka on tehnyt tai yrittänyt tehdä itsemurhan. Erityisesti nuorten kohdalla kyselyn luvut ovat hätkähdyttävän suuria. Niiden mukaan peräti joka kolmas 18–34-vuotias kertoo harkinneensa henkensä riistämistä.

Iro Research -yhtiön kesäkuussa tekemään kyselyyn vastasi internet-kuluttajapaneelissa 1 000 suomalaista. Otos on painotettu vastaamaan väestöä iän, sukupuolen ja asuinpaikan mukaan.

Luvut ovat yllättävän suuria, myöntää kriisi- ja auttamistoimintojen johtaja Outi Ruishalme Mieli ry:stä. Niihin pitää hänen mukaansa suhtautua suuntaa antavasti: esimerkiksi toisessa, koko väestöä koskevassa kyselyssä itsemurha-ajatuksia oli vain kahdella prosentilla.

Erilaiset tulokset voivat Ruishalmeen mukaan riippua myös tutkimusasetelmasta, sillä mielenterveysongelmista puhuminen on vaikeaa.

”Meille tulee kuitenkin joka päivä 4–5 kriisipuhelua, joiden soittajalla on itsemurha-ajatuksia tai -suunnitelmia.”

Itsemurhien ja niiden yritysten taustalla on usein masennus. Niin oli Pete Heiniselläkin, vaikka hän ei sitä itse tunnistanut. Hän muistaa kuitenkin ajatelleensa itsetuhoisesti jo teini-ikäisenä.

”En itse tiedostanut ja tunnistanut masennusta, koska se oli minulle niin luonnollinen olotila.”

Heininen sai diagnoosin vasta 32-vuotiaana mutta lopetti lääkkeiden syömisen heti alkuun. Hän harrasti mieluummin extremelajeja, jotka nostivat mielialaa.

 

”En itse tiedostanut ja tunnistanut masennusta, koska se oli minulle niin luonnollinen olotila.”

Laskuvarjohyppääminen ja sukeltaminen päättyivät kuitenkin korvaongelmiin. Samoihin aikoihin Heininen lopetti päivätyönsä ohjelmistotestaajana tietoturva-alan yrityksessä ja päätti keskittyä nettipokeriin.

”Samalla hävisi suuri osa sosiaalisista kontakteistani, joista en ollut ajatellut, kuinka tärkeitä ne olivat. Jälkikäteen ajatellen töiden lopettamisella oli varmasti isoin vaikutus mielenterveyteeni.”

Aluksi Heininen pystyi elättämään itsensä hyvin pokerilla. Mutta lopulta pelipäiviä ei tullut enää tarpeeksi paljon, sillä humalassa tai krapulassa ei voinut pelata.

Sitten päättyi parisuhde, mikä otti koville. Myös uusi parisuhde päättyi, mutta lopulta Heinisellä ei ollut voimia lähteä yhteisestä kodista.Tänään tiistaina vietetään kansainvälistä itsemurhien ehkäisypäivää. Suomessa itsemurhien määrä on lähes puolittunut vuodesta 1990, jolloin itsemurhaan päätyi yli 1 500 ihmistä.

Itsemurhien määrä on kuitenkin alkanut kahden viime vuoden aikana jälleen kasvaa. Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2017 itsemurhan teki 824 ihmistä. Se on yli 30 enemmän kuin vuonna 2016 ja yli 90 enemmän kuin vuonna 2015.

Itsetuhoisiin ajatuksiin haetaan ja saadaan apua vaihtelevasti, kertoo Mieli ry:n kysely. Vastaajista 21 prosenttia koki saaneensa hyvää apua itsetuhoisten ajatusten hoitoon ja käsittelyyn.

”Se on ilahduttavaa. Toisaalta on huolestuttavaa, että lähes puolet ei hae apua itsetuhoisiin ajatuksiin vaan kärsii itsekseen”, Ruishalme sanoo.

Avun hakeminen on kyselyn mukaan vaikeampaa miehille kuin naisille. Miehet myös tekevät huomattavasti enemmän itsemurhia kuin naiset.

Yhteiskunnallisessa ilmapiirissä korostuu Ruishalmeen mukaan ”yksin pärjäämisen meininki” – yksilöt ovat joko sankareita tai luusereita.

”Meillä ei ole tyypillistä, että perheen ja porukan kesken pidettäisiin aina huolta ja jaettaisiin asioita”, Ruishalme sanoo.

”Erityisesti miehillä on ihanne, että pitää kestää ja jaksaa.”


Pete Heininen sanoo, ettei juuri saanut masennukseensa apua. Hän kertoo yrittäneensä hakeutua kuntoutuspsykoterapiaan päihdepoliklinikan kautta, mutta ennen kuin asia eteni, hänen piti olla useita kuukausia päihteetön.

Heininen ei ehtinyt saada lääkäriltä terapiahakuun tarvittavaa niin sanottua B-lausuntoa ennen kuin hänet kiidätettiin elokuussa 2017 ambulanssilla Malmin sairaalaan. Sieltä mies siirrettiin Auroran sairaalaan, johon hän jäi vapaaehtoiseen hoitoon.

”Olen kiitollinen siitä, että minulle sattui hyvä lääkäri, joka suostutteli aloittamaan masennuslääkkeet. Oli tärkeää, että sain jutella lääkärien ja hoitajien kanssa ja opin, mitä voi tehdä, jos tulee paha ahdistus.”

Heininen alkoi ajatella, että ehkä onkin olemassa syitä elää. Hän kertoo tehneensä siitä asti paljon töitä mielialansa parantamiseksi.

Mielenterveysongelmien hoitoon tarvitaan lisää vaikuttavia menetelmiä, Mieli ry:n Ruishalme sanoo. Tarjolla pitäisi olla enemmän psykoterapiaa, jonka avulla saa muokattua omia ajatusmalleja.

Kansalaisaloitteessakin ehdotettu terapiatakuu olisi Ruishalmeen mukaan tarpeellinen uudistus. Suomeen pitäisi hänestä saada vihdoin myös kansallinen itsemurhien ehkäisyohjelma.

Itsemurhia voi Ruishalmeen mukaan ehkäistä vahvistamalla suojaavia tekijöitä ja vähentämällä riskitekijöitä. Suojaavia tekijöitä ovat esimerkiksi hyvät sosiaaliset suhteet sekä ongelmanratkaisu-, elämänhallinta- ja vuorovaikutustaidot.

Riskitekijöitä taas ovat esimerkiksi päihdeongelmat, sosiaalinen huono-osaisuus, kaltoinkohtelu, kiusaaminen ja krooniset sairaudet, joihin ei saa hyvää kivunlievitystä.

”Psyykkistä palautumiskykyä pitäisi vahvistaa jo lapsilla opettamalla päiväkodeissa ja kouluissa ongelmanratkaisu- ja vuorovaikutustaitoja”, Ruishalme sanoo.

Lopulta Pete Heinisen pelastivat sekä pienet että isommat asiat. Hän alkoi pelata tosissaan biljardia yksityisklubilla, jossa keskitytään oluenjuonnin sijasta itse peliin.

Heininen alkoi myös vetää leukoja liikuntapuistossa, sillä hän muisti olleensa onnellinen lapsena puissa kiipeillessään. Mies opetteli tulemaan vähällä toimeen ja olemaan alkoholin kanssa varovainen.

Parempi olo näkyy esimerkiksi siinä, ettei Heininen enää aja kissoja pois, jos ne tulevat kyöhnäämään ja leikkimään silloin kun hän katsoo elokuvaa.

”Tulee hyvä mieli, kun katsoo niiden hölmöilyä.”

 

”Viime keväänä huomasin, että olenkin onnellinen ilman mitään syytä.”

Nyt Heininen opiskelee terminaalityöntekijäksi päästäkseen takaisin työelämään.

”Viime keväänä huomasin, että olenkin onnellinen ilman mitään syytä.”

Heininen kertoo huomanneensa olleensa suuren osan elämästään negatiivinen, kyyninen ja itsekäs. Nyt hän opettelee tunteista puhumista muutaman tärkeän ystävän ja uuden tyttöystävän kanssa.

”Masentuneena olin tosi jyrkkä, elin omassa kuplassani enkä ottanut muita juurikaan huomioon. Nyt olen oppinut kuuntelemaan neuvoja paremmin. En ole todellakaan selviytynyt yksin.”

Valtaosa itsemurhayrityksestä selvinneistä on tyytyväisiä siihen, että ovat hengissä, Ruishalme sanoo. Niin on myös Pete Heininen.

”Yksi kaverini tykkää aina sanoa sen tunnetun lauseen, että itsemurha on lopullinen ratkaisu tilapäisiin ongelmiin”, Heininen kertoo.

”Olen samaa mieltä. Pahimmista syvyyksistä voi päästä ylös, kun saa apua.”

Fakta

Näin voit auttaa itsemurhaa harkitsevaa


 Jos epäilet jonkun suunnittelevan itsemurhaa, kysy rohkeasti, onko hänellä itsemurha-ajatuksia.

 Luo turvallinen ilmapiiri asiasta puhumiseen. Kuuntele.

 Auta arjessa selviytymisessä ja avun hakemisessa.

 Älä tuomitse itsemurha-ajatuksia. Älä myöskään kyseenalaista toisen kokemia tunteita äläkä keksi niille selityksiä.

 Älä välttele aihetta tai ihmistä, josta olet huolissasi.

 Apua ja tukea saa esimerkiksi Suomen mielenterveys Mieli ry:n kriisipuhelimesta: p. 09 2525 0111. Päivystysajat arkisin klo 9–07 sekä viikonloppuisin ja juhlapyhinä 15–07.

Lähde: Mieli ry

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  2. 2

   Raittiiden opiskelijoiden määrä kasvaa: Tilastot näyttävät, minkä alan opiskelijat juovat eniten ja minkä vähiten

  3. 3

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  4. 4

   Long Play: Aalto-yliopiston muotilinjan henkilökunta kritisoinut opiskelijoita sosiaalisessa mediassa

  5. 5

   Äiti teki Aada Hämäläisestä vahingossa someilmiön, ja pian harrastajapiirtäjälle sateli kymmeniä työtarjouksia – Jotkut kuitenkin yllättyivät, paljonko viikkojen työ maksaa

  6. 6

   Jyrki Kataiselle Sitran johtopaikan hävinnyt Markku Wilenius purkaa tuntojaan Kalevassa: ”En tiedä kenellä olisi enemmän natsoja hommaan kuin minulla”

  7. 7

   Ufoturisteja ilmestyi autiomaahan, ja internet seurasi ”rynnäkköä Area 51:een” kaikkialla somessa ja lukuisissa striimeissä

  8. 8

   Postimees-lehden päätoimittajan käyttämä natsiviittaus kuohuttaa Virossa

  9. 9

   Naapuri paljasti aiemman asukkaan omin päin teettämän kylpyhuoneremontin – Voiko asunnon ostaja joutua vastuuseen amatööriasentajan virityksistä?

  10. 10

   Korealaistutkija innostui suomen kielen sanoista, jotka kuulostavat kuvaamiltaan asioilta – murteista löytyi yli sata viinaryyppyä merkitsevää substantiivia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  2. 2

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  3. 3

   Tervetuloa 1970-luvulle: Vantaalla on autokorjaamo, jota on vaikea uskoa todeksi merkkikorjaamojen aikakautena

  4. 4

   Gravity-elokuvan virhe onkin tahallinen ja vitsi

  5. 5

   Kriitikkona ei voi toimia, jos ei tykkää mistään, sanoi Helena Ylänen – HS julkaisee seitsemän kirjoitusta legendaarisen elokuvatoimittajan kaikkien aikojen parhaista elokuvista

   Tilaajille
  6. 6

   Äiti teki Aada Hämäläisestä vahingossa someilmiön, ja pian harrastajapiirtäjälle sateli kymmeniä työtarjouksia – Jotkut kuitenkin yllättyivät, paljonko viikkojen työ maksaa

  7. 7

   Fanit siirtelivät ”paikallisia spurguja” pommin tieltä, kun 15-vuotias Teemu Pukki kirmasi kentälle – HS löysi historiallisen kuvan supertähden debyyttiottelusta

   Tilaajille
  8. 8

   Miesten epäillään raiskanneen lapsia ja kuvanneen tekoja suorana verkkoon, poikkeuksellisista epäilyistä nostettiin syytteitä

  9. 9

   Naapuri paljasti aiemman asukkaan omin päin teettämän kylpyhuoneremontin – Voiko asunnon ostaja joutua vastuuseen amatööriasentajan virityksistä?

  10. 10

   Google laajentaa Haminan datakeskusta ja investoi kahteen uuteen tuulivoimahankkeeseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  4. 4

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  5. 5

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  6. 6

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  7. 7

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  8. 8

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  11. Näytä lisää